Možnosti pokračovania v dojčení po zdravotných ťažkostiach
Dobrý deň mame doma 2 týždňové babatko a lekár mi dnes kontroloval prsia povedal že bradavky sú v katastrofálnom stave že sú zapálene a krvácajúce a že mám odstaviť od MM. Malá už aj tak zvracala len krv keď som ju kojila a mlieko neslo takmer žiadne… Prsníky mám obidva zapálene beriem antibiotiká a prsia mám obviazane obväzom, kojila som naposledy v noci a doktor mi zakazal odstrekovat mlieko, bradavky sú na tom čoraz lepšie preto by som sa chcela opytat budem môcť kojiť aj keď bude pauza od kojenia 2-3 dni? 🙏🏼
Alebo budem jej môcť aspoň odstrekovat mlieko? Ja by som to veľmi rada ešte zachránila ak by to bolo ešte mozne, len sa do toho nevyznam 😔
Tabletky na zastavenie mlieka nemám zatiaľ len ten obväz ale prsia mám veľmi naliate a plne mlieka až mi tečie cez obväz
@trgypadl takze môžem odstriekat? A prosím budem môcť ešte kojiť? 😏
Jasne ze mozes, ved Ti strelis prsia, vi budes moct to nviem,nevidim v ako stave to mas
Mne na poranene bradavky pomohol jedine sprej Neocide Plus.. 🙂
Ja som mala mastitidu aj 3x, bradavky na prach kojila som s malymi pauzami...1-2 dni, to skazene mliecko som odstrekla a vyhodila
Zavisi od toho ale dal atb
@trgypadl amoksiklav mi dal
Ja som mlieko mala skazene s hnisom
Pocuj, ako krmis? Flaskou? Normalne si dieta nakrm flaskou s tym sirokym cumlom, mne sa najviac osvedcila Lansinoh flasa, ma jemnucky dudlik. A preliec si prsia. Odsavaj, ja by som take krvave mlieko babatku nedavala, 3-4 dni urcite nie, kym sa Ti zapal nepolieci. Aj daco lokalne treba. Teda odsavat, ale tak opatrne, jemne, najlepsie ale el.odsavacka za mna. Aby sa Ti mlieko nehromadilo. A potom by som skusala. Aj davat babatku, ak bude mlieko ciste, Amoksiklav je v pohode ATB. Len chut moze byt hnusna. Mlieko nezmizne za par dni. Mne sa dieta v 1,5 roku prisalo po 8 dnoch a mlieko sa pekne dotvorilo. Takze po prelieceni by som skusila. Ale SPRAVNE PRISATIE je zaklad, muselo Ti dieta zuzlat bradavku. Tak to byt nema.
@nevenka vieš čo ja mám odjakživa veľmi citlivé a suché bradavky ale je pravda že malička k tomu dopomohla tiež, len mne nikto na pôrodnici nepovedal vhodnú liečbu alebo prevenciu tak som si dávala lanolinovu masť čo bola veľká chyba a plus mi kázali odsávať a to bola ešte vacsia chyba, postupne som odsávačkou odsala len cistu krv a potom už ani správna poloha a prisatie nepomohlo len sa to horsilo… skúšala som rôzne maste, olejceky, zábaly, klobuciky, odstriekavat mlieko ale v noci mi opäť pila iba moju krv.
Tak myslíš že by som mohla mat takto obviazane prsia 2-3 dni, mlieko odstrekovat, bradavky preliecit a môžem opäť skúsiť kojiť? Je to pre mna silne puto a spojenie s ňou 🩷 ďakujem
@zabka79 a ako si vedela že je tam hnis? 🫣
Mliecko som ochutnala...neviem ci hnis ale bolo hrozne hnusne skazene kysele, smrdelo...ked uz bolo normalne chutovo este som odsrtekla 1 deci a uz som kojila
No riadny masaker, ja som odkojila 4 deti, ale takto doriadene som bradavky nikdy nemala, ale stastie aj na mamu, co mi pomohla, aj na sestricky v nemocnici - ako tak, na par vynimiek.
