icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

sardinka335
23. máj 2016

@miluna777 no minimálne dalších 50 odtienov je medzi tou bielou a čiernou....

Vztah s deťmi formuje ,,milion,, veci, zažitkov, rozhovorov. Ze by sa moj vztah k mame odvijal od toho či ma kojila alebo nie. Od svokry som ,,vyšípila,, ze jej to bolo neprijemne a skor nechcela a pritom je to dobra zena a mame pekny vztah. Cloveka treba ,,sudit,, komplexne, tak celkovo aky je atd...nie len podla toho či kojila mama alebo nie, tak teraz budem nešťastna. A pride mi niekedy usmevne ako si niektore zeny myslia, ze všetky kojace su tie ,,trpitelky,, čo sa obetuju pre dieta. X zien mi povedalo ze koja z pohodlnosti lebo su lenive robit flaše a nosit všade tie pakšamétle k priprave UM. A samozrejme UM ide do penazi...

bluka2
23. máj 2016

@miluna777 RE: "nemyslím si, že na budúce generácie bude mať vplyv povedzme to, že dáka žena sa rozhodne, že nechce rodiť prirodzene a chce cisárom. Ten fakt sa do jej genetiky predsa nezapíše"

Tak ja som sa nedavno dozvedela, ze touto otazkou sa zaoberaju vedci a jej odpoved nie je vobec jasna. Ibaze su hypotezy opacnym smerom, teda domnievaju sa, ze cisarske rezy BUDU mat vplyv na buduce generacie. Zjednoduchsene povedane rovnakym sposobom ako uzivanie antibiotik. Crevna flora deti narodenych cisarskom ma menej druhov bakterii v nej. Su odhady, ze takymto sposobom sa vyhubila uz velka cast bakterii, padaju cisla v studiach ze mozno az jedna tretina z povodnych. A vies ako sa narusi rovnovaka systemu, ked napriklad v pralese vyhubis 1 tretinu druhov - znizena biodiverzita - nic dobre. Spojitost s alergiami, diabetesom a dalsimi ochoreniami - je dokazana korelacia ale nie kauzalita

Az tak do detailov som to neskumala, moja pointa je, ze to co ty pises s velkou pravdepodobnostou nie je pravda

bluka2
23. máj 2016

@mojkamojka To dieta si bude pamatat, ze ho vtedy ako par tyzdnove bolelo brusko?
Ja zas poznam niekoho, uz 40tnika, kto kazdu jar trpi a nadava, ze blba alergia, mozno by som to nemal keby som bol kojeny a to na matku nepovie nikdy nic zle,... za tym sa mi kazdy krat dostane este rec, ako dobre, ze kojim...
Chcem tym poukazat len na to, ze aj ked sama tento nazor nezdielam (alebo zdielam len do urcitej miery, s ALE), mozno to tak bude vidiet jedno alebo druhe dieta. A za takych 30 rokov mozno budu vedci vediet viac ako teraz.

suzy34
23. máj 2016

@horana stale dokola tu vysvetlujes svoj nazor, ale ja o neho nestojim, koj si aj od rana do vecera a rod si prirodzene a nevnucuj svoje (zastarale) myslenie zenam ktore nechcu kojit a rodit prirodzene.

sardinka335
23. máj 2016

@bluka2 vieš kolko kojených ma alergie? A uz od detstva...Ked mama je alergik tak dieta ma dost velku šancu ze aj ono bude alergik...ked su obaja rodičia alergici tak je tuším 75% šanca ze dieta bude v zivote alergik. Tym samozrejme nezaznavam vyznam kojenia. ALe treba sa na to pozriet komplexne, ze ochorenie zvyčajne spušťa viac faktorov. Ako sa vravi ,,keby bolo keby, boli by sme v nebi,, Mozno by tu alergiu nemal keby nebuchol Černobyl, keby rodičia nemali pozitivnu anamnezu alebo babka....keby sa zdravšie stravoval, keby a keby...proste prostredie je zhumplovane, potraviny uz tiez nie su to čo pred 30 rokmi....takze za mna sa treba na veci pozerat komplexne a nie niečo vytrhnut zo zivota jedinca.

