icon

Menopauza počas dojčenia: Ako riešiť nepríjemné príznaky?

30. júl 2025

Mam taku osemetnu otazku. Mam 45 rokov. Som 15 mesiacov po porode. Dojcim od narodenia doteraz. Maly nechce ziadne cudzie mlieko ani umele ani kravske, skusala som zaradit po jednom roku, no nezadarilo sa. Az ho striasa. Menstruacia mi nabehla cca 3 mesiace po porode, ale od 12 mesiaca prestala, uz 3 mesiac ju nemam. Gynekologicka na to, ze ked prestanem dojcit, moze sa to upravit a este nabehnut. No zaroven ze to nebude kvoli laktacii, ale kvoli veku a prechodu do menopauzy. S tymto stavom su spojene velmi neprijemne pocity sucha az palenia dole. Neodporucila estrogenovu liecbu kvoli dojceniu, iba na zvlhcovanie kys. mliecnu a hyaluronovu. Co ma desi su vysledky steru: atrofia sliznice dole. Co mam s tym robit? Iba capiky na zvlhcovanie, vag. probiotika? Prestat dojcit sa mi zrejme tak skoro nepodari, ale ani do prechodu sa mi velmi nechce, hoci je to prirodzeny vyvin. Zda sa mi to este skoro.
Riesili ste nieco take? Poradte, co s tym?

Strana
z2
anonym_20be63
30. júl 2025

Vôbec to nie je skoro. Dnes sa obdobie perimenopauzy a menopauzy posúva a bežne do nej vstupujú ženy po 40tke, dokonca aj mladšie. A tento trend bude zrejme pokračovať, keďže dnes dostávajú dievčatá menštruáciu v 10tich - 11 rokoch. Čiže fertilné budeme zrejme do 40tky. K tvojej otázke, určite sa poradiť ohľadne doplnkoch typu pupalkový olej, alchemilka, gynex apd. Prípadne prírodné substitučné preparáty na báze sóje. Ale k tomu by sa mal vyjadriť hlavne pediater, kvôli laktácii, aký to bude mať vplyv na bábätko samozrejme v súčinnosti s gynekológom. Určite pomôžu lokálne čapíky na zmiernenie suchosti a bolesti. Ale postupne treba dieťa odstaviť. Jedného dňa to musíš urobiť a v tomto prípade ide o tvoje zdravie a to, aby si sa cítila OK.

anonym_f5b824
30. júl 2025

Ahoj, na vaginálnu suchosť a s tým spojené nepríjemnosti skús Vagisan hydrokrém. Ja to používam 2 mesiace a ľutujem, že som to neskúšala skôr.

ukgirls
30. júl 2025

dite predpokladam ma uz normalnu stravu-netreba mu ziadne mlieko..zarad mliecne vyrobky vela vitaminov v jedle a podobne ... prestat sa da zo dna na den-ale to by si musela chcietv prvom rade ty ...

sara07
30. júl 2025

uprimne toto je len začiatok ...
osobne by som radšej sa vzdala kojenia a dufala že menzes nabehne a perinomenopauza sa mi predlži čo najviac
všade máš napísané že čím dlhšie tým lepšie , 15 m už predsa má pestru stravu aby sa nemusel kojit
prečitaj aj iné články čo obnaša tento začiatok ako to ide a tá suchost je najmenej , ja som niekde mierne na začiatku , tá suchost sa ti vaginalnym gelom alebo čapikmi časom upravi ale potom ide navaly horučavy, unava, potenie, kamoška má také stavy zurivosti až ju trasie ona flegmoš vždy ..

