icon

Odsavanie a odstriekanie materského mlieka

nicoll212
27. jún 2015

Zdravim vas zeny 🙂 mam 6 tyzdnovu dcerku a co sa tyka krmenia, papa aj z prsnika, ale iba z laveho a davam jej aj z flasky ale len moje mlieko, mam ho viac ako dost, za den odsajem minimalne liter az liter a pol mlieka, kazde tri - styri hodiny cez 200 ml, rano okolo 350 - 400 ml... v noci mam pauzu vacsinou tych 5, 6 hodin, pokial sa nezobudim na to ze mam prsia jak kamene a zacne mi to tlacit na bradavky ako zakazdym ked mi zacne kvapkat mlieko a zakazdym odsajem aspon flasku.. citala som, aj mi bolo povedane ze sa ma odsat pokial sa mi na prsniku neulavi, ale ked uz ho nemam ako kamen a stale tecie, odsajem pokial ide... chcem sa opytat, ci robim dobre ze zakazdym odsajem kolko ide, alebo ci mam odsavat len pokial nepocitim ulavu... akekolvek pripomienky k odsavaniu a odstriekaniu uvitam 🙂

simik14
27. jún 2015

Odsavaj pokial ide viac sa ti ho bude robit ... si stastna mamina len ho nevylievaj davaj ho do mraznicky kup si sacky na materske mlieko a tusim mesiac moze byt v mraznicke odsavaj a ohrievaj ... medzi druhym a tretim mesiacom je laktacna kriza dietatko je hladnejsie a mamicka vacsinou zacne davat umele mlieko co je skoda a tak budes mat v zasobe a castym kojenim pitnym rezimom si udrzis laktaciu 🙂

luba41
27. jún 2015

v prvom rade, ak máš tolko mlieka, načo ho dávaš potom dieťaťu z flašky? ak preferuje len jeden prsník-dokážeš dojčiť plnohodnotne len z jedného aj dlhodobo..mlieko sa tvorí na požiadanie, ponuka=dopyt..v skupine o dojčení nájdeš dosť mamín, ktoré fungujú len na jednom..odstriekané jej nedávaj z flaše-pokazíš si prisatie a dieťa si "zvykne" na rýchly tok a a za pár dní, týždnov Ti odmietne prsník / aj ked teraz zoberie do pusy oboje/ .. a tým odsávaním si stále udržuješ nadprodukciu, čo takisto nie je dobré..stačí odsať len ked máš ozaj naliate prsia-ale len trocha do pocitu úlavy..ak dalej tečie, bud nechaj odtiecť do plienky alebo do pohárika a vylej / prípadne ponúkni MM nejakej nekojacej mamine/ale neodsávaj viac..a skús kontaktovať laktačnú poradkynu, pomôže vám skúsiť rozbehnúť ten druhý prsník / možno stačí len zmena polohy a pod./ 😉 neodkladaj do chladničky / do príkrmov ani na dalšie podávanie flašou/..

simik14
27. jún 2015

@luba41 nie je to celkom pravda moja pila aj z prsnika aj z flase sucasne takmer rok a pytala si prsnik stale ... je to podla dietata ake je ale nemusi ju odmietat kvoli flaske

nicoll212
autor
27. jún 2015

no ja uz mam plno mlieka v mraznicke...

luba41
27. jún 2015

@simik14 ale záleží kolkorát denne pila, či raz , či viackrát, či pila denne alebo niekedy, od akého veku sa začane s falšou a pod.. niektorým detom stačí ponúknuť flašu / aj len s vodou/ párkrát a štrajk je na svete.. a dlhodobé dojčenie s flašou je len v mnimum prípadoch.. takmer denne tu čítam príspevky ako dieťa sa odmieta prisať, už nechce prsník a pod..
@nicoll212 nebudeš ho potrebovať ani do príkrmov..len pekne dojči bez flaše a postupne znižuj tú tvorbu..ak používaš odsávačku,tá Ti môže spôsobiť problemy / upchatý mliekovod, ragády, zápal /

nicoll212
autor
27. jún 2015

@luba41 no ale ked mi zacne kvapkat mlieko a stvrdnu mi prsia tak to odstriekat musim, aj ked by som radsej len z prsnika davala, to odsavanie ma uz otravuje.. 🙂 dnes uz odsavam menej ako doteraz, teda len pokial mi prsia "nepadnu", aj ked v nich mlieko este je tak uz nepokracujem...
A este sa opytam, ked zacnem malej davat aj tie kasicky atd., aj mlieko sa jej este bude davat? ci to uz nebude treba?

luba41
27. jún 2015

@nicoll212 aké kašičky? ako prvý príkrm? tie nie sú vhodné ako prvé jedlo pre dieťa.....dojčiť výlučne / ale bez tej falše/ min do 6 mesiaca, potom postupne pridávať prvé príkrmy - ak dieťa už bude chcieť / ovocie, zeleninu/ ale popri dojčení..príkrmami nenahrádzať dojčenie..
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/flasky/
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?... tu je o nadprodukcii
prečítaj stránku, vela osožných člankov je tam..

lilimoni
27. jún 2015

Aj ja som mala tooolko mliecka a okolo 4 mesiacov sa to ukludnilo a bolo akurat a o dve kvapky viac 😀 dojcila som vyse dvoch rokov a nemraz nadarmo, vsak to by si este jeden priemyselny mraziak potrebovala. Radsej si najdi niekoho komu ho predas alebo ho nos do nemocnice 🙂

veriiii
27. jún 2015

@nicoll212 neuc babatko zbytocne na flasku..preco vlastne jej davas aj z flasky? aj ten najdokonalejsi cumel ho zmatie.. necakaj do rana,aby si mala naliate prsniky!jednak si postupne znizujes tvorbu mlieka -jednak si koledujes o mastitidu..ak sa ti zda,ze babo dlho spi, skus nsi radsej odsat uplne ,alebo ho skus prilozit spiace.a urcite treba az doprazdna odsat-ak budes odsavat len po troske, bude sa ti len po troske tvorit- stale plati Dopyt=Ponuka..