icon

3 ročný má plienky, nenapapá sa sám a slabo rozpráva

danula.ch
14. jan 2013

poradte mi prosim co robit
drobec bude mat o mesiac 3 roky

minuly rok na jar sme prvy krat oducali maleho od plienok. niekolko tyzdnov predtym chodil s nami na zachod, najprv len sedel na nocniku, neskor sa vycikal, my sme ho strasne vychvalili, splachol, umyl si rucky, strasne sa mu to pacilo. tak som mu dala dolu plienku, sli sme podla navodu odplienkovanie za tyzden. prve dni krasne cikal do nocnika, ale zo dna na den sme mali viac nehod, ako uspechov. presne naopak ako by to malo byt. skusali sme nocnik, velky zachod, cikanie na mravceky, vsetko mozne. par dni sa mu to pacilo tak spolupracoval, postupne prestal. po 2 mesiacoch oducania sa nam narodila sestricka, do toho mal ist do skolky, tak som to vzdala a mal plienku naspat.
zacal totizto nocnik celkom odmietat. ked som ho volala, spustil plac, utiahol sa do kuta a pocikal sa do slipkov. ani raz sa nevypytal na nocnik sam, vzdy som ho musela poslat. kakal zasadne do slipkov. tak som si povedala ok, asi nie je este pripraveny. plienka sla naspat, ale vzdy pred spanim, po spani a pri meneni plienky sa vycikal do serblika.
v septembri nastupil do skolky, povedala som si, ze tam uvidi ine deticky pouzivat nocnik a zachod, ze ho to bude motivovat. par krat sa dokonca vykakal do serblika, ale potom zacal zase do plienky.
teraz to skusame znova, uz 2. tyzden nema cez den plienku. motivacie ako predtym, tesenie sa s nim, splachovanie, umyvanie ruk uz na neho neplati, tak sme to skusili s lentilkami. za cikanie do serblika 1 lentilka, za kakanie 3, moze si vybrat farby. najprv nadsene spolupracoval, postupne uz ani tie lentilky nechce a stale castejsie odmieta ist na serblik a mame viac nehod. cim viac mu to pripominame, tym viac odmieta, ale bez toho, aby sme ho neposlali, sa pocika a pokaka, sam nepojde, ani sa nevypyta, az ked je uz neskoro. tak isto to bolo pri prvom pokuse. je mu jedno kam sa vycika, ak mu vadi mokre oblecenie, jednoducho sa vyzlecie. ak mu to nevadi, dokaze v tom byt az kym to na nom neuschne.
snazim sa netlacit na neho, urcite ho nenutime a netrestame. doma ma pohodove prostredie, na sestricku ziarli miminalne, s nou to podla mna nesuvisi. taky je vo vsetkom, cim viac sa na neho tlaci, tym horsie a ak ho nieco prestane bavit, nerobi to. uz neviem ako ho motivovat, nechcem to ani prehanat. aj tie lentilky su proti mojim zasadam, ale kaslat na zasady, ma ich strasne rad, tak som dufala, ze pomozu

rozpravanie je ina kapitola, zacal az ked mal asi 2,5 roka.postupne sa zlepsuje, snazi sa opakovat, ale ide mu to slabo, aj vyslovnost. ako keby mal o 1,5 roka menej. toto ma trapi asi najmenej, vidim ze sa snazi, tesim sa z pokrokov, aj ked malinkych. v skolke maju logopedicku, asi ho od septembra prihlasim.

no a s papanim mame problem odjakziva, uz s dojcenim sme sa trapili a prikrmy ani nehovorim. od 5.mesiaca mu trcia rebra, je chuducky a nizsi ako jeho rovestnici, takze to nebude tym, ze mu staci tolko jest. uz 2,5 roka mu kazdy vecer davame pyridoxin, vitamin na podporu chuti do jedla, aby aspon trochu jedol. uz sme mu ho viac krat skusali vysadit, alebo aspon znizit davku, ale prestal jest. a ak chcem aby jedol, tak ho musim krmit. on sa vie najest aj sam, ale da si len trosku, zazenie najvacsi hlad a prestane. zase ho ani len ta skolka nemotivovala. v podstate mi ide o to, aby sa najedol sam, ale aby zjedol tolko, ako ked ho niekto nakrmi, ale neviem ako na to. ked pred neho postavim tanier, tak zacne jest, ale zje strasne malinko. je 5x denne, obcas dostane ako bonus ak vynimocne dobre papal, kusok cokolady. teraz este tie lentilky, viem, ale to je len docasne 😀 😀

