icon

17 mesačný chlapček nerozpráva

filipb
25. nov 2013

Mamičky už som z toho úplne na nervy. Náš 17 mesačný synček nerozpráva - ani "mongolčinou" ☹ Ak áno tak veľmi málo, za deň dokopy možno 5 minút... Venujeme sa mu ako vieme a on nič... Hluchý nie je, to sme už skúšali... Po fyzickej stránke je veľmi zručný, ale mentálna... Nevieme ho naučiť nič, nevie ukázať kde má čo na tele, nechce ani kresliť, dlhodobo ho nič nebaví, záchod alebo nočník ani vidieť... Ja sa už začínam báť... Čo vedeli Vaše detičky keď mali 17 mesiacov?????

filipb
autor
27. nov 2013

@siska53 Nerozpráva je diskutabilné... Vraví mama, tata, dada, baba... Šteboce si pre seba nič zrozumiteľné

cecil36
27. nov 2013

@danag presne preto sme aj my sli so syncekom skor 😉

danag
27. nov 2013

@cecil36 tak a u vás je to autizmus? Len s rečou ste mali problém? Ja som bola fakt rozhodnutá, ukazovanie do 18 mesiacov, reč do 2 rokov. Ak je dieťa v poriadku, tak logopédi hovoria, že od dvoch rokov sa dá pekne pracovať.

siska53
27. nov 2013

@filipb tak ale potom ani moja nerozprava,len slabikami pomenuva niektore predmety a osoby.okrem napisanych este vie be-ovecka,bam a ba- je bac.
syn tiez viac nevedel a teraz sa mu pusina nezastavi.

erique12
27. nov 2013

myslim, ze to na 17 mesiacov uplne staci, mama a tata.
dieta sa samo musi naucit, nutit sa ho neda.
ak nezacne do 3 rokov, ako tu bolo spominane... potom je dovod sa zamysliet...
preco chcu mat mamicky tak skoro uz deti "dospele"? tes sa z toho co mate teraz🙂

aj ja som stresovala, ale nase dieta zacalo hovorit (aj rozlisovat) dva jazyky.... ale stale malo, vacsinou jej rozumiem aj tak len ja🙂

abbie
27. nov 2013

@erique12 precitala si si celych 7 stran?

abbie
27. nov 2013

@danag presne ako pises, aj my tak chodime od 2r.

cecil36
27. nov 2013

@danag u nas je to podla odbornicky na autizmus autizmus, psychologiack uzavrela zatial iba dyspraxiu, autizmus je otvoreny u nej a logopedicka tvrdi, ze ma dyspraxiu a poruchy komunikacie. Pre mna bolo dolezite, aby mi niekto ukazal, ako so synom pracovat, ako co najlepsie rozvinut tie schopnosti ktore ma. Moj ma dva roky a nerozprava vobec nic. A zatial ku kazdemu odbornikovi, ku ktoremu sme sprisli, nas pochvalil, ze sme necakali 🙂

danag
27. nov 2013

@cecil36 tak sa držte, nech to dobre zvládnete a malý nech sa krásne rozvíja.

cecil36
27. nov 2013

@erique12 preco si myslis, ze mamicky chcu dospele deti? Vies co chcem ja ako mamicka? Chcem, aby ked tu uz ja raz nebudem, moj syn bol sebestacny a neskoncil ako dospely v nejakom ustave. Mojim cielom je naucit ho co najviac. A zakladom toho je komunikacia. Ked komunikacia nie je, nemoze sa vyvijat ani osobnost. Ista postupnost proste musi byt a tak, ako nemozes chciet od dietata, ktore nesedi, aby chodilo, tak dieta ktore nekomunikuje musi najskor zvladnut neverbalnu komunikaciu, gesta, ukazovanie....

cecil36
27. nov 2013

@danag dakujeme 🙂

erique12
27. nov 2013

@cecil36
🙂
@abbie
neprecitala. iba prvu stranu. sorry ;)

olivka84
27. nov 2013

@filipb nas maly sa narodil predcasne o 2 mesiace takze sme vlasne u neurologa na sledovani od narodenia. teraz sme boli u neurologa a som mu povedala ze sa mi zda ze oproti inym detom malo rozprava vie tata zizi mama dada a brm jeje.ukazuje prstikom reaguje na mna ked ho zavolam ale tiez nesmie byt tv pustena, neurolog povedal ze zatial staci ze pokial rozumie viac ako povie. šimonko ma 16 mesiacov.mna sice moc neukludnil ale snazim sa mu verit. a teda uplne ta chapem ako ta vylakalo co tu maminky napisali lebo mna takisto. hned som rozmyslala co vsetko robi a co nerobi. urcite chodte k neurologovi ved za to nic nedas inak budes nad tym stale rozmyslat a strachovat sa.