suzy34
23. máj 2016

@sisaka moj prispevok bol adresovany jednej konkretnej osobe a nie tebe.

bluka2
23. máj 2016

@sardinka335 S tymto suhlas. Viac faktorov. Nikto nevie, ktory je ako dolezity tak tazko povedat... To som myslela pod tym ALE v mojom prispevku...

bluka2
23. máj 2016

@suzy34 Zastarale preco?

bluka2
23. máj 2016

@suzy34 nie len proste odlisne od Tvojho myslenia?

suzy34
23. máj 2016

@monikaparson a ja zas viem kde zaradit takych ludi ako si ty, ktori skatulkuju niekoho podla kojenia a tipu porodu 🙂 ubohost

sardinka335
23. máj 2016

@bluka2 za mna subjektivne genetika...predispozicie - tie su najsilnejšie. A potom su az strava a tak...
vieš to je ako Churchilov syndrom....čo v skratke znamena dozit sa vysokeho veku v relativnom zdraví napriek nezdravemu zivotnému štýlu - Churchilova povestna whisky a cigara sa dozil vyše 90 rokov...
Proste je to individuálne. Moj švagor sa roky zdravo stravuje, biela muka, cukor je tabu...cviči - je spolumajitel fitka s bio obchodom a ma hypertenziu ako 30 ročný!!! Lekari nenašli nič...musi brat lieky na srdce. Zaver bol ze otec - svokor ma vysoky tlak, dedo ma vysoky tlak tak čo sa mlady čuduje ..Samozrejme zase nepopieram vyznam zdraveho stravovania - len uz tomu neotročím. Dalšia znama roky beha, lyzuje...odpalene chrupavky na kolene má. Uz má za sebou jednu operaciu. Ja ked vidim tých bezcov čo behaju po betone u nas v parku ...tak som rada, ze sedim na kofole...tie klby musia trpiet tymi otrasmi po betone. 🙂

marinablue
23. máj 2016

Ja osobne si myslím že aj baby čo sa rozhodli z vlastnej iniciatívy rodiť cisárskym alebo nekojiť svoje dieťa aj keď mohli, veľmi dobre vedia čo robia. Fakty sú fakty a ani jedna z nich sa tu nebude dúfam hádať čo je zdravšie alebo prirodzenejšie. Napriek svojim (pre niektorých ľudí nepochopiteľným ) názorom, sú to dospelé a svojprávne osoby a majú právo na svoje vlastné rozhodnutia. A to či s tým niekto súhlasí alebo nie im môže byť ukradnuté. Preto nechápem načo takáto téma.

suzy34
23. máj 2016

@muffinka8 presne tak, ale toto pochopi len inteligentny clovek a nie jak niektore co sa tu hadzu o zem a nevedia vstrebat, ze niekto odmieta kojit a rodit prirodzene 🙂)))

suzy34
23. máj 2016

@bluka2 tie co nechcu dobrovolne kojit a rodit prirodzene su pre nu moderne mamicky, tak som jej nazory nazvala zastarale 🙂 ale ano, nazvyme to radsej odlisne,aby si zas niektore nezgustli na tom slovicku 🙂

suzy34
23. máj 2016

@klaudy444 halooo?? Nevyskakuj hned a skus trosku porozmyslat. Bezdovodne kojenie (ako hovoris) neexistuje, vzdy ma na to zena nejaky dovod a nemusi byt vzdy fyzicky. Cize aj ked zena NECHCE kojit (psychicke dovody) rovnako (mozno viac) miluje svoje dieta. Takze si uz poniektore kojacie matky zapiste do svojich zadumenych hlav, ze KOJENIE NEMA NIC SPOLOCNE S LASKOU K DIETATU.

