icon

Ručné odoberanie colostra počas tehotenstva

mishiiinka
8. apr 2023

Ahojte mamičky.
Chcela by som sa opýtať aké sú vaše skúsenosti s ručným odoberaním colostra. Ja ho vykonávam od 35.tt každý deň a uskladňujem ho v 3ml striekačkách v mrazničke podľa dátumu. Momentálne som 36+2 a už mi to colostrum netečie, ale strieka z prsného dvorca ako keby mlieko. Je aj takej bielej farby a za deň ho odoberám už 2x po 3ml. Je možné, že sa mi ešte pred pôrodom začalo tvoriť mlieko?
Ďakujem za prípadné reakcie a odpovede. 🙂

Strana
z2
andreakotesova
8. apr 2023

Nečuduj sa, ak začneš predčasne rodiť...

mishiiinka
autor
8. apr 2023

@andreakotesova Od 36 tt pôrod nie je predsa predčasný. 🙂 Mne odoberanie colostra odporúčil lekár a aj laktačný poradca. Dokonca na vyšetrení 36 tt mi bolo povedané že pôrodné cesty nemám ešte dozrete a som otvorená len na 1 cm. 🙂

richie233
Odpoveď bola odstránená
andreakotesova
8. apr 2023

Ženy, už neviete, čo od dobroty.... 🤣😅

andreakotesova
8. apr 2023

Colostrum si moje deti prirodzene odsali v pôrodnici a následne aj materské mlieko.

sajmonka_1216
8. apr 2023

@mishiiinka a naco to je akože dobre? Normálne si dieťa vysaje samé

ukulela
8. apr 2023

@mishiiinka 36tt je este predcasny porod. V termine sa povita 38tt.

mishiiinka
autor
8. apr 2023

@sajmonka_1216 Tu si môžete prečítať na čo to je dobré: https://www.babyweb.sk/kolostrum-zazracna-tekut...
V zahraničí je odoberanie colostra normálom, dokonca poskytujú aj colostrum kit sadu zadarmo mamičkám na jeho uskladňovanie. Na Slovensku to nie je veľmi rozšírené a táto problematika sa s mamičkami nerieši. Colostrum je inými slovami veľmi výživná protilátkami nabitá tekutina žltej farby a môže sa podať bábätku hneď ako sa narodi nakoľko mamičke nabehne mlieko 3-5 dní po pôrode. A môže sa zamozrejme uschovať po dlhšiu dobu v mrazničke a podá sa dieťaťu ak ochorie kvôli svojim priaznivým účinkom. 🙂

andreakotesova
8. apr 2023

@mishiiinka toto viem, píšem vyššie, že moje deti si ho vytiahli samy 🙂

mishiiinka
autor
8. apr 2023

@ukulela Je to individuálne a závisí to aj od toho ako plod rastie 🙂 Mne gynekológ na vyšetrení 35+5 povedal, že malý sa môže kľudne kedykoľvek narodiť nakoľko plucka ma vyvinuté. Ale jemu sa nechce lebo pôrodné cesty nemám dozreté a brucho mám vysoko. 🙂 ale predsa iné som sa pýtala, tak by som bola rada za relevantné odpovede a nie nejaké zaostalé komentáre prečo to robím. Robím to preto lebo mi to odporučili odborníci. 🙂
Ďakujem.

martinkatinka
8. apr 2023

@mishiiinka tak sa opytaj gynekologa a budes mat relevantne informacie

beata_k
8. apr 2023

@mishiiinka Ty aj citas tie clanky? Tu je urivok:
Rozhodne však mledzivo neodstriekavajte, pretože čím viac odstriekate, tým viac sa bude tvoriť. Intenzívnou stimuláciou prsníkov navyše môžete vyvolať predčasný pôrod (pod vplyvom aktivácie hormónu oxytocínu).

Ano, ide tu uz mlieko. Blahozelam. Dietatku mozes dat zamranene miesto cerstveho....

mishiiinka
autor
8. apr 2023

@beata_k Nemá sa odstriekavať skor ako do 36 tt a v prípade ak žena má rizikové tehotenstvo. Čítam aj inojazyčné články nie len tie v slovenčine. Poslala som ho kvôli definícií o výhodách colostra 🙂

beata_k
8. apr 2023

@mishiiinka Kolostrum ti nik neberie. Ale jasne sa pise, ze to robit nemas. Vies, priroda si to zariadila uz davno. Nic odoberat nemusis. Tak ale co uz...daj mu zamrazene. 🤷🏼‍♀️

alex49
8. apr 2023

kolostrum si predsa vyťahá dieťa po pôrode a potom nabehne mlieko, či som za opicami?

