Skúsenosti s laktačnými poradkyňami. Pomohli vám ich rady?
Ahojte,
chcela by som sa spýtať na vaše skúsenosti s laktačnými poradkyňami, či vám pomohli alebo nie..ja som mala zo začiatku málo mliečka, tak som si hneď po príchode z pôrodnice v dobrej viere zavolala takúto poradkyňu, nie zrovna lacnú..no poradila mi odsávanie po každom kojení, následne podávanie môjho mlieka fľašou, tak isto UM podľa potreby..verila som jej a nasledovala jej rady, veď to isté mi radili sestričky (laktačné konzultantky) už v pôrodnici aj pediatrička..
Ešte doplním, že dcérka sa narodila krásne prirodzeným pôrodom, bol hneď bonding, nemala príznaky silnej žltačky, len slabo sala z prsníka, no mala malú bradičku a pusinku.. ani po prestrihnutí uzdičiek a kontrole správneho prisatia sa to dlhodobo nezlepšilo..
Už od narodenia mi hneď zaspala na prsníku, neskôr sme pred každým prisatím museli spolu bojovať, lebo sa vkuse odťahovala..čudné bolo, že aj keď som jej dala fľašu s najmenším prietokom, aj po mesiaci "tréningu" mi z nej pila asi hodinu 😳
Myslela som, že proste nedokážem vyprodukovať viac mliečka, pretože som si vedela po kojení aj tak odsať max. okolo 40-60 ml..aj tá poradkyňa posudzovala priebeh laktácie podľa množstva odsatého mlieka, čo ma ešte viac zneisťovalo..
Keď mala dcérka okolo 3m začala hystericky plakať vždy, keď som ju priložila k prsu, ešte som chvíľu zabojovala, že do 4m som ju kojila len nadránom, potom som naozaj uverila, že proste mám žiaľ málo mlieka a odstavila som ju, čo dodnes ľutujem :(( aspoň že som do skoro 12m odsávala aspon tých pár ml MM..
Dnes už viem, že som mala asi skôr skúsiť cievku, nechápem, prečo mi to nenavrhla tá konzultantka, veď ako som sa neskôr dozvedela, dnes sa takto deti rozkojujú bežne..a ako som mohla tak naivne veriť, že fľaška kojenie nezhorší :((
Aké rady dala laktačná Vám? Pomohli k výlučnému kojeniu?
Nie, nepomohla. Jej navsteva bol najhorsi zazitok zo vsetkych pokusov o dojcenie. Pripadala som si ako posledny neschopak a po jej odchode sme sa rozhodli kupit umele mlieko.
nie vobec, praveze naopak.
@balerina2025 to mi je ľúto :(( ja som si našla neskôr jednu veľmi milú pani, veľkú profesionálku, no už sa dcérka pár týždňov neprisávala, jedla už tuhú stravu a nevedela som to žiaľ ani snahou zvrátiť späť..
Áno mala som. Dcéra už má osem rokov. Keď plakala a chcela papať ježili sa mi všetky chlpy a modlila som sa aby spala čo najdlhšie. Tak mi zdevastovala bradavky, že mi krútilo malíčky na nohách. Strašná bolesť. Vyhľadala som teda laktačnu poradkyňu.
Pozrela mňa, dcéru. Je moje tretie dieťa. Dve deti plne kojene do roka. V prvom rade má poslala prestrihnúť uzdičku pod jazykom a potom prikladať aj na tie rozbité prsia. Kým sa to všetko znova rozbehne a dcéra sa naučí sať som odsávala a kŕmila na prsiach cez cievku. Presne si už nepamätám koľko to celé vlastne trvalo ale dcéra bola nakoniec plne kojená vyše roka. Mne veľmi pomohla.
Nie, nepomohla. Jej navsteva bol najhorsi zazitok zo vsetkych pokusov o dojcenie. Pripadala som si ako posledny neschopak a po jej odchode sme sa rozhodli kupit umele mlieko.
@viestta uplne presne pises moje pocity myslim ze som sa citila este horsie , nez keby neprisla vobec.
Áno mala som. Dcéra už má osem rokov. Keď plakala a chcela papať ježili sa mi všetky chlpy a modlila som sa aby spala čo najdlhšie. Tak mi zdevastovala bradavky, že mi krútilo malíčky na nohách. Strašná bolesť. Vyhľadala som teda laktačnu poradkyňu.