papricka33
23. máj 2016

@misinka26 v prvom rade, obdivujem tvoju odvahu (ci najivitu?). Diskusiu radsej necitam, mila asi nebude 😉 Nuz dievka moja, ono je to s tým chcením či nechcenim zapeklite. O tých čo chcú a nejako to nejde nebudem hovoriť, to je nekonečná tema diskusii. Z tých ktoré nechcu, vlastným rozhodnutím by som vyčlenila tie, ktoré nemajú na dojčenie vhodné podmienky. Sú na dieta, či deti samé, bez absolútnej pomoci a podpory, ďaleko od rodiny, či bez rodiny... Vtedy je okrem starostlivosti o bábo vyčerpávajúca a j samotná tvorba mlieka.... No a zostávajú tie ktoré možno nechcú, aby ich dieťa obmedzovalo, alebo neznášajú takýto priamy kontakt, sú tak trochu intaktné, alebo pohodlné...
Inak a l e poviem ti, že v dnešnom zdravotníckom marazme, a informacnom pretlaku, musí byť žena velmi silná a namotivovana, ak je bez podpory rodiny a chce si dojčenie naozaj udržať. Ja som dcerku dojčila vyše 2 rokov. Keď sa narodil synček, hovorila s om si, že mňa predsa nič nerozhodi... a stačilo pár nepríjemných poznámok sestier na novorodeneckom, keď som nabuchana hormónmi, unavená, precitlivena chodila dojčit maleho na oddelenie, kde bol pod svetlom kvôli žltačke, a bola s om komplet rozhodene ☹ mladým maminam takúto "podporu" vôbec nezávidím. Ja som tvrdohlavé, veci si naštudujem a idem za svojím, ale ak je niekto slabšia, citlivá povaha a očakáva pomoc, tak je to s nasimi porodnicami des ☹
Ja som mala to šťastie, že som ešte na škole zažila prednášku prof. Dluholuckeho, uznávaného slovenskeho pediatra, veľkého propagátora dojčenia. Tam som sa dozvedela, že ani veľkosť prsnej žľazy, ani také niečo ako genetika nevyplývajú na dojčenie. Len mizivé % žien má takú funkčnú poruchu, ktorá im neumožňuje dojčit. Ešte a j časť týchto porúch sa však dá liečiť a úspešne dojčit. Všetko ostatné je v hlave ☹ Niekedy sa tým az príliš zaoberáme, vrtame... Moja mama ma 4 deti. Najdlhšie dojčila mňa. 6 mesiacov. Sestra svoje deti 1 rok. Ja na rozdiel od nich s mojimi "lentilkami pod kobercom" 😀 dcerku 2,5 roka a malý má 2 roky a 2 mesiace a veru to na koniec dojcenia nevyzerá 🙂 Ja som bola fakt namotivovana. Ale keďže som sama, bez akejkoľvek pomoci babiek, kohokoľvek, stále v cudzom svete, pri dcerke som koncila VS, vela sme sa stahovali, bolo a je to vycerpavajuce a miestami dost tazke...
Na druhej strane, zivot nie je lahky a tie najvzacnejsie veci nieco stoja 😉

stansn
24. máj 2016

@evittam "dojcweb" mamila je mozno aj o biznise, ale mne velmi odtial pomohla poradkyna, ked som prisla domov z porodnice a dostala som mykozy na bradavky..doniesla mi ich mamilacku masticku a bolo po probleme. Sama by som to nezvladla.

alexandra206
24. máj 2016

Podla mna je to kazdeho osobna vec ja som prvu dceru kojila 5 dni a o mlieko som prisla druheho 6tyzdnou ale tiez som o mlieko prisla dala som pri oboch umele ale nevidim v tom absolutne nic zle radse mi dám umele ako by malo byt hladne...

sova76
24. máj 2016

@stansn Na mamilu nechodím ani ju nepoznám, lebo už mám dospelé dieťa. Ale čo dnes nie je komerčné? To je úplne v poriadku, že sú komerční. Osvetu zdarma by mal robiť štát. Aj v tomto smere.

