icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

mojkamojka
1. jún 2016

@horana primarka gastro nas odmietla lebo priberal (az moc z MM), cize decko, ktore pribera, je na MM nemoze mat problem...Btw pedina nas poslala, vsade nas odmietali, az kym nenastal väcsi problem. Kvapky su od 3 rokov, nie su vhodne pre novorodenca a daju sa pouzit nakvapkanim do mlieka, co mne by bolo naprd, kedze mne sa odsavat mlieko nedala ziadnou odsavackou. Upravovat jedalnicek som nemusela kedze mam alergiu na BKM a mlieko nepijem. Syn ma vrodenu 100% intoleranciu pri tom sa dojcit neda.

horana
1. jún 2016

@mojkamojka Su take aj onake nazory, ani odborna verejnost nie je jednotna, preto ste mozno aj vy dopadli ako doapdli. Niektori hovoria ze sa da dojcenim aj liecit, pri vhodne zvolenom postupe, ale naco sa vrtat v minulosti, ja nie som rozhodne tento typ.Teraz ste predpokladam bez mlieka obaja a je to velmi dobra vec pre zivot, v skutocnosti neprospieva vacsine populacie starsej par rokov.

mojkamojka
1. jún 2016

@horana ake onake nazory mozu byt v ktorych nie je odborna verejnost za jedno? Ak raz niekto nema enzym v creve tak dojcenie mu ho nevyrobi. Materske mlieko obsahuje najviac laktozy zo vsetkych mliek. Takze naozaj neviem ako by mohlo materske mlieko vyliecit intoleranciu laktozy ked je telu dodavana vo vysokych mnozstvach. Ano, keby sme nasli lekara, ktory by nebol fanatik dojcenia, mozno sme nemuseli dopadnut takto. Bohuzial nasli sme len zastancov materskeho mlieka ako vselieku na vsetko...

sardinka335
1. jún 2016

@mojkamojka niekedy si treba urobit podla seba aj napriek lekarom - nespominam ako si to riešila, si ho prestala dojčiť a všimla si si ze uz je malemu lepšie?
Ja som si tak urobila v inej oblasti - dceru mi chcela doktorka ,,zasadrovat,, obe nohy lebo mala polohovu vadu z maternice - vbočena noha ,,metatarsus varus,, a ešte tam pripisala torticolis...no ,,ja ti dám taky tortikolis,, lebo dieta proste sa na 1 x nechcela otačať hlavu, pritom doma to robila.
Sadry sme odmietli s tým ze budeme rehabilitovat a uvidime, všetci do mna hučali ako mam suhlasit so sadrovaním mesačneho ,,decka,, v auguste!!! Predpisali nam dlahy. Potom sme išli k inej ortopedičke koli rehabilitaciám a ta oči otvarala ze to vobec nie je taky vazny defekt aby bolo dieta sadrovane, ze v ziadnom pripade. Vylučila aj dlahy lebo mala uz mala červene otlačky na nohe a ta doktorka ze to čo chceme nahnat dietatu dekubity? Po 3 mesiachoch sme to cvičením a masažou dali do poriadku, ale tých nervov čo som si uzila.

mojkamojka
1. jún 2016

@sardinka335 no vznikol nam urgentny zdravotny problem a skoncili sme na operacke. A ked mu na druhy den robili vysetrenia zistili z coho to mal a co bola pricina...laktoza, 100%, vrodena, dozivotna. Nasa pedina bojovala s primarkou, ze nech mu len testy porobia.Nie, on pekne pribera z MM. Slak ma triafal aj pedinu. A nakoniec sa to vyriesilo, aj ked takto...Potom prisla primarka na izbu a hovori, no kto by to bol povedal, ze on ma intolerancoiu, ved na to nevyzeral...Moj muz je skoro pridrbal... Ale pozeram, ze vy ste si tiez pekne uzili...