inak je to normalne, zive, zdrave dieta, v inych veciach je dokonca sikovnejsi ako jeho rovestnici, pocitanie, farby, abeceda, ma paradnu pamat a logicke myslenie, urcite nie je "pomaly". aj pohybovo bol ovela popredu ako ine deti v jeho veku, aj cudzi ludia co ho prvy krat videli nam hovorili, ze je nezvycajne pohyblivy, sikovny a vnimavy, uz ked bol babetko.

mam z toho zmiesane pocity, v niecom je vyrazne popredu pred priemerom, v inom vyrazne pozadu za priemerom, ale tusim este v nicom nebol priemerny. neberte to tak ze porovnavam, to nerobim, lebo by som sa zblaznila za tie roky 😉 😀 . je to ciste konstatovanie, tak to proste je.
poradte mi prosim ako na toho nasho betara, ja mam pocit, ze je to psychologicky problem, ze je proste lenivy a pohodlny

Strana
z4
xlucia
14. jan 2013

@danula.ch akoze trojrocny pozna abecedu? vie citat? ostatne co si pisala nie je nic mimoriadne popredu. a inak v jeho veku by som na neho rozhodne zatlacila, uz je na plienku velky, pokial teda nema nejaky neurologicky alebo urologicky problem.
aj samostatnost treba trenovat, pretoze takto to v skolke bude pre neho neznesitelne, nebude stihat. rozpravanie zacat riesit s logopedickou hned, ktoru mate na obvode, v septembri uz bude neskoro. on sa bude potrebovat s detmi poropravat a ked nebude veidet povedat co chce, bude frustrovany a bude deti capat a stuchat. z toho ze bude nepochopeny

danula.ch
autor
14. jan 2013

@xlucia abecedu poznal uz ako 2 rocny, citat neviem, lebo ledva rozprava. aj farby poznal ako 2 rocny, nie len zakladne, ale aj sivu, ciernu, bielu, fialovu, ruzovu. tak isto cisla a naratat do 10 vedel ako 2,5 rocny. toto ale riesit nepotrebujem 🙂
do skolky chodi od septembra, neznesitelne to pre neho nie je, zapaja sa, nie je agresivny k inym detom, aj ked vyslovene kamarata tam este nema. je dost opatrny v nadvazovani kontaktov, dokonca pred tym, ako chodil do skolky, sa cudzich deti a zien bal, rozplakal sa, ked okolo nas niekto cudzi presiel. do skolky chodi v ramci moznosti rad, urcite mi rano neplace a nerobi sceny. dufala som, ze ho skolka bude motivovat v chodeni na zachod, samostatnom papani, ze sa krasne rozkeca, ale mam pocit, ze nic z toho, okrem rozpravania, aj ked to sme sledovali vyrazny pokrok este predtym, ako nastupil do skolky
zatlacit na neho prilis nemozeme, lebo v jeho pripade to ma presne opacny ucinok 😉

danula.ch
autor
14. jan 2013

@xlucia preco si myslis, ze ma urologicky problem? nema problem zadrzat moc, casto ma aj rano suchu plienku, asi kazde druhe rano, ani raz sa nepocikal cestou na nocnik.

katy1979
14. jan 2013

@danula.ch skus psychologa. Pismenka cisla vsetky farby svedci o tom ze je velmi sikovny. Moze mat nadpriemerne IQ. Ale kde panboh prida inde uberie. Preto ten psycholog oni maju uceleny prehlad a mozno by pomohol. S inym problem nemava? Nejake strachy ci veci co mu vadia? Moze sa niecoho bat preto odmieta cikat mimo plienky. Len do hlavicky mu nevidime. Nerobi nieco zvlastne pre svoj vek?