letfenixa
30. júl 2025
@anonym_20be63

Vôbec to nie je skoro. Dnes sa obdobie perimenopauzy a menopauzy posúva a bežne do nej vstupujú ženy po 40tke, dokonca aj mladšie. A tento trend bude zrejme pokračovať, keďže dnes dostávajú dievčatá menštruáciu v 10tich - 11 rokoch. Čiže fertilné budeme zrejme do 40tky. K tvojej otázke, určite sa poradiť ohľadne doplnkoch typu pupalkový olej, alchemilka, gynex apd. Prípadne prírodné substitučné preparáty na báze sóje. Ale k tomu by sa mal vyjadriť hlavne pediater, kvôli laktácii, aký to bude mať vplyv na bábätko samozrejme v súčinnosti s gynekológom. Určite pomôžu lokálne čapíky na zmiernenie suchosti a bolesti. Ale postupne treba dieťa odstaviť. Jedného dňa to musíš urobiť a v tomto prípade ide o tvoje zdravie a to, aby si sa cítila OK.

@anonym_20be63 neviem, čo je na veku 10-11 ako začiatku menstruacie podivné. Sama ju mám od 11 rokov a teraz mám 45 a stále ju mám.

anonym_20be63
30. júl 2025
@letfenixa

@anonym_20be63 neviem, čo je na veku 10-11 ako začiatku menstruacie podivné. Sama ju mám od 11 rokov a teraz mám 45 a stále ju mám.

@letfenixa nič nie je podivné. Posúva sa nám cyklus. Čiže je to úplne normálne. Ja mám menštruáciu od 13.5 roka. Mám 44 rokov a hormonálny profil úplne v poriadku, na menopauzu to zatiaľ vôbec nevyzerá. Predpokladám, že u mňa príde niekedy po 50tke, vzhľadom aj na maminu a sestry. Moja sestra má 54 rokov a dobieha ešte MS.

letfenixa
30. júl 2025
@anonym_20be63

@letfenixa nič nie je podivné. Posúva sa nám cyklus. Čiže je to úplne normálne. Ja mám menštruáciu od 13.5 roka. Mám 44 rokov a hormonálny profil úplne v poriadku, na menopauzu to zatiaľ vôbec nevyzerá. Predpokladám, že u mňa príde niekedy po 50tke, vzhľadom aj na maminu a sestry. Moja sestra má 54 rokov a dobieha ešte MS.

@anonym_20be63 ty si napísala, že sa to posúva.

anonym_808b7f
30. júl 2025
@letfenixa

@letfenixa sama mám 48 ms od 11 tich poslednu ms som mala.pred 4r ale to už bolo iba raz ročne. .
Autorka mala som to podobne ako ty iba v skoršom veku, v 36 som rodila a ms síce nabehlo ale iba 3-4 za rok, v 40ke iba 2x ročne. Všetky príznaky na ntú čo sa o menopauze popísalo. Skúšala som asi 3-4r rôzne doplnky ale mali žiadne alebo iba minimálne účinky. Pri 18mes dieťati som už nastupovala do práce o to bolo horšie. Dieťa mám už veľké a mlieko dodnes nepije.

maciatkolulu
30. júl 2025
@anonym_20be63

@anonym_20be63 prosím ťa,dnes majú 10-11rocne dievčatá....aj v minulosti to bolo úplne normálne. Mám pomaly 48 a ficim ďalej.

anonym_bc9503
30. júl 2025

@anonym_autor radšej do seba pchať kadejaké hormóny, lieky, somariny a oddialiť to, čo aj tak príde? Však to nechaj na prírodu.Potom že sú rakoviny a kadečo na vzostupe. Veď keď sa tak zamýšľam, tak ženy od kedy začnú žiť sexuálne berú antikoncepciu, hormóny, potom zase sa im nepáči perimenopauza, potom menopauza. Ja neviem.

patus_2
30. júl 2025

@anonym_autor ja by som to nesilila..pocity sucha môžeš mať aj kvôli dojčenie, mnoho mladších žien, ktoré dojčia majú ten istý problém. Jasné riešila by som to lokálne, aj úpravou životného štýlu, ale nesnažila by som sa oddialiť menopauzu. Nechápem tomu výroku "čím neskôr, tým lepšie", veď každé telo je iné. Aj začiatok menštruácie má každá v inom veku, tak aj koniec nemôžeme stanoviť rovnako.

simsalabim
30. júl 2025
@anonym_bc9503

@anonym_autor radšej do seba pchať kadejaké hormóny, lieky, somariny a oddialiť to, čo aj tak príde? Však to nechaj na prírodu.Potom že sú rakoviny a kadečo na vzostupe. Veď keď sa tak zamýšľam, tak ženy od kedy začnú žiť sexuálne berú antikoncepciu, hormóny, potom zase sa im nepáči perimenopauza, potom menopauza. Ja neviem.