danag
27. nov 2013

Inak baby, ja tiež poznám chlapca, ktorý je úplne v poriadku, ale rozprávať začal až dobre po troch rokoch a neukazoval ešte cca. ako 21 mesačný a je úplne v poriadku. Kamarátka proste čakala, čakala a dočkala sa. Ja by som také nervy nemala. Buď by mi odborník povedal, že dieťa je v poriadku a mala by som kľudné nervy, alebo by mi povedal, kde je problém a začala by som ho riešiť. Včasnú diagnostiku netreba podceňovať. Tu ide aj o ČAS. Kedysi nebolo toľko ,,pliagy" ako je dnes. Žiaľ. Ja by som sa tiež bála najviac toho, čo by si počalo naše dieťa, keď tu už nebudeme. Pocit bezmocnosti je strašný. Takže bodaj by boli všetky deti zdravé, už by sa rodili len zdravé a tie s diagnózami, bodaj by zázračne vyzdraveli. AMEN.

danag
27. nov 2013

@cecil36 a ešte bodaj by vás ten autizmus obkľukou obišiel a odpálil z tejto planéty naveky vekov.

cecil36
27. nov 2013

@danag jooj kiez by si mala pravdu 😉

mikinko223
27. nov 2013

@filipb moj do 3 nerozpraval a od vtedy ho neviem zastavit, uz mi to niekedy prekaza ze cely den keca, Vas je este maly, nasa ma 24 aiba zaklad, pride to..

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
filipb
autor
27. nov 2013

@danag a chlapcek je teraz v poriadku??

danag
27. nov 2013

@filipb kamarátkin je úplne v poriadku, má 4 roky, začlenil sa do kolektívu, začal pekne rozprávať. Môj začal ukazovať prstom okolo 14teho mesiaca, teraz už ukazuje len prstom, tiež je všetko o.k., pekne komunikuje, neverbálne perfektne, verbálne sa snaží, robí pokroky.

eleme
27. nov 2013

...nič sa nebojte..../učila som v materskej škole/....on to jednoducho nepovažuje za potrebné...mala som dieťa v škôlke už mal 5 rokov a nerozprával...a jedného dňa to spustil...len trpezlivosť..keď nemá určenú nejakú diagnozu ako autizmus ,Daw.syndrom alebo LMD....to už by bolo spojené s dg.

abbie
27. nov 2013

@eleme tak ako pardon, ale dieta, ktore zacne rozpravat, ako 5 rocne nemoze byt OK, to proste neexistuje

danag
27. nov 2013

@filipb inak záchod, nočník, to ani môj, nemá na to čas tam vysedávať, ale keď sa pokadí, tak za mnou pribehne, vadí mu to v plienke. Vypni mu tú telku, resp. pusti mu radšej nejakú rozprávku občas, u nás sa osvedčil krtko, Vydrísek, Tuláčik, všetko z Tesca, to strašne prežíva, ukazuje mi na zvieratá a chce, aby som mu ich menovala, on ich potom napodobňuje. Napríklad taký Tom a Jerry, to je totál sprostosť, je to moc rýchle, a dieťa to nepochopí. Krtko je pomalý, dobrý a jednoducho kreslený.

hameeda
27. nov 2013

@filipb : nie všetky deti sú rovnaké, moj starší syn začal rozpravať až niečo kolo tretieho roku, teraz má 4,5 a ústa sa mu nezastavia, kreslenie je u nás u chlapcov dodnes minus faza, majú 4 a 3 roky, vôbec ich to nezaujíma, a ak sú v škôlke nútený kresliť tak len to počarbú aby mali pokoj, odplienkovali sme sa cca pred ôsmimi mesiacmi, dovtedy boli akékoľvek pokusy úplne na nič, teraz úplna pohoda 😀, no na druhej strane starší napríklad má veľmi dobrý cit k farbam, hoci kresliť nechce, z kociek poskladá krásne zladené diela, je tvorivý s kockami, tiež autíčka si veľmi pekne dopasuje, pekne ich odparkuje, všetko musí byť presne tak aby to bolo rovno, farebne zladené, má veľmi dobrú pamäť, pamätá si také veci čo aj ja už som zabudla, spred roka, dvoch, mladší zasa rýchlo sa naučí pesničky a má veľmi dobrý cit pre hudbu, no a moja najmladšia má 14 mesiacov a rozpráva tak maximálne pa pa keď vidí svoje botasky 😀, ale inak do chladničky sa naučila chodiť už pred dvomi mesiacmi 😀, nie všetky deti rovnako rýchlo napredujú no myslím si že pokiaľ nevidíš iné dôvody ako si opísala tak sa nie je čoho báť