tobnuf
24. máj 2016

@klaudy444 tak este raz pre info.. ja sa mozem zapojit do diskusii akej chcem .. snad si nemusim pytat dovolenie.. dalej nie nechcela som ta urazit iba som tym chcela poukazat za mi je uplne jedno do kedy si kojila svoje dieta.. lebo je tvoje a rob si co chces. Ked uz ta to tak velmi zaujima ako vidim svoje dieta kojim ..(hold prispevok vyssie).. a keby som aj nekojila UM nie je jed .. deti od neho neho neumieraju. A ja druhych neriesim ja riesim teba .. lebo ty sem prides.. urazas mamy co nekoja, vytahujes sa ze si kojila do 3,8 roka .. sorry ale je mi na grc ked uz velky skolkar stale cmula cecok .. to si na poziadanie aj do skolky chodila kojit? 😂😂😂 ale tak tvoja vec.. proste zi a nechaj zit. Chces kojit koj!! Kludne aj cely zivot.. ale nenavazaj sa a neurazaj matky ktore nekoja .. to neznamena ze svoje dieta lubia menej .. si strasne neinteligentna .. zamysli sa nad sebou 😉 ( nie urazka.. to je rada 😉)

sova76
24. máj 2016

@tobnuf Tuším, že včera alebo predvčerom som založila diskusiu o netolerancii na koníku 🙂 Celkom dobre sme si tam s babami pokecali. A spomínala sa tam aj "akčnosť" tejto skupiny. Zo zvedavosti som sem vošla, a veru... autorka príspevku mala pravdu. No čo už? Ako hovoríš: "Ži a nechaj žiť." Tiež nerozumiem, prečo niekto nevie slušne diskutovať, resp. vybíja sa na iných. No nepatrí to do diskusie, či už má človek taký alebo onaký názor a keďže diskusia je diskusia, tak sa rôznorodosť názorov predpokladá 😀

mijo53
24. máj 2016

@marinablue Táto téma je náhodou veľmi dobrá, Každé kojené dieťa, je určite zdravšie ako nekojené, nekojené deti majú viac alergii, tráviacich problémov, sú obeznejšie, problémy s chrupom lebo používajú cumeľ a fľašu ap. Kojené dieťa má viac dotyku s matkou, každá žena má rada dotyky svojich partnerov, či nie? Prirodzený pôrod je jednoducho prirodzený Cisársky pokiaľ sa robí akútne . že už sú kontrakcie je ešte pomerne v poriadku, ale plánovaný? to je vytrhnutie dieťaťa z prostredia, v ktorom sa cítilo dobre a ešte tam chcelo ostať. Tieto deti sú viac úzkostlivé, depresívne. Tak ako všetko prirodzené je príjemnejšie zdravšie, krajšie, tak je to aj s kojením a pôrodom, ale ak to musí byť zo zdravotných dôvodov inak, tak potom je to v poriadku. Razmi jeden gynekológ - pôrodník povedal, že niekedy nebola narkóza taká samozrejmosť ako dnes, tak preto bolo aj menej cisárskych, teraz je zbytočne veľa cisárskych a je to zbytočne

tobnuf
24. máj 2016

@sova76 tak myslim si ze diskusie o ockovani, kojeni budu vzdy taketo 😀 lebo kazda zena ci robi tak alebo onak si mysli ze robi najlepsie a neznesie druhy nazor .. zilo by sa lepsie keby si kazdy hladel do svojho. Nevidim dovod preco urazat nekojace maminky .. ale su take zeny a aj budu .. 😂 mozno by bolo lepsie len prispevok preskocit .. 😂😂 lebo evidentne si aj honia ego 😂

