icon

Ako prebieha kyretáž v Liptovskom Mikuláši?

bambulienka1984
7. sep 2025

Ahojte. Vo stvrtok sa chystam na kyretaz do Liptovskeho Mikulasa. Chcem sa spytat, ako prebieha a co vsetko ma caka? Volala som tam a mam sa dostavit na prijmovu pred 7:00 nalacno, doniest si slapky, koselu a elasticke obvazy. Tie veci si staci zobrat do obycajnej igelitovej tasky?
Kde sa nachadza ta prijmova gynekologicka ambulancia,ako dlho to vsetko bude trvat a kedy ma asi budu cistit? Vraj tam pobudnem 3-4 hodiny este. Krvne vysledky od mojej lekarky by mali prist dovtedy - takze tie mi asi nebudu robit, ale ine vysetrenia este asi ano, vsak?
Dakujem za vase odpovede.

bambulienka1984
autor
7. sep 2025

...k tejto teme sa chcem este spytat, ci je mozne pocas kyretaze podstupit aj nejaky druh antikoncepcie - vnutromaternicove teliesko ci podviazanie vajecnikov?

anonym_4a22c0
7. sep 2025

Neviem sa ti vyjadriť k Liptovskému Mikulášu, ale ja som bola na kyretáži pred pár mesiacmi (v inom meste).
A tiež som mala prísť o 7-mej, to ma doktor vyšetril, sestrička ma potom poslala na izbu, nech sa prezlečiem do pyžama/nočnej košeli. Vypísali sme nejaké papiere, obviazali mi lýtka tými obväzmi, sestrička mi dala do žily kanylu.

Potom asi po necelej hodine ma vzala sestrička na sálu (cestou som sa prezliekla do tej ich jednorázovej košielky), to bolo asi pol 10-tej. Prebudila som sa niečo po 11-tej, potom asi do hodiny som šla na izbu, potom mi dali dole kanylu, obväzy. Niečo po 12-tej prišla sestrička s prepúšťacou správou a že ak sa mi už nemotá hlava, môžem ísť domov.

Takže asi o 12:30 som šla domov.
Trochu jedla som si doniesla, nič mi nedávali v nemocnici.

O 2 týždne boli výsledky z histológie u mojej gynekologičky.

anonym_4a22c0
7. sep 2025

A čo sa týka tašky, tak áno, vzala som si takú väčšiu kabelku a v nej odniesla.

Krv mi nebrali v nemocnici, to by im ani nestihli výsledky prísť, kým som šla na sálu.
Skôr sa pýtali výšku/váhu (pre anesteziológa) a či ma už niekedy uspávali, či boli komplikácie atd..

anonym_4a22c0
7. sep 2025

Nemyslím si, že by bolo možné, aby ti zároveň aj robili vnútromaternicové teliesko. Však tá maternica bude čistená (zranená), to sa musí zahojiť.

Ak si chcela podviazať vaječníky, to by si určite musela mať vopred dohodnuté.
Kyretáž je čistenie cez kŕčok maternice.

Na príjem som mala papiere z krvi, moču, potom rontgen pľúc.
V deň nástupu do nemocnice mi len dr. pozeral vnútorným sonom maternicu, postláčal.

bambulienka1984
autor
8. sep 2025
@anonym_4a22c0

Nemyslím si, že by bolo možné, aby ti zároveň aj robili vnútromaternicové teliesko. Však tá maternica bude čistená (zranená), to sa musí zahojiť.

Ak si chcela podviazať vaječníky, to by si určite musela mať vopred dohodnuté.
Kyretáž je čistenie cez kŕčok maternice.

Na príjem som mala papiere z krvi, moču, potom rontgen pľúc.
V deň nástupu do nemocnice mi len dr. pozeral vnútorným sonom maternicu, postláčal.

@anonym_4a22c0 co sa týka holenia-bude to nutné alebo sa mám radšej oholiť doma?
Idem totiž na potrat.

anonym_4a22c0
8. sep 2025

úplne vyholená som nebola, ale snažila som sa viac oholiť než zvyčajne, najmä kvôli hygiene. Oni ťa natrú nejakou dezinfekciou aj tak.

bambulienka1984
autor
8. sep 2025
@anonym_4a22c0

úplne vyholená som nebola, ale snažila som sa viac oholiť než zvyčajne, najmä kvôli hygiene. Oni ťa natrú nejakou dezinfekciou aj tak.