Ja by som to asi tak urobila, ze pockala, kym sa mi to zahoji, nie ze si to este zhorsis. Odsat len tak do ulavy. Podla mna to mlieko sa nestrati hned, ja by som skusala, ale ja som taka tvrdohlava, no.
@nevenka ja by som jej ho potom rada ponúkla keď už bude všetko ok, lebo teraz jej dávam bebu a vobec z nej nekaká zapieklo ju😒 môžem jej dať zajtra moje odstriekané mlieko ak bude chutit dobre? 🙂
Ahoj, dojčenie sa určite zachrániť dá. Potrebuješ hlavne podporu z okolia, zo srdca ti radím skontaktovať laktačnú poradkyňu a s ňou tento stav riešiť. Si vo veľmi citlivom období po pôrode. Aj napriek počiatočným problémom sa vieš dostať do stavu, kedy budes spolu so svojou malickou ležkat na posteli, túliť sa a ona si bude spokojne cuckat svoje mliečko. Držím palce. Pre relevantné info o dojčení jedine www.mamila.sk.
@barbiduch laktačné poradkyne som mala dve dokonca jednu práve zo skupiny mamila nič moc nepomohli. Dnes večer skúsim malíčku opäť nakojit snad sa mi ešte bude vedieť prisat 😏
Ahoj, a v akom stave mas bradavky? Uz je to ok, ked chces dnes uz kojit? Nechaj, nech sa poriadne zahoja. Prsia si neobvazuj, ak nechces prist o mlieko. Ber ATB podla toho, ako ti nakazal lekar, parkrat do dna si mlieko odsaj a vylej.
Vies, ako funguje tvorba mlieka? Dopyt-ponuka. To znamena, ze ak nechces prist o mlieko uplne, musis obcas odsat. A neobvazuj si ich. Prsia sa zvazuju preto, aby sa netvorilo mlieko. Ak chces este kojit, tak toto nie je dobry napad.
Mala som pri prvom. Zapal taky ze mi rezali prsnik. Mala som aj atb-abysom mohla kojit. Vtedy drobec absolutne nechcel ani flasu. Ani cumel takze lwn opatrne stale prsnik.
Bradavky preliecit. Ozaj tie multimam naplaste. Umyvat a hlavne vetrat bradavky.
Daj prsiam aspon den oddych. Masiruj a odstriekaj. To mliecko by som nedavala.
@diewcatqoo práveže ja keď som mala prsia včera zviazané a večer som ich išla previazané boli Mega naliate a mlieko až striekalo ale chápem že z dlhodobého hľadiska sa strati to mlieko, dobre nechám bradavkam ešte čas aspoň do zajtra mám masticku cicatridina a veľmi mi od včera pomohla 🙏🏼
Zatiaľ ju kŕmiť fľaškou a dávam na nu klobucik aby sa mi vedela prisat potom
@maryetta Vyskusam tie naplaste na striedačku s mastickou
Ďakujem vám za vzácne rady a podporu
Ja som mala problem aj s vlastnym mliekom, deti mali hrozne koliky, hlavne prva dcera. Toto uvidis, aj na umele si musi zvykat babatko, je kratucko na svete, crievka len zacali pracovat.
Ako Ti radia, prsia neobvazuj, doktor asi predpoklada, ze dojcit uz nechces, preto kazal obvazovat. Jasne, ked to mas stiahnute, nemaju sa kam nalievat, rozpinat, tak ich budes mat ako kamen, ale casom sa Ti bude tvorit menej mlieka. Tym obvazovanim.
Takze Ty, ak chces zachovat tvorbu mlieka, tak musis odsavat, nemusis vela a casto, aby si nemala zase nadbytok. Ked budes mat zahojene prsia, tak babatko si budes prikladat a casom sa vyrovna dopyt a ponuka a budes mat tak akurat a nebudu sa uz tak hrozne nalievat. Tieto zaciatky su hrozne. Ja ani necitim uz teraz, ze dake mlieko mam, ale dcera, ked sa prisaje,tak taha o dusu.
Nechaj si tie prsia zahojit, odsavaj kazde 3-4 hodiby trosku, vylej to mlieko nateraz. A ked sa poliecis, tak mozes skusit davat babatku.

Rucne odstriakj do uvolnenie nech nemas este vacsi zapal