Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@baklik ja sa priznam , ze som zo zaciatku mala po cisarskom problem z rozbiehanim laktacie, ale kedze bola mala hladna tak som uplne bez vycitiek kupila UM , ktore som jej davala a namiesto vycitiek a masirovania som vyhladala laktacnu pomoc a od 2 tyzdnov bola len dojcena. Ale aj keby nie tak si to tiez nebudem vycitat, ved zas trochu nadhladu. Staras sa ako najlepsie vies 🙂
@domak2 laktacnu pomoc som mala aj ja.... a nutrilon som si nedovolila kupit sama od seba, naordinovala nam ho pediatricka, kedze maly nepriberal ako mal, nikdy by som si nedovolila naordinovat ho len tak sama. takze od prveho tyzdna bol na nutrilone, plus nejake to moje mlieko. ale uz je to nastastie za mnou, uz som nad vecou a fakt som rada, ze uz mam po tom.... ani neviem preco som sa vlastne zapojila. 😅
asi som len citila potrebu vyjadrit, ze som zazila to iste, co @jaja102.
@zitaje a co je zle na flasi a cumloch? Ja mam dvojrocneho syna. Kojeny od zaciatku cumel vypluval flasu v zivote nemal a mame pokazene zubky a to pije len cistu vodu. Takisto neter detto odmietala cumel flasu kojena do 2 rokov a zuby ma take krive ze teraz jej budu davat fixne strojceky. Nevidim dovod tvrdit ze flasa je zle. Ja som do svojich 8 pila kakavko z flase a zuby mam rovne akoby boli umele.
@mravvcek nejde len o zuby.
Co je flasa s cumlom? NAHRADA prsnika. Mnohym ludom pride divne, niektorym dokonca zvratene, dojcit 3-4-5-6-rocne deti, ale im pripada normalne davat im plastovu nahradu prsnika s osladenym kravskym mliekom este v skolskom veku 😅 Ked uz dieta nepotrebuje prsnik, nevidim dovod davat mu flasu.
Hovorim samozrejme o dojcenych detoch, ked je nahrada prsnika a materskeho mlieka nevyhnutna, neda sa nic robit.
@siska53 Vies, poviem ti to takto, keby si kazdy hladel do svojho hrnca, nemuseli by vznikat taketo nezmyselne temy, ktore aj tak nikomu nic dobre nedaju...teda ak nepocitam par mamiciek, ktore si tu pomasiruju ego na ukor nejakej maminky, ktora sa odvazila dat svojmu dietatu umele mlieko(to neber osobne)...inak naozaj neviem, o com tato tema je...nejak mi to neleze do hlavy 😅
Uprimne???je mi zle z podobnych debat a otvara sa mi pri nich nozik vo vrecku....moj bol vyse masiaca v inkubatore.kym som sa ho nesmela ani dotknut,vytlacala som si 40 ml za 24hod.ked dom k nemu prisla...nikto sa ma nepytal.dostala som flasu a ucila som ho saciemu reflexu,kt.este nemal.v nemocnici som presla na 20ml odsatych za 24hod a doma uz len na 10.odsavacka nepomahala,tak som si mordovala prsia rukami a mala som ich modre.doktorka mi tvrdila,ze mlieko ma kazda matka...ved aj ona kojila.vraj musim vela pit-pila som7litrov denne...tak si musim castejsie odsavat..odsavala som si kazde 3hodiny...ehm...vsetko ako ma byt.tak sa mam vrajviacej snazit.robila som vsetko podla receptov starych ajmladych materi...neopovazte sa mi vsak mutit hlavu vievkou...knihu od mamily mam prestudovanu z kazdej strany.moj nazor???su to rady a navody pre protekcne mamicky so zdrsvymi detmi a v uplne inych nemocniciach,v akych som bola ja..a na vyse pre matky,co mlieko maju.tie uzasne dokonale matky,co deto koja do 5.rokov a ktore pohrdaju nami,kt.nebolo dane???tak z tych mi je zle.nie som o nic horsia ako ta,co dieta do prvej triedy odprevadza s prsom v puse.mne sa zda divne,ked uz 2rocne dieta cicia...aleok.nihoho za to neodsudzujem..vec a nazor kazdej.len nech sa ma uzxiadna aktivistka za pravo deti na kojenie neopyta preco nekojim????a ano,dudel malemu davat nechcem...kym vlafzu moje krize...ale nemozem povedat,ze mu tu gumu do pusy nepichnem nikdy...uz teraz vaham.takto rano sa rozculit.....fuj.