horana
2. jún 2016

@mojkamojka Ty musis vediet co a ako ste mali, ja viem tak, ze vacsiou pri klasickej intolerancii laktozy nie je nutna striknta nemliecna dieta, ze male mnozstvo obvykle clovek znesie. U babetiek navyse to casto byva nieco prechodne (prave ked inam prospievaju) a ta sa da liecit. Pojmy ako diagnostikovana 100percentna ci dozivotna som takto formulovane este nepocula, asi myslis tou 100percentnou ze mu enzym uplne chyba a nie ze ho ma len menej alebo ze ma len znizenu aktivitu. V MC kde som s detmi chodila bola maminy ktorej dieta malo intoleranciu a ona im poradkyna dojcenia doporucila skusat kombinaciu MM a specialneho UM podla nejakeho vzorca, uz si nepamatam ako sa to striedalo, kazdopadne tam bola teoria ze sa to tym da nejak nakopnut a aj sa nakoplo. Im zas klasicki lekari ponukali len uplne vysadenie, keby pocuvli, bolo by to ako sa ukazalo zbytocne. Brali aj kvapky, ze je nieco od 3r je vacsinou len preto ze sa firme nechce platit drahe testy, aj nam pedina v inych oblastiach bezne predpisovala aj lieky pre deti nad 3r nakolko boli bezpecne, napr. hned prve co si pamatam kvapky pri nepriechodnosti slznych kanalikov.
Mozno ste naozaj mali tu smolu ze ste mali formu a rozsah, kde by toto nepomohlo a tlacili vas to ineho preto ze to zvykne pomahat, ze to co mate sa nevyskytuje tak casto a tymi priznakmi. S tym sa bori kazdy clovek co ma nieco specificke. Ale preto zanevriet na dojcenie ako take, je mozno pochopielne z osobneho hladiska, ale nie uplne objektivne. To je ako ked sa nejaka matka vytrapi pri specifickom priebehu klasickeho porodu, lekari ju don stale tlacia, nakoniec je pre nu cisarak vyslobodenim, nakolko ho indikovali az neskoro, zatrpkne na prirodzene porody ako take, uz ich nikdy nechce skusat a aj v diskusiach sa radsej postavi aj na stranu dobrovolne sa nechanych pre istotu radsej rezat cisarakom. To je asi obdoba.

mojkamojka
2. jún 2016

@horana Ty truba prihorena, ty si davaj potravinu, ktora ti extremne skodi a davaj si ju v polovicnych davkach, urcite ti bude lepsie...Sama mam BKM a viem, ake ukrutne bolesti su ked zjem nieco mliecne. To, ze dieta pribera neznamena nic. Vypovednu hodnotu to ma len vtedy ak dieta pribera a je spokojne. Ak spokojne nie je, ma bolesti, tak nieco v poriadku nebude. O a ten objav co siu napisala: "asi myslis tou 100percentnou ze mu enzym uplne chyba a nie ze ho ma len menej alebo ze ma len znizenu aktivitu." Ano 100% intolerancia znamena, ze netoleruje nic, ale to vyplyva z logiky.... Ty si pokojne davaj svojim detom aj lieky pre dospelych, to je tvoja zodpovednost. To, ze si ty nepocula o 100% intolerancii, neznamena, ze neexsistuje, este sa mas vela co ucit. A naozaj neviem, ked som napisala, ze som na dojcenei zanevrela. Ja povazujem dojcenie za prirodzenu vec, nieco co ak je tak je ok, ak nie je neobesme sa kvoli tomu. Ale co je podstatne v mojich prispevkoch je to, ze MM nemusi robit dobre kazdemu dietatu. Neberiem ho ako univerzalny liek na vsetko. Ale to by si vedela, ak by si citala moje prispevky s porozumenim. Bohuzial v tomto smere mas velke medzery.

