icon

Som 9 dní po cisárskom a stále nemám mlieko

kikus48
25. sep 2016

Ahojte. Potrebovala by som trochu povzbudit. Som 9.den po akutnom cisarskom reze. Mlieka sa mi tvori hrozne malo, denne odsajem max 70 - 90 ml. Malicku ucime s laktacnou poradkynou prisavat, zatial ju krmim po cievke. Robim vsetko. Caje, homeopatika, vinea, dokonca som si dala aj tmave pivo a objednala koprove semiacka. Myslite ze sa to este rozbehne ? Ste tu niekto komu sa laktacia rozbehla neskor ? Vopred dakujem.

khkt
27. sep 2016

Ja som po 2 plánovaných sekciách, po prvej mi mlieko nabehlo na štvrtý deň, ale malá mi nesprávnym prisávaním zničila bradavky, tak som po návrate domov musela začať dojčiť s klobúčikmi. Po druhej som mala mlieko už na druhý deň, asi preto, lebo som dojčila počas celého tehotenstva, ale po návrate domov bolo mlieka zrazu menej. Ja som na tvorbu mlieka pila iba vineu a tmavé nealko, ale najväčší vplyv na množstvo mlieka malo to, nakoľko som bola oddýchnutá. Keď som pol noci nespala a cez deň kmitala okolo dvoch detí, tak bolo mlieka málo. Snaž sa čo najviac si oddýchnuť, ak sa dá nechaj v noci pri bábätku spať manžela, nech ťa volá na kŕmenie, aby si sa lepšie vyspala a cez deň sa sústreď iba na bábätko. Namiesto odsávania radšej často bábo prikladaj.

zltalienka
27. sep 2016

@luba41 píšeš veľku pravdu! Ale, keď má malá Terezka problém s prisatím, teda sama si nevládze vytiahnuť dostatok mliečka (nie je ešte taká zdatná v tejto činnosti, veľmi ju to unaví a zaspí skôr ako sa poriadne naje), rodičia musia dohliadnuť aby sa najedla dosť. Aby zosilnela a vládala si sama vytiahnuť dosť mliečka.
@kikus48 Ked Ti laktacna povedala zmenit postup, tak to znamena, ze sa lepsite 🙂 dufam, ze je to tak a tesim sa s vami.
Suhlasim s laktacnou, treba ponuknut plny prsnik, aby sa najedla kolko zvladne. Potom dokrmit, kolko bude este chciet a potom este odsat zvysok mliecka z prsnika, zeby si telo myslelo, ze vsetko mlieco vypilo dieta, ze treba nabuduce vyrobit este viac.

Kym toto vsetko stihnes, prejde pomaly hodina, este rychlo wc, prip. nieco zjest a lahnut si k malej a cakat kedy sa zobudi na dalsie papanie. Alebo si aj zdriemnut, isto si veeeelmi unavena. Ja som pomaly ani zaspat nevedela od stresu a strachu. Doteraz papala 60ml cca 8x do dna? Kolko vazi? 3-3,5kg?

kikus48
autor
27. sep 2016

@zltalienka presne to je problem. Unavi sa a zaspi na prsniku po par potiahnutiach.Vazi 3.32 na nasej vahe,mala 3.23 ked sme prisli z nemocnice. Ten prijem uz teraz ustrazit neviem, musim sa spolahnut na jej pocit hladu a pocurane plienky. Ale toho mliecka vela nie je. Dnes ju prikladam a tak dokrmujem, ale da len 35 ml za tym. Ked po kojeni ostane nejake mlieko v prsnikoch , idem odsat. Mala si zvykla ze z cievky je to lahsie, mam pocit ze sa prestava snazit. Ale ked sa snazi rychlo sa unavi. No zacarovany kruh.

kikus48
autor
27. sep 2016

@khkt
@kikus48 terka hrozne vela spi...a neviem ci je spokojna ze je napana alebo unavena.

luba41
27. sep 2016

@kikus48 skúsiť inú laktačnú? uzdičky má strihnuté aj hornú aj dolnú? po prste cievkou saje , ale z prsníka nie? či cievku máš na prsníku?/nejako sa v tom strácam/.a može už byť zmätená-striedanie prsta a prsníka a tým pádom prisatie nie je OK..máš ju stále na sebe-nahé telo na telo? má prístup stále k prsníku?

