20 mesačné dieťa nič nezaujíma
Ahojte všetky...vopred ďakujem za prečítanie môjho výlevu.
Syn má 20 mesiacov, je to náš miláčik, ale už som na prášky.Ide o to, že ho nič nezaujíma.Hračky,druhé deti, aktivity..Som s ním v izbe, chcem sa s ním hrať, ale jediné čo vie, je len všetko rozhádzať, búchať, roztáčať.Nevie sa s ničím hrať.Snažím sa, no nič nepomáha. Potom prišli knižky, celkom javil záujem, tešila som sa, no trvalo to len chvíľu. Nevie ukazať na nič, ani v knihe, ani všeobecne. Vždy ma len chytí za ruku a navedie ma nato, čo chce.
Odrážadlo vôbec, aj to vie,ale to nechce, jeduje sa, keď ho tam posadím, proste všetky hračky u nás slúžia len na točenie, búchanie, alebo dávanie do úst.
Na ihrisku katastrofa, tiež ho nič nebavi, ani na šmýkalke sa nevie šmyknuť,iné menšie detičky pekne vylezú, on to nevie...Vôbec nejaví záujem naučiť sa..., len chodí hore dolu, trhá kvety, alebo hocičo iné.
Zákazy neplatia, môžem aj milión krát povedať no,no, to nesmieš, buchneś sa, nerob a pod. úplná ignorácia, urobí to o chvíľu znova.
Jedenie 0 bodov, skoro nič mi nezje,povie len pár slov, nič nenapodobňuje, len mačku, lebo ju máme doma. Muž sa ma pýtal, či nie je pozadu, alebo tak, ale ja naozaj netuším a doktorka mi povie, že kaźdé dieťa je iné.
Rozmýšlala som aj nad autizmom, ale ide za hocikým cudzím, chytí za ruku a vedie si ho , s týmto problém nemá, nehanbí sa, očný kontakt v poriadku...naozaj som zúfala.....Poradíte ako s takým dieťaťom? Prípadne, máte doma také?
Ďakujem
@kittykat22 tu suhlasim s inymi - moj naozaj v 2och este nerozpraval len nejake slabiky.
. Boli sme u psychologicky aj logopedicky a odvtedy chodil do 6tich rokov - mentalne mu vysli testy nadpriemetne recovo ale uroven 8 mesoacov - postupne sme to dotiahli v 6tich na spodnu hranicu priemeru pre dany vek co sa rozpravania tyka - ale bola to makacka od 2och a stale sa ucime
Súhlasím s Dadulala 👏 S odborníkmi v ranom veku sa dá na dieťati pracovať a zistiť, či dieťa dokáže napredovať rýchlejšie. Autizmus je možné potvrdiť až okolo 3 rokov, teraz by to bolo tak či tak skoro. A naozaj na autizmus tabuľky nie sú, môžem potvrdiť, že každí autista je úplne iní.
@tanapeta neviem... moj maly mal asi vsetky autisticke znaky, aj teraz mam podozrenie ze nieco z aspergera ma kvoli emocnemu vnimaniu niektorych veci a jeho reakcii, k tomu vysoke ciselne a abstraktne nadanie, komunikacne ale pozadu... mne prialo prirodzene vyhladat odbornikov, pracovat s nim... ale zaskatulkovat si ho nenecham - ja mam doma nadherne sikovne mudre a zdrave dietatko ....
@dai Pracovala som v dennom stacionári s užívateľmi s PAS od cca 5 rokov do 25 rokov, vôbec si neboli podobní, max. určitými črtami. Veľmi ma prekvapilo ako môžu byť tak rôzni. Môže to byť aj tým, že tam bolo prepojených viac diagnóz. Súhlasím, že sú to šikovné, múdre a úžasné deti ❤
@ressankajanka naša mala uzatvorenú dg. až v 4 rokoch. Keby som dovtedy čakala..tak neviem neviem. Pracovalo sa s ňou, ešte nemala 3 roky. Drilovali sme denne a v 4 rokoch už rozprávala. Z môjho pohľadu a čím sme si my prešli (obdobne mala všetky príznaky ako tento malý) viem, že čím skôr začne tým lepšie. My sme začali hneď a aj to mala 2x odklad školskej dochádzky. A to s ňou pracovali tí najšpičkovejší.
