3 ročný má plienky, nenapapá sa sám a slabo rozpráva
poradte mi prosim co robit
drobec bude mat o mesiac 3 roky
minuly rok na jar sme prvy krat oducali maleho od plienok. niekolko tyzdnov predtym chodil s nami na zachod, najprv len sedel na nocniku, neskor sa vycikal, my sme ho strasne vychvalili, splachol, umyl si rucky, strasne sa mu to pacilo. tak som mu dala dolu plienku, sli sme podla navodu odplienkovanie za tyzden. prve dni krasne cikal do nocnika, ale zo dna na den sme mali viac nehod, ako uspechov. presne naopak ako by to malo byt. skusali sme nocnik, velky zachod, cikanie na mravceky, vsetko mozne. par dni sa mu to pacilo tak spolupracoval, postupne prestal. po 2 mesiacoch oducania sa nam narodila sestricka, do toho mal ist do skolky, tak som to vzdala a mal plienku naspat.
zacal totizto nocnik celkom odmietat. ked som ho volala, spustil plac, utiahol sa do kuta a pocikal sa do slipkov. ani raz sa nevypytal na nocnik sam, vzdy som ho musela poslat. kakal zasadne do slipkov. tak som si povedala ok, asi nie je este pripraveny. plienka sla naspat, ale vzdy pred spanim, po spani a pri meneni plienky sa vycikal do serblika.
v septembri nastupil do skolky, povedala som si, ze tam uvidi ine deticky pouzivat nocnik a zachod, ze ho to bude motivovat. par krat sa dokonca vykakal do serblika, ale potom zacal zase do plienky.
teraz to skusame znova, uz 2. tyzden nema cez den plienku. motivacie ako predtym, tesenie sa s nim, splachovanie, umyvanie ruk uz na neho neplati, tak sme to skusili s lentilkami. za cikanie do serblika 1 lentilka, za kakanie 3, moze si vybrat farby. najprv nadsene spolupracoval, postupne uz ani tie lentilky nechce a stale castejsie odmieta ist na serblik a mame viac nehod. cim viac mu to pripominame, tym viac odmieta, ale bez toho, aby sme ho neposlali, sa pocika a pokaka, sam nepojde, ani sa nevypyta, az ked je uz neskoro. tak isto to bolo pri prvom pokuse. je mu jedno kam sa vycika, ak mu vadi mokre oblecenie, jednoducho sa vyzlecie. ak mu to nevadi, dokaze v tom byt az kym to na nom neuschne.
snazim sa netlacit na neho, urcite ho nenutime a netrestame. doma ma pohodove prostredie, na sestricku ziarli miminalne, s nou to podla mna nesuvisi. taky je vo vsetkom, cim viac sa na neho tlaci, tym horsie a ak ho nieco prestane bavit, nerobi to. uz neviem ako ho motivovat, nechcem to ani prehanat. aj tie lentilky su proti mojim zasadam, ale kaslat na zasady, ma ich strasne rad, tak som dufala, ze pomozu
rozpravanie je ina kapitola, zacal az ked mal asi 2,5 roka.postupne sa zlepsuje, snazi sa opakovat, ale ide mu to slabo, aj vyslovnost. ako keby mal o 1,5 roka menej. toto ma trapi asi najmenej, vidim ze sa snazi, tesim sa z pokrokov, aj ked malinkych. v skolke maju logopedicku, asi ho od septembra prihlasim.
no a s papanim mame problem odjakziva, uz s dojcenim sme sa trapili a prikrmy ani nehovorim. od 5.mesiaca mu trcia rebra, je chuducky a nizsi ako jeho rovestnici, takze to nebude tym, ze mu staci tolko jest. uz 2,5 roka mu kazdy vecer davame pyridoxin, vitamin na podporu chuti do jedla, aby aspon trochu jedol. uz sme mu ho viac krat skusali vysadit, alebo aspon znizit davku, ale prestal jest. a ak chcem aby jedol, tak ho musim krmit. on sa vie najest aj sam, ale da si len trosku, zazenie najvacsi hlad a prestane. zase ho ani len ta skolka nemotivovala. v podstate mi ide o to, aby sa najedol sam, ale aby zjedol tolko, ako ked ho niekto nakrmi, ale neviem ako na to. ked pred neho postavim tanier, tak zacne jest, ale zje strasne malinko. je 5x denne, obcas dostane ako bonus ak vynimocne dobre papal, kusok cokolady. teraz este tie lentilky, viem, ale to je len docasne 😀 😀
inak je to normalne, zive, zdrave dieta, v inych veciach je dokonca sikovnejsi ako jeho rovestnici, pocitanie, farby, abeceda, ma paradnu pamat a logicke myslenie, urcite nie je "pomaly". aj pohybovo bol ovela popredu ako ine deti v jeho veku, aj cudzi ludia co ho prvy krat videli nam hovorili, ze je nezvycajne pohyblivy, sikovny a vnimavy, uz ked bol babetko.
