6 mesačné dieťa sa nechce pretáčať

kalman
6. feb 2012

Moja 6 mesačná dcérka sa nechce pretáčať :( dnes sme mali poradňu a doktorka povedala iba že to nie je dobré , ale nič viac ☹
Už vie sedieť skoro sama , dvíha hlavičku keď leží , pasie koníky aj sa hrá s nožičkami a rada sa hrá s hračkami aj si ich zoberie ktoré dočiahne , ale neotočí sa:(
Čo mám robiť ? Ako ju naučiť otáčať sa ? Navádzam ju otočiť sa aj jej pomáham ako sa otočiť ale sama nechce. Prosím poraďte

estterka
6. feb 2012

ani nasa sa nepretacala-dost dlho,snad aj do 8-9 mesiaca,leniva bola 😉 a je uplne v poriadku 😉 nemozme vsetci zapadat do tabuliek 🙂

emanka
6. feb 2012

@kalman Ahoj, naša malá sa tiež v tom veku neotáčala a keď som ju chytila za ručičky nevytiahla sa do stoja. Usúdila som, že je nejaká slabá a že to nie je v poriadku. Povedala som to dr. a tá nás poslala neurológovi. Prvýkrát sme tam boli, keď mala 6,5 mesiaca. Malá bola hypotonická od pása dole, museli sme cvičiť Vojtovku.
Takže, povedz dr. , že chceš ísť pre istotu k neurológovi, lebo ten môj mi povedal, že sme tam mali už dávno byť, že by potom išlo všetko jednoduchšie a rýchlejšie. A radšej tam ísť zbytočne ako neskoro.

evicaevica
6. feb 2012

Ja na tom nevidím nič zlé. Keď je inak pevná, dobre si drží hlavičku a naviac vravíš, že už skoro sama sedí... Ono to môže prísť zo dňa na deň 😉

riamim
6. feb 2012

@kalman Možno by bolo dobré skočiť s ňou k neurologičke. Nie je to traumatizujúce vyšetrenie a poradí vám na to nejaké cviky. Možno o nič nejde, len je lenivejšia.
Viem, že sa cvičí tak, že keď leží na chrbte, jednu nožičku jej preložíš cez druhú a tak ako keby si jej pomáhala pretočiť sa, ale lepšie by bolo, ak by ti to niekto ukázal.

kalman
autor
6. feb 2012

Ďakujem za rady.
@estterka Niesom tabulkový typ , moja malá pevne stojí na nôžkach čo aj lekárka potvrdila a dokonca behá v chodítku už dva týždne.

@riamim Presne ako píšeš ju navádzam preložením nôžky aby sa otočila aj ju otáčam len sama nechce tak ma dnes vystrašila lekárka , ale nepovedala ktomu potom nič viac

estterka
6. feb 2012

@kalman o choditku si sice myslim svoje 🙄 ..ale teda vidis,tak sa netrap 🙂 nasa ked som sa jej pytala na pol roka,ci sa uz ma pretacat povedala,ze vobec nemusi..

katren
6. feb 2012

nas Misko sa tiez nepretaca 😉

edie63
6. feb 2012

Nasa sa parkrat pretocila ked mala 6 mesiacov a potom prisla 2mesacna pauza (ja som z toho bola vystresovana, vyskusala som rozne sposoby, aby som ju nejako motivovala, ale nic), potom zase prisla na to, ako sa to robi. 🙂 Nasa doktorka si z toho vedu nerobila, pretoze videla, ze dcera je inak sikovna a vitalna (a myslim si, ze takto by to malo byt a nie strasit mamicky s cislami v tabulkach).

minewka
6. feb 2012

čauko, moja malá sa začala sama pretáčať až v 6 mesiaci - ale do 5 mesiacov nosila abdučknú perinku kôli zlým kĺbikom.

