5-ročná dcéra nedodržuje slovo. Ako by ste sa zachovali?
Ahojte, viete mi poradiť ako za zachovať keď dcéra (5r) permanentne nedodržuje svoje slovo keď sa dohodneme napríklad doma že dnes nejde ku kamarátke a nasledne keď ju stretneme na ulici tak nechce od nej ísť domov a môžem skúšať čokoľvek ako ju dostať domov ale nič nezaberá a robí scény že ona domov nejde…
Nastavila by som jasné hranice a neustupovala. Keď ste sa dohodli, že nejde, tak nejde a môžu aj traktory padať. Zobrať domov s cirkusom, keď to inak nejde.
ked ti bude 5rocne dieta diktovat, ono to uz nikdy lepsie nebude. Drzim palce
Keď raz nemôže, tak nemôže, nenechať rozkazovať 5 ročnej.
Ja sa s detmi nedohadujem kam mozu a nemozu ist . Idu len tam kde ja rozhodnem. Toto nechapem ze 5r stretnes na ulici si sa sekla a malo to byt 15r ?
@miadi no my sme susedia a proste sa stretávame pravidelne keď my ideme z obchodu napríklad a oni akurát prišli domov zo školy atd (kamoska ma 6r)
Ony sa rady spolu hrajú ale nie vždy môže k nej ísť keď si zmyslí a ona to nevie pochopiť. Vysvetľujem jej to ale vždy keď už sa s ňou stretne náhodou tak sa nevie odtrhnúť a dokonca na mňa kričí že ona nejde domov .. my jej môžeme doma dohovárať aj priamo na mieste ale po dobrom na ňu nezaberá :(
Nezabera po dobrom, zaberie po zlom. Ide sa domov a hotovo. Doma mozes rumazgat, ale hranice urcujem ja. Ked nebudes dnes rumazgat, tak cez vikend k nej mozes ist
Mna by zaujimalo, ako sa vlastne ku tej kamaratke dostane, ked poviete, ze tam dnes nejdete a potom ju odtial nevies dostat.
Aha to bolo myslene ze ked stretnete tu jej kamaratku na ulici.. tak dcera sa hnet hrabe k nim a nechce ist domov . Tak Mozno nech dojde kamaratka k vam viac .?
Tak sa dohodnúť s jej mamou, že len cez víkendy napríklad. Nech aj ona rázne povie, že dnes nie.
@thereisabear nič v zlom. Ale je to ľahko povedať. Len, že na vlastnej koži to mám aj ja vyskúšané. Moja 7 ročná dcéra tiež takto robí. A čo urobíte keď sa zaprie a nejde? Budete ju ťahať na silu? A ľudia okolo na vás zavolajú políciu alebo sociálku ako sa správate k dieťaťu. V obchode som mala takú skúsenosť tiež. Dcéra chcela sladkosti. Máme ich plný košík už musím vyhadzovať lebo to neje. A keď som jej povedala nie začala vyvádzať na čele tesco a pani čo išla okolo mi povedala či som normálna čo jej to nekúpim.
@miadi ano tak som to myslela… my sme dohodnutí že cez víkend k ním prideme sa pohrať ale ani to nefungovalo…. Ja potrebujem radu ako tieto nepríjemne situácie zvládať lebo to nie je prvý krát 🙄
Musis jej vysvetlit ze na navstevu sa ide len ked 1 ju oni pozvu 2 a ty dovolis. Ze nemoze si robit co chce. Ked povies nie tak to znamena nie, a ked bude robit cirkus u nich ze nechce ist domov tak tam tak skoro nepojde .
Chytiť ju za ruku a ideme. Keď nie, dať na zadok. Lebo zjavne s vami točí poriadne. Žiadne ťuťu, prosím poď. Ideme a hotovo.
A vzdy jej oznam ze este 10 minut a pojdeme domov este 5 a musime ist domov .. deti potom vedia ze ok zachvilku sa zabava konci a nereaguju tak negativne ako ked ten oznam pride uprostred hry ze “ koniec ide sa domov .”
Aby nerobila sceny ked budete od nich odchadzat.
Veď nech reve, neustup a ber ju domov. Spravila by som kalendár s dňami a označila kedy je pozvaná na návštevu. Tak sa časom naučí pozrieť dnes je utorok, idem do škôlky a domov, dnes je sobota po obede môžem ísť ku Danke na návštevu.
Normalne sa porozpravaj s jej mamou a dohodnite si navstevy. Ved raz bude ona u nej, druhykrat zase kamaratka u vas. Tak aby to bolo 50:50. Ved to je fajn, ze ma kamaratku a chce s nou travis cas nie? Ci aky je vlastne dovod, ze ju tam nechces pustat?
@petra372016 mám s tým dosť bohaté skúsenosti a áno, vezmem a odchádzame. Ale je pravda, že mám mladšie deti ako 7.
@petra372016 tieto situacie som mala tiez, necham dieta na podlahe a odchadzam (samozrejme sledujem spoza rohu) - dieta sa nakoniec zdvihlo a hladalo ma. Ak reval, tak reval, nic sa nedeje. Nie som povinna kupovat stale sprostosti. Je ine ked je dieta smadne alebo hladne - najdeme kompromis. ale vydierat sa nedam
Moje deti odchadzaju bez scen bez hnevu s kludom 😊a to mam aj hyperaktivne.. je to jednoduche ked ich naucis tomu ritualu oznamovat im par x dopredu ze ich cas na danom mieste sa konci. Ine deti nikdy nechcu odist od nas z play date dohaduju sa s mamou niektore este aj v 8r tantrum scenku skusia. Lebo mama z nicoho nic zahlasi “ ideme uz domov “ .,
zoberieš decko a ideme....nech sa po ceste vyreve, nech sa hádže o zem, vykričí sa....dá sa to samozrejme napísať aj milšie, ale pointa je rovnaká...ak to nepôjde po dobrom, pôjde to po zlom....pointa je jednoduchá, ty určíš hranice a nepopustíš....a týka sa to aj toho na čom sa dohodnete.....