@dai Ale tu fakt nejde o skatulkovanie.....je fajn, ze nakoniec ste mali "len" tolko, ze ste dobehli....a pritom este par prispevkov dozadu pises, ze hned vytahujeme autizmus my matky autistickych deti a teraz spomenies crty aspergera, ktore ty sama vnimas. Ano, su pripady, ktore su fakt unosne a zaobidu sa aj bez diagnostiky. A potom su pripady, ze dieta sa neposuva a neposuva. A tam uz treba odbornikov zapojit. Ved kolki ludia v minulosti prezili bez diagnostiky.....a to sa v utlom veku neda povedat, nakolko sa dieta vyvinie.
Ja sa snazim povedat iba tolko, ze toto nie je skatulkovanie deti, ale vcas mu podat pomocnu ruku. Ci uz logoped, spec.pedagog, ci CVI, ci niekto kto toto vie presne pomenovat.
Nakoniec, ani moj nema uzavretu diagnozu a do nastupu do skoly ho ani nenecham uzavriet. Ale nenechala som ho napospas.....ucime sa, vieme, ze ma autizmus, vedia to aj v CSPP, kde chodi na terapie, zatial iba podozrenie na papieri. A ma 4,5r.
@tanapeta Aj spomínam, že je dobré pracovať s odborníkmi skôr ako čakať na potvrdenie diagnózy, aby sa napredovalo rýchlejšie 😉 Držím palce v ďalších pokrokoch 👏🍀 Obdivujem deti koľko vedia mať síl a odhodlania ❤
@dadulala ahoj. Myslíš tým, že 20m by mal viac rozprávať? Keď píšeš o rečovom vývine..lebo synovec začal až keď mal 2roky a niečo, môj zatiaľ len mama, tata, ham, tam, mňau.. určite idem zajtra, ale čo sa týka rozprávania, to som brala ako najmenší problém....ďakujem za radu😊
@kittykat22 ďakujem pekne😊
Áno, je veľmi tvrdohlavý, má to mať po kom, obaja s mužom sme rovnaký...ja som len nešťastná z toho, že sa nevie pekne hrať ako iné deti, zajtra budem múdrejšia 😉
@nata18 ďakujem, bodaj by si mala pravdu, lebo som dosť na nervy z toho, ale zase chápem, že mi chcú poradiť, aby som nečakala a dala si to vyvrátiť/potvrdiť čo najskôr...
@nikuska744 ďakujem, potešila si ma❤️
On mal jedno obdobie doniesol mi knižku a chcel ju stále pozerať.Boli tam také okienka ktoré otváral, potom zobral moju ruku aby som ich otvárala ja a aj hovorila čo tam je.Robili sme to spolu.Potom to prestalo...hrnce , pokrievky, varechy... to má rád..ako..vie sa zahrať ale nie a hračkami 😉
Uvidíme, čo bude , snažím sa s ním hrať, vyhovieť mu, ale niekedy je naozaj tvrdohlavý a nedá sa s ním 😀
@ressankajanka verím tomu, aj ja, že to nebude autizmus...nie kvôli malému , pretože je to vytúžené dieťa, ktoré nadovšetko milujem... bojím sa o to, či budem s ním vedieť pracovať, hrať sa, aby bol šťastný a spokojný.Zajtra snáď budem múdrejšia..ďakujem😊
