Podarilo sa vám rozbehnúť tvorbu mlieka odsávaním?

oblivian
3. jan 2016

Moja malá (5 mes.) sa už dlhší čas nechce kojiť. Ja strácam mlieko, cez deň ju vôbec neviem nakŕmiť a už aj cez noc mám iba takých 50 ml mlieka... Neidem tu vysvetľovať, prečo je to tak, ak niekoho zaujíma, rada poviem...dôležité je však iba to, že už skoro žiadne mlieko nemám. Kŕmim ju umelým mliekom z fľašky.
Dcérka sa mi prisať nechce, a nielen že nechce, vždy, keď ju priložím, odvráti tváričku, zahryzne do spodnej pery a ak ju ďalej nútim, začne strašne plakať. Takže časté prikladanie nepríde do úvahy... Chcela by som ale získať späť MM, veľmi ma trápi, že nemôžem kojiť a malá ešte potrebuje mlieko, aj keď ju už prikrmujem. Nechcem, aby bola nafúknutá z UM - všetky deti mojich známych, ktoré sú na UM, vyzerajú ako balóniky, sú ľahučké, nafúknuté... nie je to zdravé...
Viete mi poradiť? Dá sa rozbehnúť tvorba MM iba tým, že matka si odsáva mlieko? Ako často? A čo, ak ma to dosť bolí, štípe? Teraz ak odsávam (každých 6 hod.), tak sú to iba 2-3 lyžičky vodnatého mlieka...

petra_rjabinin
3. jan 2016

ahoj, neskúšala si dokrmovať malú umelým mliekom cievkou?
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...

ja som takto malú dokrmovala do 7.-8. mesiaca, stimuluje sa ti tým tvorba mlieka, keď sa dokrmuje na prsníku. čím viac ju budeš kŕmiť fľašou, tým si bližšie ku koncu kojenia (nechcem ťa strašiť, ale naozaj vlastná skúsenosť, aj keď to tak prvé týždne nevyzerá...). ona sa hnevá pravdepodobne preto, že nemáš dostatočné rýchly tok mlieka, čo sa aspoň čiastočne tým dokrmovaním na prsníku zlepší.

veľa šťastia!

marcelatje
3. jan 2016

@oblivian odsávanie je na prd ale keď už, tak každých 6 hodín je málo to je ti na nič. Odsávaj minimálne 6x za deň a aspoň 1x v noci (ak sa ti dá aj viac)

bubbles
3. jan 2016

moja sa neprisavala, ani laktacna ju nedonutila.. rozhryzla mi konce bradaviek.. odsavat som zacala asi po 3 tyzdnoch od narodenia, tiez mi to uz klesalo, ale rozbehlo sa tak, ze som mala do 8. mesiaca mlieka ako pre tri deti.. potom prisla mrcha a zacalo mi to klesat, ale odsavala som az do 11 mesiacov.. zo zaciatku kazde 3 hodiny a postupne sa to znizovalo - 4x od 6 rana az do 11 vecera.. odsavala som i pol hodiny.. vzdy obe prsia..

oblivian
autor
3. jan 2016

ale nechápem, prečo mi mlieko nezostalo aspoň na 3 kŕmenia. ako je to s mamičkami, ktoré kŕmia väčšie det? veď tie potrebujú mlieko už len pár krát za deň no a majú ho dosť... a ja nič... ?!

lemonlady
3. jan 2016

Moja, ak naozaj veľmi chceš dojčiť, čo najskôr si zavolaj laktačnú poradkyňu z mamily, zahoď fľašku, dokrmuj cievkou na prsníku ako píše petra, je veľká šanca, že sa ti mliečko ešte môže rozbehnúť. Ja som tiež mala problémy s malým tokom mlieka, kedy sa malinká len zlostila na prsníku, ale nedala som sa, snažila som sa ju nadojčiťˇ, keď sa preberala zo spánku, keď bola ešte taká oťapená a nemala chuť protestovať. Okrem toho sú bylinky na zvýšenie tvorby mlieka, ale nie každému pomáhajú. Je to Benedikt lekársky a senovka grécka - mne pomohli. Ale teda fakt neváhaj a kontaktuj poradkyňu.

