icon

Problémy s dojčením. Je možná nekompatibilita matky a dieťaťa?

7. sep 2025

Mam skoro 6 tyzdnove babatko. S dojcenim mame od zaciatku problem - najprv malo mlieka a hned v nemocnici poranena bradavka, ktora sa odvtedy nezahojila. Mlieka pribudlo - netecie prudom, no je, no to dojcenie je stale zle..
Mam velmi citlive prsia, aj za normalnych okolnosti, do toho tie poranene bradavky.. Bolest mi vystredluje aj do bokov (podpazusia), niekedy aj do chrbta, mam pocit, ako keby mi horeli bradavky. Bolest citim aj ked sa napijem poharu vody, alebo sa hlbsie nadychnem, co mi prislo absolutne absurdne ako to uz spolu suvisi, no je to tak zial.. Po dojceni mi doslova beha po celom tele mraz a mam pocit ze cele prsia maju aspon 100 stupnov.. A to vsetko po navstevach laktacnej poradkyne, nastrihu uzdicky pod jazykom babatka..
Laktacna mi vzdy len povie, nech pockam kym babo otvori poriadne ustocka a pak jeho hlavicku pritlacim o prso (lebo inak pekne saje), lenze nase babo ani poriadne na velko usta neotvori, to by som tu marne cakala (nech ho polohujem akokolvek..). Pocit pri dojceni je, ako keby mi smirglovali tu bradavku, a ak ju babo pusti, je uplne plocha..
Je nieco, ako nekompatibilita matky s dietatom v tomto smere? Alebo su to len zle vytvorene navyky u babatka? Zmeni sa to k lepsiemu? Ako pomoct tomu babatku (a ako sebe)? Uz su to take stavy.. chytam nervy na to dieta, pak si poplacem co som to za matku..
Uzdicku pod jazykom strihali minuly tyzden..

Strana
z2
autor
7. sep 2025
@babushkaem

Ja som skúšala vsetko možné, mala sa nechcela prisat, uz mame 3 mesiace a odsavam. Vecer ma nutrilon. A vsetci sme spokojní. Aj ja som mala lakracnu, aj klobuciky, plakala som ja, plakala mala, ked som jej odsala a dala z fľaše, tak plač prestal. Nezabudaj, ze spokojna mama spokojne dieta. Teraz, po 3 mesiacoch sa uz aj prisala. Ale to skúšame len tak, rekreačne 😀

@babushkaem a ako to riesite ked idete niekam mimo domu? Myslim tu cas s ohrievanim mlieka a tak..

babushkaem
7. sep 2025
@anonym_autor

@babushkaem a ako to riesite ked idete niekam mimo domu? Myslim tu cas s ohrievanim mlieka a tak..

@anonym_autor podla toho na ako dlho, buď mam ohriate moje alebo mam v termoske teplu vodu a zarobím jej nutrilon.

anonym_7fc607
7. sep 2025

Nechcelo sa mi čítať celú diskusiu, tak možno už tieto rady padli alebo ste to skúšali ale začiatky sú zvyčajne ťažšie a potom sa to lepší. Ja som mala často ranku na bradavke a z toho zápal. Laktačné to neodporúčali ale ja som odsávala a mlieko dala z fľašky kým sa mi bradavka nezahojila. Dojčenie sme tým nijak nepokazili. Nekompatibilita podla mňa neexistuje. Nie je zlé ani prejsť na UM, hrozná matka nebudeš ale podla mňa sa tieto veci časom zlepšia. Ja som s tým chcela seknúť a som tak strašne rada že som nesekla lebo to bolo neskôr úplne bezproblémové.

fiafia
7. sep 2025

@anonym_autor nebudeš o nič horšia matka ked dáš UM. Nechápem k čomu to je dobré takto to siliť a ísť cez bolesť.... tiež sme sa trápili. Dcéra bola od mesiaca na UM a zrazu to bolo pokojne dieťa, ktoré začalo priberať a ja som sa začala tešiť s bábätka...neriešila prso, odsávanie, bolave bradavky, boľavý chrbat....

angeli121212
8. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor počuj naozaj skús tie klobúčiky

Strana
z2