2,5 ročný syn odmieta nočník aj wc
Mám 2,5 ročného syna, ktorý má stále tie neštastné plienky, ale začínajú mu vadiť, ale sadnúť si na nočník alebo wc, tak začne vrieskať, ako keby som mu robila neviem čo. Vyskúšala som všetko od nálepiek na nočníku až cez hru až po telku, a stále nič. Nenútim ho aby si sadol, ale som fakt zúfala, bo od semtembra ide do škôlky. Tak príjmem každú dobrú radu...
Naozaj? Lebo ja už som fakt s nervami na konci. Všade naokolo stretávam len šikovné detičky a premúdrelé mamičky. Jeho rovesníci ho takmer vo všetko m predbiehajú a mňa to veľmi trápi. Keď vidím ako iné deti aspoň opakujú slová, snažia sa. Ale ten môj veru nie. Akurát teraz začal trochu opakovať, keď pozerá Fíhatralala. Ale inak mu môžem slová opakovať ako papagáj a vôbec ma nepočúva. Navyše býva extrémne zlostný. Keď nie je niečo podľa neho, začne vrešťať, a to doslovne, všetkých nás bije, udiera hlavou :(( A s tým cikánim, no hrúza. Keď bol menší, po každom spaní, pekne sedel na nočníku, aj sa skoro vždy vycikal, potom akoby uťal a nemôžem ho naň dostať. A s tými deťmi, to je tiež samostatná kapitola. Obzerá sa za nimi, keď počuje detský hlas v telke, ani nedýcha, usmieva sa na nich, ale akonáhle prídeme k rovesníkom, uteká preč, nedovolí ich ani aby sa ho dotkli, až po čase, ako tak... Aj na detskom ihrisku, či v centre...je skôr samotár a všade potrebuje nás. Len už sa mi zdá dosť veľký. Je síce jedináčik, ale aj tak sa mi to zdá už prehnané. A keď počujem, ako deti v jeho veku spávajú vo svojich izbách a hlavne sami zaspávajú, chce sa mi plakať. On je s nami v spálni a zaspáva minimálne hodinu, odkedy je na svete... Takže o pokojnom večeri, či programe, nebodaj o manželskom živote môžem iba snívať... A nie je to tým, že ako som si ho naučila, keď som skúšala, nechať ho samého, vrešťal, sto krát vybehol z izby a najhoršie je, že ho nemôžem nechať dlho samého, keď plače, lebo sa zvykne "zachádzať", proste sa nenadýchne... To máme ale ukážkové dieťa, čo? :D
Ja som to nechala na malého a div sa svete učaroval mu práve nevzhladný kýbel ktorý som používala na umývanie zeme.Bol tak zlatý ked sedel na tom kýbli,tváril sa že vie telefonovať,a najzlatejší bol ked sa chcel postaviť a hups:čo sa to deje?Normálne sa tam stou kmínovou prdelkou zašprajcoval.Keby ste videli ten udivený výraz prasknete od smiechu.Postupom času zistil že asi predsa len bude lepšie chodiť na záchod.Nenutila som ho do ničoho,dieťa samé vie kedy je jeho čas a kam ma ísť,čo sa mu viac páči.My sme vôbec nepoužívali šerblík.
@janka16082010
ahoj
mne sa najviac osvedcil postup, nechat dieta tyzden bez plienok, ak to nepojde, tak dat tyzden pauzu a skusit zas.
Bez plienok, myslim nechat ho doma behat na ostro, aj za cenu, ze urobi mlacku. Von chodit minimalne, len okolo domu, aby ste stihli ist na wc (teraz sa uz velmi cikat vonku neda). A ak sa stane nehoda, rychlo domov, mozno sa mu to nebude pacit, a skor si to uvedomi.
Deti myli, ked raz plienku maju a potom zase nie.
inak ja som obe deti ucila rovno na redukciu na wc, jednak deti radi napodubuju dospelych a potom je to praktickejsie.
