icon

Odstránenie klobúčikov

mahtobka
3. nov 2020

Ahojte dievky. Je tu niektora,kt. kojila s klobucikmi a podarilo sa jej ich odstranit? Ak ano,tak ako a za aky cas?
Kojim s klobucikmi 2 tyzdne a nedari sa mi ich eliminovat. Mala mi odmieta prsniky bez klobukov. Uz som kontaktovala aj laktacnu.

Strana
z2
mahtobka
autor
26. nov 2020

@zusssky no mne si zvykla uz na flasku. Ako este klobucikujem,ale postupne mi bude odchadzat mlieko. Lave prso nechce vobec,lebo pomaly tam tecie mliecko. Prave je v pohode. Skusam bez klobuciku,ale ona si do ust nevie uz zobrat bradavku. Ani s cievkou. A ked dam dole klobucik,tak mi zacne revat,ze uz naspat ani nechce klobucik. Mam strasneho nervaka. Myslim,ze som uz prehrala boj. Pomaly to vzdavam.

mahtobka
autor
26. nov 2020

@zusssky a teraz,ked plne kojis,tak mas dost mlieka? Nemusis dokrmovat?

zusssky
26. nov 2020

@mahtobka zdá sa ze áno.. Musím poklopat, malý priberá a spokojný je. Dúfam že budem mať aj naďalej mliečko. Ee už nedokrmujem cca mesiac. Ale boli to ťažké začiatky, vela som sa aj na plakala. Teraz som si uvedomila ze dôležité je častejšie prikladať nečakat ako niekto povie ze každé 3 hodiny. Na začiatok treba častejšie potom keď sa to rozbehne vydrží dieťa aj 3 hodky. A vitamíny kúpiť Benedikt a senovku a na začiatok brat vysoké dávky 3+3.. 3x denne. Až kým nezačne smrdiet ako bylinky 😆 ide to síce do peňazí ale neľutujem. Už som trosku zmenšila dávku že beriem 2+2... 3x denne. Plus piť veľa vody, čaje a meltu ja aj sem tam pijem. Kľudne keď chceš ešte niečo vedieť napíš mi 😊

veveant
2. mar 2023

Ahojte, otváram síce už starú tému, avšak veľmi mi Vaše rady pomohli a chcela som sa teda podeliť aj o svoju skúsenosť.

My sme na klobúčikoch fičali takmer 6 týždňov, už z pôrodnice som s nimi odchádzala. Malý sa narodil cisárskym rezom, ja som bola v celkovej, takže som nemala ani bonding. Malý dostal hneď fľašu. Až na 3. deň sme sa snažili, či sa prisaje. Prekvapko? Neprisal. Nešlo to nijak. V tom mi doniesli klobúčiky a malý sal ako o život. Vyzeralo to ako výhra.

Prvé dni domka boli v pohode, veď malý papá, priberá, je spokojný. Ale v tom začal kolotoč. Skrz klobúčiky nevysal všetko, musela som používať odsávačku. Bradavky ma neskutočne boleli a často sa mi upchávali mliekovody. Bolesť hrozná. Do toho som začínala mať stále menej a menej mlieka, a malý bol viac a viac hladný. Ja v strese, panike, do toho horšia psychika po pôrode, všetko sa to kopilo. Nechcela som si priznať, že to je kvôli tým klobúčikom, ale čím viac som si čítala o tom, prečo by sa nemali používať, tým viac som bola zúfalá. Malý sa bez nich odmietal prisať, odťahoval sa odo mňa, plakal záchvatovo, hneď ako zacítil klobúčik chňapol a papkal. Pár krát sa mi to podarilo, ale po chvíľke si uvedomil, že to nie je to pravé a opäť začal strašne plakať.

Samu seba som uisťovala, že keď bude väčší tak z toho vyrastie. Že sa mu to podarí. Ale v duchu som vedela, že čím dlhšie budem čakať, tým ťažšie sa to odnauči. A úprimne, asi aj skrz moje pohodlie som s tým čakala, nechcela som aby plakal, aby bol nervózny, vždy som nakoniec siahla po klobúčikoch.

Zavolala som laktačnej poradkyni. Ukázala mi ako sa kŕmi cez cievku, a aj ako prisať malého. Prisal sa a chvíľku papal, dodala mi silu a ubezpečila ma, že nie sú žiadne prekážky v tom, aby sa malý kojil normálne (nemal skrátenú uzdicku a ja som mala bradavky v poriadku).

Ešte pár dní sme používali klobúčiky lebo malý štrajkoval. Ale povedala som si, že stačilo. Že keď mu ich stále nakoniec dám, tak sa nikdy neodnaučí. Takže som ich pekne zavrela do šuflíka a začal boj.

A viete čo? Ten boj netrval ani 1 deň! Večer keď sme ho okúpali a bol spokojný som si ho skúsila prisať a on sa hneď chytil. A síce na ďalšie kŕmenia protestoval, plakal, ale keď to bolo zlé pomojkala som ho, utíšila a išli sme na to znovu.
Rada - pomohlo mi že som si držala prso a keď som mu ho chcela dať do pusy, najskôr som mu tam dala prst, nech otvorí ústočká a začne sať a v tom som to vymenila. Máme za sebou prvú noc ktorú prepapkal bez klobúčikov a dnes už ani prst nemusím dávať, chytí sa sám. Síce je ešte na začiatku nervózny, že mu nejde to mliečko hneď ako by chcel, ale dávame to.

Takže žienky, ktoré ešte čítate tieto komentáre a dočítali ste aj tento môj dlhočizný do konca. Ak viete, že neexistuje prekážka v kojeni, že nemáte problém s bradavkami, že malý sa dokáže prisať. Zahoďte tie klobúčiky a skúšajte to bez nich. Budú slzy, plač, nervy ale chce to trpezlivosť.
Je to úžasný pocit zbaviť sa ich. Cítim, že aj ja som oveľa spokojnejšia a aj malý sa konečne napapka dosýta a neplače mi každú pol hodinu od hladu. (Ono totiž cmúľať ten silikón nie je jednoduché a malý mi zaspával od únavy z toho že musel ťahať cez klobúčik a nebol poriadne napapaný)

Držím Vám všetkým palce, ďakujem za každú jednu radu, ktorú som tu dostala a dúfam, že aj ja som mojou skúsenosťou niekomu pomohla. 🙂

anicka176
4. mar 2023

@veveant ❤️ super

majkakvet
4. mar 2023

@mahtobka kojila som 12 mesiacov s klobucikami.

Strana
z2