20 mesačné dieťa nič nezaujíma
Ahojte všetky...vopred ďakujem za prečítanie môjho výlevu.
Syn má 20 mesiacov, je to náš miláčik, ale už som na prášky.Ide o to, že ho nič nezaujíma.Hračky,druhé deti, aktivity..Som s ním v izbe, chcem sa s ním hrať, ale jediné čo vie, je len všetko rozhádzať, búchať, roztáčať.Nevie sa s ničím hrať.Snažím sa, no nič nepomáha. Potom prišli knižky, celkom javil záujem, tešila som sa, no trvalo to len chvíľu. Nevie ukazať na nič, ani v knihe, ani všeobecne. Vždy ma len chytí za ruku a navedie ma nato, čo chce.
Odrážadlo vôbec, aj to vie,ale to nechce, jeduje sa, keď ho tam posadím, proste všetky hračky u nás slúžia len na točenie, búchanie, alebo dávanie do úst.
Na ihrisku katastrofa, tiež ho nič nebavi, ani na šmýkalke sa nevie šmyknuť,iné menšie detičky pekne vylezú, on to nevie...Vôbec nejaví záujem naučiť sa..., len chodí hore dolu, trhá kvety, alebo hocičo iné.
Zákazy neplatia, môžem aj milión krát povedať no,no, to nesmieš, buchneś sa, nerob a pod. úplná ignorácia, urobí to o chvíľu znova.
Jedenie 0 bodov, skoro nič mi nezje,povie len pár slov, nič nenapodobňuje, len mačku, lebo ju máme doma. Muž sa ma pýtal, či nie je pozadu, alebo tak, ale ja naozaj netuším a doktorka mi povie, že kaźdé dieťa je iné.
Rozmýšlala som aj nad autizmom, ale ide za hocikým cudzím, chytí za ruku a vedie si ho , s týmto problém nemá, nehanbí sa, očný kontakt v poriadku...naozaj som zúfala.....Poradíte ako s takým dieťaťom? Prípadne, máte doma také?
Ďakujem
@smile31 ahoj, ďakujem, napísala som😀
Môj zase má dni, ked na všetko hovorí nie a to s takým krikom, že ma ide ...(univerzálne sloveso)
Ak tí nerozpráva a neukáže len ťahá za ruku je to prejav autizmu aj to tocenie búchanie a nezáujem o veci , plus jedenie býva veľmi obmedzené ..vypýtajte sa k logopedicke ....ale môže to byť len silný introvert 🙂
Autizmus nemusí spĺňať triadu ...
@morigan555 nerozmyslaj prosim nad autizmom - tvoj syn je normalny - v danom veku su tie prejavy normalne... nenalepkuj si ho a nehladaj co tam nie je☹ opisujes normalne obdobie vzdoru ( moja ho mala od cca. Od 18tich mesiacov
Mozno chces od 20 mes prilis....dieta spoznava veci a formuje sa aj tym ze hracky hadze o zem . Keby kazde dieta s takymto prejavom v tom veku ma byt autista tak je viac autistickych deri ako tych zdravych....
@lubik87
@tanapeta
Určite zajtra zájdem za pediatričkou, dúfam, že nebude mať taký ľahostajný prístup ako vždy.
On si väčšinou zoberie všetko sám, ale keď chce napr.nieco čo nedočiahne, zoberie mi ruku, a ukáže na to miesto, alebo chce ísť von, zoberie mi ruku a ide s ňou k dverom, zoberie ruku a ukáže, čo mám urobiť.
Inokedy si sám otvorí tie dvere, sám urobí, čo chce,zoberie si, čo chce... ťažko povedať, naozaj..
S deťmi sa hrá , ale len napríklad s loptou alebo sa naháňajú...ale žeby si k nim sadol a pekne sa hral, to vôbec... uvidíme, v každom prípade ďakujem..❤️
@sense možno...neviem. Keď si porovnám, čo vedel už synovec v jeho veku, tak nechápem.. áno, každé dieťa je iné, ale v niektorých prípadoch je toho už dosť.
Každý mi vraví a smeje sa, že to je malý ignorant , že aj muž bol taký, ale človek nikdy nevie..
@dai tak obdobie vzdoru až tak neriešim, skôr ten nezáujem, neukazovanie, neviem... dúfam, že máš pravdu, a len preháňam, možno je naozaj len ignorant🤔
autista sa nediva do oci
@78lenka ale asi nie vždy.. kamarátka ma autistu s ľahkou formou a pekne sa pozerá...
@morigan555 nemusíš sa báť môj bol tiež niečo podobné ale teraz má 5 už vie čítať aj písať ukvakany je ozivot .polubi všetkých ...každým týždňom je šikovnejší 🙂 neboj nič 🙂
@morigan555 Ja som mala presne takeho Ako opisujes, Aj vekovo to sedi. A Ano, ma autizmus. Vysokofunkcny.
Tiez sa nevedel hrat funkcne a tiez rozhadzoval. Tiez odchadzal z ihriska. K detom sa vzdy pridal, na smykacke, nahanacky. Od utleho veku. Ale len kym mu to vyhovovalo.
V 20.mesiacoch by mal Uz ukazovat do dialky prstekom a mat cielene slova.
Hlavne ziadne domace diagnozy. Len to cloveku ubera energiu ked stale hlada priznaky.
Ja mam prvaka maleho genia a prvu hracku vzal do ruky a posulgal auticko 19 mes. Medzitym nestastny uzlik nervov uplakany u mamy na rukach... hrozne materske obdobie od narodenia.
Dodnes sa najradsej hra asi sam, vonku v hline s palicou, chyta chrobaky a stavia im z buriny domceky.
