icon

Spanie s bábätkom a dojčenie

klaari
15. okt 2023

Prosim o info tie, ktore mate skusenosti so spanim s babatkom/novorodencom. Zamyslala som sa nad tym, ze to vyskusam, ale nejde mi do hlavy ako zeny riesia odgrgavanie babatka ked spia s babatkom. Moj syncek si totiz musi grgnut, hlta dost vzduchu pri papani a vzdy si odgrgne. Tym padom ale jedna z vyhod spolocneho spania, ze nadojcim poleziacky v polospanku a spime dalej, je pre mna nonsens. Ako ste toto riesili?

ankare
15. okt 2023

@klaari nadojcila som poležiačky a potom ponosila. 🙂

lydiasabolova
15. okt 2023

nijak, podľa mňa mu bude pri tebe tak dobre, že zaspí tiež 😂

yanni
15. okt 2023

@klaari Ked hlata vela vzduchu, tak je pravdepodobne zle prisaty. Nema co hlatat vzduch. Dojcene deti si väcsinou nemusia odgrgnut. Nase deti, nimimalne tie dve posledne ani jedna negrgala. Tiez som (nie upkne od narodenia) kojila v noci väcsinou po leziacky. Niekedy ostali spat som mnou, niekedy som prelozila dieta do postielky.

lily09
15. okt 2023

@klaari s novorodencom urcite nespat na jednej posteli. Riskujete zalahnutie a syndrom nahleho umrtia dojciat. Tam staci vasa ruka alebo prikryvka, babi nema zrele dychacie reflexy. Odgrgavanie som riesila tak ze po nadojceni odgrnut v naruci a ked to neslo tak potom ho nechat v lahu vo svojej postielke a trosku akoby nabok, akoby lezalo babo scasti na boku. To keby sa mu odblinklo tak aby nevdychlo. A samozrejme striedat mu strany aby sa nezlezala hlavicka.

zapalkazapalkova
15. okt 2023

@lily09 praveze spanie s babatkom predchadza SIDS, pretoze sa nedostane di tak hlbokeho spanku, aby sa zabudlo nadychnut. Zalahnut dokaze iba vtedy, ak sa opije a jej vnemy na otupia. Inac je matka dost citliva na to, aby si neudusila dieta. Ak sa boji, ze ho prikryje napr paplonom, tak je fajn sa zosunut trochu nizsie na uroven babatka(aby mali hlavy pri sebe a nie babo hlavu v urovni prsníka) a vsetko je v pohode. My sme spali s novorodencom aj starsim dietatom.

anavixy
15. okt 2023

@lily09 sids riskujes aj polohou na boku 🤷🏻‍♀️ to ze to neslo, znamena ze to dieta asi nepotrebovalo..
suhlasim s tym, ze dojcenie v lahu uprostred noci je rizikove, dieta sa tak lahko zadusi, velky pozor na to, hlavne ked je mamicka unavena a obzvlast ked ma velke prsia 🫣
No a autorka, ved vyskusaj, bud si grgne poleziacky a bude to v pohode, alebo si negrgne vobec a bude to v pohode, alebo si negrgne poleziacky a bude z toho grckat… nevyskusas, nevies 🤷🏻‍♀️ ale teda to hltanie vzduchu, ako teda si si tym ista, treba poriesit (ale teda nemusi dieta grgat len kvoli vzduchu..).

nika11103
Autor odpoveď zmazal
sono2
15. okt 2023

@lily09 nešír paniku

nika11103
15. okt 2023

Ja som teda vždy dala dcéru odgrgnut vždy . Aj keď mi na prse / na flaske zaspavala a zaspala by , ja som svoj komfort zahodila. Áno , sú názory , že niektoré deti si grgnut nepotrebujú . Aj ja som jednu noc zaspala a nebol žiadny problém že si neodgrgla . Ale vždy vždy vždy som ju nosila aj za cenu toho , že už pomaly spala a tým nosením som ju prebudila a chytila druhý dych . Za mna je to len a len pohodlnosť rodiča , ak nedajú dieťa odgrgnut a kľudne má tu zlyncujte , za tym si stojím ;). Ako je vám keď si neodgrgnete ? Po jedle ? A to máte zažívacie ústrojenstvo roky vyvinuté . Čo potom take malé telíčko . Ale tak samozrejme sú to vaše detičky 🙂

beata_k
15. okt 2023

@klaari Nikdy som nedojcila po leziacky, vzdy som si sadla do tureckeho sedu. Ked sa napilo, pehodila cez plece, odgrglo, polozila a spali sme dalej. Za vyhodu spolocneho spania povazujem, ze mozes hned reagovat ked sa dieta este len zacne mrvit. Nemusi prepuknut v plac ked je v postielke. No a to vstavanie a chodenie hore dole je pre mna strata drahocenneho spanku. A neskor niet lepsieho pritulenia ako ked sa k tebe take mimco pritulka a spokojne spi s tebou 😍 To sa k tebe ani chlap tak neprituli 😁

siska53
15. okt 2023

@klaari nijak, nasi ale neboli grgavi a boli na boku.. ale...ako malinki spinkali len vynimocne so mnou, to skor ako trosku vacsi, ak mali sopliky. U nasich, u oboch platilo, ze ak pri papkani zahajali, nikdy so negrgli. Len ak nie, tak vtedy. Lenze ja som mala.deti, ktore sa v noci nejak nebudili..dcera tak raz za noc do roka, pootm nie ( vynimkou bol sopel) a syn sa po 3m.nebudil.. ak, tak raz za mesiac-dva..

