1,5-ročné dieťa je závislé na rozprávkach v tablete
Som zla matka? Niekedy ju nic ine nedokaze ukludnit ani hracky, ani piskotky, nosenie nic...pustim rozpravku v sekunde je ticho.
@annm81 ja rozumiem a nevravim že je to ideálne, ale to by potom boli pred 100 rokmi všetci géniovia s úžasnými kognitivnymi schopnosťami. Tipujem, ze v tom bude viac faktorov.
@rillwen niekedy si človek nevyberá kariéru, ale nespatie pod mostom. Neviem o inej krajine ako Slovensko, kde môže rodič ostat doma do 3 rokov.
Je to strasne vela.. ja som si tak naucila dceru jest pri tepelene lebo tiez inak nechcela a druhykrat by som to uz nikdy nespravila.stopni to kym je cas.tablet sa rozbil proste neni.ked tak nech si pozre.rozpravku normalne v tv nejaky vecernicek alebo jj zober k tej pracke so sebou alebo ju daj do ohradky..ak bude revat bude..ako zacala aj prestane.. nejak tu emociu musi spracovat.
@natalia_r nie si zla matka. Ja neviem, kto toto Siri v risi rodicov. A k tomu upojeniu. Dieta musi zazit pocit frustracie. A je to na tebe. Ak toto pouzivas vzdy na ukludnenie, sama pestujes jej zavislost. Treba sa obrnit. Dieta place, krici, jeduje sa. Nie ignorovat, ale byt na ten place pripraveny. Prejavovat emocie je v poriqdku
@domak2 Neboli všetci génovia, lebo jednak sa nerodia všetci s takými predpokladmi a jednak sa tiež nedá hovoriť o nejakom kvalitnom cielenom rozvoji dieťaťa v minulosti, čo my dnes už deťom poskytnúť vieme. Moderné technológie zásadne menia mozog ľudí - a netýka sa to len malých detí, ale každého vrátane dospelých. U malých detí je to veľmi nevhodné pre to, že vývoj, ktorý sa zanedbá vo veku do cca 3. narodenín, už bude veľmi problematické až nemožné dobehnúť. Samozrejme, že keď si dieťa pozrie ráno 10 minútovú rozprávku a na konci dňa večerníček, nebude to mať žiadny merateľný negatívny efekt. Rovnako ak je dieťa občas choré a aby ostalo v posteli, celý deň pozerá rozprávky. Ale 60-90 minút denne je pre malé dieťa extrémne veľa a ak to trvá dlhodobo, bude to mať veľmi negatívny vplyv.
@natalia_r moje dieťa má rok a nikdy nedržalo v ruke mobil ani tablet a to chodíme aj na dlhé cesty autom. Nepozerá rozprávky. Nevidím dôvod prečo. Je to začarovaný kruh. Občas to dáš v domnienke že to dieťa upokojí a bude lepšie ale potom keď to zoberieš je to ešte horšie. Zakročila by som čo najskôr a proste tablet nedala. Síce bude možno pár dní boj ale zvykne si. Je to veľmi jednoduché dať decku tablet a máš pokoj. Ale dobre si vedela že deťom sa treba venovať a toto naozaj nie je cesta.
@natalia_r to už je podľa mňa dosť zlé, ved kľudne nech tu pracku plní s tebou, áno, bude to trvať asi 20min, ale pre ňu to bude forma hry, ty jej k tomu rozprávaj, co práve dávate, alebo nech ti pohľadá. Ja mám doma 3r a 1r a všetko robia so mnou, ešte aj záchod čistia, vešame prádlo na balkón atď. Áno, trvá to dlho, ale niekde som čítala, že je jedno, či budete hodinu variť a hodinu sa hrať s dieťaťom, alebo spolu variť 2 hodiny, máte to potom 2v1😉 a ten tablet, mobil hneď zrušiť. Asi som na toto moc prísna, ale v rodine máme prípady, kedy od malička bol synovec na mobile, presne takto, po chvíľke, na ukludnwnie, teraz ma 11r a len mobil, úplne nesamostatny. Druhu neterku 3r si naučili jest pri mobile, lebo ze rýchlejšie to je, keď ju kŕmia a takto aj papa, aj keď by to už dávno vedela aj sama, už zneužíva. Chcela som len poradiť 😉😊 určite to zruš, po plače, povrieska, nevadí, dovoľ jej, nech s tebou všetko robí 😊
@natalia_r ahoj, necitala som diskusiu, som na to podobne, ale nejde o tablet, ale o mobil a pesnicky na youtube. nie som na to hrda, na moju obhajobu, ja som nebola ta, ktora mu to zacaka pustat. teraz uz ma dva a pol roka a hocikedy pozera, snazim sa to minimalizovat, ale ked som sama doma a varim, tak mu neviem dat taku cinnost co ho na dlhsie zabavi a zaroven strazit po celom byte, lebo vie uz hocikam vyliezt. no a uz vie vela slov po anglicky a zaspieva niekolko pesniciek.
moj pozera detske pesnicky na youtube v anglictine, zial slovenska tvorba je v tomto smere na zaplakanie. tak jej pustaj aspon take nauce veci, ze sa nauci farby, zvietata atd.
Chceš mať oddych, máš aj iné povinnosti a bola by si inak na nervy. Je to pohodlnejšia možnosť, ale skus jej dávať menej a potom ešte menej ten tablet a postupne to bude lepšie. Isto by som na to nešla hneď
@daffodil3007 nie si prisna. Mam starsie deti, maju 4 a 7 rokov, toto som nikdy nepraktizovala. Mobil, ci tablet, ci telka na ukludnenie, ci pri jedle. Je to cesta do rodicovakeho pekla. A som rada, ze v tom nie som sama. Ja aj do cakarne k lekarke nosim knihu
@elenita ano, s umyvackou tak aj u nas. A stale by len pral, susil, alebo umyval. Aj spodny kosik z umyvacky si vzdy vypyta von a skuma vrtulu spodnu 🙂.
@natalia_r nie si zla matka. Robis, co vies, hlavne je neporovnavat sa s inymi. Ono to podla mna prejde. My sme na tom tiez neboli najlepsie, ked vystrajala a ja som ju potrebovala obliect, tak ten youtube v tej danej chvili pomohol. Postupne sa z toho stal akysi ritual, az som mala pocit, ze zvysuje svoje poziadavky a youtube chcela zakazdym, ked sme sa sli obliekat, umyvat zuby atd. Jedneho krasneho dna som si povedala, ze zacnem s "odvykackou" a cuduj sa svetu, asi dieta videlo, ze som pevne rozhodnuta a uz si viac nic nepytalo. Koniec, odvtedy len veeelmi vynimocne nieco pozrieme, skor za odmenu, ako motivaciu. Da sa to stopnut, neboj sa. Ak ta to trapi, tak s tym skoncuj. Ak ta viac trapi vrieskanie, tak na to chod pomaly a postupne.

Dieta sa najviac vyvyja do 3 rokov preto to pasivne sledovanie obrazovky skodi. Vyhladaj si na nete, je kopec odbornych clankov na tuto temu. A nie, nie si zla matka, ucis sa.