@anonym_bc9503 ale su zeny, ktore pri menopauze naozaj velmi trpia a nie su schopne fungovat, vtedy su hormony pre ne vykupenim. Lahko sa zatracuje nieco, ked ti v podstate nic nie je. Toto je taky anor, ako ked migrenikovi povies, nech si neda lieky, ale nech sa napije vody.... priroda naozaj nie je neomylna a niekedy pomoc zvonka velmi pomoze.

anna777115
30. júl 2025
@anonym_20be63

@anonym_20be63 To, hlúposť, že čím skôr menštruácia, tým skôr menopauze. Osobne poznám ženy, ktoré dostali prvý menzes okolo deviateho roku a majú, jedna 52 a druhá 56 rokov a normálne menštruáciu majú každý mesiac.

sara07
30. júl 2025
@patus_2

@anonym_autor ja by som to nesilila..pocity sucha môžeš mať aj kvôli dojčenie, mnoho mladších žien, ktoré dojčia majú ten istý problém. Jasné riešila by som to lokálne, aj úpravou životného štýlu, ale nesnažila by som sa oddialiť menopauzu. Nechápem tomu výroku "čím neskôr, tým lepšie", veď každé telo je iné. Aj začiatok menštruácie má každá v inom veku, tak aj koniec nemôžeme stanoviť rovnako.

@patus_2 perinomenopauzu nezastavíš spomalíš alebo zmierniš a pokial sa to dá tak prečo nie
pocit sucha nie je komforntný , nehovoriac že sliznica je potom náchylnejšia na infekcie a zápaly a tam ako potom su lieky a pod ok ?
lenže ona už nemusí dojčiť , dieta má pestru stravu, totálne všetko obetovať dietatu je k čomu dobré, s menopauzou potom nastupujú iné veci a predsa dieta potrebuje viac zdravu, dlhšie zdravu matku ako materské mlieko . ja plne podporujem dojčenie do roku vtedy to má všetky benefity ...
pocit sucha upravou stravy a životného štýlu neupraviš ani ked sa poskladáš , respektívne rada sa nechám poučiť čo mám jesť aby sliznica bola v stave v akom má byt - spanok, strava, bez alkoholu a fajčenia som,pohyb mám, ja som iný recept ako gely a čipky proste nenašla ...

simsalabim
30. júl 2025
@anna777115

@anonym_20be63 To, hlúposť, že čím skôr menštruácia, tým skôr menopauze. Osobne poznám ženy, ktoré dostali prvý menzes okolo deviateho roku a majú, jedna 52 a druhá 56 rokov a normálne menštruáciu majú každý mesiac.

@anna777115 suhlas, ja mam 55 a menzes pravidelny a podla hormonov vraj nic nenaznacuje, ze sa blizi menopauza. Dostala som 3 mesiace pred 11 narodeninami.

simsalabim
30. júl 2025
@sara07

@patus_2 perinomenopauzu nezastavíš spomalíš alebo zmierniš a pokial sa to dá tak prečo nie
pocit sucha nie je komforntný , nehovoriac že sliznica je potom náchylnejšia na infekcie a zápaly a tam ako potom su lieky a pod ok ?
lenže ona už nemusí dojčiť , dieta má pestru stravu, totálne všetko obetovať dietatu je k čomu dobré, s menopauzou potom nastupujú iné veci a predsa dieta potrebuje viac zdravu, dlhšie zdravu matku ako materské mlieko . ja plne podporujem dojčenie do roku vtedy to má všetky benefity ...
pocit sucha upravou stravy a životného štýlu neupraviš ani ked sa poskladáš , respektívne rada sa nechám poučiť čo mám jesť aby sliznica bola v stave v akom má byt - spanok, strava, bez alkoholu a fajčenia som,pohyb mám, ja som iný recept ako gely a čipky proste nenašla ...