andreakotesova
8. apr 2023

@alex49 očividne áno 😅 Usudzujem, že pani je prvorodicka... pravdepodobne sa po pôrode bude čudovať a colostrum bude posledné, na co bude myslieť.... 😅

mishiiinka
autor
8. apr 2023

@beata_k Nikto nepovedal, že ho budem kŕmiť mrazeným colostrom v pripade ak budem mať dostatočnú produkciu od začiatku. ;) ono sa to podáva v prípade keď je na začiatku toho málo alebo vôbec a keď ešte mlieko nenabehne aby sa nemuselo na zaciatok podávať umelé mlieko...alebo keď dieťa ochorie tak sa to podáva kvôli množstvu protilátok. Určite budem preferovať bonding a prisatie hneď po pôrode aby mal čerstvé. Ale takto sa žena vie pripraviť pre ten horší scenár. 🙂

andreakotesova
8. apr 2023

@mishiiinka ale ty už máš ocividne mlieko. Netusim, ci sa ti ešte vytvorí colostrum, keďže ho už máš v mrazničke....

e1i
8. apr 2023

@mishiiinka oberas ho o to kolostrum hned po porode. Mala som dve sekcie, prvu akutnu a mlieko nabehlo naplno do druheho dna. Deti nedostavali hned umele. Kolostrum som mala este zo dva tyzdne kym sa vybielilo mlieko

beata_k
8. apr 2023

@mishiiinka To je sice pekne a rozumne. Ale netecie ti uz nahodou tak "obycajne" mlieko ked zmenilo farbu? Zena ma mlieko uz pocas tehotenstva. Netvori sa az po porode. Ta vitaminova bomba (kolostrum) je prave urcene novorodencovi. Dufam, ze ti netecie uz mlieko a nie kolostrum.

mishiiinka
autor
8. apr 2023

@andreakotesova Colostrum nestráca svoje nutričné vlastnosti po dobu 6 mesiacov pri skladovaní v mrazničke, takže o nič svoje dieťa neoberám. Práve ho mám dostatok aj na dlhšie podávanie.

beata_k
8. apr 2023

@mishiiinka A co mu das ked sa narodi? Obycajne mlieko?

andreakotesova
8. apr 2023

@mishiiinka ja nepíšem, ze ho o niečo oberas. Len sa mi to zdá neprirodzené.

mishiiinka
autor
8. apr 2023

@beata_k colostrum aj mlieko

andreakotesova
8. apr 2023

@mishiiinka ešte môže mať tvoje dieťa napr. reflux (dcera ho mala) a tam ti veru colostrum z mrazničky nepomôže.

beata_k
8. apr 2023

@mishiiinka No myslim, ze si si somarinu vymyslela. Prirodu neototo. Ale drzim prst ✊

kubkovamama
8. apr 2023

@mishiiinka kolostrum si odstriekala,tvorí sa ti mlieko.Pre novorodenca je dôležité kolostrum produkované bezprostredne po pôrode.Nie zmrazené.Rozmrazené nikdy nebude mať obsah účinných látok ako čerstvé.Je rozdiel kolostrum spracované vo farmaceutickej spoločnosti a rozdiel dať ho doma v nesterilnych podmienkach do mrazaku.🤦Niekedy stačí ísť prirodzene a rešpektovať svojho gynekológa.Zahranicne(aj naše) články v bežnej literatúre sú často zmätočné,vycucnuté,nie sú podložené lekárskymi ani vedeckými výskumami.
P.S.Som zdravotník a pre dieťa to najlepšie.Ale fakt nie toto čo robíš.

domka222
8. apr 2023

Joj,tieto prvorodičky si toho veľa naplánujú. Pôrodný plán, teraz colostrum z mraziaka🤔 a keď ku všetkému príde, nakoniec je všetko úplne inak. Colostrum z mraziaka už nikdy nebude také hodnotné, ako by ho dostalo dieťa po pôrode. Tak teraz môžeš už mlieko odsávať, však čo ak ho náhodou po pôrode nebudeš mať dosť 🤦‍♀️

andreakotesova
8. apr 2023

@domka222 ešte nikde nie je napísané, že po pôrode bude dojčiť. Veľa žien si to takto naplanovalo a jednoducho to nešlo.

tani777
8. apr 2023

Pockaj,neodporujes si trocha? Ked pises,ze odstriekavat kolostrum,a uz ide "normalne" mlieko (kolostrum je tiez normalne mlieko,len je vyzivnejsie,je uplne jedno aku ma farbu)..ale zaroven pises,ze mlieko po porode nabehne 3.-5.den..ved to je blbost,predsa ak ho teraz odstriekavas,kam potom zmizne na tych par dni? Mlieko sa tvori od 16tt,je jedno,ci ho odstriekavas alebo nie
A odstriekavat a odkladat kolostrum pred porodom sa odporuca zenam,ktore maju planovanu sekciu,a teda je pravdepodobne,ze budu oddelene od babatka,a to tiez len kvoli tomu,aby babo dostalo kolostrum a nie vodu/glukozu/um,kym bude bez matky..iny vyznam to nema..uz to nechaj tak,neodstriekavaj a neodkladaj nic,naozaj to nie je potrebne,ak nepredpokladas,ze bude babo prve dni bez teba

Strana
z2