mam z toho zmiesane pocity, v niecom je vyrazne popredu pred priemerom, v inom vyrazne pozadu za priemerom, ale tusim este v nicom nebol priemerny. neberte to tak ze porovnavam, to nerobim, lebo by som sa zblaznila za tie roky 😉 😀 . je to ciste konstatovanie, tak to proste je.
poradte mi prosim ako na toho nasho betara, ja mam pocit, ze je to psychologicky problem, ze je proste lenivy a pohodlny
@danula.ch ahoj nečítam celú diskusiu......myslím si že malý vidí sestričku že má plienky aj preto sa možno "vrátil"....je to indivudiálne....skús mu jemne vysvetliť že sestrička je malá a ona sa zatiaľ nevie ani hrať.....spievať, a pod..... preto má plienku .....napr. niektorí starší súrodenci chcú fľašu alebo spať pri mame............skús ráno keď vstane ho dať na nočník.....po raňajkách zas......do hod. zas......len sa opýtaj či ho nebolí bruško a nechce ísť cikať.....jemne mu vysvetli že šikovní škôlkari ako je on plienku nenosia........skús mu dať len bavlnenú obyčajnú plienočku.......na to slipky.....a uvidíš.......na noc mu ešte dávaj zatiaľ normálnu plienku.potom uvidíš ........cez obedný spánok už žiadnu.....opýtam sa nemá neakého kamaráta alebo bratranca čoby videl že chodi na wc.....mojej susede to pomohlo..má syna3.r. bol u nás na návšteve videl môjho syna že ide cikať na WC aj on šiel s ním a rovno na wc sa naučil....ani nočík.......z tým jedlom...nevadí ak menej papá....viem že sa trápiš.... no divím sa že na noc berie pyridoxín pretože viem že na večer sa nesmie brať.....to len na okraj..........skús si vypýtať od doki sirup Peritol ten je na chuť do jedla......hneď po úžívaní mu kúp béčkový vitamín napr. Pikovit........v škôlke môžu dokrmovať deti ak si to žiadaš......tam by som nevidela problém......doma ho nechaj papať koľko vládze a ty ho dokŕm........niektoré deti nevládzu všetko spapať samé.............a troška sladkostí z mierou nezaškodí........nervová sústava potrebuje cukor 🙂
@mecenga 4 roky su uz hodne neskoro na riesenie problemov s recou, teda su deti co sa rozrozpravaju vo vyssom veku alebo im ako sa hovori skolka pomoze, ale babske reci ''neboj, sa ti rozrozprava'' su v tomto pripade viac na skodu ako na osoh. Pokial je za tym zavaznejsi problem, je to uz fakt neskoro. Tu urcite plati, cim skor, tym lepsie!
Tak problem s jedenim sme mali presne tento.a zlepsilo sa to az ked som naňho prestala tlacit a prestala ho krmit.jednoducho som mu stale opakovala,ze ked sa nenaje sam,bude hladny.je to tazke-predsa len,necham si syna len tak,bez jedla????ale casom vzdy prisiel a najedol sa aj sam-a poriadne.a to ako 3,5rocneho som ho krmila,len aby sa ako tak najedol.no a potom som mu vlastne takto uzazala,ze nemoze byt lenivy...a funguje to.
A plienky...?zakazdym ked sa pokakal alebo pocikal sme isli do vlaznej sprchy-nie studenej/nie nejaky sok mu spravit,.bolo mu to max.neprijemne,stale som ho upozornovala co bude ak sa pocika,pokaka a tak sa bal tej spchy,az sa postupne zacal pytat.tak skus,toto su moje rady-nam naozaj pomohli
@katy1979 Nechcela som sa ťa nijako dotknúť, čítala som, že práve u vás to význam a súvislosť malo. Myslela som to všeobecne, ľudia poznajú pár symptómov autizmu, konkrétne to ukladanie do radu, očný kontakt, ešte možno nejaké zatváranie dverí či trasenie rúk a hneď diagnóza 😉, to však autorke diskusie veľmi nepomôže, akurát ju to viac vystraší. Je fajn, že si napísala konkrétnu skúsenosť, tým, že bude mať @danula.ch rôzne info, získa aspoň prehľad a radu kam sa obrátiť. U nás podobné ťažkosti v rovnakých oblastiach dopadli inak, tiež inak ako štandard. Rozhodne potvrdzujem najmä jednu vec čo si napísala, že je to skladačka, aj spätne mi stále dochádza, že niektoré veci zdanlivo nepodstatné, napokon súviseli s ostatnými zdandlivo nepodstatnými.