zuzana76
14. jan 2013

@danula.ch ahoj danka, trochu ta poznam z modrej strechy, v podstate ja mam podobne dieta co sa jedenia tyka, rozpravat zacal ako 2-rocny, ked sme zacali s logopediou. U vas sa mi zda zvlastne,ze pozna abecedu, pocitanie a zaroven neropzrava poriadne, aj to kakanie ma skor psychicky podtext ako stres z narodenia sestricky podla mna, urcite vyhladaj psychologa. Ako s ainak maly javi? coi jeho hra? ako sa hrava? urcite ta nechcem strasit, ale podla mna je to uz na navstevu psychologa a logopeda.

zuzkat1
14. jan 2013

@danula.ch ja teda neviem som laik ale ked vidim co zje moja...ma 3 roky a este nikdy nezjedla celeho pribinaka toho maleho. A to cikanie kakanie. My sme oducali rok s tym ze som jej plienky nevratila.mala ich len na nob a na von.ja som sa radila s dr a ona ze je to Normalne ze aj 2roky sa moze oducat. Ja by som uz nevratila plienku.

danula.ch
autor
14. jan 2013

@katy1979 aj ja zvazujem psychologa, len neviem, ci nerobim nejaku predcasnu paniku 😅 . keby dajme tomu len jedna vec z toho, tak to neriesim, ale zial nosi plienky, nenaje sa sam, to je skor zobkanie a rozpravanie je na urovni 1, rocneho dietata. neviem co sa stalo, ale ked mal 9 mesiacov a uvidel psa, povedal havo. bez problemov zacal prve slova, potom sa zasekol a viac ako rok bol na jednej urovni. pred pol rokom v lete zacal robit vyraznejsie pokroky, kazdym dnom viac, ale nie je to ono. snazi sa, ale mu to proste nejde
neviem o tom, ze by sa niecoho bal, nikto ho nebije, neublizuje mu, venujeme sa mu, velmi ho s mm lubime a on lubi nas, dokonca aj sestricku. co zvlastne by mal robit? rad si uklada hracky vedla seba do uhladneho radu a kedysi sa bal cudzich ludi. neviem ci by to mohol byt problem

zuzana76
14. jan 2013

@danula.ch fuha danka, a autizmus ta nenapadol? 😖

zuzana76
14. jan 2013

@danula.ch najma po informacii ze si hracky uklada do radu, ze predtym povedal havo a potom sa vratil spat v recovom prejave

danula.ch
autor
14. jan 2013

@zuzana76 ved preto som sa odhodlala sem napisat, ze ani mne sa to zda byt zvlastne. keby som vedela, ze je nejaky pomalsi, tak to neriesim. ale v inych veciach je velmi sikovny
ten stres z narodenia sestricky to podla mna nie je, narodila sa ked mal 2,5 roka a prvy neuspech s plienkami bol uz pred jej narodenim. este predtym mal s cikanim castejsie nehody, ako uspech a kakal zasadne do plienky, alebo slipov
hrat sa vie sam, aj spolu s niekym inym. bavi ho plastelina, puzzle, vzdy pred spanim si spolu citame knizky, varime spolu, pomaha tatovi doma aj na zahrade 🙂 . ale na druhej strane, dlho sa s jednou hrackou nezahra sam, tak pol hodinku

katy1979
14. jan 2013

@danula.ch aj to je zaujimavy poznatok. Ukladanie hraciek do jedneho radu, strach z ludi. Precitlivelost na hlasne zvuky? vrtacka, hudba, auta? Citlivost na pachy z jedla? Pozeranie dookola jednej rozpravky? Vyzadovanie dookola tych istych veci?Ja som sa naucila ze vsetko so vsetkym suvisi. A radsej riesit veci skor ako neskoro. Hovoris ze velmi dlhu dobu stagnoval. Uz to je dovod na spozornenie.