Treba vela pri tom vela trpezlivosti, hlavne vela chvalit a neuspechy prilis nekomentovat.
drzim palce vsetkym, to sa podda 🙂
Ahoj, moja dcéra sa začala pýtať na nočník nedávno a to mala 2 roky a 8 mesiacov, poznám to. Tie milé pripomienky , a ona sa ešte nepýta , také veľké dievčatko.Už som mala poriadne nervy. V lete ešte kopala do nočníka. To mi každý hovoril, keď sa už v lete nenaučí , keď je teplo a môže behať aj s holým zadočkom .Doktorka mi povedala, príde jej čas a hotovo. Naozaj sa stalo. Pekne sa vyciká aj do veľkého záchodu.V noci ešte musí mať plienku , ale aj tak u nás to je úspech. Doktorka mi povedala , že pokiaľ dieťaťu nedozrie v mozgu nejaké nervové prepojenie , že si to dieťa uvedomuje, že musí isť cikať , tak sa môžete aj roztrhať.Každé je úplné iné. veľa trpezlivosti
Ďakujem veľmi pekne, trochu som sa upokojila 🙂 Je to skutočne úspech, viem to pochopiť možno viac, ako iné maminy, takže gratulujem 🙂
@oblecenieavecicky no, ja mám doma presne to isté, a som zúfalá ...☹. Ani nerozpráva, už som bola s ním aj u logopedičky, ale vraj to nemám ešte riešiť. Neposlúchne, nepočúva, vreští, zaspávame hodinu, a aj to o 23.00, samozrejme, že celú noc neprespí. No, a dávam ho už mesiac stále na nočník cikať, každú hodiny, ale keď ho nedám nevypýta sa a v pohode sa pociká, a vôbec, ale vôbec mu to nevadí.
@oblecenieavecicky netrap sa nad tym..neboj maturovat s plienkami nepojde 😀 moj sa oducil az po 3och rokoch,vobec nechcel sadnut na nocnik (pouzival ho ako klobuk na hlavu) v zime sa mi este aj druha dcerka narodila a to som kupovala plienky prenu 1tky a pre starsieho 5ky 😝 a potom nejak sam od seba zacal chodit rovno na velke wc 😉
Tak sme na tom dosť podobne. Mne tiež povedali, že to na logopedičku ešte nie je. Teraz tačal akože opakovať čísla a zvuky zvierat, ale keď počujem ako plynulo rozprávajú jeho rovesníci a že vedia aj zarecitovať básničky, no som z toho fakt nešťastná a smutná. My sme cikanie cvičili hlavne cez leto, keď mohol chodiť holý, potom sme skúšali aj slipy, že keď sa pociká, začne mu to vadiť, ale to len vyzliekol mokré veci, kopol ich do kúta a behal ďalej. Dokonca mu nevadí ani keď sa pokaká a veselo sa bude hrať aj hodinu s tým v plienke... A ja len periem, zúrim, hysterčím... A nenormálne mi odmieta wc, aj nočník, to je najhoršie, že nemôžeme ani cvičiť... ale som rada, že nie som v tom sama, lebo už som sa skutočne začínala báť...
@letasi Ďakujem ;) no tiež sa obávam toho, že čo bude, keby sme mali ďalšie. Ani neviem, čo by som ho pri tomto čertovi zvládla...
@oblecenieavecicky ale zvladla by urcite 🙂 starsi bol teda je este stale tvrdohlavy nic si nenecha vysvetlit pre vsetko reve ....je to niekedy o drzku ,neda si nic vysvetlit,dohonut sa s nim na niecom nehrozi...ale je pravda ze ak porovnam jeho s rovesnikmi (teraz ma 4roky) tak je vo vela veciach samostatnejsi a logicke myslenie ma niekedy lepise ako ja 😀 niekedy sa cudujem kde sa to v jeho hlave berie...