sova76
24. máj 2016

@mijo53 Môj syn nebol dojčený vôbec, zdravie nedovolilo. A cumlík sme vôbec nepoužívali, ani v pôrodnici. Nechcel ho. Nemyslím si, že napriek rozdielnym názorom je vhodné škatuľkovať. Viac dotyku s matkou? Myslím, že pri kŕmení sa dieťaťa dotýka dosť aj nedojčiaca matka. Je len na prístupe, koľko si dieťa nosíš na rukách, objímaš ho... , kúpeš... Každý si intimitu vychutnáva po svojom a nie každá žena je nielen schopná, ale i ochotná dojčiť. Má len iný názor na vec. A sekcia je niekedy nutná... nebola by som tu bez nej možno ani ja a ani môj syn... A... každý na čo sa cíti, čo mu systém umožní. Ženy len využívajú to, čo im ponúka.

liuliu
24. máj 2016

Podla mna kojenie v dnesnych casoch uz hranici s davovou psychozou. Este mam cerstvo v pameti ako som sa citila ked som po porode nemala mlieko. Aky tlak bol na mna vyvijany ako keby som ja za to mohla. Samozrejme ze som rada ze svoje dieta kojim, myslim ze je to skvely imunitny start do zivota ale to ako sa nasa slovenske zeny divaju na zeny ktore nekoja , ved to uz hranici s posadnutostou. Zijem v zahranici, tu je vacsina deti na umelom mlieku a zeny to vobec neriesia. Necitia sa menejcenne , ze by o nieco ukracovali svoje dieta. Mne ako slovenke to pride zvlastne ked hned novorodencovi strkaju flasku aj ked mliecko maju no ale budis. Nikde nieje piisane ze dieta na um bude chore, ja som kojena nebola vobec a imunitu mam od malicka skvelu , naopak poznam vela dnesnych deti kojenych do 3 -5 rokov a imunita v haji, nonstop chore . Co to este bude ked vyrastu . Kojit je urcite fajn ale ked to nejde tak to nejde a netreba sa kvoli tomu trapit.

misicka27
24. máj 2016

@mijo53 a ako mi vysvetlis ze kamaratka ktora koji uz cely rok ma dieta ktore prekonalo uz 3x zapal mocovych ciest a obliciek, vyvojovu chybu mu neobjavili. A moj syn bol kojeny 2 mesiace a este nebol chory aj ockovania zvlada vyborne a ked mu idu zubky ani o tom neviem vobec nepozname nervozitu a placlivost ako ine maminy. Tulime sa k sebe a mazname mozno este viacej ako tie co iba nakoja a ani dieta nevybozkaju, nepotulia si...nie kazda matka co koji ma automaticky lepsi vztah s dietatom, co ak mu da jest z prsa lebo na UM nema peniaze

mijo53
24. máj 2016

@sova76 zle si čítala, veď to som písala, ak je to nutné, tak to je OK, napr. dieťa sa v poslednej chvíli rodí s nožičkami, automaticky sekcia aj v minulosti , aj v dnešnej dobe. Vážny zdravotný problém matky, kde lekár odporučí sekciu, to je tiež OK, ale sama som sa rozhodla pre cisársky a nekojiť, tak to ja osobne neuznávam a myslím, že ani väčšina lekárov. Moja známa mala strašné problémy s chrbticou a uvažovala o cisárskom, je gynekológ povedal, že bola by veľká škoda, keď predtým mala 3 prirodzené pôrody a vieš čo sa stalo? celé tehotenstvo bez problémov a pôrod na jedno potlačenie - Boh sa postaral.

misicka27
24. máj 2016

@mijo53 a potom sa onho zvysok dna nestara a kasle nanho ?! Je lahke veci skatulkovat ked nam to vyhovuje ;)

mijo53
24. máj 2016

@misicka27 zápal močových ciest a obličiek, to je možno trochu iná káva, mohol prechladnúť, dostal nejakú infekciu, ale nekojené deti majú väčší nábeh na alergie, oslabenú imunitu a tá sa prejaví neskôr .

mijo53
24. máj 2016

@misicka27 joj to už veľmi špekuluješ a filozofuješ, stará sa, prečo nie?