Je veľká a dlhá na svoj vek, väčšia, ako bežné deti, tým, že tak dlho nosila perinku, "necvičila", svaly sa nestíhali jej váhe a výške.

Už od 6 týždňov cvičíme Vojtovku, teraz už len také rehabilitačné cviky, pravidelne, 1x do týždňa, veľmi jej to pomáha, vždy po cvičení vidím pokrok.

Odporúčam rehabku a cvičenie.

To, kedy sa dieťa začne pretáčať nie je až tak dôležité - ale určite by som dieťa nedávala do chodítka, keď nemá zvládnuté základné vývojové stupne. Detská chrbtica sa potrebuje správne zakriviť - preto sú dôležité všetky fázy - ako pretáčanie, sedenie, 4nožkovanie - aby sa chrbtica správne zakrivila a dieťa nemalo v neskoršom veku skoliózu. (sedieť by napr. mala, keď sa sama vie posadiť , nie, že ty ju posadíš)

Samozrejme, možno to proste preskočí a nič sa nestane.

Je len na tebe, či chceš, aby sa svalstvo vyvíjalo a spevňovalo tak, ako má a pomôžeš tomu vhodným cvičením.
🙂

annalena
6. feb 2012

@kalman
Moja sa prvykrat pretocila v 9 mesiacoch 😉 Je na lekarke, aby zhodnotila, ci sa jedna len o "lenivost" alebo treba dalsie vysetrenia, napr. neurologia alebo rehabilitacie.
A inak davaj si pozor, ak malu pasivne posadzujes a davas do choditka, tak nieje vobec motivovana nieco robit sama, preto sa ti ani tak skoro nemusi zacat pretacat. Vhodnejsie je nechat lezat a motivovat hrackami, nech skusa sama. Viem, lahko sa to pise, ja som tiez nervacila 2 mesiace, lebo moja nechcela byt na zemi ani za nic 😀 (ja som neposadzovala, ani nedavala do choditka)
A to cvicenie co pise @riamim u nas velmi pomohlo, nam to ukazal normalen pediater, do 2 tyzdnov sa pretocila, cvicili sme pri kazdom prebalovani... 😉 ale ked cvicit, tak je fakt lepsie, aby ti niekto ukazal ako.

kalman
autor
6. feb 2012

@minewka

@annalena Baby ďakujem za rady a asi chodítko odložíme na neskôr a skúsime cvičiť 🙂

lutia
6. feb 2012

@kalman ani my sa nevieme pretacat....pekne sa vie chytit mojich ruk a vytiahne sa do sedu, aj koniky vie past ale pretacat, plazit a stvornochovat nevieme...a nerobim z toho este problem, ak to nebude do 8 mesiaca ked mame ist do poradne tak sa spytam mudr. co a ako ale tiez si myslim ze kazdi mudr. ma svoj nazor na tuto "problematiku" tak ako vsetci ostatni...co clovek to ini nazor 🙂))

pralinkaaa
6. feb 2012

@kalman ahoj mne sa začala malá pretáčať až v 7 mesiaci a všetko pekne potom sa naučila skoro naraz 🙂 tiež sme dlhooo čakali...podľa mňa to netreba riešiť. príde to neboj 🙂

teddynko
6. feb 2012

@kalman Jooooj, neboj sa nič, môj sa začal otáčať teraz v 10 tich miesiacoch! No a čo! Je ťažký, má 12 kíl, a to hlavne na riťke a stehnách má poriadne šunky, tak mu holt zavadzajú! 😀 Inak je veľmi šikovný, len to pretáčanie, keby ste ho počuli , ako pri tom stená, ako starý dedo! 😀

feb13
6. feb 2012

@kalman Ahoj choditka vobec nie su vhodne pre deti, to ti povie asi kazdy lekar. S tym pretacanim by som povedala ze ju skus k tomu motivovat, najvacsia motivacia je asi zvedavost deticiek... teda nejake hracky, podnety ktore by lepsie videla keby sa pretocila. Ci jej pomozes prelozenim noziciek neviem, ja som tiez tak skusala s malym a nakoniec to urobil uplne inou technikou nez ja som myslela, proste musel na to sam. A este co vraj tiez pomaha, ked lezi vela na bruchu (deti sa najpr otacaju na brucho a az potom na chrbat), to sama zisti ze v tej polohe ma lepsi pohlad na svet a preto ked bude na chrbte bude mat vacsiu motivaciu pretocit sa.

