15 mesačný syn nevníma okolie a ani ostatných
Máme syna,ktorý bude mať 15mesiacov,ked ho oslovíme menom vôbec sa neotočí a nereaguje na meno,taisto nerwaguje ked ho niekto cudí osloví,alebo ekd mu ukazujem veci,mako tem je havo,tam cica,a ked mu hvorím riekanky,alebo ekd chcem aspon aby počuval ked mu rozprávam take ťap ťap ťapušky,bud na mna pozrie ,usmeje sa ,alebo sa vôbec neusmeje,predtým občas toť api aj urobil teraz už nie,hračky ho tiež moc nezujímaju všetko len hryzie.Ešte nerozpráva,povie len baba,aj ked mu ukzaujem knižky tiež nehcce do toho ani pozrieť,chytí knihu do ruky a prevracia ju z jednej strany na druhu.Začal už aj chodiť najprv za obe ruky,potom za jednu,a prednedávnom sa pustil chodiť po obývačke sám,ptom pár dní na to zakopal a buchol sa do nábytku,odvtedy nechce ani chodiť,jedina vec čo ho baví je pozreať telku kanal duck,tv,už vidím ako mnohe mamičky čo si asi myslia pri čítaní tohto,ale on od malička nechcel byť sám ,všade plakal a neustále sme s amu museli venovťa,jedina vec ktorá ho zabavila je telka,aby sa človek mohol pohnuť aspon na Wca podob,to ho baví,pri tom sa bláznimteší sa výska,a skáče ,ekd pozerá z ohrdáky a lebo stojí pre tv.A čo sa týka prechádzok,ked hcoídme von,neobesedí stále z koča vyskakuje,je nespokoný.Čo sa týka spania od malička mal koliky takže sme ho naučili nosiť ho na rukách kedže inak sme ho neutíšili,tak aj zaspáva na rukách a na vankuši,a v noci sa strašne čato budí,občas pár krát a hend zaspí,stačí mu cumel alebo čaj,a niekedy je hroe od pol hod,až do2hod,bud ho v vkuse uspávam alebo nespí,leieta po posteli lozí,skáše v postielke,Mali ste niekto podobne problémy?
@abbie ako vies ze nie? Poznas to dieta? Moj synovec bol do 18tich mesiacov chlapcek o ktorom clovek ani nevedel ze existuje...vaecsinu casu spal pripadne sa hral... Nelozil,nechodil ani nehovoril - rodicia sa bali , behali po lekaroch - vsetci tvrdili ze je vsetko ok...
A predstav si ze aj bolo... Teraz bude mat 3 roky a je to sikovny psychicky aj motoricky chlapcek... Velmk vnimavy , rozprava krajsie ako deti ktore s tym zacali pomaly v roku...
Takze tiez si myslim ze to nemusi byt nic... Zaroven ale aj moze. Ja by som isla s mojim dietatom k neurologovi - nas kontroluje ajtake veci ako pozornost, sustredenost etc....
@adrianave moj zacal reagovat normalne na ludi az niekedy v dva a pol rokoch 😀 soteraz strasne ignoruje, ale uz sa s nim da aspon komunikovat (3roky), na cudzich stale nereaguje, iba sa schova a hanbi a na nas a starkych uz reaguje aj vsetko ale mali sme to podobne, rozpraval iba sam pre seba, bud vykrikoval slova podla toho co vidi alebo si len dzavotal hatlaninu ale na podnety/otazky nereagoval velmi, iba niekedy ked sa velmi sustredil prave 🙂 nemame ziadnu diagnozu, iba bol asi jednoducho pomalsi, mozno je to spojene s tym, ze je bilingvalny, ale bola som uz na prasky z toho, lebo je este aj veliky na svoj vek, takze ludia ocakavali reakcie ako od trojrocneho a on mal este len dva a ziadna spolupraca, ani v kolektive, vsetky deticky sa chytali na hudobnej, pekne opakovali, cvicili a boli tam aj mladsie, a moj len behal naokolo a ignoroval totalne, popripade sa sam hral v kute 😀 to ho prejde, vsetky deti su ine, skus ho co najviac stimulovat, cize nahanat, ukazovat, rozpravat, atd. a ak ta to znepokojuje tak sa porad s odbornikom, ale s takymi vecami ako autizmus by som este nestrasila, to je strasne skoro podla mna.