@sara07 a navyse, ona potrebuje popracovat na kostiach, kym sa da, aby ich mala pevne, lebo po menopauze uz bude problem, cize dojcenie moze skor uskodit.

sara07
30. júl 2025
@anonym_bc9503

@anonym_bc9503 rakovina to je skôr záležitost znečisteného prostredia, plastov, a cajrajtov čo vypuštaju pri vypnutych filroch ako nejaký vyživový doplnok alebo gel

sara07
30. júl 2025
@simsalabim

@sara07 a navyse, ona potrebuje popracovat na kostiach, kym sa da, aby ich mala pevne, lebo po menopauze uz bude problem, cize dojcenie moze skor uskodit.

@simsalabim tiež si to myslím
dieta potrebuje matku aj o 10-20 rokov ešte , nie aby behala po mudr čo teraz
nielen kosti ale aj priberanie . tiež som si myslela že to je blud že priberieš narazovo , no nie , nič som nezmenila na jedalnom lisktu, pohyb pridala aj tak 5 kg prišlo a je tu , z kade z čoho neviem ,nemá z čoho ...

simsalabim
30. júl 2025
@sara07

@simsalabim tiež si to myslím
dieta potrebuje matku aj o 10-20 rokov ešte , nie aby behala po mudr čo teraz
nielen kosti ale aj priberanie . tiež som si myslela že to je blud že priberieš narazovo , no nie , nič som nezmenila na jedalnom lisktu, pohyb pridala aj tak 5 kg prišlo a je tu , z kade z čoho neviem ,nemá z čoho ...

@sara07 aj ja som v perimenopauze pribrala, predsa len, metabolizmus sa vekom spomaluje. Zacala som pouzivat kaloricke tabulky a zistila som, ze proste musim jest menej. Schudla som za rok a pol, co som pribrala a teraz sa drzim, davam pozor aj na to, aby strava bola vyvazena a pridala som silovy trening na budovani kostnej hmoty. Aj dr mi povedala, kym mam menzes, nech budujem kostnu hmotu, lebo potom to uz pojde dolu vodou....

anonym_dcc1f8
30. júl 2025

@anonym_autor mam tri deti, vždy im dám všetko čo potrebujú, ale budem hnusná, ročne dieťa si zvykne na umelé mlieko, aby ty si sa dala dokopy. Len ty vieš, v akom si stave a co je dôležitejšie, či 2 dni rev dieťaťa, či riešiť mesiace zdravotné problémy. Rozhodni sa správne 🍀 tvoje dieťa neumrie keď mu dáš umelé mlieko, alebo rovno kravské, a tebe sa uľaví.

anonym_9deba4
30. júl 2025

Teraz sa tu ideme pretekat kto má dlhšie menzes?🤣dojčila by som ďalej nikto ti nezaručí, že odstavis a cyklus sa upraví.Ak máš atrofiu je to tak.A skoro to nie je zdá sa ti to skoro, lebo si neskoro rodila.Dakuj prírode Bohu za dieťa.