luba41
27. sep 2016

@kikus48 a ešte..ak sa teda prisaje na prsník a zaspáva na prsníku-stláčať prsník pri dojčení a vystriedať druhý a ked treba, tak znova prvý.. a skúsiť striedať polohy-futbalová a priečna..a a ked zaspí na prsníku-necháš ju dudlovať?

fdenisa
27. sep 2016

Tiez som po 2 sekciách. Moje prve dieta cucalo v kuse a stale bol na prsniku prisaty. Mlieka sa mi preto tvorilo strasne vela. Plna mraznicka😀a 4x zapal a antibiotika.kojila som 22 mesiacov. A teraz mam 5 mesacnu prve tyzdne som bola zufala cucaala len2 minuty a potom pekne spala. A aj teraz je na prse 2-3 min. A uplne jej to staci. Lekarka mi povedala ze je v poriadku nie je tucnucka ale pribera ze niektore deti si mlieko vycucaju rychlo. A teraz mam mlieka podla jej potreby. Drzim palce a zaklad je pre mliecko vela tekutín aj 3 litre poriadna strava a spanok.

zltalienka
27. sep 2016

@kikus48 dobre som pochopila, Terka sa prisaje 🙂 To je super. Aby si jej dojcenie ulahcila, davaj jej popri prsniku aj cievku s mlieckom (Tvoje odsate alebo UM, co mas), ak ako aj @luba41 radi. Dlhsie vydrzi sat, lebo jej tecie aj z cievky aj z prsnika. Ale, Tebe viac stimuluje prsnik k tvorbe mlieka a TOTO je dolezite. Stlacanie prsnika je tiez super, aj striedanie prsnikov, 2-3x (zas nie donekonecna).

Mali sme to iste pri prvom, bol uz tak unaveny, ze sa nebudil na dojcenie, musela som ho nasilu budit, nepomahalo ani prilozenie "skin-to-skin" ani poloha na brusku, ani laktacna ho nevedela zobudit. On sa proste nevladal zobudit na dojcenie. My sme ho museli zobudit a "nasilu nastopkat" mliekom, ale zas tak aby sme mu neznicili saci reflex. Mali sme davku 150ml mlieka na kazdy kilogram hmotnosti rozdelenu do tusim 10 davok a toto sme do neho dostali. Ked sme ho takto krmili postupne sa zacal inak spravat, zacal byt culejsi, skor sa ho dalo zobudit, az sa zacal sam hlasit na krmenie. Potom ked sa uz sam prisaval, sme my urobili chybu, lebo sme mu skoro prestali pridavat mliecko este aj cez cievku popri prsniku a on este nevladal tolko sam vytiahnut, tak sa znova prestal prisavat. Vratili sme sa o par krokov spat a este raz.

Pisem Ti to preto, aby ste neurobili tu istu chybu ako my. Urcite jej rataj kolko spapa a urcite ju zobud na krmenie ak sa nezobudi sama na hlad. Ano, cosi spapa aj z prsnika, ale to nemas ako spocitat, pocitaj aspon to, co sa da. Ak bude dostatocne papat, cochvila sa zacne aj jej spravanie menit. Pocikanie plienky su?
Drzte sa, vela na vas obe myslim.

kikus48
autor
27. sep 2016

@luba41 laktacna je super, fakt skvela osoba, doslova nas zachranila. Zaciname krmenim na prsniku, ked uz vidim ze dudle prestriedam prsnik. Ked to nepomoze alebo sa znervozni, ideme na cievku pri prsniku. Ako posledna moznost nakrmenia je prst a cievkou. Ono tym prstom sme zacinali. Problem je aj v mnozstve mojho mlieka. Akoby stale menej. Na tele ju mam vela.

kikus48
autor
27. sep 2016

@luba41 vsetko to robim. Stlacam prsnik , striedam. Podla mna by sa to vyriesilo keby sa mi spustilo mliecko.

zltalienka
27. sep 2016

@kikus48 takže máte zlepšenie 😃. A čo vraví laktačná na tvorbu mlieka? Aj jej sa zdá, že ho je stále menej a menej?
Veď keď Terka vypije z prsníka vždy viac a viac, tak je jasné, že tam zostane na odsatie už len menej. Cieľom je dosiahnuť, aby si nemusela vôbec odsávať a mala sa sama najedla koľko jej treba.

