icon

Problémy s tvrdnutím pŕs pri dojčení

beri30
23. apr 2025

Ahojte mamky, prosim poradte. :( Mam takmer 12 tyzdnovu dceru, od 5. teho tyzdna je uz plne kojena, predtym sem tam dokrmena. Minuly tyzden sa stalo, ze prespala celu noc a naliali sa mi prsia, rano vypila jedno a z druheho cast, to druhe sa behom doobedia po vonkajsej strane od podpazusia nalialo, zatvrdlo, boli hrudky, velmi bolestive. Bez zacervnenania a nebolo ani teple, ja som teplotu nemala. Vyzeralo to na upchatie nie na zapal. Pocas poobedia som pravidelne prikladala, ale nevedela to vysat ani dcera, ani odsavacka ani za pomoci teplych obkladov. V ramci toho isteho poobedia sa to iste udialo aj s druhym prsnikom, hoci ten bol nadalej pravidelne vyprazdnovany. Dcera sa nevedela poriadne napit ani z jedneho, kvoli zlosti sa ani poriadne nevedela prisat. Az na druhy den sa ten neskor zatvrdnuty prsnik uplne uvolnil, ten prvy az behom par dni aj to nie uplne, od podpazusia po vonkajsej strane az k dvorcu je tvrdsi, no uz neboli. Tvorba mlieka mi vsak velmi prudko klesla, z dna na den je to horsie. Nasadila som v pondelok opat benedikt a senovku, ju velmi casto prikladam, pitny rezim, rozne babske rady, prsniky odsavam, ale nevraciame sa do starych kolaji. Deje sa to, ze prsniky sa po odsati nenalievaju ako predtym, ale tvrdnu po tych vonkajsich stranach, urobia sa az hrcky. Vnutorne strany prsnikov su uplne makke. Odsavanim dostavam von len male mnozstvo, ktore jej nestaci a mam pocit, ze tym podporujem tvorbu a tvrdnutie len v tych bocnych castiach.
Dcera teda nema dost a musela som ju zacat dokrmovat, kazdym dnom viac. Je to uz celkom frustrujuce a bojim sa ze do tyzdna uplne pridem o mlieko, neviete mi prosim poradit, co to moze byt a ako z toho von? Velmi pekne dakujem 🤍

nattyond
23. apr 2025

Podľa mňa zlé prisatie, keďže sa mlieko neuvoľňuje rovnomerne z celého prsníka. Skúste striedať polohy, aby malo bábätko vždy bradu otočenú inde.

ankare
23. apr 2025

@beri30 vedela si,že upchatie mliekovodov je vlastne zápal prsníka?
Zavolaj si laktacnu, bola by veľká škoda prísť o dojčenie.
Držím palce!

sara07
24. apr 2025

tie hrčky ked sa začinali robit masirovala som ich pod teplou sprchou kym sa neuvolnili , a len odsavat a prikladat, možno fatk zle priloženie,