autor
30. júl 2025

Dakujem za vsetky reakcie aj za typy na vzvlhcovanie.
Zhodli ste sa plus minus, ze je lepsie ukoncit dojcenie. Len to nie je o mne samej. Jasne, ze sa to da zo dna na den, ako aj prestat fajcit a pit 🤷 a ani dospely to casto nedokazu, vsakze. Zaradene mliecne vyrobky v jedalnicku ma, sem tam aj zje par lyziciek jogurtu, ale nie vzdy. Ani krupicova kasa mu nechuti. Citim, ze dojcenie ma vplyv na moje kosti, beriem kolagen a condrosulf. Este zvysim vapnik a Dcko. Ta atrofia ma vsak dostala, lebo som hned mala silny zapal, striedala sa mi zimnica a horucost. Brala som ATB. Vidim to ako velle riziko, ked sa mi to nedajboze bude opakovat.
Posledujem to este chvilu. Moze sa mi aj stat, ze prestanem dojcit a kramy aj tak nenabehnu. Tak mi to pride zbytocne. Moja mama az okolo 50-tky mala menopauzu tusim. Ja mozem mat skor, jasne.
Zaroven som mala velmi stresove obdobie pred tymi 3 ma mesiacmi. Hlavne ze som si nakupila vlozky do zasoby, ved cozeby nie 😁 Ked nedostanem kramy 12 mesiacov, tak sa to berie, ze som v menopauze. Skusim sa dat viac do pohody, mozno to moje telo potom bude lepsie znasat.

autor
30. júl 2025
@anonym_9deba4

Teraz sa tu ideme pretekat kto má dlhšie menzes?🤣dojčila by som ďalej nikto ti nezaručí, že odstavis a cyklus sa upraví.Ak máš atrofiu je to tak.A skoro to nie je zdá sa ti to skoro, lebo si neskoro rodila.Dakuj prírode Bohu za dieťa.

@anonym_9deba4 to tak tento pristup k atrofii ma aj moja gynda, ze no a co, je to tak. Tak to akoby ti odumieral iny organ a si povies, ze nevadi? Mne to teda poriadne vadi. Odporucila mi na to Atrogel, co ma na mesiac vyjde 60e!!!
S tym dojcenim suhlasim, ze to este nemusi znamenat, ze sa to upravi. Skor si myslim, ze uz asi to tak ostane, ze menstruacia nepride. Ale atrofiu nedokazem.akceptovat. pokusim sa to dat do normalu, ako budem vediet.

anonym_9deba4
30. júl 2025

Ty chces pretekat s prírodou?Veď to je normálne, že vekom sa kazí zrak, cievy, orgány.Vajecniky a maternica sa scvrknu vekom to je realita.Lepsie je niekedy nevedieť.Ziadny gél ti nepomôže to ber ako fakt.Menzes môže kľudne ešte nabehnúť, alebo pár rokov chodiť ako sa mu chce.Dojci a nechaj ti na prirodu

sara07
30. júl 2025
@anonym_9deba4

Ty chces pretekat s prírodou?Veď to je normálne, že vekom sa kazí zrak, cievy, orgány.Vajecniky a maternica sa scvrknu vekom to je realita.Lepsie je niekedy nevedieť.Ziadny gél ti nepomôže to ber ako fakt.Menzes môže kľudne ešte nabehnúť, alebo pár rokov chodiť ako sa mu chce.Dojci a nechaj ti na prirodu

@anonym_9deba4 ale pomôže ten gél
aj ked máš kvasinky tak ti pomôžu čipky a maste , priroda to má v paži ... tráp sa
aj matka je slobodné stvorenie nie osobny otrok dietata ,nebavíme sa o 2 mesačono dietatku ktoré je odkazane na mlieko..

sara07
30. júl 2025
@anonym_autor

Dakujem za vsetky reakcie aj za typy na vzvlhcovanie.
Zhodli ste sa plus minus, ze je lepsie ukoncit dojcenie. Len to nie je o mne samej. Jasne, ze sa to da zo dna na den, ako aj prestat fajcit a pit 🤷 a ani dospely to casto nedokazu, vsakze. Zaradene mliecne vyrobky v jedalnicku ma, sem tam aj zje par lyziciek jogurtu, ale nie vzdy. Ani krupicova kasa mu nechuti. Citim, ze dojcenie ma vplyv na moje kosti, beriem kolagen a condrosulf. Este zvysim vapnik a Dcko. Ta atrofia ma vsak dostala, lebo som hned mala silny zapal, striedala sa mi zimnica a horucost. Brala som ATB. Vidim to ako velle riziko, ked sa mi to nedajboze bude opakovat.
Posledujem to este chvilu. Moze sa mi aj stat, ze prestanem dojcit a kramy aj tak nenabehnu. Tak mi to pride zbytocne. Moja mama az okolo 50-tky mala menopauzu tusim. Ja mozem mat skor, jasne.
Zaroven som mala velmi stresove obdobie pred tymi 3 ma mesiacmi. Hlavne ze som si nakupila vlozky do zasoby, ved cozeby nie 😁 Ked nedostanem kramy 12 mesiacov, tak sa to berie, ze som v menopauze. Skusim sa dat viac do pohody, mozno to moje telo potom bude lepsie znasat.