kikus48
autor
27. sep 2016

@zltalienka dakujem za rady, pomahaju mi velmi. Plienky su, tych 6 za den nacura. Zajtra ju odvazim. Podla mna keby sa mi spustilo mlieko nebolo by to pre nu namahave. Za 4 dni doma sme sa dostali k tomu ze sa prisaje, a snad aj posaje tych par ml. Ale musi to byt pre nu unavne. A ked uz je velmi hladna vystraja na prsniku, vtedy skusam cievku. Niekedy este dame prst, aby sa ukludnila. Neviem ako dlho este budem vladat. Keby som mala mlieko tak je to o inom. Ale takto, bojim sa ze vyhladujem dieta v jeho najdolezitejsom obdobi vyvoja. Len dufam ze je napapana. Od pondelka manzel nastupuje do novej prace. Takze fest narocne odbobie to je. Neviem ako ju budem krmit sama s cievkou pri prsniku. Ona sermuje rukami - 4 ruky by mi nestacil 🙂

duracikova
27. sep 2016

Ako písala už jedna kočka na predchádzajúcej strane: kojiť len každé 3-4 hodiny je strašne málo. Treba kojiť aj každé dve hodiny, aj častejšie ak je nepokojná. Ja som prvé dva mesiace sedela s malým v kuse pri prsníku, lebo potiahol 5 krát a zaspal a tak dookola. Ja som bola stále pri ňom a keď sa zobudil, ponúkla som prsník znova. A dat aj jeden aj druhy prsnik. Ja som kojila aj hodinu, lebo medzitym spal. Jedine tak sa ti zvýši tvorba mlieka, nijak inak. Mlieko sa ti nespusti, ak budes malo kojit. V noci detto. Ak chces kojit, treba to jednoducho vydrzat, cca po dvoch mesiacoch sa to zvykne ustalit a dietatko bude mat svoj rezim. Ano, bolo to na zaciatku vycerpavajuce, ale kojila som 2 a pol roka.

babatkoo
27. sep 2016

@kikus48 mne sa zacalo tvorit tiez ako tebe a roztahala mi ho az odsavacka elektricka MEDELA. Velmi zalezi na odsavacke. Ja mam vacsie prsia (D) a na mna nefungovala ziadna rucna (skusila som 3 typi). A velmi vela caju na kojenie som vypila. Od viacerych vyrobcov na striedacku. Mlieko sa rozbehlo asi po tyzdni a od porodu. S medelou som odsavala mlieko kazdy bozi den na prechadzaku 2x denne po 150ml (300ml denne) a zvysok dna ked sme boli doma pil z prsa. Odmietal mi vodu, caj aj UM. Darilo sa to takto 12 mesiacov. Teraz uz iba vecer z prsa.

zltalienka
27. sep 2016

@kikus48 presne to robil aj môj, na prvýkrát bolo okolo neho 6 rúk, potom som sa naučila aj sama.
Za 4 dni ste s Terkou urobili obrovské pokroky, veď sama to píšeš. Ak ocakavas naliatie prsnikov ako pisu niektoré maminy, tak to sa nemusí stať. Veď čo odsavas? Hádam mlieko nie vodu? Čo mala pije, keď je na prsníku bez cievky? TVOJE mlieko. Vidíš, že prehĺta? Papá od TEBA! Vytrenuje sa a bude vládať vytahat toľko koľko potrebuje. Naozaj!

kikus48
autor
28. sep 2016

@zltalienka ahoj. No noc bola hrozna. Akoby sme vsetko zabudli. Raz si z prsnika nepotiahla. A rano ani z prsta. Uz nevladzem. Chytila ma kriza. Namiesto toho aby som si uzivala vytuzenie dievcatko tak tu saskujem s cievkou a odsavackou. Hrozne ma bolia bradavky. Aby som nieco odsala musim dat plny vykon. A za tym vytiahnem porazenych 20 ml. Este mi aj popraskali strie na bruchu. Po porode. Nechapem. Idem sa skusit dat dokopy. Potom poodsavat ci vobec mala mala co tahat a zas skusit nakrmit .

kikus48
autor
28. sep 2016

@babatkoo och za take mnozstvo mlieka by som bola v siedmom nebi. Kupila som phlipips avent elektricku odsavacku.