Ja som sice kojila 10 mesiacov, potom maly uz nechcel ale bolo to viac menej trapenie aj napriek castemu prikladaniu a dojceniu na poziadanie som mala malo mlieka... odsavackou som nikdy v zivote neodsala viac ako 20 a to bolo jedno ci pred kojenim alebo po... vyskusala som rozne piestovu, pakovu a nic... pojedla som kopu pripravkov na podporu mlieka ale ziadne extra zazraky sa nekonali... proste niektore mamicky nemaju mlieko alebo ho maju menej... ja som nezazila zapal prsnika ani extremne naliate prsniky proste toto ja nepoznam... a studovala som teda od mamily vsetko mozne aj nemozne... a som rada, ze aspon 10 mesiacov som vydrzala... Ine je, ked mamicky mlieko maju, maju ho dost, a aj napriek tomu prejdu na UM tak tomu uz dost nechapem... zial su aj take.
@salwusa A preco si sa ho nesmela dotknut? U nas pravda este nie je tak rozsirene klokankovanie, ale rozhodne pomaha aj v nastartovani (nielen) tychto porcesov, v skutocnosti prakticky temer nie je prekazka preco by sa nemalo vyuzivat cim viac. Hlavne u predcasne narodenych deti by malo byt uplne automaticke.... Dalej uplne zlyhala podpora dojcenia v porodnici (je sa co cudovat, ked nevedia ani o klokankovani?), mordovnie rukami prilis nepomaha ani nadmerne pitie, necudujem sa vobec z nasledneho stresu. Cize nespravne usmernovanie resp. chybajuce v tom co a ako, zaroven tlak v podobe ze kazda moze kojit co nie je pravda a je alarmujuce ze toto predvadza zdravotnik... Nevravim ze by ste automaticky vyhrali, nie, tak isto sa mohlo stat ze by ste skoncili na umelom, na tom nie je vonkoncom a absolutne nic zle, napriek tomu sa mi zda ze za to moze skor nedostatocna a zaroven nespravna podpora okolia...Btw poznam mamicky ktore ked sa ukludnili z tazsich startov zivota ich deticiek, dokazali nabehnut na dojcenie este v 3.-4. mesiaci a potom dojcili roky, samozrjeme to nie je ziadna povinnost, len potencionalna moznost a ozaj chapava podpora nie extremistky ale laskavo naladenej v tom sa vyznajucej pomocnicky-poradkyne.
Na tejto téme mi prekáža slovo "kojiť". Ženy DOJČIA. Inak mi táto psychiatria okolo DOJČENIA a materstva nič nehovorí. 😎
@horana maly sa narodil v 30.tt.mal take male usta,ze okrem sondy sa mu do nej nezmestilo absolutne nic.a ked ho vybrali z inkubatora...presli sme na flasu,pretoze sa mu do pusky nezmestil dvorec a aj ked som sa o kojenie snazila,maly nepribral ani gram.kedxe som mala dieta narodene viac mrtve ako zive...neprikladala som ani ja ani zdrav.perdonal taku vahu trapeniu sa maleho ako skor sytosti.nemal saci reflex,kedze ten nabieha v tyzdnoch,kedy bol uz maly zial davno na svete.neviem sice,co je klokankovanie..ale ak ide o nosenie..tak take malilinkate deti ako bol maly patria akurat tak do perinky.nie som sice lekarka...ale moj selsky rozum mi ine neda..kedze sa ho uz aj po prepusteni bala co i len chytit nasa pediatricka.nemyslim si,ze islo o zlyhanie zdrav.personalu...kedze mi maly zije a pribera.to,ze nas netrapili kojenim...co je ta najkrajsia vec,ale mali sme so sebou tak ci onak co robit.a neviem ako ine mamicky...vsetky zeny,co poznam,co koja sa mi stazuju na detske koliky...my ani netusime,co to je.klop,klop,klop...dik bohu za nestle..a btw.ja som kojena bola mesiac.nemam ziadne alergie,choroby...poznam vsak ludi,co kojeni boli a v dospelosti nemozu dat kv.alergiam do ust nic a chorlavi su stale...tak neviem,ci za kazdu cenu trapit maleho aj seba.skusala som mlieko znova odsat.uz len dve kvapky.pre mna tema kojenia uzavreta...jedine podstatne pre mna je zdravie a usmev mojho dietata a nasa pohoda.maly ma tu najlepsiu maminu,akej sa mohol narodit.tak,ako kazde dietatko,co sa narodi milujucej mamine.uz mi niktp vzivote nenahovori opak kv.tomu,ze mi priroda nedala...nech si kazda robi podla svojho.o 20rokov mozem postavit tadeada vedla kojeneho dietata...garantujem vam,ze rozdiel neuvidite..a ked dorastie rozdiel medzi donosencami...uz o dva mesiace.