horana
2. jún 2016

@mojkamojka Nie ze nepocula v tom nazve, nic sa nedeje, netreba preto vytahovat invektivy ako truba, ci citis sa potom lepsie ked niekomu zavalis "spravodlivo" v diskusii?, ale tak sa to nevola, oficialne kategorie su ze uplne chyba, ma ho menej, ma znizenu aktivitu. Ale je to fakticky to iste, takze sludni hormon. Ty si tiez evidendtne o vsetkom nepocula, ako budem pisat nizsie.
Intolerancia laktozy a alergia na BKM su dve rozne veci. Ak mas ty to druhe, mas to horsie, tvoje dieta mozno casom este vyliecia aj z tej tvojej 100percentnej, nakolko..a to musim najist ten clanok kde bolo ze neznasanlivost laktozy sa podla najnovsich vedeckych poznatkov bude liecit prave prostrednictvom mlieka, nejakeho specifickeho a postupneho zvykania nan a dalsiemu postupnemu prechadzaniu na niektore vyrobky z klasickeho. Metoda to pravda je len v zaciatkoch a na SK o nej urcite este nepoculi, nicmenej bude to vraj cesta. Zatial je to vo fazach testovania a vyzera to nadejne. Hlavne deti, u ktorych sa organizums vyvija vraj maju slubne sance, aj ked to ma byt praca na roky. To len pre dobru spravu ze to co bolo pred par rokmi prehlasene za dozivotne takym byt este nemusi, aj veda sa vyvija.
Ale tak kludne sa da uzavriet do kblka a hyckat si svoje znevyhodnenie, to je zas psychologicka kategoria, vela ludi to tak robi.

mia18112
2. jún 2016

Tak ja som kojila presne 22 mesiacov. Mliečka som mala dosť. Ale prešli sme si kadečím. 15 mesiacov sme len odsávali ( 6 x denne, 2 x v noci). Bola som sfanatizovana prvorodicka. Znicili sme 3 elektricke odsavcky. Odsudzovala som vsetky kamosky, co nekojili. Lekari sa dívali na mna ako na zjav. Bolo mi to jedno. Bola som presvedcena, ze robim dobre. A vysledok ? Ja som si sposobila take zdravotne problemy a syn je atopicky ekzematik, alergik ako vysity, do 3 rokov 8 -9 krat rocne antibiotika, kupele potrebne......tak taký je zdravý. Ešte raz mať dieťa (co mi už lekari neodporucaju ) tak ani len nezacnem kojiť. Takže som vyrazne zmenila názor. A naozaj to nechávam na každu maminu a jej osobne rozhodnutie.

mojkamojka
2. jún 2016

@horana a prosim v com je BKM horsie z hladiska bolesti? Len tak medzi nami ked ti chyba nejaka cast tela nenarastie ti cucanim ziadneho mlieka. Opakujem este raz mame VRODENU (nie ziskanu) 100% (prekladam uplnu) intoleranciu laktozy. Moje, keby zje susienku kde je laktoza srackuje tyzden. V com by som asi tak mala citit nejake znevyhodnenie? Ludia maju horsie problemy...A mne osobne mlieko ani nechyba. A este raz opakujem, ak ty alebo akakolvek ina matka chce skusat na svojom decku po operacii criev ake mnozstvo MM odtoleruje tak pokojne. Je to kazdeho osobna volba. Ja som sa rozhodla s prihliadnutim na zdravotny stav mojho dietata, nie s prihliadnutim na moje ambicie dojcit.

sardinka335
2. jún 2016

@mojkamojka ja by som tiez na decku pokusy nerobila...kto si prejde ,,špitálom,, tak sa na veci pozera inak .

Mám kamošku čo doslova zije len z vody a to vazne neprehanam...ona ma intoleranciu na histamin, mliečnu bilekovinu, a podozrenie na x iných alergii....a to všetko ,,skrížené,, jej deti to iste - jedna je alergicka an orechy a kakao, druha na lepok...Tak si predstav ako ona doma varí! Kedze nič nemozu...poslednu koji furt a to mala 2 roky...ona sama je zdravotne KO...chora od januara kazdu chvilu, šak bodaj by nie ked ma take stravovanie ake ma, 5 vlasov na hlave a nervy v kybli....a to kojila kazde dieta a kazde dieta ma nejaku alergiu. Ale aby som bola objektívna tak poviem ze ona to ma aj z psychyky...lebo ona tak prehana, zveličuje, nič sa neda zmenit, nič nemoze....ze sa ani nečudujem ze su chory s takýmto prístupom.

horana
2. jún 2016

@mojkamojka Nie z hladiska bolesti, ale pripadnej liecitesti (zavaznosti) to ma tvoj syn lepsie.
Urcite ma este nadej, nie na dojcenie samozrejme ale na to aby si niekedy nieco z mlieka mohol dat prave pre posun vedeckych zisteni v tejto oblasti ako som uz naznacila. Ty s tvojou diagnozou presne ako pises je lepsie ked nie. A verim ze ti nechyba, ono konieckov nie je az tak enormne o co stat, hlavne vo vyssom veku robi zle (skryto a nenapadne) vacsine populacie.