luba41
28. sep 2016

@kikus48 presne ako píše zltalienka..neviem čo je "spustiť mlieko"..čakáš na naliate prsia? vytekanie mlieka hocikedy? práva toto nie je žiaduce..prsia majú byť normálne, aj "vechte" sú normálne.. napr. ja som nikdy ani v porodnici žiadne naliate nemala / len občas doma ked dieťa dlho v noci spalo/..mlieka má byť akurát a to dosiahneš len prikladaním na každe zamrnknutie..podla mna máš mlieka dostatok, len dosiahnuť dostatočné a právne prisatie...ked odsaješ po dojčení, ked dieťa má dostatok pocikaných plienok / 5 je min/. tak mlieka máš dosť..ešte je malinká, tak cucá po malinkých množstvach..po 2 týždnoch veku dieťa už nebude také spavé, aby si potom zase nepísala že nechce spať 🙂 dieťa dať na prsník ešte kým nie je úplne prebudené, pretože ked je hladné tak už je problem s prisatím..preto treba byť neustále s nou v blízkom kontakte..
ak manžel bude v práci, aspon sa budeš spoliehať len na seba..napr. lahnuť k telke / aby si sa rozptýlila/ dieťa na seba a tak fungovať..

kikus48
autor
28. sep 2016

Ja viem. Lenze gro stravy ma nutrilon. Vcera som napr cely den davala na prsnik. Do vecera sa prisavala. Nejak sa snazila tahat ale potom uz bolo vidno ze nic aj ked som zatlacila na prsnik ani kvapka a pritom hladna bola este . Prikladam ju nezobudenu uplne. Dokonca aj prebalujem ju az po krmeni aby som ju nerozrusila. Preto proste viem viem co mam v prsnikoch a nechapem preco :(

luba41
28. sep 2016

@kikus48 nevieš čo máš v prsníkoch, to nevie žiadna...skus zrušiť cievku, flašu, odsávanie a pod..len prsník, ty a dieťa a nič iné..Ty stále seba sleduješ / odsávanie nehovorí nič o tom, kolko máš mlieka/, nesleduj stláčanie a kvapky..

sandri
28. sep 2016

@kikus48 ja len zopakujem to co som ti uz pisala - bola som presne v rovnakej situacii. Ani kvapka... 8 tyzdnov... Vydrz! 🙂

2sisi2
28. sep 2016

@kikus48 ahoj prosím ťa môžeš mi opísať tvoju technika prikladania? Väčšina prvorodičiek robí tú chybu, že chytia celý prsník a vlladajú ho celý do pusy čo si dieťa nevie chytiť.... 🤔 A rady typu nedávaj jej nič iba prsník by som neriskovala aby ste sa nedostali na rehospitalizáciu do nemocnice kvôli neprospievaniu 😒

zltalienka
28. sep 2016

@kikus48 som v mysli pri Tebe. Viem ako sa cítiš, prešla som tým istým. Terezk cez deň zvládala sat len z prsníka, lenže ju to veľmi unavilo, v noci si chcela aj ona oddýchnuť. Este je pre ňu priveľa, aby nabehla len na prsník, stále potrebuje aj tu cievku popri prsníku. Radšej o 3 dni dlhšie ako o 1 deň kratšie.
Písala si, že jej dávka je 60ml. To je dosť. A to je zároveň problém. Je zvyknutá, že dostane 60ml naraz, a relatívne ľahko - z cievky. V pôrodnici možno i fľaškou dostala. Tvoje prsia zatiaľ nie sú schopné toľko vyprodukovať, resp. možno ano, ale Terka nebude mať záujem sat dostatočne dlho. Riešením je ponúkať jej síce pomenej ale častejšie. Nie každé 3-4 hodiny po 60ml, ale každý hodinu a pol až 2 hodky po 30-40 ml. My sme tak fungovali.
Môj bol veľký 4000g, potreboval veľa mlieka. V pôrodnici mu dávali flaskou aj 60vypil (2 dňový), ten nechcel prsník len z kvapkami kolostra ani vidieť. Najprv sa mu musel trošku stiahnuť žalúdok, aby sa uspokojil s normálnym mnozstvom mlieka k jeho veku. Ja som tuším tiež viac ako 20-30 ml neodsala, mala som ručnú odsavacku, el. som skúsila ale to som nezniesla.
Čo sa týka bolesti bradaviek, konzultuj s laktacnou, či sa mala zlé prisáva, alebo či si nechytila infekciu, prip. iný spôsob odsávania.
Idete sa dnes prevazit? Toto bude teraz dôležité, či niečo pribrala.
Ako dlho berieš benedikt a senovka? Cítiš už tu "vôňu sena" zo seba a aj z malej? Ak nie, tak nezaberá ešte, konzultuj s laktacnou davkovanie.
Malú si užívať budeš, len treba prekonať túto krízu.