@abbie neviem ako mozes napisat nieco take,dam ruku do ohna ze urcite nieje v poriadku,keby tak rozmyslala mamicka takym negativnym pristupom ako ty tak mozno by to len veci komplikovalo,treba mysliet aj pozitivne 🙂 ,ja dam ruku do ohna ze je v poriadku a ked to zistim,tak vam sem zas rada napisem
@martina1703 nemyslela som do buducnosti, ale momentalne ... norma na chodenie je 18 mesiac a ak dovtedy dieta nezacne chodit, tak treba chodit na cvicenia, ale takto stare dieta by uz malo reagovat na svoje meno, na podnety, na rodicov by malo aspon reagovat, ked uz nie na cudzich, ak to tak nie je, tak treba dieta sledovat u pedopsychologa a pomahat mu napredovat ...ja nechcem zle predsa, ale tieto deti potrebuju pomoc, aby napredovali pretoze sa standardne nevyvyjaju tak, ako by sa mali ... to je vsetko 😉 ja som proste toho nazoru, ze necakat dokial dieta zacne samo, pretoze su iste hranice, kedy by uz fakt malo atd ...
@abbie s tym suhlasim aj ja 😉
ja mam tiež 17 mes a suhlasim že by už niečo mal vediet - nechcem aby ste to pochopili zle ale takto sa moja správala ked mala 11 mes....ani nebudem vymenovávať čo teraz všetko dokáže aby to nevyznelo že sa chválim, viem že každé dieťa je iné, ale reagovať na meno na základné pokyny a aspon pár slov by malo vedieť, známej syn tiež dlho nechodil ale v 17 mes aspon za jednu ruku suverenne chodil-on sa len bál pustit vymyslal hovoril pár slov reagoval vedel kedy robí zle už sa šibasky usmieval a pod. tiež tým nechcem povedať že je určité ,,iný" ale ja by som to tiež riešila s odborníkmi a youtube zatrhla ked už tak stiahni si spievankovo - tam sa dieťa samé naučí tolko veci - moja to prvé dni pozeala s otvorenými ustami a teraz už robí dopredu aké idu scénky - tak sa naučí dávať pá pá, buchnut do kolien, dupnut nohami, tlieskať, zvieratka su tam deti tancuju - ja ked som si potrebovala porobiť na pol hodku denne jej to pustim a sama dojde za mnou a ukazuje čo sa naučila alebo to musim robiť aj ja s nou ako v spievankove :D
@koralinka leže spievankovo ho nebaví,každe dieť je ine,neznemana že ekd tvoje dieť robí to čo ono že to budu robiť aj ostatne,kto nezažil nepochopúí to je môj názor,a naposledy som sem pridávala nejaku temu,lebo tu bud ludí vystrašia,alebo kritizuju za to čo robí alebo nerobí on a jeho dieťa
@adrianave chod k lekarovi a neries co vsetko vedia ostatne super deti... Si niekolkym maminam zas fajn nadhodila aby sa mohli pochvalit aky su oni super... Tak to tu zial chodi. Kazde dietatko ma ine tempo - to ze teraz vie menej ako susedove neznamena ze z rok ho z rychlika nepredbehne - a keby aj nie... Stalo by sa nieco?😉
Vyluc zdravotne problemy a ked budes vediet ze tvoje dieta je zdrave a budes chciet aby rychlejsie napredovalo mas rozne formy rehabilitacii ci podnetovych cviceni... A kdd ti bude stacit jeho tempo - co je mnohokrat pre dieta to tempo najspravnejsie tak sa mu venuj a ten pokrok pride😉