horana
2. jún 2016

@mia18112 Pochybujem ze tvojmu synovi sa vyvinuli tazsie zdravotne problemy ako ekzemy, alergie z MM. Skor by ich mal tak ci tak, ba mozno este silnejsie. Najskor vsak nezavisle na tom, nakolko to ma uplne ine priciny vzniku. Tak, ako je naivne cakat ze len preto ze budem kojit bude moje dieta mat zazracnu iminunitu ako mavnutim carovneho prutika, rovnako naivne je sa potom sklamat a zaklinat sa tym ze uz nikdy dojcenie.
To kojenie ti podlomilo zdravie natolko ze uz nemozes mat bez rizika dalsie deti? Najskor si mala oslabenenie geneticke alebo predispoziciu, a aj co sa tyka tych alergii ktore sa preniesli aj na dieta.

mirkatb
2. jún 2016

@mia18112 dojčenie neznamená, že sa dieťa vyhne všetkým alergiam, ale určite môže znížiť ich výskyt ako aj výskyt iných civilizačných ochorení. Dieťa mohlo mať kľudne predispozíciu na atopický ekzém. Dojčenie nespôsobilo atopický ekzém a alergie.

mia18112
2. jún 2016

@horana
@mirkatb Ja som nenapísala nikde, ze moj maly ma ekzem a alergie preto, ze som ho kojila. To kde vidíte ? V mojej a manželovej rodine nie je siroko daleko 3 pokolenia dozadu minimalne ziaden atopik ani alergik, takže ziadna predispozicia.....Ja som len písala, že napriek mojmu dobremu umyslu a viere a snahe moj syn nie je zdravý. A myslela som, ze robím pre neho to najlepsie. Aj lekári mi to vyvrátili. Ja som bola uplne zdrava zena a skoncila som tak, ze budem brat dozivotne lieky ( 2 druhy - 2 diagnozy) a zrejme už nikdy nebudem moct mat deti.....a kamosky frcia na UM a deti ukážkovo zdrave, spokojne, vsetci spokojní, vyspatí......tak ano, lutujem, ze som kojila tak dlho. A kludne ma ukamenujte. Ziadnu maminu odvtedy neodsudzujem, za to, ze nekoji, nech ma na to akekolvek dovody.

magic08
2. jún 2016

@mia18112 je mi luto, ze tvoj syn ma problemy a ty tiez, ale naozaj nechapem, ako mozes takto vehementne tvrdit, ze problemy ktore mate vznikli prave z materskeho mlieka a dojcenia. toto naozaj nepochopim. To je ako, ked rano je krasne horuco a slnecno a ja vezmem dazdnik a potom budem tvrdit, ze burka prisla preto, ze som si vzala dazcnik. A pritom jedno s druhym vobec nesuvisi. To iste je aj vas pripad. Mam 2 deti, obe dlhdobo dojcene, nebudem pisat dobu, lebo budem za blazna, pritom jedno je zdrave a na druhe sa lepi kazda viroza a sopel. Mam to davat za pricinu dojceniu? Nie, je to o imunite, vrodenych preddispoziciach. Osobne, nie som fanatik dojcenia, dojcim dlho, ale neocakavam od dojcenia nic, neccakam, ze moje dieta bude zdrave, necakam, ze kazdy problem dojcenie vylieci. Dojcim preto, lebo to mojmu dietatu a mne takto vyhovuje. Myslim, ze dojceniu sa v sucasnosti pripisuje prílis a ocakavaju sa zazraky. A pritom, je to len obycajna priroda, tak ako sa dojcia v prirode vsetky cicavce, dojcia aj matky. Nie je to o nic vzacnejsie ani menej vzacne ako cokolvek ine. Akurat dojcenie znacne odlahcuje penazenku. Nic viac 🙂

magic08
2. jún 2016

@mia18112 myslim, ze keby ste mali od narodenia UM, tak lutujes ze si nedojcila. Myslim, ze len hladaa niekoho, alebo nieco, koho obvinit za vase zdravotne prolemy. No myslim, ze by sa to stalo ci by si dojciala alebo nie.