0silvia0
15. okt 2023

@klaari nikdy som nedavala dojcene deti grgat, ani ja po jedle negrgam, nejem hltavo.
A s dojcenymi neodgrgnutymi detmi som spavala nie kvoli pohodlnosti, ako tu niekto uzasne poznamenal, ale kvoli tomu, aby som sa vobec vyspala aj ja. Kazdu hodinu, dve bol hore, ja som uz fakt nevladala dojcit posediacky a davat hore dole do postielky. Ked mi raz pocas dojcenia takmer dieta vypadlo z ruk, co som zaspavala, som si povedala, ze aj ja som clovek a potrebujem spat. Nastahovala som si dieta do postielky a bolo to to najlepsie, co som mohla urobit. Druhe dieta som ani do postielky na noc nedavala, spavala so mnou odzaciatku.

milanemila
15. okt 2023

@klaari dojcene dieta nemusis davat odgrgnut, praveze pri dojceni sa nenahlta vzduchu 🤷🏼‍♀️ ja som nedavala nikdy. Dojcim iba poleziacky aj cez den aj v noci, ked sme doma samozrejme vonku sedim.

freepalestine
15. okt 2023

@klaari ako vyssie pisu, casto odgrgnut ani netreba. Mozes babatko odgrgnut tak, ze ho “posadis” a opries jeho hrud a bradu o svoju ruku, alebo si ho cez seba “prehodis”. Chcela som ti daky nakres vygooglit, no nasla som video, kde oba postupy su ukazane:
https://www.tiktok.com/@cocoonandcradle/video/7...

ivangeline
16. okt 2023

Urcite zlepsir prisatie/polohu. Po dodojceni,som normalne zdvihla cer rameno nachvilku. Ked bolo starsie,tak dala na brusko na moju hruď,ja som bola v pololahu. Ked bolo velke a dokazalo zdvihnut dostatocne hlavu,dala som na brusko a odgrgol a zaspal sam..(moje spia na bruchu)

dadka128
16. okt 2023

@klaari spavala som v posteli s oboma deťmi, no pri kojeni som nikdy neležala .. nedajbože zaspíš a dieťa privalíš.. to hlta vzduch nie je v poriadku je velmi zle prisatý a odgrgnuť dieťa, to je uz asi zufalstvo ked si nemozes sadnut na postel a dat ho pekne odhrgnuť..
Tu ani riesenie nenajdes v prospech seba, je to obeta pre dieta a pospat si mozes aj cez deň

lily09
16. okt 2023

@anavixy nie ma boku celkom, ale nasikmo
Instruovali ma tak v porodnici

lily09
16. okt 2023

@zapalkazapalkova nie je to celkom tak, staci ze by ste mu nechali basu hornu koncatinu na hrudnucku. Ak matka hlboko spi tak nemusi vycitit

lily09
16. okt 2023

@sono2 vola sa to osveta, prevencia je najlepsi liek, vies

sono2
16. okt 2023

@lily09 ja som spala aj s mužom pri druhej bez.
Malá mala aj jedna aj druhá polovicu pre seba.
Tohto som sa vôbec nebála. Treba trochu aj rozum zapojiť. Dokonca staršia od narodenia spala len na bruchu.

yanni
16. okt 2023

@sono2 AJ moja najmladsia spavala a spava (bude mat 5 rokov) stale na bruchu. Ani za toho pana nechcela inak. A spavala a spi (v noci, cez den to bolo ine rodeo) najlepsie zo vsetkych 5tich deti. Nohy pod seba, ritus vytrcena do neba a za chvilu je po nej.

floki1994
16. okt 2023

@klaari spi so mnou ale nekojim v lahu. Sadnem si ...potom dam cez plece a odgrgne..pre moj pokoj mame aj smart ponozku. Tu ma celu noc na nohe

lily09
16. okt 2023

@sono2 tak na druhom matraci je to ine to je jasne, uvadza sa pojem ze sa nema spat na jednom matraci, presnejsie, lenze som to nechcela v uvode pre jednoduchost rozpisovat. No rizikove to je tak ci tak ci sa to niekomu paci alebo nie, to ze sa nic nestane je len super. Ale ked sa nedajBoze nieco stane tak ludia sa cuduju. A prepacte ale to s tou panikou si odpustite, ja som to myslela v dobrom aby som upozornila na to spolocne spanie. Autorka pisala o novorodencoch. V starsom veku je to uz ine.

sono2
16. okt 2023

@lily09 ja a kto ešte? Ved sme predsa matky, myslím, že to netreba rozpisovať.
Nepočula som ešte pripad, že matka zaľahla dieťa, preto mi príde úplne zbytočne to tu vypisovať. To skôr deti padajú z prebaľovacích pultov a postelí. Žiadna matka si neľahne predsa tak, aby sa stala nehoda. A spali sme aj s mužom s staršou všetci traja. Muž spal celú noc ako špageta, ja som bola pri každom jej pohybe hore ani som nepripúšťala, žeby sa mohlo niečo stať