Pozrela mňa, dcéru. Je moje tretie dieťa. Dve deti plne kojene do roka. V prvom rade má poslala prestrihnúť uzdičku pod jazykom a potom prikladať aj na tie rozbité prsia. Kým sa to všetko znova rozbehne a dcéra sa naučí sať som odsávala a kŕmila na prsiach cez cievku. Presne si už nepamätám koľko to celé vlastne trvalo ale dcéra bola nakoniec plne kojená vyše roka. Mne veľmi pomohla.
@6mia6 to som rada, že ti pomohla 🙂 ako ja ich nechcem vo všeobecnosti nejako očierňovať, sú medzi nimi určite skvelé a empatické odborníčky, len treba nájsť takú kvalitnú..
Jedna bola u nas. Mlada zaba. Ze je krasne prisaty a ano kojenie boli ale to prejde a ze malo mliecka? To sa spravi, ze ved moja jedina povinnost je mat ho na prse 24/7. Pekne netflix a dojcit. Nonstop. Potom som sa vratila k laktacnej v porodnici. Reku ved on je hrozne prisaty takto to vobec nema vyzerat. Naucila ma ine polohy a tak to chvilu fungovalo ale vdaka stratenym prvy dvom tyzdnom islo aj tak postipne cele dojcenie k sipku.
Jedna bola u nas. Mlada zaba. Ze je krasne prisaty a ano kojenie boli ale to prejde a ze malo mliecka? To sa spravi, ze ved moja jedina povinnost je mat ho na prse 24/7. Pekne netflix a dojcit. Nonstop. Potom som sa vratila k laktacnej v porodnici. Reku ved on je hrozne prisaty takto to vobec nema vyzerat. Naucila ma ine polohy a tak to chvilu fungovalo ale vdaka stratenym prvy dvom tyzdnom islo aj tak postipne cele dojcenie k sipku.
@really8 aj u mna bola zaba, co ani zdaleka nevedela co to kojenie je. takze nie je poradkyna ako poradkyna. ale praktiky mala nabiflovane riadne, len prax byvava v zivote vela x ina.
@really8 aj u mna bola zaba, co ani zdaleka nevedela co to kojenie je. takze nie je poradkyna ako poradkyna. ale praktiky mala nabiflovane riadne, len prax byvava v zivote vela x ina.
@balerina2025 tato mala uz dve deti, odkojene. Ale tak ked to ide tak to ide. Vtedy je kojenie easy. No lenze neslo.
@really8 @balerina2025..to mi je ľúto baby 🙁 moja tiež mladá baba, keď som som sa jej ozvala že je zle, napriek tomu, že sme mali predtým dobré vzťahy, tak sa mi prestala ozývať úplne 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
@agatka95 nie nepomohla, poslednou radou bolo to strihanie, ktoré som odmietla s po mesiaci a pol to zabalila v záujme duševného zdravia seba a aj dieťaťa. Som oveľa spokojnejšia ako tá chodiaca troska s odsávačkami a cievkami (nie, nepomohlo to).
@agatka95 bola som este pred druhym porodom u liperia a ta mi velmi pomohla, rozobrala so mnou prvy porod, kojenie prvej dcery, preco to neslo a kde bol problem. Neskutocne mi to pomohlo a nemala som vobec problem s kojenim, keby nejaky bol tak jej pisem, volam. Pri prvej dcere sme mali z mamily laktacnu a to bolo otras, cievkovala som, vsetky byliny jedla a dcera stale nevedela normalne pit. Pri nej bol najkraksi deň, ked som prestala po 2 mesiacoch kojit.
@agatka95 jasom vôbec nebola spokojná s laktacnou. Škoda výhodenych peňazí. Dávala mi také rady ako mam kojiť. Nie klasicky držať babo. Ale ako futbalova lopta alebo ľahnúť si. Ani mi klasicky neporadila ako. Boli sme strihať ak uzdicky ale ani to nepomohlo. Dcéra vôbec nechcela držať bradavku. Za to flasu ťahala jak drak. Vydržala som 4m takto ale stačilo.
Pri synovi kojenie bolo jedna báseň. Počúvala som samu seba a potreby dieťaťa. Ani si nepamätám ze by mal nejaký štrajk.