horana
2. jún 2016

@mia18112 Cely prispevok je v duchu akoby si v podstate obvinovala dojcenie zo vsetkych popisanych problemov. Aj teraz pises: "myslela som, ze robím pre neho to najlepsie. Aj lekári mi to vyvrátili." co konkretne vyvratili? Ze keby si davala umele urobis lepsie, ti povedali? Pochybujem. Ved si robila dobre predsa. Ty si fakt myslis ze keby mu davas umele, tie alergie nema, len zato ze kamosky frcia na UM a ich deti su zdrave? (To sa neda takto jednoducho urcovat, je to oblubeny argument, ale ja napr. by som mohla tvrdit pravy opak na zaklade skutocnosti a sice: ja som dojcila jedina spomedzi sirsej rodiny, teda pozorujuc moje sesternice z oboch kolien a oni maju deti chorsie, ja jedina zdrave, ale z toho este neusudzujem nic, idem zasadne na sirsie statistiky, ktore su prave lekarom zname a ktore tu boli citovane uz v priebehu fora linky, ze dojcene statisticky zdravsie su, to je fakt.)
Toto mas to iste ako kamoska ochorela na rakovinu, vzdy velmi dbala na stravu, mala ju prirodnu, vyvazenu. A teraz akoze z toho usudime ze sa neoplati zdravo stravovat, lebo x susied zere jak co vidia, umeliny a rakovinu nemaju?! Chapes, to sa neda takto argumentovat.

A lekari ti aj naopak potvrdili ze si si zhuntovala zdravie a nebudes mat deti lebo si jedno dojcila? To tiez nechapem, nakolko kopa zien tu dojci retazovo x deti a nic take sa im nestalo. Preto pisem o predispozicii. A nemyslim tym ze predchadzajuce generacie boli schipaci alebo nieco take, nie. Uplne staci ze sa to nejak nakombinovalo v tebe a prepuklo to pri zatazi, mozno by pri inej zatazi o par rokov prepukli rovnako a syn na UM by mal este horsie prejavy, ale to uz nikto nikdy nezisti, co by bolo keby. Rovnako vsak nie je mozne len tak jednoducho vyhlasit ze chalan ma horsie zdravie z dojcenia a ze ty nemozes mat deti z dojcenia, to sa mi zda fakt divne. Nie na ukamonovavanie, ale ze su to myslienkove skratky bez realneho zakladu, to je vsetko.

marcelatje
2. jún 2016

@mia18112 môžem sa spýtať na tie diagnózy? Je to čisto zo zvedavosti čo môže dojčenie spôsobiť.

moni244
2. jún 2016

@mojkamojka toto je presne to, co tvrdim, fanaticke zastankyne dojcenia budu vsetko otacat podla seba, aby im to vyhovovalo, presne ako to robi aj horana

mojkamojka
2. jún 2016

@horana Takze skusme este raz a s porozumenim. Ja som pisala: "Sama mam BKM a viem, ake ukrutne bolesti su ked zjem nieco mliecne". Ty si odpisala: "Intolerancia laktozy a alergia na BKM su dve rozne veci. Ak mas ty to druhe, mas to horsie, tvoje dieta...." Opakujem este raz: Ma vrodenu a geneticky podmienenu (nie je jediny v rodine a konzultovali sme s genetickou) intoleranciu laktozy. Nie nie je mozne nadopovat ho cimkolvek a enzym sa zazarane objavi. Ale ak chces ano, je mozne, ze raz niekto vyrobi elixir zivota a budeme vsetci vecne zit 😀

moni244
2. jún 2016

@mia18112 ja viem, co si tim chcela povedat, sa tu dusuju niektore, ze ked zena bude davat UM, tak dieta bude mat same alergie, choroby a podobne

marcelatje
2. jún 2016

@moni244 toto som tu ešte nevidela 😕 možno niečo v zmysle že je menšia pravdepodobnosť výskytu alergií ale nie že je to automatika. Ako keď niekto nefajčí je menej pravdepodobné (ale nie vylúčené) že dostane rakovinu v porovnaní s fajčiarom (u ktorého však rakovina tiež nevzniká automaticky)

moni244
2. jún 2016

@marcelatje ale bolo to tu, nespomeniem si na ktorej strane, ale bolo to viac krat spomenute

marcelatje
2. jún 2016

@moni244 asi som to prehliadla 😨

mirkatb
2. jún 2016

@mia18112 Ale ty sama si napísala, že si si spôsobila take zdravotné problémy a syn je atopický ekzematik, alergik,.... a ľutujem, že som ho kojila tak dlho.....Môžem sa spýtať: Lekári ti vyvrátili, že kojením nerobíš to najlepšie? Aké ochorenie môže spôsobiť dlhodobé dojčenie? Pýtam sa preto, lebo som o tom nepočula.