@baklik presne.a maly nepriberal,doktorka na mna tlacila s umelym,ja uz v totálnom strese zo vsetkeho.....hrozne spomienky.mamičky čo koja,si niekedy ani neuvedomuju,ako možu ublížiť tým,čo nekoja,lebo kojiť jednoducho nemôžu.napr. mne sa stalo v detskom centre,ked vsetky v case desiaty vytiahli prsniky a ja flasku,sa ma pohrdavo spytali,ze ci nekojim,ja ze nie,ani necakali na odpoved preco,ale keby mohli,aj chrbtom sa mi otocia.ja som sa vtedy velmi zle citila a dlho som tam ani nesla.Tema sa mohla volať radsej prečo tak veľa mamičiek nemôže kojiť a snažiť sa pomoct tým mamičkám,čo maju s tým zdravotný problém.
@tilda
@siska53
ja som mala laktačnu z mamily a ta mi veru povedala,ze mozem jest a pit pri kojeni absolutne vsetko hned od zaciatku.ci uz citrusy,cokoladu,strukoviny,pohar vinka(nie flasu,ci opíjat sa).....vsetko.tiez som v soku ostala.ale to je asi vec kazdej mamky.aj ked alkohol pri kojeni je podla mna taka blbost ako alkohol v tehotenstve.
@salwusa velmi drzim palce, aj tak je podla mna hriech ze na SK to nie je viac rozsirene
http://marekgajdos.blog.sme.sk/c/252155/Sviatoc...
http://www.nasmalicek.sk/news/kangaroo-mother-c...
@sedem osobne to naozaj neberiem,lebo som nikdy na ziadnu stranu tu neutocila. Ja som len vysvetlila,preco je dojcenie pre MNA najsamsuper. A autorka sa zamyslala nad tymi,ktore nechcu,nie nad ttmi,ktore nemozu a to je rozdiel. Ale akakolvek tema,tak aj tato sklzla do niecoho uplne ineho,ako je zamer iniciatorky..a ano,clovek potom tiez podlahne a sklzne niekam,kam ani nechcel.
Ja nedojciace neodsudzujem,lebo samej mojek mame okolnosti nedovolili dlho dojcit (necele 2 a 3 m.),tetka a kamoska prisli o mlieko zo stresu a strachu o babo..svagrinej jednoducho po 4.m.odislo.
Ja som bola pripravena na obe situacie asi tak,ze po sekcii s amoze stat,ze dojcit nebudem. Ale nemala som cas sa tym nejak specialne zaoberat. A som rada. Ziaden MK,ziaden casak. Moje deri boki z tych,co sa jednoducho prisali dobre a ja z tych,ktore jednoducho naju mlieko a dostatok. Aj krizu som si vyriesila bez toho,aby som sa radila tu,ci s niekym. Vedela som zaklad - aky dopyt,taka ponuka,podla toho sim sa riadila.