@adrianave a k tomu chodeniu, kamoske zacala mala chodit az v roku a pol, a to bolo dievcatko, tie by vraj mali byt rychlejsie ako chalani 😀 druha ma zase dceru, ktoru som strazila ked mala asi 15 mesiacov a moj maly mal vtedy presne dva roky, ta mala sa so mnou normalne bavila, ze som az cumela, a moj tuto nic, to bolo dost frustrujuce 😀 a oboch som ich posadzala na nocnik naraz, s tym ze ta holka uz v 18 mesiacoch sa pytala na nocnik a moj sa zacal az teraz na jar, ked uz mal dva a pol. Dieta sa fakt neda hodnotit podla toho co ma kto doma, to sa neda porovnavat. Ja som sa s mojim prave vratila zo sportoveho kruzku kam chodime nech sa otuka trochu, lebo do skolky este nejde kedze cakame druhe, a aj tam som ho musela nahanat a motivovat nech sa zapaja lebo keby som ho nechala tak tak sa tam bude hodinu hrat s autickom 😀
@adrianave zaujímavé. chceš radu a ked ti ju niekto dá tak si urazená. čakáš že ti sem napíšu mamičky že ich deti sú na tom rovnako ako tvoje a že je všetko v poriadku? potrebuješ len pochlácholiť? tak si to mala napísať. Tak asi viacerím sa to zdá netradičné a asi to aj také je ked sa sama o to zaujímaš a nemáš pocit že to je v poriadku. môj osobný názor je že ti nik nepovie presne či je všetko ok alebo nie. ja som si do určiteho momentu tiež myslela o sestrinom malom že niečo nie je ok a pár krát padlo aj slovo autizmus. nie preto že by sme ho chceli uraziť ale preto aby sme mu vedeli pomôcť ak by sa to potvrdilo.
@dai hej su tu mamičky ktoré majú potrebu sa chváliť ale v tejto téme som nenašla ani jeden taký prípad. nik tu nevymenováva každú drobnosť čo ich dieťa vie.
@ruzickaruzova nie ,tak potom asi nevieš čítať,lebo su tu aj take,a hlavne take čo sa potrebuju chytať za slová s inými mamičkami ako ty
@ruzickaruzova ale prosim ta... Trosku citaj medzi riadkami - ved tu na mk ma 90% zien tieto pptreby a vyuzivaju nato kazdu druhu temu kde to chvalenie skryvaju za akoze rady...
@adrianave 🙂 jasné moja, máš úplnu pravdu. ako inak. (takto si to predstavuješ nie? aby s tebou všetci súhlasili) @dai ty nemusíš čítať ani medzi riadkami-napísala som že na koníkovi sú mamičky ktoré majú potrebu sa chváliť, ale v tejto téme sa snažia skôr radiť 😉
Je to úbohé že ked chce človek vyjadriť svoj názor tak sa tu musí tisíc krát ospravedlniť aby sa niekoho nedotkol a aj tak komplexy prevládajú a sú za sprosté ktorým ide určite len o rýpanie. otvorte oči dievčence 😉 koník je zaplnení supermatkami ktoré kritizuju a zakomplexovanými ženami ktoré potrebuju len potlapkať po pleci. ja som sa snažila napísať svoju skúsenosť ale tá prešla bez povšimnutia lebo....lebo ego...
@ruzickaruz
@ruzickaruzova bavili sme sa o mojom dieťati ,a zakompelxovana sia si tak jedine ty,a nikoho som nežiadala ani neprosila aby so mnou suhlasila
no tak to som si vsimla nie len ja ale aj ostatne baby ktore poznam a debatovali sme sa o tom,a je to skoro v kazdej druhej teme,ked chce niekto poradit alebo sa o tom porozpravat tak je hned vsetko cierne a zle mysli sa v prvom rade na to najhorsie,a este sa zvyknu mamicky pustit do tych mamiciek ktore myslia pozitivne alebo maju opacny nazor 😉
@adrianave držím palce, aby nakoniec bolo všetko O.K. Malý môže byť úplne v poriadku, ale žiaľ, aj nie. Už proste to, že nereaguje na svoje meno, neukazuje, neupozorňuje ťa na nejaké veci, čo objavil, nenapodobňuje činnosti nie je úplne v poriadku a teda hlavne to, že niekedy robil ťapušky a teraz to už nerobi, že to ako keby zabudol. Nedaj sa odbiť lekármi, že je ešte maličký a hlavne ty si jeho mama a poznáš si ho najlepšie.