@oblecenieavecicky ahoj podarilo sa s odplienkovanim? ako dlho to este trvalo a ako ste to zvládli? ja sa teraz trápim s 2,5 r. dcérou, take iste problemy ako si tu opisovala....
Ahojte,aj mi mame problém s plienkami, ale mi ich pouzívame len na kakanie, ☹ už dávno plienky na cikanie nedávame. Cikať chodime na Wc alebo do nočníka ani na noc už plienky nemáme 🙂 . Stale keď malému treba kakať tak len do plienky inak sa nevykaká. ☹ Co mam robiť maly akurát oslavil roky. Ďakujem.
@maminaludmila ahoj u nas ten isty problem :( nie a nie sa vykakat na wc pripadne na nocnik. Ked ma gate do gati a vobec ju to netrapi. Inac na malu potrebu sa pekne vypyta. Uz som z toho chora :(
my mame 3rocneho syna ,nic nepomaha,ked ide kakat skryva sa,ani pozriet na neho nemozme,vtedy nechce ani sediet na nocniku.sediet na nocniku bude,ale nevypisa sa....a aj ked sa nam kooonecne podari,netesi sa z toho..uz sme skusali s odstupom byt bez plienok uplne,ale to som sto krat len prezliekala,dokonca aj v meste5,6obleceni navyse sme nosili so sebou a aj to bolo malo...v noci som plienku davala..uz neviem ako dalej o chvilu sa nam narodi dalsie a ten nas nie a nie pisat....:-CC
@1008 môj maly je priblizne v tom veku ako tvoj syn, pred nim som mala same dievcata boli sikovnejsie ani jedna uz v roku nemala plienku. Maleho som davala cikat po stojacky. Cikali sme vzdy na vone co su zavesene v zachode akoze polievame. Teraz cika ostosest . A kakat tiez na velky zachod nocnik neznasal tam sa prehol ako paragraf a vreskot. Tak sme zacali chodit na zachod s knizkami alebo tabletom kde mal svoje rozpravky alebo pesnicky, inac sme tablet nepouzivali. Teraz sa pyta sám a nepotrebuje k tomu nic. Kazde dietatko je ine ono si samo urcuje ze je cas na daco nove. Ten nas to zacal skusat ked mal dva roky a tri mesiace a Synovec zas az ked mal tri. Treba asi len skusat a asi nechat na nom. Vela stastia
@1008 tak to prestan riesit a nechaj mu plienku. Ved ju nebude mat do 18tich. Zbytocne si robis stres. A jemu tiez. Svet sa nezbori, ked bude este pol roka chodit s plienkou. A aj s malym babatkom budes mat jednoduchsie, ked nebudes musiet stale striehnut na starsieho cikanie. Fakt kasli na to. No a co? A mozno sa aj sam odplienkuje za chvilku, ked uz nebude citit tvoj tlak.
Drzim palce.
@1008 prave dnes som citala: https://www.nevychova.cz/blog/5-tipu-jak-naucit...
chapem ta, tiez by ma slo slahnut, keby som mala tri roky plienkovat jedno dieta a napriek vsetkym snaham o odplienkovanie on by nijako nereagoval. ale mnohe deti sa aj na cas vratia k plienkam, ked sa im narodi surodenec, tak ktovie, ako by to bolo, podla mna to nechaj tak zatial a mozno to bude prave naopak, mozno ta prekvapi a presne naopak to nanho zaposobi, ta zmena v rodine 🙂 mam viacero kamosiek, ktorym sa deti nechceli pytat ani v troch rokoch, ale potom zacali zo dna na den a rovno uz aj na noc plienku odhodili. tak ti prajem vela trpezlivosti! 😉 a rychly a stastlivy porod 😉

@oblecenieavecicky ahoj,mám 2ročného,tiež vela nenarozpráva a o nočníku a Wc možme len snívať..a býva zaťatý a zlostný... 😒