icon

Skúsenosti a rady na úspešné odstavenie od dojčenia

idemo
12. nov 2023

Ahojte dievčatá. Synček bude mať v decembri 2r a ja už pomaly rozmýšľam nad tým že je čas ukončiť dojčenie. Aj napriek tomu že ma to v sedci veĺmi bolí myslím si že to pomože obom. Malý sa totiž v noci budí asi každu hodinu a chce cicík a potom celý deň nechce nič jesť lebo je nadundaný s mliečkom. Dosť sa toho bojím kebo je to riadny prsoholik. Odmalička sa uspávame len na prse a priznávam že to je aj premňa pomoc mu dat prso a zaspí do minúty - nemam šajnu ako ho po odstavení uspíme😳. Aj ja sama sa bojím ako to dám psychicky lebo kojenie je premňa niečo naozaj výnimočné čo je len medzi nami dvoma😪.
Rada si prečítam vaše skúsenosti s odstavením, či vám to pomohlo so spánkom, jedlom, a celkovo ako ste to zvládli vy dievčatá. Ďakuje pekne za každý pekný príbeh, ktorý ma nakopne sa dotoho pustiť.
PS: poprosím mamičky ktoré mi chcú naložiť že dvojročné decko už dávno malo byt odstavené aby sa zdržali komentárov🙂.

riskoh
12. nov 2023

Ja som musela odstavit v 15mesiacoch kvoli zdravotnemu stavu, nevedela som si to tiez predstavit, pokusy ako nechat spat v inej izbe, s otcom, jednoducho nedat ….boli absolutne bezuspesne, nakolko dieta v noci nie plakalo ale rycalo…. Nakoniec som sa dohodla s rodinou, dieta pobalila a na vikend islo na “odvykacku” …. Ake bolo moje prekvapenie, ked prvu noc bezo mna celu prespal( dovtedy aj 8-10krat hore), takze odstavenie uspesne, v noci sme obaja nerusene mohli spat, je vsak pravda, ze mliecne vyrobky nema v laske,,,,

zuzulka558
12. nov 2023

Spala vedľa mňa nasmradila som a natrela tekutým maggim a bolo to bez plaču

vev12345
12. nov 2023

Ahoj, ja som odstavovala prednedávnom tiež 2 ročného... U nás pomohlo stále dokola vysvetľovať... Hovorila som mu, že mliečko sa pokazilo a už ho nemôže piť (aj som si dala na bradavky naozaj trošku čierneho korenia, aby to aj vyzeralo, že je pokazené)... My sme to spravili radikálne, proste som mu nedala... Asi týždeň to bolo v noci veľmi naaaročne, cez deň pýtal tiež ale dal si to vysvetliť ... Nejak sme to ustáli, uspavala som ho tak, že ležal vedľa mňa a hladkala som ho po chrbatiku (tak to ostalo doteraz) a ako si na to zvykol tak nám konečne prespí celú noc... U nás to bolo dokonca 2v1 lebo ako som ho odstavila, prestal chcieť aj cumlík 🙈 držím palce 🙃
P.S. to výnimočné medzi nami stále ostalo, vynahradzame si to častým objimanim ☺️

majlo1234
12. nov 2023

Ja len na margo toho strachu, je normalne citit sa po odstaveni psychicky zle(duplom ak si napriklad po porode tiez mala podobne pocity) je to dalsi hormonalny vykyv, a ked sa ustali, aj zle pocity prejdu.
Ja sa na to sama stale nwviem odhodlat, z rovnakych dovodov ake spominas v prispevku 🙂