danag
28. nov 2013

@filipb ešte ma napadlo, možno s ním len zle komunikujete. Skús to asi takto, keď niečo robíš, napr. varíš, daj si ho v stoličke ku kuchynskej linke a popisuj mu činnosti, teraz miešam, pozri na neho, či sa pozerá, ak áno, spýtaj sa či ti chce pomôcť, ak sa na teba pozrie, strč mu varechu do ruky a miešajte spolu. Keď ideš pre niečo do chladničky, vezmi ho na ruky, povedz, že idete do chladničky, otvoríte chladničku, zoberiete vajíčko, zavriete chladničku ... po niekoľkých razoch mu pomôž otvoriť, a chváliť, chváliť, chváliť. Môj sa fakt v tom štrnástom mesiaci krásne rozbehol, zaujíma sa o všetko okolo seba, o to, čo robím, kam ideme, zdieľa so mnou čo vidí, chce sa so mnou hrať, je vďačný za každú pozornosť, opakuje zvuky, činnosti, napodobňuje.
Tak isto vonku, pozri havo - ukáž mu ho prstom, keď sa pozrie, zopakuj mu havo - napodobni mu zvuk, čo ťa potom, ako na teba kto pozerá, každý normálny človek to pozná a pochopí. Takto by som s ním skúšala komunikovať mesiac - dva, či sa chytí, proste stále pomenúvať predmety, napodobňovať zvuky, ukazovať mu prstom, počkať aj na jeho reakciu. Keď ty nepočkáš, on nemá prečo na teba reagovať, lebo dostane čo chce automaticky bez námahy.
Zaujalo ho niečo? Podaj mu to, nech sú to aj špinavé kľúče, alebo kameň zo zeme, pomenuj mu to, vysvetľuj. Ono sa to nezdá, ale musíš veľa rozprávať, aby dieťa počulo reč, intonáciu, vonku mu hovor, aj keď nepozerá na teba, ono sa to bude ukladať, deti veľa rozumejú, aj to, čo si myslíš, že nepochopia. Napríklad môj keď počuje nášho psa, že pije vodu, tak pozrie na mňa a povie ??E-E (to je v jeho reči meno nášho psa) mňam-mňam". A ja áno, Edo pije vodu, výborne zlatko, ty si šikovný chlapček.
A ešte, keď je raz niečo havo a robí hav, hav, tak nech mu to tak hovorí aj otec, babka, dedko, je to havo a robí hav, hav, nie pre niekoho pes a robí baf-baf, alebo dunčo a šteká.

filipb
autor
28. nov 2013

Boli sme u doktorky a poslala nas na neurologiu... vravi ze je hyperkyneticky, neviem co to je ale asi nic dobre... uz som sa vyplakala... on kde pride vsade sa citi ako doma, nicoho sa neboji... 11.12 ideme do BB uz sme objednani... doktorka vravela ze v niektorych veciach je priam genius, ale take bezne ho nezaujmaju...

atreyu
28. nov 2013

@filipb ahoj prepáč, že vstupujem do debaty...moj bude mať 20m a nevie povedať ani len mama...melie len hatlaninou....ináč je podobný s tvojím synom...ešte má čas, neboj sa 🙂 a lekárka nech ťa preboha nestresuje diagnózami v tomto veku 😅 uvidíš koľko sa ešte zmení do dvoch rokov 🙂 ináč ja mám s mojím iné problémy keď sa mi začne na ulici hádzať a jačať lebo niečo chce a mu to nedovolím 🙄 ale beriem to že z toho vyrastie aj keď mi to je riadne trápne niekedy...

danag
28. nov 2013

@filipb http://www.zdravie.sk/choroba/231/hyperkinetick...
nič strašné, prestrašné, len prispôsobiť prístup, tak neplač. Uvidíš čo povie lekár a daj vedieť.

abbie
28. nov 2013

@filipb moze mat ADHD, aj na ten som myslela vo vasom pripade, tato dg. casto spusta rec ovela neskor, je to kvoli poruche pozornosti, ale to nie je taka hrozna choroba, da sa s nou pekne pracovat

siska53
28. nov 2013

@atreyu to hadzanie veru prejde, aj nas maly sa hadzal v tom veku a to ja som bola tehu s malou, no bol to zaberak, teraz este vzdoruje, ale uz inak.