@anonym_4a22c0 bola si uspata,však? Čítala som,ze to robia pod narkozou-ešte som nikdy nebola,tak sa preto aj bojím... treba si zobrať aj vložku? Lebo neviem,ci budem alebo nebudem krvácať. Výsledky krvi mi už dr.poslala-len moč nie ako tebe,ten mi vôbec nebrali. Len EKG budu robiť už tam?

anonym_4a22c0
8. sep 2025

EKG mi nerobili pred zákrokom.
A áno, uspia ťa (ja som ale bola uspávaná aj predtým)

Áno, vložky si zober (nemala si to uvedené v papieroch, čo si vziať?). Budeš pár dní krvácať (ja som v deň zákroku mala akoby takú strednú menštruáciu, potom pár dní slabé špinenie)

bambulienka1984
autor
8. sep 2025
@anonym_4a22c0

EKG mi nerobili pred zákrokom.
A áno, uspia ťa (ja som ale bola uspávaná aj predtým)

Áno, vložky si zober (nemala si to uvedené v papieroch, čo si vziať?). Budeš pár dní krvácať (ja som v deň zákroku mala akoby takú strednú menštruáciu, potom pár dní slabé špinenie)

@anonym_4a22c0 ziaden zoznam som nedostala, len som zavolala do tej ambulancie a tam mi povedali, ze si mam vzat slapky, koselu a elasticke obvazy - aj ked neviem, kolko kusov (tie uz mam nachystane)...

anonym_4a22c0
8. sep 2025

A ako tvoja obvodná vedela, ktoré vyšetrenia má urobiť?

Ja keď som sa bola objednať do nemocnice, dali mi papier, aké treba vyšetrenia.
A tam bolo napísané potom priniesť si: toaletný, papuče, pyžamo(nočná košeľa), elastické obväzy (mne napísali 4ks, ale stačili 2, lebo stehná mi neobviazovali, iba lýtka), potom vložky priniesť (lebo áno, budeš krvácať po zákroku, ja som tak znesiteľne krvácala, nebolo to priveľmi silné).
Potom fľašku s vodou som mala na zozname, ale tú by som aj tak mala. Po narkóze ma motalo, takže voda bola potrebná určite. Aj niečo sladké som si priniesla- pečivo.

bambulienka1984
autor
8. sep 2025
@anonym_4a22c0

A ako tvoja obvodná vedela, ktoré vyšetrenia má urobiť?

Ja keď som sa bola objednať do nemocnice, dali mi papier, aké treba vyšetrenia.
A tam bolo napísané potom priniesť si: toaletný, papuče, pyžamo(nočná košeľa), elastické obväzy (mne napísali 4ks, ale stačili 2, lebo stehná mi neobviazovali, iba lýtka), potom vložky priniesť (lebo áno, budeš krvácať po zákroku, ja som tak znesiteľne krvácala, nebolo to priveľmi silné).
Potom fľašku s vodou som mala na zozname, ale tú by som aj tak mala. Po narkóze ma motalo, takže voda bola potrebná určite. Aj niečo sladké som si priniesla- pečivo.

@anonym_4a22c0 obvodná? Ta určite nie,ale ženská lekárka-dala mi 3 papiere,ktoré som podpísala a plus jeden,co sa posiela na centrum zdravot.informacii,vytlačila mi moju spravu s fotkou zo sona a dnes mi poslala aj krvné výsledky,ktoré mam prilozit ku tym papierom,ktoré som podpisala. Predpísala mi ešte čipky polygynax.

anonym_4a22c0
8. sep 2025

Mne síce gynekologička povedala najprv, že mi môžu urobiť predoperačné, ale keď som prišla s tým papierom a že aj rontgen pľúc potrebujem, začala sestrička vyvádzať, že to čo vymýšľajú, to ona ma nepošle atd atd...

