icon

1,5 ročné dieťa má panický strach zo všetkého

rebellefleur
11. júl 2016

Ahojte baby, skúsim aj sem napísať, či sa niektorá s niečím podobným nestretla. Mám dve detičky, chlapci - 4,5 r a 1,5 r. a neviem si dať rady s tým mladším.. Doma je úplne ukážkové dieťa - krásne spí, krásne je - čo nezje jeho, zje on, odmalička sa v podstate sám prehrá, niekedy ani neviem o tom, že ho mám vôbec doma, až mi je niekedy ľúto, že mamu na hranie ani nepotrebuje 🙂 keď k nám niekto príde na návštevu, takisto žiaden problém..toto je obraz toho aký je doma..obrat o 180stupňov nastane vždy, ked sme mimo domu..hocikde..neznáme prostredie, neznámi ľudia a malý? Ten celú dobu len plače a plače..nechce byť v kočíku, nechce chodiť, nechce na kolenách sedieť, ani na rukach byť, mozem zobrat x hračiek,vsetky od nervov na zem hodí, cumle takisto zahadzuje,nechce piť, ani jesť a place až do totalneho vycerpania az zaspi nakoniec. U nas nehrozia žiadne rodinné výlety, žiadne ihriska, proste nič. O to je to horšie, ze deticky mam dve a starsi, ten je opak mladšieho - extrovert, spoločenský, najradšej by len vonku bol ☹ ked je partner doma, tak sa väčšinou rozdelíme, ze jeden ide so starším niekam a druhý je s mladším..nie je to ideal, ale to sa dá ešte zvládnuť.. ked som však s nimi sama, je to katastrofa :-/ chodím s nimi na ihrisko, co mame za domom a obaja to tam poznajú odmalička, starší tam má kamarátov, vonku pekne a logicky chce byť vonku..mladší, ten robí, to čo robí, pritom tam to pozná, aj baby tam pozná, min rok ked bol babo a chodili sme tam, nemal problem, ked ho niekto iný zobral na ruky, hral sa s nim..teraz sa nikto na neho ani len pozrieť nemoze,nieto ešte prihovoriť alebo zobrat na ruky, to ho je počuť podľa mňa až do rakuska jak plače :-/ baby zažili ste niektorá takéto správanie? Čo mám robiť? :-/ naše poobedia pozostávaju z toho, že starší sa mi pekne hra vonku, mladší ten len ziape a ked odchádzame,tak starší plače, prečo už ideme ked sú všetci ešte vonku a mladší ten ked vidi ze ideme domov, tak sa v momente skludni a je spokojny.. teraz v júli je starsi ešte v skolke, ale v auguste uz bude doma a mne je už teraz zle, ked si predstavim ako budem s nimi fungovať .. nejaké rady baby? Budem veľmi vďačná 🙂

Strana
z2
ajana1
11. júl 2016

@rebellefleur ved sa dohodni s inymi mamickami s ktorymi synmi je ten tvoj kamarat aby ho vzali von ked pojdu na ihrisko. Podla mna im to vadit nebude lebo ved aj ich deti sa budu mat s kym pohrat a tu sa budes moct venovat mladsiemu

stella33
11. júl 2016

Vieš čo, toto skôr vyzerá ako také prechodné obdobie. To, ze mu vadí že sa mu niekto prihovorí, pozrie na neho.... jednoducho mu teraz tá pozornosť nevyhovuje. Skús to akceptovať, nekritizuj ho za to, nenúť ho, nekomentuj.... Ak tak len "on teraz nemá náladu, prepáčte... Skús ho vziať bokom od detí, dospelých, daj mu priestor nech si vyberie cestu sám. Ono ešte ani nie je vo veku, kedy y sa potreboval silou mocou socializovat. To je taká mylná predstava. Dieťa je v podstate do 4-5 rokov silné egocentricky zamerané a ostatné deti vníma len okrajovo. To len my si myslíme"jeeej ako sa spolu pekne hrajú" 🙂 Jeho čas iba príde, teraz sa cíti dobre sám a možno potrebuje len pozorovať a postupne sa začleniť svojím tempom 😉

monikaparson
11. júl 2016

@stella33 Presne ako píšeš, naša sa tiež nehrá, nezapája, ak ju niekto osloví, tak ona ide za mnou. Nepáči sa mi ako ľudia na to reagujú, smejú sa tomu a vždy to nemieste komentujú.
Akože ja by som nátlak alebo nejaké nerešpektovanie tohto jeho správania považovala za chybné. Len ono veľmi ťažko ozaj vhodne poradiť, ak ani ty sama nevieš, čo to spustilo. Ja by som asi skúsila ísť s ním von, ak je tvoj priateľ so starším synom, len vy dvaja, nie na ihrisko, niekde to prírody, ukazovala a pod. Pre mňa je detský plač a aj rev signálom, že niečo nie je ok. Dieťa, ktoré nechce byť vonku? Ak tam nie je nejaký zdravotný problém, tak potom je mi to veľmi divné.

Strana
z2