@laskonkakaty aj ja to takto chcem, navrhla som to pred mesiacom mm, ale on je proti, vraj ho este skusme krmit, lebo inak si zvykne na male porcie a bude to este horsie
@zuzkat1
@laskonkakaty sprchu po kakani som zaviedla pre tzydnom, ale akosi mu je to jedno, ma rad vodu, aj studenu 😅
Ak ani studena mu nevadi,to uz naozaj neviem co bi som ti poradila☹
Ale s tym jedlom view ze toto zaberie,aj kamoske sa potom maly rozjedol,aj mne.tak drzim palceky
Odporúčam psychológa, logopéda, gastrológa, imunológa. Nečakať, lebo ak tam problém je, nezmizne, len sa zafixuje, zhorší. A ak tam nie je, budeš kľudná a budeš vedieť, že malý je ok.
@modra1 no ja praveze tiez uz mam nejake poznatky o tychto problemoch, nie je to smerovanie len k autizmu a nejde samozrejme len o ukladanie auticok do radu, nemam cas rozpisovat sa, tu temu si poradila spravne, podla mna tam nejaky problme bude, ci sa jedna uz o disfaziu, oneskoreny vyvin reci, alebo nejaku inu poruchu, ale teda kedze maly pozna uz pismenka, aj cisla, tak to zase zvacsa dysfatici nedokazu , ale jasny smer a terapiu danuli da prave psycholog a urcite tieto vsetky problemy spolu suvisia.
@danula.ch
@modra1 takisto napr ze povie - " ty chod" namiesto ja idem, to je vlastne echolalia, on vie, ze tak ludia vravia, ked niekam idu a teda on to odpocuval a takto to vyjadruje, echolalie samozrejme nie su specificke len pre autizmus, ale aj ine poruchu, napr pragmaticko-semanticky syndrom. takze urcite len psycholog v tomto poradi, skus sa obratit este na sisstin , ona je v tomto tiez dost erudovana, takze urcite poradi
@zuzana76 gesta? povie pod a kyvne rukou, povie tam a ukaze prstom na konkretne miesto. myslela si ine gesta?
komunikacia s inymi ludmi bola pred skolkou velmi problematicka, vyslovene sa az bal deti a cudzich zien. ked si na niekoho zvykol, bol v pohode, zahral sa s detmi, nahanali sa. teraz je to uz ovela lepsie, aj ucitelka v skolke hovori, ze robi pokroky. prve 2 mesiace sa nezapajal do spolocnych aktivit a nehral sa s detmi
ak mu niekto zoberie hracku, chce ju naspat,ale ked necha sa ukecat, nech sa aj ine dieta zahra s hrackou. teraz to mame take, ze aj mala mu obcas zoberie hracku, tak zavisi od toho, ci je to jeho fakt oblubena hracka. vtedy ju malej moze zobrat a donesie jej inu hracku. na ostatne veci mame pravidlo, ze malej neberie nic, kym sa s tym hra, az ked sa mala dohra, moze si to zobrat. a aj naopak to tak robime. pekne to funguje 🙂
@danula.ch ja som bola s malým na neurologickom vyšetrení a tam v čakárni som sa rozprávala s mamičkou, ktorá mala šikovné dievčatko, asi 5 ročné ale rozprávala veľmi málo. tak jej robili CT a zistili, že má zablokované centrum reči. takže by zbytočne išla najprv k psychologovi a logopedovi, najprv bolo treba zistiť, prečo takmer nerozpráva..
Nehovorím, že je to váš prípad, možno nie, ale aspoň budeš vedieť, na čom ste. Ak je neurologicky vporiadku, tak až potom riešiť psychológa a logopéda. Lebo psychológ a logopéd sú na dlhé trate, veľa návštev.