mimi1988
2. jún 2016

Moja skusenost:mam 3male deti po sebe ani jedno kojene.skusala som to pri kazdej,hlavne v porodnici prikladat prikladat stlacat odsavat a nic.ani kvapka..ani po 4dnoch ani po tyzdni po dvoch.ziadne naliate prsia,ziadna bolest,hrcky,teplota stahovanie prs nic..skusala som pri druhej aj pri tretej nic..takze moje deti mali do roka um potom krabicove kravske.ani raz som koli tomu neplakala,na co ked to nejde..neviem co je to mat svoje mlieko a tu sme vsetky 4;).....spokojne a stastne...

mia18112
2. jún 2016

@horana Opakujem otázku: Kde som presne napísala, ze moj malý ma problémy so zdravím koli tomu, ze som ho dojcila ??? Prečo prekrúcaš slová druhých ? Robíš závery z niečoho, co som nikdy nepovedala.......Moj prípad je netypicky, ano, statisticky 1: 10 tis. ale neznamena, ze je bez realneho zakladu a nazves to citujem: ,, myšlienkové skraty,, . A jasné, že všetci doktori sveta su totalni zabednenci, ktorí nevedia, aky prínos ma kojenie podľa Vás......je to fakt smiešne.

horana
2. jún 2016

@mojkamojka Len si rob srandu, ide o to, ze na SK sa tymto sposobom zatial nelieci, je jasne ze to beries ako sco fi, a v zahranici je to v stadiu dobre sa vyvijajucich testov. Cize zatial je to v polohe: elixir zivota a to aj pre genetikov. Za par desiatok rokov to moze byt normalna realita. Tak ako mmch bolo uz x krat v historii. Preto pisem o sanci. A ta sanca sa tyka iba intolerancie, na bkm (im) to nefunguje.

horana
2. jún 2016

@mia18112
ad
"Opakujem otázku: Kde som presne napísala, ze moj malý ma problémy so zdravím koli tomu, ze som ho dojcila ??? "
ja som tak pochopila toto tvoje vyjadrenie:
"Odsudzovala som vsetky kamosky, co nekojili. Lekari sa dívali na mna ako na zjav. Bolo mi to jedno. Bola som presvedcena, ze robim dobre. A VYSLEDOK? Ja som si sposobila take zdravotne problemy a syn je atopicky ekzematik, alergik ako vysity, do 3 rokov 8 -9 krat rocne antibiotika, kupele potrebne.."
cize mne z toho vyplyva ze to beries ako vysledok cinnosti kojenia. Musis uznat ze to tak vyznieva! Nie ze by som chcela nieco prekrucat. Ked si to tak nemyslela, formulovala si to pomerne nestastne.

"A jasné, že všetci doktori sveta su totalni zabednenci, ktorí nevedia, aky prínos ma kojenie podľa Vás......je to fakt smiešne. " - rúave naopak, vacsina lekarov a hlavne zdruzujucich oficialnych lekarskych organizacii, ktore vydavaju zdruzujuce prehlasenia, vyznam dojcenia vyzvihuju! Linky tu uz vsetky padli v priebehu fora, nechce sa mi znova. Ze su aj vynimky lekarov, ktore vyznam bagatelizuju, ale verejne sa s tym nechvalia, moze byt. Rozhodne vsak nie su zabednenci, vacsina nie je. A je mi luto kazdej maminy, ktorej osobna skusenost je taka ze kojit nemali. Nemali by to vsak vztahovat na celok kojenia, ze nie je az take terno, len preto ze oni mali taku skusenost, lebo ona je vynimocna. Sama pises ze tvoj pripad je 1:10tis. takze ano, mam ucast, pochopenie, ale nijak to nemeni nic na fakte ze celkovo to prospieva.