Ale viem,ze su situacie,kedy nic nezabera a tu naozaj vdaka za UM.
Ja som si dojcila deti,dokial som to ja povazovala za vhodne a dostacujuce a brala som ohlad na dieta,ci je,ci nie je pripravene. A nikomu by som do toho nedovolila kafrat,lebo je to moja vec,aj keby som sa rozhodla dojcit do 6r..
Len tu sa naozaj vsetky debaty zvrtnu uplne inam,ako sa povodne zamyslalo..skoda..
@zitaje moj sice mal,lebo vedel striedat prsnik s flasou od 4.m,ked som.potrebovala dakam ist,alebo som sa hanbila vtedy dojcit vonku.
Ale dcera sa do roka nevedela naucit z nicoho ineho pit a flasu ma skor slamkovu a jednu so specialnzm takym ploskym dudlom,ale aj z tej teraz pije cez slamku,kedze mala uraz zubov.
Len mne je divna predstava 7r.z prsnika a i z flase,pamatam si,ze dedko si z nej robil zarty,potom to uz pika z takeho ineho pohara so sosacikom,predsa,prvacka...
@siska53 Kiezby bolo viac takych so zdravym postojom.... 😉
Extremizmus nikdy nic dobre nepriniesol, na ziadnej strane... Ano, dojcenie ma urcite svoje miesto vo vztahu matky a dietatka, nepopieram, ze je to pre dietatko nieco, co mu vie dat len jeho mamicka a nepopieram ani to, ze je to pre dietatko zdrave( pokial napr. matka pri tom nefajci, aj take som uz pocula), ale zas netreba z toho robit alfu a omegu zivota, je kopec zien, ktore prave kvoli takymto podpichujucim temam trpia depresiami a uzkostnymi stavmi len preto, ze nevedia - nemozu dat svojmu dietatku nieco, co je na svatom konovi niektorymi uzivatelkami ospevovane ako nieco, bez coho sa snad ani ostatne zeny nestanu matkami...pripada mi to, ako keby uzivatelky, ktore ku babatku prisli ako slepe kura ku zrnu, zacali vytvarat temy o tom, ako nechapu, ako niekto moze ist na umele oplodnenie a podobne- ano, pritiahnute za vlasy...a taka mi pripada aj cela tato tema... 🙄 Ak je niekto tak nadseny z dojcenia, ze si to nevie nechat len pre seba, tak nech sa vzdelava a pomaha rozbehnut dojcenie aj ostatnym maminkam, ktorym to mozno nejde tak lahko, to by zmysel malo, lebo kvalitnych laktacnych poradkyn nie je nikdy dost, ale toto chvalnkarstvo a vytesovanie sa na ukor ostatnych sa mi vobec nepaci... 😝
@sedem tak to ano...su tu aj temyna podporu dojcenia,sama som radila v daktorych,ako stimulovat laktaciu,ale zas..ja tu zenu nevidim,neviem,ci je dietatko spravne prisate...to je skor naozaj na osobnu navstevu a ja som "len"matka,nemam na to specialny kurz,len dve uspesne oddojcene deti...napriek sekciam,napriek odluceniu od syna na 3dni kvoli kapacite,ktora bola nizsia ako pocet rodiciek...ale mozno prave vdaka mojej nevedomosti ci blbosti som sa uspesne rozdojcila. Prosto vzdy,ked zaplakal,som si ho vzala na ruky a dala na prsnik. A on vzdy tahal. A to mi mlieko prosto spustilo ze az..ono sa vlastne aj tak spusta az na 3.-4.den...
Ono je na jednej strane tlak na dojcenie,na druhej strane slaba ta naozajstna opora pri rozbiehani dojcenia a i opora,ked to naozaj nejde. A v tom ja osobne vidim celkov problem,zvady,nedorozumenia.