Pritom sikovny v skole, zabavny, skor asi introvert.
Za rozhovor s odbornikom nic nedas. Ale ziaden strach vopred 😊
Inak - porod mal dobry ci s komplikaciami? U nas to tam zacalo.
Keby to slo, nech s nim niekto iny doma castejsie travi cas. Alebo ho ponuknut babickam. Hlavne sama nech neprides o rozum lebo este potom skoncis na MK aj v diskusiach vztahy... Rodicia ste dvaja. Rob teraz to co by si si mozno o par rkov povedala ze si mohla robit. Maj aj svoj zivot. Vsetkym to prospeje. Vela zdravia a pohody prajem!
@78lenka To vobec nie je pravda. Aj autista sa moze pozerat do oci. Ale nespravne spracovava informacie napr.
Možno je len taký introvert. Pre pokoj duše by som šla k lekárovi, ale snáď je len taká povaha. A s povahou veľa nenarobíš 🙂 skôr ho skús prijať takého, aký je. A na to rozhadzovanie hračiek kamoške zabralo, keď všetky hračky schovala. Nechaj len pár knižiek, autíčok, kocky alebo čo má rád. Môžno ho hračky skôr zaujmú, keď nimi nebude zasypaný. Prajem veľa síl.
@morigan555 vôbec sa neboj🙂píšeš, že aj muž je taká povaha.Aj môj má ťahal za ruku a všetko nech robí mama.Moc sa nevedel zahrať sám je to taký vek, že sa mu páči búchanie, hádzanie.Kazda mama žiaľ porovnáva skatulkuje🙂 môj začal rozprávať neskoro nemyslím si, že syn má nejakú odchýlku.Susedina dcéra rozprávala v 18 m vôbec to neries.Ak sa nebojí ľudí kope si do lopty nehľadaj v ňom nič zle....chlapci sú celkovo motoricky a recovo pozadu🙂väčšinou.....sú aj výnimky.Pre pokoj zájdi k psychologičke logopedicke, ale syn v jeho veku tiež len hmkal a pár slov pa, tam, brm
Skus skocit na mudrehranie.sk pripadne za spec pedagogickou ci psychologickou. Moze byt ok ale ako sa uci nove veci ked ho nic nezaujima? Ako je na tom s ostatnymi milnikmi co sa tyka jemnej hrubej motoriky? Pozri si videa knizky napr od evy kiedronovej. Drzim palce
my sme tiez boli na vysetreni autizmu,hned mi vyvratili ,lebo vraj autista pri komunikacii odvracia zrak
@eliska13 Batie sa ludi a kopanie do lopty vobec nepoukazuju na autizmus.....
Co na Toto napisat.....nepredstavujte si hned tazkeho autistu, ktory presedi 24hod v kute a plieska si hlavu do steny.
Lebo na toho mojho by si Ani nepovedala, kym s nim nebudes Aspon 2 dni, jeden by Mozno nestacil.
Dieta ma Zdielat pozornost matky....to je prvotny ukazovatel. Autisti su super samostatni, tym Ze matku nepotrebuju. Len v pripade naplnenia jeho potrieb.
Aj Ten Moj bol super sikovny. Ale vsetko som ho musela naucit. Kdezto zdrave deti vsetko chapu prirodzene.
Tu je toho Uz celkom vela „nabaleneho“ sucasne.
@tanapeta Je pravda, ze ja som si to predstavovala rovnako ako tuto na fore castokrat citam....proste dieta s autizmom a totalnou mentalnou retardaciou 😀
Deti bez MR s autizmom su celkom sikovne a navstevuju aj bezne skoly s asistenciou. A nie, nemusi si ublizivat, pokial ma pre neho vyhovujuce prostredie a rovnako si moze ublizovat, aj keby sa rodicia na hlavu postavili.
Autizmus je porucha vyvinova, s narusenym vnimanim a ponimanim.
Preto vyvinova, lebo v tom vyvine by sa uz mala objavit cielena rec+komunikacia s rodicom. Cize ked sa dieta obsluhuje prilis same, tak komunikacia zrejme absentuje. Inak by ukazalo prstekom a cakalo na reakciu matky.
Ak by zdielalo, prislo by jej nieco ukazat v style : aha, co sa mi podarilo, aha, mama, tam je auto. Ak toto absentuje, potom je dovod na nepokoj. Ak si dieta "ide to svoje".....ak je toho vela sucasne....ak to pre matku zacina byt nezvladnutelne, aj ked sa vsemozne snazi. Ked svoje dieta nevie nicomu naucit.
@morigan555 Dava papa ? Vie tapusky ? To by mali vediet medzi 1-1,5r. Vie to tvoj syn ?
@tanapeta tiez by sa ale mohli zdrzat matky autistov co najdu 1-2 znaky a hned strasia autizmom... vobec nie je pravda co tu pisala charlie ze dieta musi ukazovat prstom a mat slova a neviemco - moja dcera nikdy prstom neukazovala, moj syn ani prstom neykazoval ani slova nepouzival v 20tich mesiacoch, kolieckami tocil, mnohe ignoroval - obaja zdrave a sikovne deticky...
@charlie1980 teraz pozeram ze aj papa a tapusky mali vediet... tak to sa syn naucil teraz v 6tich pri najmladsom - doteraz ho nic taketo nezaujimalo... preco skatulkujes deti? Ak bezapada do skatulky normy tak treba hned skatulku autizmu na neho vybrat?

@morigan555 ahoj... ako keby som čítala o našom synovi, u neho sa začali takéto "pejavy" v podobnom veku.... ak chces napis mi postu ;) mozno ti budem vediet poradit ;)