lemonlady
3. jan 2016

Pomohlo by ti aj keby si ju nosila v nosiči alebo šatke, a tak mala ako keby viac príležitostí na to, aby si vystihla chvíľu, keď bude pokojná, resp. sa bude preberať zo spánku...

sardinka335
3. jan 2016

@oblivian odsavať až po 6 hodinách je na prd - je to velmi malo, odsavaj kedy kolvek ta napadne, maš čas, 6 hodin je velky časovy rozdiel a telo nema dostatok stimulov na tvorbu mlieka.
A trošku komicky mi vyznieva tvrdenie ze deti an UM ,,nie su zdrave,, resp. ,,nie je to zdrave,, 😀 😀 mnohé dokonca zdravšie ako tie na MM...ten stres čo ma tvoja mala z nutenia do kojenia asi tiež nebude zdravý.

siska53
3. jan 2016

@oblivian lebo odsavanim to ide vacsinou tazko... Podla odsavacky by som nemala mat mlieko,resp.trochu a moje deti si vytiahli,kolko potrebovali.. Odsavala som viac pri malej,lebo som sla do nemocky,taknsom potrebovala mat zasobu (ake bolo to zbytocne,mala flasu odmietla i cikolvek ine typu pohar).. Pri malom som si zas stimulovala tvorbu mlieka tak,ze na jednom maly,na druhom odsavacka,co u vas nejde..

Ale ecistuju odsavacky na oba prsniky a hlavne si treba odsavat casto -akoby si dojcila,cize kazde 1,5h.-3h. Mozno

duracko
3. jan 2016

Neviem sice poradit s kojenim, ale reagujem na UM... Nas maly sa tiez nechcel prisat, plakal, az sa zacal zachadzat. Mna navyse tyzden po porode chytili strasne bolesti zubov. Mala som aj laktacnu poradkynu, aby mi pomohla, ale ked som si predstavila, ze mam najprv kojit ako to ide, potom s cievkou a potom odsavat, tak som si povedala, ze toto nie, nebudem cely den travit krmenim a trapit seba aj maleho. Ze mozeme si jeden druheho uzit prijemnejsie. Bol na UM, teraz ma 3 a pol roka, je krasny zdravy chlapcek, do kolektivu chodi od roka a pol a chory bol minimalne. Vahu ma primeranu, je to taky stihly atlet. Inak ani ja som nebola kojena a imunitu mam vybornu, ziadne alergie, takisto moj brat.

bonaqa2013
3. jan 2016

no neviem či už by som sa nato nevykašľala....
Ale ak chceš, kúp si homeopatikum na podporu kojenia. Predávajú v lekárni. Pred kojením si dáš 3-4 tobolky do úst - nechytáš rukami, a môžeš si aj ľahnúť. mne to veľmi pomáhalo. Môžeš si kúpiť aj čaje na kojenie.... Veľa oddychuj, dobre je si poležať pred kojením resp. odťahovaním.....Ale dieťa už má 5 mesiacov, takže to je už OK.

zk3
3. jan 2016

Kontaktuj laktacnu poradkynu,idealne ak by vedela prist ku vam domov a videla prisavanie,ci je spravne.kup si spominany benedikt a senovku,ja som brala z kazdeho 3 x denne po 3 tabletky,takze rano spolu 6,na obed 6 a vecer 6.ber aj benedikt aj senivku,nielen jedno.pi vela,vela tekutin - cistu vodu,nie bublinkatu.odychuj,nestresuj sa,davaj si dietatko na telo,uzivaj si spolocny cas.drzim palce!