@siska53 Temy, kde si maminky vzajomne radia a podporuju sa su podla mna ok, je to v poriadku..tato tema vsak uz svojim nazvom vo mne evokuje nieco provokacne...nieco ako - preco tak vela zien rodi sekciou? No proste LEBO...lebo nase telo sa obcas zachova inak, ako by sme chceli, aj napriek tomu, ze su zeny, ktore si sekciu zvolia dobrovolne a pride im to najlepsi sposob, ako priviest dietatko na svet, stale si myslim, ze je viac tych, ktore su smutne, sklamane a nestastne,, ze neodrodili dietatko prirodzenou cestou... a rovnako si myslim, ze aj zeny, ktore si vybrali sekciu dobrovolne, maju pravo na respektovanie ich volby od ostatnych mamiciek a nezasluzia si narazat na tvrdu kritiku, aku vedia len konikovske maminy schovane za pocitacom 🙄
Trosku som odbocila, ale pride mi to ako dobry priklad pre nechapave kojace maminky.... aby si uvedomili, ako sa asi mozu citit tie, ktorym to nevyslo a citaju to tu... 🙂
@sedem ved to..ze utocia na seba v x temach,ci uz je to ockovanie,dojcenie..mozno aj ta sekcia. Ja som skor ta,ktora pouca a vysvetluje preco,nemam rada vyslovene utoky...a ano,aj ja som rodila sekciou a nechapem,ako sa pre to niekto dobrovolne rozhodne...ale nerodila som prirodzene,teosku ma to trapi,ale zas nemam z toho depku. 🙂) ved mozno v dalsom zivote. 🙂)
Ja som mozno divna,ale to,ci niektora dojci/nedojci,ockuje/neockuje,ci napchava dieta tvarojom a klobasou pred prvym rokom mi je jedno,napisem svoj nazor,ci vyjadrenie lekara,preco tvaroh do roka nie a aj tak sa kazdy zariadi podla seba.
Uprimne som rada,ze som bez problemov pocala vo vyssom veku,dala na radu lekarov,ze musim rodit sekciou,ze som mohla bezproblemovo dojcit. Ale ked si niekto nedojci,ze nemoze/nechce-su aj take,ze chxe silou-mocou sekciu(bol dokument cely priebeh sekcie-nedopozerala som,oci zavrete a o mesiac som mala byt 2.xna stole),ze si dietatu dava somariny do zaludka,fakt,jeho vec.
@sedem joooj, na otazku prečo tolko žien rodí sekciou... Nie preto, lebo naše telo sa občas zachová inak.... Tým by sa dalo odpovedať, ak by bola miera rodenia sekciou do max 10%... Ale prečo niektoré pôrodnice maju 40% pôrodov sekciou? To je už iná otázka. Pochybujem, že ženy, ktoré rodia v Novych zamkoch maju iné tela ako napríklad tie, ktoré rodia v Trenčíne 😉 Takže tu určite nedje o neschopnosť tela matky porodiť (určite nie v 30 - 40%) Rovnako ako to, že miera nastrihu v niektorých pôrodniciach dosahuje urovne 99% určite nieje spôsobené tým, že telo ženy sa proste nezachová ako má.... Toto skôr poukazuje na prkatiky niektorých pôrodnic 😒 Čím viac umelych zasahov do pôrodov, tým viac komplikacii, tym viac sekcii. Nie telo ženy, ale skôr to, že je do tela ženy neprimerane počas pôrodu zasahované... A paradoxne potom lekarom dakujeme za sekciu, lebo zachranili život (v niektorych prípadoch ano, no vo väčšine žial len hasili, čo samy zapalili).
Niekde som tu citala ze na Slovensku nie je informovanost ohladom dojcenia. ?!?!?! Kto chce informacie si najde. Staci pozriet MK ☺️
Ja som kojila 3 mesiace a teda sranda to nebola kedze maly mal reflux a kojit po leziacky som nemohla. Tzn. v noc som si musela na posteli sadnut a maleho drzat kolmo cca pol hodinu dvakrat za noc, o bolestiach chrbta ani pisat nebudem. Koncom druheho mesiaca mlieka zacalo ubudat co som samozrejme nevedela hned. Maly bol nervozny po piatich minutach sa trhal na prsniku, z bradavky som mala trhaci kalendar. Potom som zacala prikrmovat UM a maly bol konecne spokojny, brusko napapane a zrazu som nemala placuce dieta. Mali sme aj laktacnu, aj som si odsavala ale bolo vidno ze mlieka je coraz menej aj cajiky som pila. Uz som mavala nocne mory z kojenia, doslova a dopismena.