@morigan555 Veľmi silno držím palce! Momentálne čakám chlapčeka a už teraz je to pre mňa výzva, ako to budem zvládať, aký bude, čo ma čaká, nie je to jednoduchá úloha, každé dieťa je iné. Verím, že si k sebe nájdete cestu, občas pomôžu aj odborníci, aspoň "nakopnú", usmernia, a pod., cítiť, že pre svojho synčeka chceš to naj ❤
ja mam tretie dieta vo veku 20m.. a az pri tretom zistujem ako velmi bol moj prvy syn pozadu.. malo sa hral, nerozpraval do 3r, rozumel, ale mal aj autisticke znaky ktore sa vsade pisu.. hrubu aj jemnu motoriku mal vyrazne pozadu.. ale modreho konika som navstevovala malo, pocuvala som nasu doktorku ktora rada vyckava.. a viete co? dnes je to zdravy, blaznivy chlapec, ktory zacal chodit k logopedovi ako 5r a od septembra ako 6,5r ide do skoly.. vsetko dohnal a moja dr ma vzdy v mojich stresoch ukludnila - podla niektorych mala vlazny pristup, ale ukazal sa ako spravny.. keby som citala viac modreho konika asi uz mam obehanych vsetkych odbornikov.. ja som ale az pri druhej a tretom zistila ako vela veci v ich veku nevedel.. ale dohnal to aj s mojou pomocou a bez zbytocnych stresov.. terajsi 20m syn tiez nerozprava ale je velmi sikovny..mozno je ale ovplyvneny ostatnymi detmi.. osobne si myslim, ze dnes sa deti velmi sleduju a porovnavaju co moze byt na skodu a zbytocne sa ludia stresuju, deti su "zaradene" a diagnozy sa uz tazko zbavia ak je diagnostikovana prilis skoro.. ja viem, ze tento nazor nie je vsetkym po chuti,je mi to luto, ale je moj.. samozrejme konajte vsetci ako uznate za vhodne, ale netreba sa unahlit..
@ressankajanka tak držím palce, tiež 😊
Ja sa proste bojím, že mu nedám to čo potrebuje, ako to zvládnem, on je pre mňa mojim svetom, ale to asi pre každú mamu jej dieťa 😉
@jana_eyre áno, máš pravdu určite, netreba porovnávať, ja som sem v podstate išla s tým, že ako také dieťa zabaviť, naučiť hrať sa, autizmus som v podstate na konci môjho príspevku vylúčila, ale zisťujem z príspevkov , že stále to môže byť...
Tiež každý hovorí, nechoď na Modrý Koník, negoogli, ale verím, že sú tu skúsené ženy a nemyslia to zle.
Ďakujem za príspevok, ukludnil ma😉😚
@morigan555 A na meno reaguje......? Teda, viem, ze male deti na meno niekedy nechcu reagovat a maju lepsie na praci prave, ale ked ho vonku zavolas, pride k tebe, otoci sa ? Ci si ide to svoje .....? Poda ti do ruky, napr.tu odtrhnutu kvetinu, ze "aha, mama, co mam" ? Puta nejak tvoju pozornost ? Ako ?
Podla uvodneho prispevku som pochopila, ze darmo mu povies nono. Tak to som veru darmo hovorila aj ja. Kdezto mladsi zareaguje a prestane, alebo sa potmehudsky usmeje a vie proste, ze robi neplechu. Kdezto prvemu to bolo fuk. Akekolvek prerusenie jeho cinnosti zvladal tazko az otrasne. Tö mensi pomrnka a dobre je.
Ked pride otec z roboty, ide mu oproti ? Vypyta sa na ruky ? On sam.