@petra372016 nič v zlom ale ani 4 kurátorky a celá policajná stanica by mojím nie nepohli, proste len sprosto nechávaš deti vydobiť si svoje plačom 🙈. Potom to tak dopadne. A áno, predstav si, že ako matka môžeš svoje dieťa chytiť za ruku a vziať domov. A tetu v obchode si mala poslať tam, odkiaľ prišla. Bodka.
Nerozumiem.. To idete domov, a ona ti odrazu len tak utečie k nim na dvor? Co mate spoločný dvor?
Lebo inak nechápem, ako môže proste ist len tak k susedom, a potom ju nevieš dostať preč? Ako sa tam vôbec dostane bez tvojho vedomia ci dovolenia?
A keď teda už tam nejako pôjde, tak jednoducho idem, poviem "Nie, Katka, dohodli sme sa, ze sa budeš tu hrať cez víkend" a berieš ju preč. Keď bude robiť scény, aj tak ide preč. Hodí sa o zem? Zdvihnem a ideme preč. A kľudne dostane aj rovno tam cez zadok, susedia nesusedia.
@petra372016 áno presne tak. Zoberiem aj nasilu a hotovo. Neboj sa, to fakt myslís ze okamžite by volali sociálku, lebo si vzala nasilu preč vrestiace dieťa? Určite nie.
A keby mi toto zahlásila daka cudzia tetka v obchode, tak jej poviem, ze ja rozhodnem, co kúpim a co nie,nepotrebujem jej názor.
Takú ešte nehrali, aby mne deti diktovali a vydierali placom, čo kúpiť alebo ku akej kamoske ona chce nechce ísť. Nepôjde a bodka, schytim za ruku a ideme. Ešte by dostala aj trest, že robí scény na ulici. A v ďalšom rade mi môže byť jedno čo si myslia susedia, ženy v obchode a pod. Už po ceste zo škôlky jej povedz, že nikam nepôjde, aby bola pripravena. Nastavovať hranice. A hlavne nemať strach.😏
Moja sestra raz ponukla svoje vrieskajuce dieta policajtom (odmietla jej dat cokoladu a mala hysak) tak sa pytali co sa stalo lebo vrestala ako pavian v aute a nechcela vystupit (onil len nahodou kontrolovali auta a tak sa spytali) iba skonstatovali, ze ma pocuvat mamu a cokolada nebude s konstatovanim, ze maju vlastnych upistancov doma. Neboj ked svoje dieta Vezmes za ruku a odvlecies domov ruciace socialka ani nikto ta riesit nebude … to by museli mat pred kazdym parkom autobus, aby tam napratali vsetky vzpierajuce sa deti. Kamaratka chodi do skoly, tak proste nema na nu cas … iba cez vikend, koniec diskuzie. Tetke v Tescu si mala povedat nech kupi ona … alebo nech sa nestara. Nenastavis hranice teraz v 10 tich bude neskoro
Je ešte príliš malá. Jednoducho vtedy to myslela úprimne, keď sľubovala a "dohodla" (PS - to nie je dohoda, väčšinou je to manipulácia rodiča, aj keď snáď v dobrom myslená), ale na tej ulici zrazu straaaaaašne chce ísť ku kamoške a všetky dohody a racionálne dôvody prečo nie, sú zabudnuté. Na to si ty - mama, a rozhodneš za ňu, ak máš teda logické argumenty prečo nie - napríklad kamarátka má určite nejaké povinnosti doma a nečakala návštevu (kamoška -tvoja kamoška predpokladám?). Alebo musíme ísť teraz spolu domov, aby som stihla navariť, okúpať ťa, dať ti večeru, pripraviť sa do roboty, všetko stihnúť, ale môžeme sa s Jankou dohodnúť na iný deň atď.... aby si bola načas v postieľke, alebo aby si bola s tatom... neviem, z akého dôvodu ju nechceš pustiť ku kamoške, ale normálne jej ten dôvod povedz rovno tam na ulici, prečo nemôžete/nemôže ísť teraz ku kamoške 🤷. Doma by som jej vysvetlila, že sa to proste takto nedá a nerobí, že na návštevu sa nepozveme sami 😁, že sa to nepatrí.
@jaskolka no mám už skúsenosti s tým. Napríklad hrala som vonku z malím a manželom futbal. Dcére som povedala nech počká chvíľku sa budeme venovať malému a potom jej. Začala vrieskať. Vyvádzať. Vonku bol sused a skočil do mňa že na ktorý chuj sme ju brali von. Že sa jej nevenujem. A tak po mne kričal. Alebo napríklad chytil si bývalého a jemu debiliny povedal. A potom bývali také používa na súde. A robí z mňa špinu a z malej anielika. Preto nemám rada také situácie.
@olimuc áno to máte pravdu. Však v Tom Tesku som jej tak povedala. Ale proste mne sa jedná len o princíp. Vie pani pochopiť lebo aj ja také mám.

stretneme na ulici? 5rocne dieta?