danula.ch
autor
14. jan 2013

@zuzana76 to su prejavy autizmu? uz davnejsie ma to napadlo, ale akosi si to nechcem pripustit, tak som si o tom nic necitala. viem len to, ze su rozne, aj tazko rozpoznatelne formy 😅
v recovom prejave sa nevratil naspat, len nejak ostal na tej istej urovni

katy1979
14. jan 2013

@zuzana76 vidim ze obe myslime na to iste

mecenga
14. jan 2013

Baby ja neviem, my sme od plienky od dvoch rokov, ale na obed a noc máme stále plienku. Malý teraz začal chodiť do škôlky má 3 roky a rozpráva veľmi málo, chodíme aj logopedičke. No riaditeľa v škôlke povedala, nech tu reč neriešim hned s logopedičkou. Ozaj sa mi vidí, že začal viacej v škôlke rozprávať. Danulach daj mu ešte čas do 4 rokov a potom to až rieš, vieš jedno dieťa je také druhé iné. Tvoj malý je ešte ozaj maličký a má nárok na tieto všetký veci čo píšeš. 🙂

katy1979
14. jan 2013

@danula.ch nepripustanie je to najhorsie co mozes urobit. Aj pre teba aj pre neho. Moze to byt hocico. Poruch je na svete vela.

danula.ch
autor
14. jan 2013

@katy1979 hlasne zvuky mu nevadia, varime spolu, aj mixujeme, mm akoze pomaha s vrtanim dier a srobovackou. je na to zvyknuty odmalicka. rozpravky dookola to ano, ale skor tak, ze ma odbobie, ked ho bavi macko pooh, tak ine postavicky odmieta, ale pozrie si o nom rozne rozpravky. teraz fici na tom a jerry, mame doma vsetky diely, ine rozpravky pozerat nechce. predtym to bol krtko

zuzana76
14. jan 2013

@danula.ch dani napisem neskor, ale aj
@katy1979 ma v tomto prehlad, moj maly si vyzaduje pozornost, to,.ze sa nezahra s jednou hrackou sam, by som este ako problem nevidela

lenusiknr
14. jan 2013

@danula.ch asi ti neporadim no podla mojho nazoru je to kvoli malej . U nej vidi ze ma stale plienku a mozno berie ako krivdu, ze on ju mat nemoze.... v tomto uz len trvat na svojom a donekonecna vysvetlovat aky je on uz velky chlapec. vela chlapcov cika zo zaciatku do vane mozno to by sa mu pacilo, zober ho do obchodu nech si ide sam vybrat zachodik - taky co mu vyda zvuk,nech si ho oblepi postavickami co ma rad.... nejako ho skusat namotavat.... no zaroven nanho netlacit nech si cikanie nespoji s niecim zlym...

k tomu rozpravaniu pokial vidis ze sa snazi tak tomu este daj cas, vela si citajte, pocuvajte cd, dvd a ak by si videla ze mu to moc nejde riesila by som logopedicku.. ale je naozaj vela deti ktore zacnu hovorit neskoro a za par mesiacov dobehnu tych recovo zdatnejsich...
co sa tyka papania moj Jakubko je od mala velky jedak ale s krmenim mame to iste.. v skolke, u babky hocikde inde okrem domu sa napapa sam, no ked je doma tak stale len maminka pod ma nakrmit.... hold tak som si ho naucila tak sa nad tym ani nepozastavujem... ked je tvoj drobec v skolke alebo u niekoho ineho nepapa sam? a to ze mu das lentilky alebo cokoladky no a co... deti potrebuju aj sladke tak ako my

@xlucia citat asi nevie ale abecedu poznat moze.. je vela 3 rocnych deti ktore ju poznaju naspamet.. a myslim ze danula mala na mysli, ze ju vie zopakovat 🙂

danula.ch
autor
14. jan 2013

@zuzkat1 no ja som tu plienku vratila preto, lebo som nevidela pokrok, ale naopak. prve dni boli s jednou nehodou, postupne z toho bol jeden uspech, same nehody a odmietanie nocnika. tak som nechcela tlacit na pilu a pockali sme.
to papanie by ma netrapilo, keby mu netrcali rebra aj napriek tomu, ze denne dostane vitaminy na chut do jedla a k tomu ho krmime. aky by bol, keby jedol len tolko co chce? ako z koncentraku, neprehanam, uz aj takto je chuducky 😕