A napr. mi lezie na nervy ked sa ma cudzia zena spyta ze ci kojim (maly ma teraz 10m), akoze co koho do toho!!!! O nic ine sa nikto nezaujima len ci je dieta kojene. Alebo som este aj take pocula ze kojenie je zo jedine co mozes dietatu dat. !!!!!!! Mne je jedno kto nekoji kto koji aj 10x za noc a na poziadanie, co som doteraz nepochopila pretoze je zaujimave ze UM sa nedava na poziadanie. Len potom nechapem preco sa tu tie kojacie mamicky potom stazuju ze ako obmedzit to nocne kojenie. Co podla mna uz nie je o kojeni ale o tom ze dieta si len chce dudkat.
Zhrnutie: davajte svojim detom co chcete. A radsej sa maminy spytat ze ako sa ma alebo ju pochvalit ze schudla pol kila 😉 ako sa jej pytat ci dojci alebo nie. Podstatne je co z nasich deti vychovame!!!
@emma181 materske mlieko sa podava na poziadanie,lebo je lahko stravitelne. UM sa tazsie travi,preto sa podava v urcitych intervaloch. A nie vsetky dojcene deti sz v noci budia (moje a k vobec,tak raz v noci) a nie vsetky na umelom prespia celu noc (kamoskine sa jednoducho budili).
@vejula na temu zamky a sekcie....mozno do statistickeho priemeru zamkov treba zaratat aj pacientky privezene z inych miest-ako som bola aj ja.prave do zamkov prevazaju rizikove mamicky,kt.na vyber nemaju a rodili by sekciou kdekolvek...len zamky si to hold odrodia...a co sa tyka mna...nie je uplne jedno ako zena rodi???ano,opat sa najdu aktivistky za prava este nenarodeneho dietata..isto je babatku lepsie pri prirodzenom porode....a podla mna ani nie.keby sa moj maly mal narodit prirodz.mala by som z toho taky sialeny strach uz od zaciatku tehotenstva,ze by som ho tym stresovala cely pobyt v brusku.a nenecham sa ucicikat tym,ake to je prirodzene,ako to nie je bolest...ani,ze sa na tu bolest zabudne.odrodila som niekolko zien z mojich izieb,kym som drzala placentu a nohy spolu.a reci o tom,ze som padavka a bojim sa bolesti tiez nie su na mieste.moja mama si do dnes pamata na bolest pri porode...ja by som sla cisarskym kedykolvek,pretoze okrem zial sprievodnych zdravotnych javov tykajucich sa mojen diagnozy si nemozem stazovat.kto dava komu pravo posudzovat matky kv.tomu,akou cestou sa rozhodne rodit?osobne nie som ten typ,ze by som odporovala lekarom.keby povedali prirodz.porod..ani by mi nenapadlo dozadovat sa sekcie.ked su ale zeny,kt.sa boja,nechcu sa nechat trapit....ved je to ich telo.ak niekomu vyhovuje orgazmicky porod...nech sa paci.pre mna je to iba cisty masochizmus a nevidim dovod,preco by som mala porod spajat s bolestou bez akychkolvek utlmovakov a este na tom v dobrom spominat.a sekcie sa netykaju len zamkov.zeny maju dnes priebeh tehotenstva ovela komplikovanejsi ako kedysi.osobne asi nepoznam zenu,ktora by nemala pocas tehotenstva ziadny problem...lekari sa boja a odmietaju riskovat.moj nazor...rafsej jazva na bruchu,ako keby sa nieco malo stat babatku ci matke.a co sa tyka toho lahko stravitelneho materskeho mlieka....davalo bu to logiku...ale potom sa pytam,ako je mozne,ze vsetky kojene deti v mojom okoli tak doverne poznaju nami tak neznamu koliku..

@sedem praveze aj nam do toho kazdy keca....teda,ja uz nekojim,ale ked som kojila.