Uplne viem o com pani hovori tiez som si tym presla a bolo to mozem povedat pre mna stresujuce a depresivne obdobie...ked som videla ako sa ine deticky hraju santia a moja len sedela a pozerala na nich mala som pocit ze akoby jej chybala radost zo zivota aj ked ona bola mozno stastna ja som to tak nevnimala. Porovnavala som a tym som ublizovala nie len sebe ale aj jej. Ale to nepochopi niekto kto nezazije. Kazda mame uz od bruska vysnene babo a leniveho flegmatika nemyslim to v zlom si asi ziadna nevysnivala :/ a hombalka phu tam vedela byt aj hodinu tak som chcela aby sa rozhybala a ona len sedi na zadocku :D sice moje je ztp ale to nie je dovod dovodom je tvrdohlavost a to ze som si ju rozmaznala. Teraz ma 2,3r doteraz sa rozmaznuje ale uz nesedi a nekuka ale sali sa s nimi az teraz zacina ukazovat na veci aj ked s tou knizkou to mame este stale tak ako vy ze taha mi ruku na to co chce vediet. Rozprava mi 4 slova ale za mesiac sa naucila 2 dokonca aj to kolko ma rokov co je u naa velky pokrok :D a aj pri hre uz vie posediet viac ako 5min. Vsetko sa to zacalo obraciat ked mala 2roky vtedy zacala byt aktivna. Viem sa vzit do vasich pocitov kedze som.si tym sama presla a ten strach ze z toho nevyrastie ach. Reci nie kazdy ma aktivne dieta su aj.lenivejsie no mne sa zdalo ze moja je mega leniva :D chodim s nou ku logopedke aj psychologicke a ta povedala ze je vyvojovo na urovni 8-10m co podla mna bola uplna blbost vedela som ze zaostava ale urcite nie tak a este povedala ze jej pride ako autistka tak toho som sa zlakla ale o par dni prislo obdobie ked chcela sama jest, naucila sa utriet si ruky, vyzut sa atd. Takze fakt len vyckajte a dockate sa 🙂
@charlie1980 reaguje, ako kedy.Niekedy stačí raz, otočí sa, príde.Niekedy musím aj 3x zakričať, naozaj záleží od toho, čo robí.Niekedy si ide svoje...
Áno, poda mi niečo, niekedy áno, niekedy ja sama mu poviem, čo to máš a ukáže akoby..
Ano púta, príde za mnou zoberie má za ruku, že ideme do izby, alebo poďme von, poď má hupat na hupačke, donesie mi knižku , také drobnosti...
Ja keď mu poviem nono,prestane..ale len na chvíľu... odídem a zase...
Za tatom sa vždy rozbehne.A hneď sa stiskať,na ruky...tato a dedo ..to sú jeho lásky😝
S ostatnými v pohode, ale títo dvaja sú jeho miláčikovia 😀..a samozrejme aj ja😀
@karolinka_2 krásne ďakujem za príspevok 😊
Môj sa aj chce hrať, nesedí, ale akosi to nevie..nevie ako s tými hračkami asi.. skúsim sa posnažiť ešte viac, navštívim pediatričku a uvidím.
Naozaj dúfam, že to bude len o tej "lenivosti"...a tvrdohlavosti.Lebo má byť po kom...a rozprávanie.. neriešim.. má 20m a niečo už vie..ale logopedicku určite navštívim... ďakujem za Vašu odpoveď, potešila 😊
@morigan555 ja si myslim,že je to bezne spravanie..deti v okoli a aj moj mladsi zacali rozpravat po 2.roku...ked ta poteši, starsi syn sa vyskriabal na smyklavku asi po 3. Roku..a na taku, kde je ten lezeckx pristup teraz v 5,5:D...mladsi ma 2,5 r je zas ovela zdatnejsi pohybovo...dala by som mu este cas...a k logopedicke by som 20mesacne dieta netahala..
@asocial tak naozaj to rozprávanie až tak neriešim, viem, že sú deti, ktoré začnú neskôr...
Skôr ide o to hranie sa, nezáujem .... uvidím, čo mi povie zajtra pediatrička, dúfam, že potvrdí tvoj názor...😊
@morigan555 ja som si za stolom sama kreslila... nezaujala som. Co uz...
Vezicky nic. Kocky skladacky ceruzky stetce koralky.....nic
teraz domov donesie denne tri obrazky z vojenskych historickych vyjavov. S legom sa ticho sam prehra 3 hodiny
Bol iny. Aj ini su taki 😊 Je zdravy a normalny 💪
@morigan555 ahoj , mne sa zdá úplne v poriadku s neviem , prečo hneď strašia s autizmom . V podstate normálne chovanie na jeho vek , každé dieťa je iné . Moja druha dcéra do 2och rokov skoro nič nerozprávala , teraz bude mat tri a ústa sa jej nezavrú 😃 kde staršia už ako 1,5 ročná dosť toho povedala . Teraz sa už pekne pohra , okolo tých dvoch rokov ju bolo ťažké na chvíľu niečom zaujať . Knihy som staršej čítala už úplne od malička bežne . Druha nevydrží pri čítaní knihy ani 5 minút 🙈😃 a tiež bola stále taká pohodlná , že chcela aby som ju ja dala na smykalku a pod a vkuse chcela byt na rukách , deti sa dokonca bala . Teraz si už na ňu vylezie sama a deti skôr vyhľadáva . A jedák toez veľmi nie je 😃 a nerváci (teraz už menej ) sa tiež keď niečo nie je ako si predstavuje . Nechaj to tak .. uvidis , deti sa strašne rýchlo menia a každé dieťa je iné . Uvidis , o pár mesiacov možno budeš prekvapená , ako sa pekne vie pohrať ☺️
Mne sa zdá, že práve ty máš naňho vysoké nároky, lebo ten tvoj úvodný príspevok je úplne iný ako komentáre. Každopádne držím palce, aby bolo všetko v poriadku.