martyzpp
12. nov 2023

@idemo ja som odstavovala postupne. Ked mal 18 mesiacov odstavila som od nocneho kojenia. Uz som to dalej nevydrzala a kojenie v noci uz nebolo pre mna ok ale utrpenie. Plakal ale stale som mu vysvetlovala, ze uz ma to boli, a ze to zvladne. Bola som pri nom a hladkala ho. Trvalo to dlhsie ale zvykol si. Po par mesiacoch uz prespal celu noc 🙏🏻. Potom som zacala uberat denne kojenia. Taktiez toho cez den vela nezjedol, takze som to chcela zmenit. Najskor som ho prestala uspavat na prsniku cez den, to sme zvladli vyborne. A potom som prestala uspavat na noc - to bol plac dva dni a potom si krasne zvykol. Ostalo uz len kojenie rano po zobudeni a sem-tam cez den. Ked sme boli par tyzdnov u rodicov na navsteve, bol taky zaujaty, ze cez den aj zabudol, posledny mesiac som kojila uz len rano. Tyzden pred 2.narodeninami si nespomenul uz ani rano 2x po sebe a to dalsie rano, ked si spomenul, som mu uz len povedala, ze naozaj stacilo. Ze to krasne zvladol ale uz je cas na obycajne jedlo. Bol to dlhsi proces ale mne to takto vyhovovalo, aj po psychickej aj fyzickej stranke. Ani som nemala problem s nejakymi zapalmi alebo cim. Len treba trpezlivost a nechat ho, nech si aj poplace lebo mu to je luto ale byt s nim.

bolarazjedna
12. nov 2023

Ja dom syna od stavila v 13.mesiacoch, lebo som bola v 1.trimestri s druhým bábom a teda (určite pod vplyvom hormónov) ma strašne začalo to kojenie iritovat, proste také stupňujúcesa psychické napätie som cítila zakaždým, keď som ho dala na prsník.... Tak z mojej strany to bolo ľahké sa toho vzdať a nemusela som sa odhodlávat, myslím si, že aj to je dôležitý krok, aby s tým maminka bola zmierená, že ukončujete dojčenie.

Odporúčam sa toho nebáť dopredu. Ja som sa tiež obávala, lebo malý tiež sa budil 6-7x v noci na prsník, zaspával na prsníku od narodenia, a tiež som si nevedela predstaviť, ako ho budem uspavat bez prsníka..... A nakoniec to cele odstavenie prebehlo tak bezproblémovo, že úplne zbytočné som sa toho bála.

Viem, že je rozdiel odstaviť v 1 a v 2 rokoch, 2 ročne dieťa už viac rozumie ale je aj "rafinovanejsie" a teda môže to byť ťažšie...
Ale možno pomoze: ja som malého odstavil a postupne v priebehu 3 týždňov:
1.najprv som vyradila kojenie pred obednym spánkom, nahradila som to uspavanim v kočíku
2. Potom som zrušila ranné kojenie - to som mu odputala pozornosť, a teda sme sa nevyválali v posteli dobrú polhodinu ako predtým, ale hneď sme vstali, išli sme chystať raňajky, obliecť sa, atd
3.nocne kojenie (s tým ti nepomôžem, lebo som mala stastie, a pár dní predtým, ako som to chcela zrušiť - len som teda mala hlavu v smútku, že ako na to, lebo nechať plakať som ho nechcela, tak som to oddalovala - malý zrazu sam začal prespávať noci, z jedného dňa na druhý. Preto ti ale hovorím, že nestresuj zbytočne dopredu, lebo možno to pôjde hladsie, ako si myslíš
4. Naposledy som zrušila kojenie pred večernym spánkom - to som si prelepila bradavky a ešte cez deň som mu so smútkom ukázala, že maminka má choré prsníky, a teda mliečko z nich nepôjde. Som mu vysvetlila, že večer bude iba rozprávka, mliečko nie. Keď sme išli spinkať, som mu to ešte raz ukázala, vysvetlila, prijal to. A odvtedy zaspinká v mojom objatí, ruku si prehodí cez môj krk, druhou rukou ma musí držať za vlasy, a nijako nehľadal prsník.

domiklik
12. nov 2023

@idemo najskôr som dostavila cez deň, jednoducho som nedala... Potom cez noc. Prvýkrát plakal dve hodiny kým zaspal ale prespal celú noc. Zlepšilo sa spanie jedenie všetko...

adeladulova
13. nov 2023

Dali sme to "do stratena". Vynechavala som kojenie, a potom uz len vety ako, - uz neni- .. syn 1r4m