diankaakajko
3. jan 2016

Ahoj moja dcera sa narodila predcasne bola 3mesiace v inkubatire takze ja som si mlieko iba odsavala a to kazde 2 hodiny .tiez som mala na zaciatku malo mlieka ale kazde dve hodiny som odsavala a laktaciasa mi tak rozbehla ,ze som bola v nemocnici darkyna MM.Chce to len trpezlivost.(mliko som odsavala aj v noci kazde 2 hodiny.)

johanka_de_arko
4. jan 2016

Ahoj.mala som problemy s kojenim pri dvoch detoch.takze odporucam - urcite kontaktuj laktacnu poradkynu. Je to zadarmo a su velmi ochotne a mile.brala som aj benedikt aj senovku 9+9 denne. Aj cievku som pouzivala (laktacna ti vie vysvetlit ako). Ohladne toho,ze ta to boli a stipe - pri 2.dietati som to tak mala,dokonca sa mi na bradavkach vytvorili krvacajuce praskliny (ragady). Moze to byt zlou polohou pri kojeni ale aj infekciou na prsnikoch. Ja som to tak mala a laktacna mi poradila masticku,ktora mi uzasne pomohla a s ktorou som mohla v pohode aj kojit.vsetko sa rozbehlo pri oboch detoch. Chcem ti ale povedat,ze som bola na pokraji zrutenia a to je asi horsie ako to,ze by som prisla uplne o mlieko.deti citili,ze som zufala. Neverim tomu,ze su deti nafuknute ci tlste z um. Poznam tlstochov z materskeho aj vyzly z umeleho. Okrem toho,mam 37 rokov a cela moja generacia je odchovana na minime kojenia. Zajtra ci pozajtra to uz vyzera tak,ze sa nam narodi 3.dieta a ja viem,ze uz nebudem tak panikarit a zufat. S dvoma predchadzajucimi detmi som okolo 8,5 mesiaca nakoniec musela prejst na um. Raz mi kojenie stoplo druhe tehotenstvo a raz zapal pluc s ciernym kaslom. A vies co?nic sa nestalo. Par horlivych nadsenkyn kojenia sa do mna mozno pusti,ze to tak pisem,ale ja si proste myslim,ze pokojna,vyrovnana,oddychnuta matka je pre svoje dieta vacsim prinosom ako jej vystresovana podobizen.urobit pre to maximum,to ano,ale vediet sa aj zastavit a povedat si,ze tu uz to hranici s hlupostou,je tiez dolezite. Takze skus co ti poradi laktacna,ale nevesaj hlavu ak to nevyjde.mas zdrave babo a to je to najdolezitejsie.

sojorez
4. jan 2016

@oblivian ahoj,kocky maju pravdu,interval 6 hodin je nanic,ideal by bolo kazdych 2,5-3 hodiny,aj v noci...ak je problem ju prilozit cez den,skusala by som v noci -dieta je otapenejsie,menej registruje,cize vy to mohlo ist lahsie... inou cestou je spominana hadicka a prsnik... taktiez by mohla pomoct priprava prsnikov pred kojenim -nahriat,rozmasirovat prsia,mlieko sa spusti lahsie a dieta sa nebude jedovat,ze netecie...ak tecie rychlo,trochu odsat a pri kojeni sa zaklonit,prip.kojit,ze dieta lezi na bruchu mamy... ale zaklad je dobre prisatie (bradavka cela v puse,pery az na dvorci,dieta natocene svojim bruchom k bruchu mamy,aby nebolo vykrutene),tekutiny v rozumn.miere... som sa rozpisala 🙂 ak to nepomoze,fakt len laktacna... ja som bezproblemovo kojila dve starsie,pri "cerstvom" synovi sme zacali start do zivota inkubatorom,cize som nosila odkvapkane kolostrum (vyslovene "zaspinenu"skumavku troskou kolostra),potom odstriekane mlieko,odsavackou sa mi nikdy nepodarilo tolko odsat,kolko si dokazal on vytiahnut...