inak ked si precitas prispevky zien co maju rovnaku skusenost, da sa vsimnut ze vzdy ide o prve dieta.. aj u mna islo.. podla mna to je prave tym poradim a niekedy aj chlapcenskym pohlavim, proste je zname ze deti sa lepsie ucia od ostatnych deti a nemaly vyznam ma aj to, ze mama sa uz tak pri viacerych detoch na dieta nesustreduje a nechava ho viac samostatne, lebo jednoducho nema cas.. neporovnavaj, ked robi tie veci co pises, je to uplne normalne spravanie skoro 2r dietata.. nie kazde ma rado hracky a deti si zacne vsimat neskor..
@morigan555 Ale to nie je putanie pozornosti, co pises. Toto moj robil celyyyyyyy bozi den, lebo on stale nieco odomna potreboval. Preto som ani nemala pocit, ze by ma nekontaktoval, pretoze stale nieco chcel spoznavat. Aj teraz je taky. Tie poznavacie schopnosti su u neho velmi silno vyvinute. Preto je aj sikovny, lebo vsetko chce vyskusat, spoznat, uz teraz v 4,5r chce tomu rozumiet. Okrem toho bol velmi samostatny. Tym, ze komunikacia absentovala, poradil si vyborne sam.
Putanie pozornosti je napr.: odtrhne kvet a donesie ti ho ukazat - aha, co mam. Uvidi lietadlo, ukaze prstekom do vysky v style : aha, mama, vidis ? Zbada obrovsky traktor na ceste, div ze nevyskoci z koze- ukaze, pozrie pri tom na teba. Nieco rozleje, ukaze ti prstom a pozrie na teba. Zbada zaujimavu hracku, naznacuje ti, ze ju chce.....ocnym kontaktom.....toto je zdielanie pozornosti matky.
Napr.moj mladsi sa culi v kociku a doslova vyzaduje, nech si ho ludia vsimaju, potom sa schova akoze do rohu.....cize nerozprava, ale komunikuje. Vyhladava ocny kontakt, usmeje sa, kvazi provokuje, len aby ten kontakt bol- inak on je fakt supersocialny aj oproti inym detom.
To, co ty pises, ze ta chyti za ruku, to je naplnanie jeho potrieb. Nie zdielanie.
U nas bol hlavnym problemom prave to hranie. Ze nevedel, co s hrackami. Rozsypal, tam nechal. Funkcne sa zacal hrat od 3.rokov. Prve vkladacky. Aj tie skladal spamati. Dala som mu inu, uz nevedel, co s nou.
Ja to zoberiem z ineho konca, uska, ci pocuje dobre? Mne to vyzera, ako keby jemu ten hluk nevadila a rec moze aj s tym suvisit
Zdielanie = chce sa podelit s tebou o to, co on sam preziva. Chce sa podelit s tebou o to, co sa mu podarilo a chce ti to ukazat. A to vsetko spontanne. To, co ty pises, ze na vyzvu ti da do ruky, spravi to, co mu povies. On to ma robit spontanne.

najhorsie na tom je, ze mnoho pediatrov ma nazor : vsak z toho vyrastie, to nic nie je, tak sa necudujem, ze mnoho mamiciek sa na to spolieha. Ono clovek ak nie je z odboru, veri odbornikovi, no treba zapnut zdravy rozum..