icon

21-mesačný vie rátať do 21, pozná písmena a básničky. Jemná motorika je bieda

18. apr 2023

Ahojte malý ma 21 mesiacov vie naratat do 21, pozná čísla, písmená, básničky, pesničku ale čo sa týka fyzických zručnosti schody, šmykľavky, odrazadlo alebo aj hrubá, jemná motorika tak je to bieda, keď sa mu čosi nedarí niekam vložiť uložiť otvoriť chytiť prelozit tak sa začne rozčuľovať a posledne 2 mesiace sa aj bije po hlave keď sa mu čosi nedarí, som z toho trochu rozhodena hlavne keď sa sám bije, dr na to nič nepovedala ze proste každé dieťa ináč prejavuje zlosť, kto mate prosím podobne detičky, upravilo sa to časom aj tie fyzické aktivity ? Jasne nechcem z neho športovca ale v tomto teda asi zaostáva... Plus nechcem aby si ubližoval, snažím sa odviezť pozornosť ze ideme čosi iné robiť alebo začnem spievať ale nie vždy to pomáha, ďakujem za vaše skúsenosti

marianarem
18. apr 2023

Moj bude mat uz 3 a pol roka a tiez je intelektual, pohyb ho zaujima zatial velmi malo. Len teraz sa naucil skakat, na odrazadle este nevie, aj s chodenim to bolo tak, ze ho to ktovieako nebavilo a stvornozkoval nejakych 9 mesiacov. Ale hovoril velmi skoro, ma super slovnu zasobu, skoro vedel aj farby, ako 2.5rocny cital prve slova.
Ja osobne toto vobec neriesim. Mne nevadi, ze v pohybe zaostava, lebo jednoducho od neho necakam, ze bude dobry a popredu vo vsetkom. Ani mne niektore veci ktovieako nejdu a v zivote sa venujem hlavne tym, ktore ma bavia a idu mi.
S tym bitim sameho seba skusenosti (nastastie) nemam.

autor
18. apr 2023

@marianarem malý tiež tak, stvornozkovat začal ako 11m a chodit keď mal 15. .... No snáď to bude ok, hlavne aby s tým bitim seba prestal

marianarem
18. apr 2023

No to verim. Skusala by som mu ponukat ine sposoby prejavenia hnevu - nech bucha do matraca, do vankusa, nech si zadupe.

autor
18. apr 2023

@marianarem ďakujem, to mi nejak nenapadlo, ja som sa ho snažila vždy zastaviť a to ho ešte viac hnevalo

nafka0483
18. apr 2023

Moja ma 16 mesiacov (ak ratame na mesiace 😅) a tiez si niekedy buchne hlavu o zem (doslova). Neurologicka povedala, ze je to pretlak emocii, ktore este nevie spracovat. Emocne je toho na nu v tej sekunde vela (hnev, zlost, frustracia...), tak to potrebuje vykompenzovat niecim fyzickym.

autor
18. apr 2023

@nafka0483 no nie ze by ma to tešilo ale teda snad asi je to relatívne ok 😅... už len dúfat ze vyrastú z toho a ze sa to nezhorsi, lebo to je pre mňa des ze bude z neho nejaky bitkár alebo co v budúcnosti 🙄

andreatytler
19. apr 2023

To ze sa bije po hlave je jeho sposob kominikacie. Snazi sa ti povedat a ukazat ako sa citi. Nevie este slovami a tak ti to nazorne ukazuje. Ten pocit hnevu a frustracie, ktory citi ked sa mu nieco nepodari, je pre neho extremne neprijemny, desivy a zly. Chce ti o tom povedat ale nevie ako to opisat a tak sa ti to snazi ukazat tym ze sa udrie do hlavy. V preklade to znamena. "Mami, tento hnev a frustracia su tak desive a bolave ako ked sa velmi silno udriem do hlavy. Presne tak isto to boli a potrebujem tvoju pomoc". Odvazdanie pozornosti funguje len na velmi male deticky. On je uz mentalne ovela dalej a tak musis k nemu pristupovat ako v vacsiemu dietatu. Ani tebe by sa nepacilo ak by si priatelke rozpravala o svojom probleme a ona by sa snazila okato odviezt tvoju pozornost.
Ak sa s nim v tom hneve da rozpravat skus hned vtedy ale mozno bude treba pockat kym sa trochu ukludni. Vtedy len vedla neho sed a pockaj v klude kym sa ukludni. Ak chce, pomojkaj.

