Potrebujem rozbehnúť laktáciu
Ženy prosím, v nedeľu som rodila a moja laktácia je na bode mrazu. Ani kolostrum , ani náznak mlieka proste nič.
Malá je nonstop na prsníku lebo stále plače že je hladná, bradavky mam na padrť, krvavé, boľavé ale netečie nič, len krv.
Rada od sestričky z oddelenia novorodencov znie " aj keby ju tam mate 24 hodín v kuse, musíte bolest vydržať, to sa rozbehne".
No ďakujem. Ženy prosím ako to rozbehnúť? Nemôžem malu nechať hladnú ale ani bradavky nevydržia všetko.
Je mi do plaču, do kriku, neviem čo mám robiť.
@kikushaa anoo to som zabudla napísať, tiež čierne pivo a polievka hocijaká nemusí byť zasmazena, proste tepla voda 🤣
Milá autorka, prosím, netráp sa. Prešli sme si tým viaceré, a asi to k tomu patrí, ale ver mi, ak sa s tým úplne zmieriš, tak budeš spokojná a pokojná.
Úplne chápem, ako sa cítiš, aké to je frustrujúce.. neviem, ako tvoje okolie, mňa najviac vytáčal aj ten všeobecný tlak z každej strany a pocit, že to musím každému, kto sa na kojenie pýta, dookola vysvetľovať, že ja veľmi chcem a snažím sa, ale napriek tomu tie reakcie boli stále o tom istom: JA som to robila takto, urob tak a tak, daj si toto a toto.. akoby som nebola dosť dobrá, lebo mne to nejde a vždy, vždy sa našiel niekto, kto mal tiež ťažkosti a vydržal a rozbehlo sa to a mal to byť príklad, že sa dá, len ja sa málo snažím. A vieš čo? V porovnaní s tebou som sa snažila naozaj málo. Lebo ja už teraz nemám problém aj povedať, že mne to bolo aj fyzicky nepríjemné. Malý sa možno raz, dvakrát prisal, na pár sekúnd, tak mi zostávalo len odsávanie, ktoré mi robilo zle. Naozaj som sa pritom cítila nepríjemne, akoby som zo seba odsávala do tej fľašky dušu. Nechápala som, čo je na tom krásne, pekné a príjemné, cítila som sa ako taká dojná krava, ktorá chodí s holými prsiami a doslova sa odsáva. Samozrejme, toto nie je tvoj prípad, iba som chcela poukázať na to, že aj takéto to byť môže a myslím si, že sa o tom má hovoriť a písať otvorene, aby sa ženy samé doma necepovali zbytočne.
Ja ti neviem napísať rady a tipy a triky, nakoľko niektoré, už len vychádzajúc z vlastnej povahy, som rovno odmietala. Nejaké racio, ktoré vo mne niekde skryté zostalo, mi stále našepkávalo, že prečo, na čo to robíš? Pije dieťa len výlučne moje mlieko? Nie, lebo nestačí. Umrie moje dieťa, ak ho nebudem môcť kojiť? Nie, lebo existuje náhrada. Nemá mamička po pôrode dosť starostí aj s inými vecami? Treba k tomu pridať aj ďalšie, nemožné, spojené so stresom a smútkom zo zbytočného pocitu zlyhania? Nepíšem o normálnom kojení, že priložím, nakŕmim, položím, ale o tom kolotoči a skúšania, ktoré robia tie, u ktorých to takto nefunguje. A aj tak sa na to pozerá celospoločensky cez prsty, neveriacky. Na čo sa hráme? Áno, je to prirodzené. Aj počatie, a aj tak má plno žien problém otehotnieť a treba si niekedy pomôcť.. aj pôrod je prirodzený, a predsa ja mám syna, ktorého sme spolu s mužom splodili, ja som ho 9 mesiacov mala v bruchu a predsa prišiel na svet tak, že som bola po termíne, zatvorená na sto zámkov, bez jedinej kontrakcie, inak sa žiaľ nedalo, celý jeho pôrod som doslova prespala. Rovnako je to aj s kojením, je to prirodzené a predsa to niekedy nejde. Ešte raz, je super, že sa propaguje a podporuje, lebo je to úžasná vec, na druhej strane sa to tak stavia na piedestál, že tu máme opačný extrém, vystrašené, vynervované, zúfalé matky, ktoré robia možné nemožné (niekedy aj nebezpečné pokusy) akoby sme boli v 19. stom storočí a dieťa zomrie od hladu, ak sa mlieko nespustí. Z extrému do extrému.
Je to na tebe, milá autorka, ako sa rozhodneš, len ťa chcem povzbudiť, že ak sa rozhodneš tak, že dieťa bud len na UM, nebude to zlé rozhodnutie, bude to normálne, racionálne rozhodnutie matky z lásky k svojmu dieťaťu. Keď som držala synčeka v náručí, dala mu prvýkrát jesť z fľašky, bol to úžasný pocit, pozerali sme sa do očí, držal ma za malíček, a prestal plakať, bol najedený, bol spokojný - necítila som zlyhanie, ale mala dobrý pocit, že som mama, postarala som sa o neho, dala som mu to, čo potreboval. Bol tam oveľa väčší pocit blízkosti, ako keď som zúfalo prikladala vrieskajúceho a odťahujúceho sa novorodenca na prsia, z ktorých nič nešlo a na ktoré sa nevedel ani prisať. A určite lepší pocit, ako keď som sa odsávala na gauči.
prikladat a prikladat a verit, že to pomože a mliečko sa rozbehne. A kde nie, tak kupiš umele. Hlavne nestresuj

Ja este poradim cierne pivo (ja som pila nealko radler) matysak alebo inu hroznovu stavu. Odsavama som tak ze som aj menila polohy odsavacky. Co sa podari, to sa podari, bud zato rada, mozno sa to este rozbehne. Ale ked nie vibec sa tym netrap 🙏 normalne ju dokrm umelym. Nieje horsej kombinacie nervozneho dietata a matky ktora silou mocou chce dojcit a nejde. A nie nieje vsetkym dane bezproblemove dojcenie s prsia plne mlieka, niektore zeny nemaju dostatocne vyvinute mliekovody, pripadne ich nemaju vobec, take sa mozu aj pretrhnut a kojit nebudu.