Ale ja som mala kyretáž zo zdravotných dôvodov (polypy, vysoká sliznica), nie kvôli potratu. Takže možno ohľadom papierovačiek je to asi iné.

bambulienka1984
autor
8. sep 2025
@anonym_4a22c0

Mne síce gynekologička povedala najprv, že mi môžu urobiť predoperačné, ale keď som prišla s tým papierom a že aj rontgen pľúc potrebujem, začala sestrička vyvádzať, že to čo vymýšľajú, to ona ma nepošle atd atd...

Ale ja som mala kyretáž zo zdravotných dôvodov (polypy, vysoká sliznica), nie kvôli potratu. Takže možno ohľadom papierovačiek je to asi iné.

@anonym_4a22c0 možno je to tak,ako pises-z iného dovodu a rtg pľúc robí obvodný lekar počas preventívnej prehliadky,nie k predoperacnym vyšetreniam... to počujem 1x.

unicornlady
Autor odpoveď zmazal
unicornlady
8. sep 2025

@bambulienka1984 Ja som pred kyretážou tiež mala priniesť papiere z krvi, moču, rontgen pľúc (ale to aj pred operáciou štítnej, ale tam aj anesteziologické vyšetrenie).

anonym_4a22c0
8. sep 2025

Mne na preventívnej prehliadke röntgen pľúc nikdy nerobili.
Ale pred operáciou som mala priniesť výsledky z neho.
Ešte som zabudla, aj interné vyšetrenie som mala. To mi mohla síce urobiť aj obvodná, ale mala dovolenku a že potom sa jej nebude chcieť, a musela by som si za to zaplatiť 50eur.

bambulienka1984
autor
10. sep 2025
@anonym_4a22c0

Mne na preventívnej prehliadke röntgen pľúc nikdy nerobili.
Ale pred operáciou som mala priniesť výsledky z neho.
Ešte som zabudla, aj interné vyšetrenie som mala. To mi mohla síce urobiť aj obvodná, ale mala dovolenku a že potom sa jej nebude chcieť, a musela by som si za to zaplatiť 50eur.

@anonym_4a22c0 ozaj, kde sa to nachádza? Na internete som nasla palucanska ulica 25,žeby to bol blok B?

anonym_4a22c0
10. sep 2025

To ti neviem povedať, ja som nebola v Mikuláši. Zavolaj svojej gynekologičke. (hoci ja keď som bola u svojej a poslala ma do väčšieho mesta, tak vôbec mi nevedela povedať, kde čo je. Pýtala som sa sestričiek, ktoré som stretla. Ale to bolo ešte, keď som sa bola objednať. Keď som nastupovala ráno na zákrok, to som už vedela, kam mám ísť na príjem. A aj na tom papieri som to mala napísané, v tomto prípade to bol pôrodnícky pavilón-gynekologická pohotovosť .

anonym_4a22c0
10. sep 2025

Na internete som našla toto, tak si tam zavolaj.
Veď kto ťa objednával na zákrok, tvoja doktorka? (lebo ja som si to sama musela)

https://nsplm.sk/gynekologicko-porodnicke-oddel...

bambulienka1984
autor
10. sep 2025
@anonym_4a22c0

Na internete som našla toto, tak si tam zavolaj.
Veď kto ťa objednával na zákrok, tvoja doktorka? (lebo ja som si to sama musela)

https://nsplm.sk/gynekologicko-porodnicke-oddel...

@anonym_4a22c0 moja lekárka mi dala kontakt,aby som tam zavolala a dojednala si termín. Ale zavolala som tam dnes a povedali mi,ze je to pavilón B3 a 1.posch. tak som zvedavá,už nech mam po tom...

bambulienka1984
autor
10. sep 2025

@anonym_4a22c0 ešte som sa chcela spýtať,klystir nedávajú? Mne len povedali,že nalačno mám prísť...

anonym_4a22c0
10. sep 2025

@bambulienka1984 Nie, klystír netreba. Ono, máš ísť nalačno. Jednak aj preto, aby narkóza dobre fungovala (ani vodu ráno piť, tuším mi hovorili, že do polnoci môžem piť, ráno už nie. Ak by ťa veľmi smädilo, tak si vodou prepláchni ústa, veď ono pred zákrokom ešte pôjdeš na WC.
A jednak asi aj preto, aby ťa mechúr netlačil či črevá, keď musíš ležať a tak.
Ale ten zákrok netrvá dlho.

