20 mesačná dcéra skúša všetko nebezpečné
Akurát prechádzame obdobím vzdoru, Emka si všetko vydobíja plačom až vrieskaním. To by ale nebolo až tak strašné viem , že tým prechadzajú všetky deti. Emka robí dosť nebezpečné veci kde si ublíži má neskutočne vysoký prah bolesti. To znamená ak spadne zo schodov a narazí si bradu, nepoučí sa, ale lezie na ne stále. Niekedy si myslím, že nie je dieťa , ale kamzík, lezie na nábytok, stavia sa na šmýkačkách behá po gauči. Čudujem sa , že pri jej vyčínaní ešte nebola žiadna zlomenina. Pár krát do týždňa máme nejaký úraz a stále to isté dookola som už zúfala, je veľmi živá , nepomáha dohováranie , nepočúva ma. Keď ju napr. vidím ako sa doma postaví na vrchu šmýkačky a pozerá sa ako zareagujem, v tom momente nesmiem k nej bežať , bojím sa že sa zľakne. Najviac pomáha ignorácia, ale keď ju jedným očkom sledujem ako tam stojí prežívam strašný strach, že sa niečo stane. Ale keď si všimne , že nie je mnou sledovaná zas sa pekne šmykne dole tak ako má, ale aj tak mám strach , keždý deň je pre mňa stresujúci a nemôže byť stále len v ohrádke aby niečo nevyviedla keď som na WC , alebo umývam riad. Načapem ju na komode, je strašne vynaliezavá, zoberie krabicu s kockami , vylezie na TV- stolík a odtiaľ na komodu... mám už kompletne premiestnený nábytok aj tak nič nepomáha. Vie niekto radu? Alebo prežívate to isté ako ja?
Za odpovede ďakujem
obdobie vzdoru ešte len príde 🙂 to, čo opisujes robí kazdé dieta, moja ma 2 roky a robí to isté uz velmi dlho, je samá modrina, musela by som ju uzviazat o retaz, aby sedela.
U nas je to to iste 🙂 syn ma sice estelen 17 mesiacov, ale vylezie vsade - na gauc, na nocne stoliky, na postel, sam sa vyberie hore schodami, dociahne na klucky a ked ho pristihnem ako otvara dvere, ktore vedu dole do pivnice, tak ma mrazi. Akoze som stale pri nom, len jemu staci, ze otvori dvere v obyvacke a uz vystartuje - tak rychlo bezi, len aby mohol nieco vyparatit, tak sa bojim, aby som stihala dobehnut 🙂 je to take "mile" obdobie objavovania novych veci 🙂 on sa tiez straaasne hneva, ked mu nieco nedovolim, tak sa cely rozplasti na zem - dobreze sa nehodi. A aby som sa nenudila, stale sa vyzlieka 🙂 Asi treba len vydrzat, kym z toho vyrastu. Veru - vzdor vyzera trosku inak - to mam tiez doma. Starsia dcera bude mat 4 roky, tak len dufam, ze to uz pomaly bude aj koncit, lebo ta sa sprava ako pubertiacka, len v mensom vydani 🙂
Ahojte, ja som tam to obdobie vzdoru neopisovala, keď Emka nedosiahne svoje hádze sa o zem a neskutocne vrieska, pritom aj rozhaduje a trieska vecmi jednoducho zo všetkým čo jej príde pod ruku, takže všetko lieta. Všade musí byť prvá na detských ihriskách odsunie aj staršie deti zo šmýkačky keď jej nelezú dostatočne rýchlo hore a ona musí čakať. Niekedy vrieska až tak , že sa od plaču povracia je to pre mňa dosť náročné obdobie, ale toto zatiaľ zvládam a poznám kopec detí v jej veku aj starších ktoré si všetko vydobíjajú plačom, zatiaľ neustupujem a stojím si za svojím, na oplátku som odmenená válaním sa a hádzaním sa o zem a neskutočným vrieskaním. Ja viem , že objavuje svet, ale niekedy si myslím , že je reinkarnovaný kamzík, alebo netopier. Bojím sa že sa raz niečo stane mám už naozaj take rýchle reflexi a nič iné nerobím len sa hádzem aby som zabránila Emkynmu pádu zase z nejakéj výšky. Dosť sa nato spolieha že ju vždy zachatím ja sa zase bojím len toho, že raz nebudem tak rýchla. 😉
@magda10 vies co Magdi ja mam len rocneho syna a je to iste, len teraz zacal chodit ale vyleze vsade, na schody na smyklavku, na gauc a hlavou dole.... a ked mu poviem ze nesmie alebo ho zoberem pleskne sa o zem a bucha si hlavu o vsetko o dlazku o zem ked schmatne volaco na zemi tak o to, no a to ma len rok..... tiez som dufala ze tu najdem radu, ale zatial nic. Skusam mu dohovarat, odvratit pozornost inam, nejako inak ho zabavit, nevsimat si ho, aj po riti dostal, proste vsetky rady co ti kdo moze dat. Ale zatial ani jedna nezabrala. Ale s tym lezenim moja strasia dcera bola to iste. Akorat sa tak nevztekala ale to iste co tvoja mala, vsade lezla, dosla som po nu do skolky a hovorili mi, ze super vsetko akurat ju musia zo vsetkeho davat dole, z okien, z nabytku no mazec. A teraz ma 8 rokov a je jako opica, leze po stromoch, po vsetkom co sa da aj neda 😀 , ja uz to neriesim, uz si toho ani nevsimam, len pre cudzich ludi co ju nepoznaju je to horor, ja som matka co si ju nevsima a ona je pre ne nevychovana. Co uz. Bojim sa ze na toto nie je rada, ze to jednoducho musis nejako ustat..... 😀 😀 😀
To poznám, romanula ... nepomáha vysvetlovanie, dohováranie, striktné zakázanie, capnutie po zadku... zatiaľ najviac zaberá úplna ignorácia a aj to nie vždy... robiť sa že nič nepočujem a nevnímam, zachvíľku zlezie dole , alebo prestane plakať keď vie že ju nesledujem... no čo už, tie naše detúrence objavujú svet, testujú naše hranice a hlavne nervy... takže dámy som rada, že nie som jediná... 😀

@magda10 to presne ako u nás 😒 môžem sa aj na hlavu postaviť aj tak nepočúvne... moja má 22,5 mes.... pravidelne chodíme domov s plačom, pretože ona domov nechce ísť... chce isť papa...a toto počúvam dookola aj 50krát pred príchodom domov... a vykrikuje to aj zo spánku....dnes som bola z nej taka rozčúlená... najviac ma hnevá to, že keď jej druhy povedia tak posluchne a mne robí akoby naschvál... viem, že tomu nerozumie, ale môj pocit.... predýcham a potom pokračujeme ďalej... 🙂 je to obdobie a musí prejsť... hmmm len kedy 😠 😀