maja099
4. jan 2016

@oblivian ja som rodila cisárskym, malú mi potom kvôli komplikáciám vzali do inkubátora na cca 5 dní. Už od cca 4 dňa po pôrode som si začala mlieko odsávať odsávačkou, čo som odsala, to som jej dala a čo nie, to ju dokŕmili. Po príchode domov som si odsávala vždy keď malá chcela jesť, čiže v intervaloch cca každé 3 hodiny /aj v noci/. Skúšala som aj prikladať, ale malá dosť protestovala a ja som si nevedela rady. Spočiatku to šlo pomaly a možno 1x denne som musela aj dokŕmiť UM, ale postupne sa to rozbehlo tak, že som pri odsávaní ostala takmer rok. Dalo sa to zvládnuť. Treba odsávať pravidelne, veľa piť a žiaden stres. Odsávaním to ide, po pár mesiacoch som mlieko aj vylievala, pretože ho bolo nadbytok, ale napriek tomu som odsávala v pravidelných intervaloch, aby ho vždy bolo dostatok. Veľa síl želám 🙂

zuzka_1985
4. jan 2016

ja som mala hrozne malo mliecka, odsavala som 6-7 krat denne, po kazdom kojeni. odsate mliecko som davala pri dalsom kojeni cievkou. robila som to tak 6 mesiacov, ale bolo to trapenie. odsala som max 40 ml mliecka (odsavala som manualnou odsavackou 10 min z kazdeho prsnika). nechcela som to vzdat. materske mliecko je predsa naj. skusala som ozaj vselico - laktacnu poradkynu, satkovanie, senovku, benedikt, homeopatika, vela vody, tvaroh...zial neslo to, maleho som musela dokrmovat aj UM. na trhu mas vela UM a kazdemu dietatku sedi nieco ine. Mojmu sadlo to s probiotikami 😉

oblivian
autor
4. jan 2016

@zuzka_1985 ahoj, aj ja som si všetko možné vyskúšala a nič nepomohlo. ďakujem, že si napísala, ako si to mala ty - keď čítam o niekom, kto tiež urobil všetko pre to, aby mohol dať svojmu dieťaťu mm a napriek všetkému to nešlo (alebo nie tak, ako by to bolo optimálne), vždy ma to povzbudí...že nie som jediná a už sa necítim byť taká neschopná matka...

oblivian
autor
4. jan 2016

@maja099 ďakujem za odpoveď, si skvelá, že si to takto zvládla robiť 1 rok! 🙂

oblivian
autor
4. jan 2016

@johanka_de_arko gratulujem k ďalšiemu dieťatku, a ďakuejm za pozvbudenie! 🙂

evek
4. jan 2016

My mame taký istý problém, malá bola dva mesiace trpezlivá prisavala sa aj napriek slabému toku ale teraz prsníky odmieta. V noci, nadránom ked je ospalá tak sa ešte prisaje ale aj tak ju musím dokrmit UM lebo je stále hladná. Skúsila som laktacnu, cievku, benedikt, stenovku, moringu... Stále je tok slabý. Mimochodom rodila som cisárskym a pôrodnici mi malú vôbec nenosili prikladať takze u nás bol aj rozbeh po kvapkách... Včera som si objednala elektrickú odsávačku lebo z ručnej ma bolela ruka a aj tak som ňou odsávať nevedela. Dúfam ze elektrická zabere a bude dostavať MM fľaškou. Ak náhodou nie tak proste dokedy budem mat aspoň ten kus MM tak jej ho budem dávať. Nechcem byt už viac vystresovaná z dojčenia lebo to nikomu neprospieva.

oblivian
autor
5. jan 2016

@evek tak ti veľmi držím palce!
aj ja som skúsila naozaj všetko, okrem homeopatík, tak zajtra pre ne pôjdem do lekárne... 🙂
tiež som rodila cisárskym, ale my sme s kojením na začiatku žiadny problém nemali (okrem toho, že ma bradavky strašne boleli cca mesiac aj napriek správnemu prisatiu) - aj preto ma tak mrzí, že sa nám to celé pokazilo a ani neviem, prečo... možno kvôli tomu, že v noci sa malá budí od dovŕšenia 2. mesiaca iba raz?!