1. Popis co sa stalo a co citi. "Spadol si z odrazadla a nahnevalo ta to". Tymto mu ukazes ze chapes co sa s nim deje a ze rozumies jeho problemu.
2. Uznaj mu emocie. "Zlakol si sa a nahneval si sa, to je v poriadku. Aj ja by som sa nahnevala".
3. Vysvetli mu co sa s nim deje. Toto sa vola hnev/strach/ frustracia/obava. Je to nieco co citis. Ono to pride a odide.
4. Vysvetli ako sa s tym popasovat. "Moze ti pomoct ak buchnes do vankusa, pokrkves papier, zadupes nohami, hlasno zakricis, zalezies pod perinu a poplaces si."

Velmi uzitocne v tycho momentoch su rozne senzoricke aktivity. Napriklad cumel, rozne lopty s vyrastkami stlacat, silokonove hracky na hryzenie, pukacky, alebo sa napit vody. Jedna mamicka tu na fore fukala imaginarny balonik a ked bol plny hnevu tak ho vypustili. Nesmerne uzitocne su divadielka, kde sa jedna postavicka nahneva a druha jej pomaha ten hnev spracovat. Alebo si urcite urcite slovne spojenie ktore bude fungovat ako mantra ze si ho bude opakvat. Dychove cvicenia - naprikad daj si pred seba jednu ruku s prstami natiahnutymi od seba a druhou rukou si obkresluj tie prsty tak ze zacnes pri palci a skoncis pri malicku a vzdy ked ides hore ku spicke prstu sa nadychuj a ked ides dole, vydychuj. Vsetky tieto senzoricke aktivyty na samoregulaciu si z dietatom natrenuj v momentoch ked je spokojne a stastne aby ich malo nacvicene a v tazkych chvilach ich len automaticky pouzije.

autor
19. apr 2023

@andreatytler ďakujem ďakujem krásne toto si uložím a budeme trénovať skúšať

nafka0483
19. apr 2023

@andreatytler 👏👏👏👏👏

andreatytler
19. apr 2023

Za malo. Akurat vcera sme mali take miniskolenie o tomto kedze syn nastupuje do skolky a je uzitocne ak tie deti maju uz schopnost si same pomoct a ukludnit sa ked ich nieco vyvedie z miery. Ale my to trenujeme uz od toho isteho veku ako je vas. Ono netreba cakat ze to hned odide🙂. Nas syn sa pred casom hryzol, ale prestal s tym.

autor
19. apr 2023

@andreatytler môj hryzie mňa, ale aj keď sa veľmi veľmi teší tak ma pohryzie 😶

andreatytler
19. apr 2023

Ano presne.🙂 Aj to sme mali (a obcas stale mame).
Hryzenie je uplne bezne.
Ty uz mas odsledovane kedy hryzie a to je dobre lebo podla toho treba reagovat.
Hryzenie je velmi silna senzoricka aktivita, lebo zapaja usta (najcitlivejsiu cast tela). Je to forma autoregulacie na senzoricke vnemy a emocie. Tak male deticky si nedokazu regulovat svoje reakcie na senzoricke vnemy a ked je tych podnetov privela, tak to hryzenie prichadza automaticky. Je to forma ukludnenia. Toto je podla mna co sa deje teraz u vas. Nas syn to robil vtedy ked mal privela stimulacie a on na to reagoval ze zahryzol... proste take velke vzrusenie ze sa uz nevedel ovladnut. Napriklad ked sme sa jasili na posteli, alebo ked som ho objala hore bez (naha koza bol pre neho velmi silny stimul). Vtedy stacilo len ubrat na intenzite, alebo hru uplne stopnut aby sa ukludnil a do buducna nehrotit hru prilis velmi. Je dolezite sa na neho nehnevat, lebo on tym nechce zle. Staci len pomenovat co sa stalo a vysvetlit preco si hru stopla. Nukat vela chrumkavych jedal (surova mrkva), aby mal moznost to hryzenie vybit niekde inde.🙂

Dolezite je stopnut akekolvek hry na hryzenie, alebo “jedenie” dietatka…napriklad ze sa hras, ze mu ides zjest nozicku, aby bolo jasne ze hryzenie v akejkolvej forme nie je akceptovane.

Hryzenie ale moze byt vyjadrenie hnevu a frustracie, alebo forma agresie kedy hryzie so zamerom ublizit. To ale myslim pride neskor. Vtedy treba uplatnit tie 4 body ktore som pisala vyzsie. Ked ide vyslovene o utok tam tam vzdy davam okamzite hranice a vyvodzujem razne dosledky, lebo ja sa doslova bojim ked vidim ako ide na mna s vycerenymi zubami😨. "Ak ma budes hryzt, musim ist prec lebo ma to boli a nemozem ti dovolit v tom pokracovat a budes sa musiet hrat sam". A ak zase skusa uhryznut, idem na urcity cas prec. Ale zase bez hnevu a s pochopenim pre emocie, ktore pridu.

autor
19. apr 2023

@andreatytler si uzasna ďakujem Ti za Tvoj čas a námahu všetko rozpísať veľmi si to vážim ❤️❤️❤️