mamamajka
14. jan 2013

A ako to s ním riešia v škôlke ked nosí plienky a nepapá sám??? Chodí do súkromnej? Nemám ti ako poradiť, len toto by ma zaujímalo. Ďakujem a držím palce 🙂

danula.ch
autor
14. jan 2013

@mamamajka otvorili triedu pre deticky do 3 rokov a nemaju s tym problem, lebo potrebovali naplnit kapacitu triedy, aby ju vobec mohli otvorit 😉 . ak sa pokaka, prebalia ho a dokrmia, ked uz prestane sam. je to normalna dedinska skolka, maju tam 60 deti 🙂

lubina
14. jan 2013

@danula.ch nasa maldsia ma sice uz 4 rociky, ale plienok sa zbavila tesne predtym ako isla vlani do skolky, mala 2 roky a skoro 9 mes. Tiez som sa ju snazila ucit ale neslo to......az sa jedneho pekneho rana rozhodla sama, ozaj SAMA, ze ide na WC ako jej velka sestra. Deti proste vedia,kedy su pripravene. Papala sama.Ale cumelika sme sa zbavili az teraz, tesne pred 4 narodkami, dva dni pred narodeninami.Aj do skolky ho tajne nosila a nechavala si ho v skrinke 😠 , ze tam na nu pocka. Tym len chcem povedat, ze niektore deti veddia niektore veci skor a niektore zasa neskor. Netraba dieta trestat, ak mu cosi nejde. Pride cas,ked mu to pojde. treba skor chvalit za kazdy maly pokus, aby to islo.......

danula.ch
autor
14. jan 2013

@lenusiknr podla mna to malou nebude, to som uz vyssie vysvetlovala. sice sa rad hra na babatko, ale to len tak zo sradny, tak mu sem-tam strcime dudu do pusy, vylezie na prebalovak a kope nozkami ako babetko, ale nevynucuje si to. mozno preto, ze sme mu to nikdy nezakazovali
hocikde papa tak ako doma, prve susta sam, potom ho dokrmime. no ja by som ho uz davno nekrmila, keby mu rebra netrcali, ale taktomi to neda.... 😅

danula.ch
autor
14. jan 2013

@lubina za zle ho netrestame, za dobre ho cvalime, aj ked sa snazime neprehanat to. ja akceptujem osobnost dietata, viem ze kazde je ine, inak sikovne, ma inu povahu. ale sa mi zda, ze v nasom pripade je toho akosi vela, napriek tomu, ze vovela veciach je velmi sikovny

zuzkat1
14. jan 2013

@danula.ch lenze ked tu plieku vratis tak zlenivie.povie si ze mama aj tak da plienku tak naco sa snazit. Moja sa do tyzdna pytala cikat.ja ze hura vydrzala mesiac.a potom zas do gatiek aj 10x za den.nevratila som plienky.trvalo to pol roka a kakanie rok.uz je dost velky aj na trochu natlaku. Moja tiez plakala na serbli ale smola.mne povedali ze s plienkou ju nevezmu do skolky tak som musela byt prisna. A to jedlo ja neriesim ked zje ok ked nie smola.ma 93cm a 12,5kg

kika1111
14. jan 2013

ja by som toto povedala pediatričke a prípadne navrhla aj neurologické vyšetrenie.. urobia mu CT vyšetrenie, skontrolujú, či nemá niečo v mozgu zablokované. Ak nemá, tak potom psychológa a logopéda... možno sa to dá vyriešiť u neurológa ľahko..kdežto psychológ si bude vyžadovať neustále kontroly a vlastne psychológ vidí diagnózy aj tam, kde nie sú... 😖

