Ručné odoberanie colostra počas tehotenstva
Ahojte mamičky.
Chcela by som sa opýtať aké sú vaše skúsenosti s ručným odoberaním colostra. Ja ho vykonávam od 35.tt každý deň a uskladňujem ho v 3ml striekačkách v mrazničke podľa dátumu. Momentálne som 36+2 a už mi to colostrum netečie, ale strieka z prsného dvorca ako keby mlieko. Je aj takej bielej farby a za deň ho odoberám už 2x po 3ml. Je možné, že sa mi ešte pred pôrodom začalo tvoriť mlieko?
Ďakujem za prípadné reakcie a odpovede. 🙂
@richie233 ... porod v 36tt bude klasifikovany ako predcasny. Porod v termine sa povazuje od 38tt ... Všechny děti narozené před započatým 38. týdnem těhotenství jsou považovány za předčasné.
Předtermínový nebo předčasný porod nastává tehdy, kdy k němu dojde před dokončením 37. týdne těhotenství. Nedonošenci se dělí na velmi nezralé (pod 1000g), středně nezralé (do 1500g), nezralé (mezi 1500-2500g).
Podľa mňa kolostrum išlo zo začiatku a teraz to je normálne mlieko. V rovnakom množstve, ako by si bábätko vytiahlo samo. Čiže keď sa narodí, kolostrum už nebude mať.
Ja len vážne nechápem,na čo si to kolostrum odstrekavas. A teraz ti očividne už strieka mlieko. Čo budeš s tým mrazeným robit? Aký zmysel ho má potom podávať rozmrazené a nie z prsníka?
@richie233 To je v poriadku. Iné som asi ani od mamčiek z modrého koníka nemohla čakať. Už som sa poradila s laktačnou odborníčkou na túto problematiku. Prvý a posledný príspevok odomňa na tomto fóre tu. 🙂
A len pre uistenie tých čo mu píšu, že je to mlieko. Nie. Nie je to mlieko. Farba, konzistencia a množstvo colostra sa líši od toho čo jem a koľko pijem. Iba toľko.
A este mi napadla jedna vec,pre expertky,co tvrdia,ze si si odsala vsetko kolostrum s teraz babo,ked sa narodi,nebude mat ziadne..
Co take zeny,ktore koja tandem? Pocas tehotenstva,pred porodom/pocas neho/po nom..to potom musi znamenat,ze starsie dieta tomu mladsiemu vypije vsetko kolostrum..a to je predsa blbost...
@thereisabear jasne ze bude mat kolostrum,ved predsa tvorba mlieka je riadena hormonmi a dietatom,nie tym kedy ake mlieko odsaje
Pouzivas mraznicku cisto len na to mlieko?
@trgypadl áno, samostatný priečinok v mrazničke.
@mishiiinka nemalo by to byt v uzatvaratelnom sacku alebo nadobke?
Ahoj, aj ja som si colostrum musela odobetat. Mala som to nariadene niekolko tyzdnov pred porodom.
Mala som tehotensku cukrovku.
Ja som si to zbierala v 2 ml striekackach. Kvapku po kvapke, najlepsie po sprche.
Colostrum v tehotenstve je rozdielne od toho, ked sa dieta narodi.
Ja som ho potom dala viackrat synovi, ked sa narodil.
Bohuzial som ho nemohla darovat do nemocnice, prave koli liekpm a inzulinu, co som brala. Ale za to som in dala litre materskeho mlieka.
Este by som ti poradila dat na tie striekackou koncovky, IV bungs a dat do Este jedneho plastoveho vrecka do mrazznicky. X
@trgypadl Striekačky mám uložené v obale ako na fotke + všetky mám uložené ešte v sáčku so zipsom. Všetko je predtým sterilizované a ruky si predtým dezinfikujem.
@beata_k po porode sa vzdy tvori nove kolostrum,kedze sa prisposobi mlieko novorodencovi...vobec nevadi,ze cast z neho vypije starsie dieta/matka si odstrieka pre pripad nudze alebo sa s nim stane cokolvek..proste to tak je,po porode sa vyluci obrovske mnozstvo oxytocinu a prolaktinu a spolu s prisatim novorodenca to spusti tvorbu a vylucovanie kolostra.vzdy..tak to je,tak to priroda zariadila
@tani777 No tak priroda urcite nevymyslela tandemove dojcenie. Mi povedz jedineho cicavca co dava cicat a je kotna/tehotna samica. Ani jeden. Nie nadarmo je to tehotnym neprijemne, detom nechuti alebo sa mlieko strati. No preco asi? Lebo to tak priroda urcite nezamyslala. Mam rocne dojcene. A ma riadny tah. Taky novorodencek si pri nom ani neskrtne. Ano, tvorba mlieka sa zvysi. Ale raz ked je to urcene pre novorodenca, tak to nie je urcene pre ine dieta. Proste to tak je.
@mishiiinka tu striekacku by som si radsej uzavrela napr ihlou, nenechavala by som ju volne otvorenú, aj ked je v obale zo striekačky
@beata_k moja dcera sa odstavila sama od dojcenia, keď mala rok a pol a ja som otehotnela. Mlieko jej ocividne už nechutilo a nasilu som jej ho nedávala.
@beata_k odvtedy dcéra nepije mlieko. Žiadne.