@anonym_autor prečo by ti nemala nabehnut,
perinomenopauza nie je o tom že prestaneš mať menzes, to je fáza menopauzy
a pred uplnym vynechanim menzesu je u každej rozlične dlhy a intenzivny čas perinomenopauzy kedy máš menzes ktorý chodí nepravidelne, alebo sa skrati cyklus, alebo je intezivnejšia alebo zo 7 dni máš 3 dni .. alebo xy u každej inak
perinomenopauza a menopauza sú dve rozličné fázy a zatial sa žiadnej nepodarilo ihned okamžite vhupnut do menopauzy
tvoje rozhodnutie , tvoje zdravie ... gyn čo má s tebou robit, aj tu vieš že by si mala prestat dojčit ale neurobíš to , podriadiš to želaniu dietata ..

simsalabim
30. júl 2025
@anonym_9deba4

@anonym_9deba4 ked je to normalne, tak si nikdy nedas okuliare? Nedas si zoperovat sedy zakal? Vymenit bedrovy klb? Lebo sa nebudes pretekat s prirodou? To su mi argumenty 🤔

sara07
30. júl 2025
@simsalabim

@sara07 aj ja som v perimenopauze pribrala, predsa len, metabolizmus sa vekom spomaluje. Zacala som pouzivat kaloricke tabulky a zistila som, ze proste musim jest menej. Schudla som za rok a pol, co som pribrala a teraz sa drzim, davam pozor aj na to, aby strava bola vyvazena a pridala som silovy trening na budovani kostnej hmoty. Aj dr mi povedala, kym mam menzes, nech budujem kostnu hmotu, lebo potom to uz pojde dolu vodou....

@simsalabim podobne teraz zabrat kym sa dá čo najviac aby sme boli čipernejšie babičky čo najdlhšie bez ohnutého chrbata a paličky
kostná dren nie je sranda, hlavne ked vapnik sa vie aj zle vstebavat , nie je to o tom dám si tabletu a je to ok

luccija
30. júl 2025

Koľko x denne dojčis?možno máš vysoký prolaktin a nemáš menzes.Ja som mala vysoký a lekár mi hovoril, že budem mať veľa mlieka a dlho dojčiť a tak aj bolo.Ak ta trápi suchosť tak skús sa poradiť v lekárni, poradni na webe.Moja kamarátka ma menzes 2x ročne a hormonálny profil ešte celkom fajn, chuť na sex mala vždy, suchosť nemá.Jej povedal lekár, že "pokým maže tak jede" on je taký vtipalek.Ale tiež jej povedal, že vaječníky sú už mensie.Ja by som si dala spraviť v labaku profil a od toho sa odpichla.Takto len hádas čo to môže byť.Mozno polka žien po 40 tke má atrofiu.

luccija
30. júl 2025
@sara07

@simsalabim podobne teraz zabrat kym sa dá čo najviac aby sme boli čipernejšie babičky čo najdlhšie bez ohnutého chrbata a paličky
kostná dren nie je sranda, hlavne ked vapnik sa vie aj zle vstebavat , nie je to o tom dám si tabletu a je to ok

@sara07 más pravdu máloktorý lekár pošle ženu na denzitometriu a tá hustota kostí je alfa omega svalstvo atď...keď nie sú dobré kosti ani svaly atd...stále chyba väčšia starostlivosť žien v tomto období perimenopauzy

Strana
z2