katy1979
14. jan 2013

@danula.ch pozri je to na tebe ci mu das cas alebo to budes riesit. sama citis a vies ake je tvoje dieta. Ale zjavne ta to trapi.
skus to riesit mozno ti povedia ze je vsetko v poriadku len jednoducho potrebuje cas. Ale budes aspon kludna.
Moze sa stat samozrejme aj opacny pripad.
Poviem ti to takto s malym sme sa takto s cikanim trapili skoro tristvrte roka. len teda ja som neustupia a plienku mu nedala. kakat kakal odmalicka do nocnika takze u nas sa to tykalo len cikania. raz bez nehod potom s nehodami a tak dookola. Rozpravanie u nas problem nebol ale tak mohol byt. S jedenim. No mame 5,5 roka a velakrat ho jednoducho musim nakrmit. v skolke prvy rok vobec nejedol. Ale ze vobec. A vies preco? Bal sa ze rozleje vyleje ci sa zaspini. Samozrejme to nevedel povedat ale to sme z toho casom vydedukovali.Poznal v dvoch rokoch pismenka cisla top hracka bola kalkulacka. farby poznal tiez vsetky. cital spz-ky Zacalo to v 2,5 roku ked ma jedna baba co ma specialnu pedagogiku upozornila ze bacha moze ist o poruchu pozornosti ci ADHD. Citala som studovala zistovala. Nakoniec sme skoncili s diagnozou Aspergerov syndrom. Co je typ autizmu. Dodnes pocuvam od cudzich ludi ci co s nami neziju ze vsak je to normalne dieta. Ale cele to je skladacka. Jedna vec k druhej a zacalo to davat obraz a zmysel.
Preto hovorim ze radsej riesit skor ako neskor.
Toto je len nas pribeh nehovorim ze to musi byt zrovna ten vas. Ale su tu baby co deturence maju rozne pervezivne poruchy ci rozne recove problemy.
Mozno sa vam naozaj pospajalo viac veci dokopy a je to normalne zdrave dieta.

modra1
14. jan 2013

@danula.ch Píšeš o 3 veciach, ktoré ťa trápia. Tie veci môžu spolu súvisieť, každopádne nočník je podľa mňa najmenej dôležitá vec, ešte je malý a asi neprišiel jeho čas 😉. Úzkostné správanie u tak malého dieťaťa je dosť bežné, ak máš obavy, kľudne treba skúsiť psychológa, možno práve na upokojenie pre teba, myslím to v dobrom 😉.
Slabé rozprávanie -čo to znamená? koľko má slov, rátajú sa aj citoslovcia, spája 2 a viac slov? kladie otázky čo to je kde je? oveľa podstatnejšie je ako rozumie reči, napr. koľkozložkový príkaz dokáže splniť?
Nejedenie asi riešiš s lekárom, keďže berie vit.B, takže určite mal aj nejaké vyšetrenie, či mu nechýba železo, či tam nie je alergia na mlieko, iný problém s trávením, črievkami.
Nejedenie a problém s rečou môžu mať vzájomný súvis, na to sa ale popýtaj v téme, kt. sa volá Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace. Dievčatá tam vedia výborne poradiť a nebudú ťa hneď smerovať na autizmus len preto, že chlapček ukladá autíčka do radu 😉.

danula.ch
autor
14. jan 2013

@zuzkat1 no nas ma o 1 cm viac a vahu tu istu, ako vasa mala 😀 . no ale vidis, plienky ste nevratili, vyvinuli ste natlak a aj tak ste oducali rok. mozno je tvoja mala taka povaha, ze znesie natlak, ale u nas to tak nie je, praveze presne naopak. skusali sme tlacit, aj v inych veciach, ale sme pochopili, ze ak chceme aspon nieco dosiahnut, musime na to ist diplomaticky 🙂
ja som ani tolko casu nemala, lebo do toho sa nam narodila malinka a bolo toho na mna vela. aj ked nou to nie je, ako som uz pisala, oducali sme este pred jej narodenim a postupne sa to zhorsovalo. po jej narodeni sme pokracovali dalej, radikalne sa to nezhorsilo, ale postupne pomalicky to bolo stale horsie. on nie ze plakal na serbliku, ani neviem ako vobec by som ho nan dokazala posadit a udrzat, asi iba brutalnym nasilim 😀

danula.ch
autor
14. jan 2013

@kika1111 mas s tym nejake skusenosti? pediatricka nas s rozpravanim este na jar minuly rok posielala za neurologom, ale este som to nevidela ako problem, tak som nesla. vela 2 rocnych deti nerozprava. ale uz bude mat 3 roky

Strana
z4