/inak keďže budeš mať nejaké bolesti možno aj pár dní, tak je fajn dať si probiotiká, že keď už budeš musieť na WC, nech to ide ľahšie.

anonym_4a22c0
10. sep 2025

Chatgpt (umelá inteligencia) mi povedal toto k tomu:

1. Prevencia vdýchnutia žalúdočného obsahu (aspirácia)
Počas narkózy sú svaly vrátane tých v hrdle a pažeráku uvoľnené.
Ak je žalúdok plný, môže dôjsť k vracaniu a následnému vdýchnutiu potravy alebo tekutín do pľúc, čo môže spôsobiť ťažký zápal pľúc (aspiračnú pneumóniu) alebo dokonca udusenie.

2. Zníženie nevoľnosti a zvracania po prebudení
Aj keď pacient nevracia počas operácie, prítomnosť potravy v žalúdku môže zvýšiť riziko pooperačnej nevoľnosti.

3. Presnejšie a bezpečnejšie vedenie anestézie
Keď je pacient nalačno, anesteziológ vie lepšie dávkovať lieky a znížiť vedľajšie účinky.

anonym_4a22c0
10. sep 2025

Keď som napr. mala inú operáciu, tak nám ráno dávali tabletku "oblbovák", ktorú sme si mohli trochou vody zapiť.

mimer
10. sep 2025

Chod ale skor aby si mala kde zaparkovat teda muz alebo niekto kto ta odvezie. Ked vojdes cez hlavnu branu pojdes asi 200-300m rovno a potom moerne doprava je chodnik akoby cez travu a tam na budove au tabule to nezabludis. Prejdes par schodov na chodbe je ambulancia tam ta prijmu a potom si ta vezme sestricka alebo sanitarka na izbu. Bola som tam na inom zakroku ale postup myslim ze ten isty. Este je aj zadne parkovisko to som sa sozvedela od domaceho ked som nevedela najst miesto na parkovanie,je aj platene parkovisko od zaduntusim ale aj take menaie kde aa neplati.

bambulienka1984
autor
16. sep 2025

Ďakujem za vaše odpovede-už mám za tým (11.9.),len od víkendu mám bolesti brucha,objavila sa aj červená a ružová krv (nie ešte však menzes) a hlavne od včera mám brušné kŕče,nadúvanie,hnačku aj zápchu... čítala som,že sa to môže objaviť. Zatiaľ si dávam hylak a iberogast. Mali ste toto aj vy?

anonym_4a22c0
16. sep 2025

Ja som užívala probiotiká.

bambulienka1984
autor
16. sep 2025
@anonym_4a22c0

Ja som užívala probiotiká.

@anonym_4a22c0 mala si tiež takéto brušné ťažkosti a ako dlho trvali? Mám aj taky problém,že keď idem na veľkú-mám kŕče aj v bruchu aj tam dolu,ako tlačím...

anonym_4a22c0
16. sep 2025

Vieš čo, ja užívam probiotiká dlhšie, lebo mám slabú imunitu kvôli štítnej žľaze. A v tomto prípade mi to aspoň pomáhalo nemať tvrdú stolicu, takže ma to tak nebolelo, keď som bola na WC.

anonym_4a22c0
16. sep 2025

Dole som cítila bolesti dlhšie, nevedela som, či to mám zápal. Aj u dr. som bola, ale tá ma moc nepozerala, vraj to asi z toho tepla, ako sa potím (mala som kyretáž v lete), že sa mám počas dňa viackrát oplachovať vodou dole. Lebo mala som také pálenie asi mesiac. Tak mi dala tabletky na zápal (urologický, gynekologický..). Aj keď frflala, že načo som tam, že ona mi nemá čo dať. Ale tak som si to vybojovala.

Tak dlho som sa odhodlávala na ten zákrok, tak určite nebudem riskovať infekciu a zápal maternice alebo aký...