Pred prvým porodom som si jednu našla, čo mala volné miesto. Lenže nemala čas v auguste, kedy sa mal narodit syn, a strašne ma presviedcala že bude ku mne chodiť v júli, lebo august a september bude dovolenkovat. Pálky mala riadne, teoriu som sa zvládla naučit aj sama, v júli som ju fakt nepotrebovala. Nedohodli sme sa. Ale nakoniec s kojením nebol problém. Na mamilu ale celkovo nemám dobrý názor, v mnohých veciach zavadzaju.
@really8 @balerina2025..to mi je ľúto baby 🙁 moja tiež mladá baba, keď som som sa jej ozvala že je zle, napriek tomu, že sme mali predtým dobré vzťahy, tak sa mi prestala ozývať úplne 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
@agatka95 existuje aj inetitut na podporu laktacie. a realne poznam 3 dobre laktacne a,marky pruemernych. trebaxmat stastie resp odporucanie
@balerina2025 to mi je ľúto :(( ja som si našla neskôr jednu veľmi milú pani, veľkú profesionálku, no už sa dcérka pár týždňov neprisávala, jedla už tuhú stravu a nevedela som to žiaľ ani snahou zvrátiť späť..
@agatka95 ja som nikoho ani nehľadala...ani ma to nenapadlo
A mám ploché bradavky,pri oboch dcérach bol problém sa prisat..Mne jedine v pôrodnici porodila (možno bola aj laktačná) klobúčiky..prvú som cez net kojila dosť dlho .Pri druhej dcérke ten istý problém Jeden prsník ok Len na druhú ani za svet sa nevedela pristáťe..veľmi ťažko .
Po druhom pôrode sa mi aj mlieko pomaly spustilo..stratila som veľa krvi.
Malá bola hladoska a tak tie , prvé 2 dní bola nonstop na prse...ale nič nešlo takže som mala tak neskutočne zničené,boľavé bradavky..Kúsok sme aj dokrmovsli pár dní po 30 ml 2 x denne ,myslela som že mám málo mlieka
Mne vtedy mama otvorila oči,a povedala že mám zrušiť fľašu lebo malá si ju bude pýtať stále viac a viac...Už dom nedala potom,malá mala dosť mliečka ...snažila som sa veľa piť,čaj na tvorbu polievky atď... staršiu som kojila 33 mesiacov a mladšia má akurát rok ❤️ale chcela by som minimálne toľko ako prvú... uvidíme
ja mám skúsenosť s dvoma laktačnými - prvá mi veľmi pomohla keď mala dcérka 3 týždne a mali sme problém s kojením, nechcela sa pekne prisať a plakala… dali sme podstrihnúť uzdičku, ukázala mi rôzne polohy na kojenie a zlepšilo sa to 🙏🏻 kojila som 1,5 roka, potom som sa rozhodla odstaviť, keďže už ma to obmedzovalo a malá bola závislák na prsníku… vyhľadala som druhu laktačnú, vďaka ktorej prebiehalo odstavenie úplne skvelo, hladko a behom 12 dní som dokázala môjho malého závisláka odstaviť bez drastických metód či odchodu z domu…
Laktacna mi pomohla velmi pri kojeni. V porodnici sa na mna vykaslali, dali klobuciky, v striekacke tu fruktozu ci ktoru onu to davaju detom a z ich strany vybavene...maly predcasne narodeny, malicky, ja prvorodicka, silna zltacka u maleho dostala som do ruky pohar a doneste nam mlieko ked bol pod lampou......nevedel sa prisat, bolelo to strasne, prekonala som zapal.....sestra mi odporucila vybornu laktacnu venovala sa nam niekolko hodin, neplatila som nic ak si dobre pamatam....ukazala mi rozne polohy ako kojit, ako zmiernit tok mlieka kedze mi neskutocne tieklo prudom a maly sa dusil, ako ho nechat odgrgnut, ako ho drzat ci polohovat ako nosit v satke. Vdaka nej som kojila krasne dva roky, dalsiu dceru dokonca dlhsie 👍 je to uz 10 rokov a nelutujem ze som ju navstivila, ktovie ako by sme dopadli 🤷
Nepomohla, ale nastastie bola aspon normalna a nie z tej “kojacej sekty” ako ich nazyvam ja - kojenie za kazdu cenu. Skusala som este par tyzdnov po jej navsteve a ked sa to nerozbehlo, prestala som trapit seba aj dieta, presli sme len na flasu a bolo to to najlepsie, co som mohla urobit. Niekedy sa proste neda aj ked sa akokolvek snazis.

nie vobec, praveze naopak.