lemonlady
6. jan 2016

@oblivian pouzivate cumlik?

oblivian
autor
7. jan 2016

@lemonlady cumlík nie, ale fľašku áno, lebo študujem, každú sobotu mám školu a manžel zvykol byť vtedy s malou. keďže nemal predtým žiadne skúsenosti s deťmi, bolo mu dosť starať sa o dcérku celý deň sám, nieto ešte kŕmiť ju lyžičkou či cievkou... ale kým som mala viac mlieka, malá bola spokojná, "nepokazila" ju fľaša (ktorú a tak dostávala iba raz týždenne, a kúpila som dosť drahú, ktorá imituje prsník a ja mám čo robiť, aby som z nej niečo vytiahla). dojčila som na požiadanie. no pomaly sa mi mlieko stratilo, malá ostala po dojčení stále hladná. teraz si odsajem za 24 hod asi tak 60ml mlieka... skúsim ešte homeopatikum a piť viac, ako doteraz, možno pomôže...

mata1984
13. jan 2016

@oblivian ja tiež teraz riešim túto otázku... mám dvojičky, ale narodili sa predčasne a nevedeli sa prisať, ja neskúsená ale že uplne vystresovaná mamička som ich po príchode už nerozkojila, len si odsávam mliečko doteraz, zo začiatku som tak cca 3-4 x denne okolo 200-250 ml/ za 24 hodín, ale teraz ked sú už vačšie /skoro 11 mesiacov/ a nemám tolko času, tak max. 2-3 x denne a to odsajem tak max. 150 ml za den a ostatok UM, neviem, niekedy by som sa už nato vykašlala , však sú už vačšie, ale zase niekedy si poviem, že možno by som si množstvo mliečka mohla nejako zvýšiť, od začiatku mám aj elektrickú odsávačku na dva prsníky, ale sa mi s nou zle manipuluje, tak používam len na jeden a striedam to...tiež by ma zaujímalo, ako sa dá zvýšiť tvorba mliečka odsávaním bez prikladania dieťata??? tak privítam každú radu 🙂 a skúsenosť 🙂

gabikacentrum
16. jan 2016

@evek ja to mam tiez tk isto ako ty a tiez rozmislam nad el.odsavackov zvysila sa ti produkcia mlieka odkedy odsavas el

evek
20. jan 2016

gabikacentrum@evek mne nepomohla nevedela som si ňou oddať mliecko takze to robím naďalej ručne 🙂 dokedy sa bude dať tak dovtedy to budem robiť takto 🙂

evek
20. jan 2016

@gabikacentrum nie a budem naďalej dokedy sa bude dať odsávať ručne 🙂

monika8971
3. jan 2018

@petra_rjabinin
a jako to funguje ked dokrmujem na prsniku

m_
3. jan 2018

@monika8971 mas pri bradavke vedenu cievku (velmi tenku hadicku ) ktorej jeden koniec je pri bradavke a druhy vo flaske s mliekom. dietatu davas do ust bradavku aj s tou cievkou a ono vlastne saje prso v ktorom nemusi byt dostatok mlieka ale dostava to mlieko z tej hadicky🙂 teda je spokojne. ale tym ze saje prso ho stimuluje a podporuje tak tvorbu mlieka🙂 ja som takto po dvoch tyzdnoch trapenia s odsavanim rozbehla kojenie🙂

lillyofthevalley
3. jan 2018

Domperidon (u nas na SK sa vola Costi) rozbehne laktaciu. Uziva sa 2-2-2 a funguje... V laktacnej krize v 3m mi laktaciu krasne rozbehol, udrzal a po postupnom vysadeni udrzal, kojili sme do dvoch rockov... Je bezpecny a funguje. Ak uz ste vyskusali vsetko ostatne, odporucam ako poslednu moznost.