zltalienka
28. sep 2016

Čo sa týka toho že nevladzes a máš krízu, nie je sa čo čudovať, žena musí byť silná aby to zvládla. Skús si urobiť krátkodobé ciele, aby si videla pokrok. Napríklad preváženie moze byt najblizsi cieľ. A podľa toho, či pribrala a kolko sa uvidí ako ďalej. Ak je laktačná super a môžeš jej zavolať, tak jej zavolaj. Ak sa máš komu vyžadovať ( mama, sestra, kamoška) tak to urob. Manzel stojí pri Tebe?
Urob si aspoň drobnú radosť. Ja som napríklad nezvládala tak dlho mať pri sebe dieťa, šla som sa vyvetrať, maly si pospal aj bezo mňa. Keď nevladzes, daj si trebárs hroznový cukor, dodá rýchlu energiu. Drž sa a ozvi sa.

kikus48
autor
28. sep 2016

@zltalienka no dnes som ju odvazila a zas 3.24 :( (3.23 pred 5 dnami, i ked vtedy papkala a tak som ju odvazila) . Nechapem, vcera sa krasne prisavala a dned z prsta ju nevieme poriadne nakrmit. Nevzdavam to, ma prist laltacna, uvidim co povie. Pomocene plienky mame. Senovku a benedikt beriem asi 9 dni.

kikus48
autor
28. sep 2016

@2sisi2 snazim sa jej vlozit najprv dvorec a ked sa chyti opatrne prechytim cely prsnik. Fakt to vsak teraz neide. Vcera som l mala pocit ze sa aj chytila a sala...ale od vecera uz aj s prstom je problem.

2sisi2
28. sep 2016

@kikus48 takže techniku máš dobrú...už to len v bábatku....treba jej najprv roztiahnúť žalúdok aby si pýtala, inak bude len pasívna a stane sa, že nebude priberať.... stáť na váhe môže ale nesmie chudnúť, to môže len pár dňový novorodenec, vy už asi máte aj skoro dva týždne.... mala by si sa poradiť s lekárom, nie s laktačnou...malá možno potrebuje pridať dávku a treba ju kŕmiť každé 3 hodiny nasilu... mne sa naopak zdá 60 ml málo, 8 dňový novorodenec vypije aj 80ml...nie každý samozrejme.... treba však niečo robiť!

zltalienka
28. sep 2016

Inak neviem kto vymyslel, že dieťa treba prebalovat pred dojčením. Keď sa zobudí, tak ho treba v prvom rade nakŕmiť, prebalenie počká. Moji aj tak všetci traja počas dojčenia alebo tesne po ňom kakali, tak som ušetrila plienku i čas i nervy, lebo som prevalcovala spokojné napapane bábo, nie vrieskajuci uzlik. To sestrickam v pôrodnici vyhovuje tento systém - donesú matke prebalenie, odvážne a potom ho už len znova odvážia a dajú do postieľky. Nekontrolujú či znova nekakalo a potom sú babatka zaparené

babatkoo
28. sep 2016

@kikus48 to mnozstvo okolo 150ml som dokazala odsat az az ked mal maly 4-5 mesiacov. Ked bol malilinky dokazalo som iba 30ml a aj to som vyskala radostou. Maly mal 4200g ked sa narodil, takze bol jedak. Ja som mu umele mlieko nedava lebo z neho mu bolo zle, vyvracal ho. Tak som mu povedala ze kedze si vyberavy 🙂 musis si vytiahnut sam. Kojila som kazdu hodinku, niekedy aj kazdych 30 minut lebo boli horucavy. Moj chlapik si prsia rozjazdil. Velmi ti drzim palce, dokazes to, verim to. Vela papaj, pi a odpocivaj. Upokoj sa a nastav sa v mysli tak ze proste kojim, malinka sa krasne chytila a idem na to. Opakuj si to stale. Pozitivne myslenie je zaklad. Drz sa mamina!!! 🍀👍

2sisi2
28. sep 2016

@zltalienka nie je to preto lebo keď ideme prebaliť nakŕmené dieťa vždy sa povracá....ide o to zobudiť ho prebalením nech pekne ťahá....