A naopak, ak by mal aj on zablokované niečo, tak s tým môže súvisieť aj všetko ostatné. To že sa nevie naučiť byť bez plienky, že ho je ťažké motivovať a podobne.
@danula.ch možno by som ešte skúsila niečo, čo pre teba ako mamičku dvoch detí nebude najlahšie... kúpiť mu šteniatko.. psíci sú veľkí terapeuti a môžete ho spolu učiť hygienickým návykom. Malý sa s ním bude chcieť rozprávať, budete mu spolu dávať papať aby bol velký a silný a podobne.
@zuzana76 neviem, ja by som to riešila najprv takto... ja mám 7 mesačného syna a od narodenia beháme po nemocniciach a vyšetreniach..a môžem povedať, že to nie je ani pre neho, ani pre mňa najpríjemnejšia činnosť.. ale dosť som toho v tých nemocniciach počúvala aj od zdrav. personálu a pokiaľ by sa dalo, tak by som problém riešila čo najkratšou cestou.
@danula.ch neviem ako zacat, moj syn sa " zmenil " niekedy okolo druheho roku. Vyvrcholenie bolo ked mal 2 a 7 mesiacov ked mi zacal robit autistu. Prestal pouzivat tych 10 slov co ovladal. Zacal na vsetko hovorit tim a pa. Bol kopka nervov, ked sme sli vonku tak len trasou ktoru ukazal ||( vzdy rovnaka), auta tiez ukladal a aj uklada do radu. Vraj aj ocny kontakt mal slaby. Nerozumel co mu vravim. Az som s placom nabehla k lekarke a zacali sme kolotoc vysetreni. Zacali sme neurologiou, foniatriou a psychologa. FOniatria je v poriadku, tak isto foniatria. K psychologovi chodime doteraz, nic mu nezistili, len ze je zvlastny 🙂 a chodime aj k logopedicke, ta mi pomohla najviac, ukazala ako sa mam rozpravat s malym, mam pouzivat gesta a kopec veci som musela zmenit v pristupe k malemu. Naucit sa s nim " rozpravat ". Po vyse roku sa trosku kominikacia zlepsila, konecne zacal opakovat slovicka. Pozna vela sloviciek ale este ich nespaja. Najdlhsia veta je " kde je mama " Stale ma komunikacne schopnosti dvojrocneho dietata, ale zlepsuje sa to.
Takze jednoznacne odporucam lekarov, aj psychologa 😀 pekne vas rozanalyzuje 😀 a mozno aj tak nic nezisti. A logopedicku ( my mame mladu, a fakt mi velmi a aj malemu pomohla )
A co sa tyka jedenia, moj zje akurat cestovinu, ktoru mu uvarim a zje vo svojej kuchynke na svojom riade. Uz neriesim jedenie, podla mna od hladu dieta umriet nemoze. Gastro mame tiez v poriadku.
A co sa tyka chodenia na wcko, tak sa naucil dost neskoro.
@zuzana76 nie je pravdou,ze autisti nepouzivaju gesta. Ja mam trojrocneho autika,ktory ma navyse aj dyspraxiu a kym zacal rozpravat,pouzival vyse 90 giest,nimi sme sa dorozumievali 🙂 Take zakladne gesta,ako ukazat kam chce ist,zakyvat.zavolat a pod,to vedel daleko dozadu 🙂
@danula.ch urcite s malym navstiv dobreho psychologa,logopeda,neurologa.Oni zistia,v com je problem a pomozu nastartovat rec,aj ostatne 🙂 Ako sa sprava maly v skolke? U mojho napr nebol problem plienky,pytanie sa na wc,samostatne papanie a pod...Ale v skolke tu inakost vidiet-s detmi si zatancuje rozcvicku v kruhu (tam sa spievaju detske pesnicky a imituje sa),naje sa s nimi za stolom,posmyka na smykalke,ponahana.....ale ostatne sa hra medzi nimi,ale sam.Nevyhladava spolocnu hru,max ide za hrackou,ktora sa mu paci.... v Nr mate Mlyny,tam hore je detsky kutik so smykalkami-zdrave deti sa smykaju,hraju,kontaktuju...moj sa smyka,vezme si od deti lopticku,ak mu podaju,ale ziaden kontakt nevyhladava.
Veci ako cisla,pismena,ratanie do 20,ukazat a pomenovat farby,tvary,zvieratka a pod,to vie davno,podla tohto nikto nezisti,ci dieta je,alebo nie je autik.

@katy1979 u koho ste to zacali riesit?