@ruzickaruzova presne. súhlasím. Hlavne s tou vetou, že netreba sa báť diagnozy,,,to je len papier. Ale treba riešiť čo najskôr, aby sa pomohlo tomu dieťaťu. Čo do neho vštepíme čo najskôr to sa nám v budúcnosti vráti...mám na mysli konkrétne autistické deti. Tiež nechápem názor niektorých rodičov autistických detí, čo si len myslia, že sú autisti a neriešia pokiaľ to nemajú na papieri a až potom začnú riešiť..zbytočné mrhanie času.
@adrianave už prestaň konečne prskať ženská !! a neurážaj, ja som ťa nikde neurazila! tvoje dieťa môže byť v úplnom poriadku ale aj nemusí keďže podla toho čo píšeš tam nie je všetko ok. samej sa ti to nezdá, tak sa spoj s odborníkom a dúfaj že ti tvoj vnútorný nepokoj vyvráti. ak by malému niečo bolo tak si odpusť prskať aj nanho že ťa urazil a opovážil sa povedať tvojmu dieťaťu že nie je v poriadku. prajem ti ale aby bol ok.
damy spravajte sa dostojne 😀
@dai no moja bola normálne zdravé dieťa. Začali prvé slová, ukazovala prštekom. Je z dvojičiek a bola šikovnejšia od jej brata (dvojičku). Išli sme von a už ukazovala prštekom, že "havo" a podobne. Vítala nás, všetko ok. Zaočkovali nás MMRkou. DO cca 2 týždňov úplna zmena. Prestala komunikovať, nepovedala už ani slovo. Prestal očný kontakt, prestala jesť, to čo mala rada. Prestala nás vnímať, otáčať sa na meno. Prestala sa hrať tak ako predtým. Začala ukladať lego do rady podľa farieb. Mala neutíchajúce plače, v noci mi odvtedy neprespala ani jednu noc celú. Začali amoky z ničoho nič, všetko ju rozrušilo. Nereagovala zrazu absolutne na nič, prišla návšteva a totálny nezáujem. Predtým bola prvá pri dverách. Je toho strašne veľa, neviem či si aj na všetko spomeniem. teraz sa veľa vecí už vrátilo, no autizmus už máme priklepnutý a aj zápis, že regres nastal po očkovaní. A keďže mám rovnako staré dieťa doma, tak som vedela porovnať a hneď sme si všimli zmenu. Syn bol odrazu šikovnejší vo vnímaní a podobne. (on bol v inom čase očkovaný, malá bola chorá tak mala odklad). Zaočkovali ju ako 22mesačnú a ten vývoj zaostal na také dobré 2 roky. Čiže do tých 4 rokov bola stále ako 22.mesačná. Plienky do skoro 4 rokoch a nerozprávala do 4 rokoch. Keď pozerám fotky spred očkovania a po očkovaní, tak tam je tiež nesmierny rozdiel vidieť. Po očkovaní som nevedela dlhý čas odfotiť jej pohľad do objektívu.
ja neviem co si tu cakala? napisala si pribeh, ktory sa hodi na autistu a cakala si, ze ta tu kazdy bude povzbudzovat a pisat ti, ze to je normalne a ze ma cas? napisala si, ze nereguje na svoje meno, ale mne pises, ze na vas reaguje, tak ako to je??? 15 mesacne dieta sa proste nema chovat tak, ako tvoje a mozes sa rozculovat kolko chces, radsej by si sa mala sustredit na to, aby zacalo ukazovat a zdielat pozornost a pomahat mu v tom okamzite.
chcela si, aby ti tu pisali mamicky, ze je vsetko v poriadku, alebo si ziadala o radu pretoze sa ti tvoje dieta nezda v poriadku? ja by som ti mohla dat kopu rad, ako s malym doma pracovat, ale ty o to evidentne nemas zaujem ...
Diskusiu zamykam na ziadost zakladatelky

@martina1703 no ale ty si napisala o nereagujucom dietati, ktore ma 17 mes. a nelozi a nechodi . napisala si, ze im povedali, ze to je uplne v poriadku a to ja dam ruku do ohna, ze urcite nie je 😕 proste dieta okolo 1,5 r. uz reagovat ma a dost.