jarkam2
6. feb 2012

@kalman naša malá tiež bola lenivá, ale potom sme začali chodiť na detské plávanie ... do mesiaca sa nielenže otočila, ale si aj sama sadla a začala loziť ! Teraz sme začali ďalších 5 týždňov kurzu a už sa aj postaví pri opore. Tak ak máš možnosť chodiť s ňou na takéto detské plávanie, to môžem len odporúčať!

viva13
14. feb 2014

Ahoj, mám kamarátku, ktorá má 5 mesačné bábätko a ono stále leží na chrbátiku v hojdačke,je to normálne? nemali by sa meniť polohy?tam je aj ked spinká aj ked nie.

michaelapsotova
14. feb 2014

Moj sa zacal s chrbatiku otacat az teraz ma pomaly 8mes a od 6 mes chodi ... uz teraz za rucicky je to individualne ale radsej zbehnite k neuro pre pokoj v dusi

zuzanka999
14. feb 2014

Moja sa otočila presne ako pol ročná.. potom pár dní nič.. a potom sa začala pekne sama.. teraz má skoro osem mesiacov a nič iné nevie, ani sedieť, ani liezť, ani štvornožkovať ani chodiť.. pediatrička mi na to nepovedala nič.. ale viem že niektoré deti sa prvý krát pretočili aj v 6,5 mesiaci a aj neskôr.. nezúfaj, ono to príde. Ja som malú každý deň ťahala na bok na jednu aj na druhú stranu.. potom sa až chytila sama a pretočila sa až na bruško..

deny81
14. feb 2014

neboj sa, je sikovna ked to vsetko robi. ani moj sa takmer nepretacal, nechcelo sa mu a pritom robil vsetko to co tvoja mala. ak mas ale pocit, ze by sas mala viac pretacat, skus ju nejako pri hre motivovat. ale podla môjho nazoru sa nemusis znepokojovat, ak jej nieco bude s pohybovosti chybat, vyrovna si to, ked zacne stvornoszkovat - vtedy si telo pocvici to co potrebuje ;) nerob si prilis tazku hlavu. pokojna manina, pokojne babo

sense
14. feb 2014

moja tiez vedela skor sediet a lozit ako sa pretocit z bruska na chrbat a v siedmom mesiaci sa pretocila a bolo vsetko ok....

typa
14. feb 2014

@viva13 moj maly v 5 mesiacoch tiez nevyvijal nejaku snahu na pohyb - avsak ja som ho zase stale nechavala na brusku. AZ ked uz bol velmi nervozny,tak som ho dala na chrbat. Ale sam sa o nic nesnazil. Az ked mal 7 m a 3 tyzdne sa mi zacal pretacat, par dni na to sa zacal davat na styri, o tyzden na to sa zacal plazit. Teraz ma 2 dni,ked sa neustale zo styroch skusa posadit. U nas neurologicka povedala,ze je to len pohodlnost,ale pre istotu som bola na kontrolu.

luvika
14. feb 2014

@kalman tym sa vobec netrap, moj bude mat o tyzden 6 mes. a tiez sa velmi nechce pretacat. Vie, ale nechce...uz sa vie pretocit z chrbta na brusko, dviha zadocek a snazi sa posuvat, ale je pri tom strasne nervozny po kratkej chvilke a z bruska na chrbatik sa mu podarilo len par krat. Strasne dlho sme sa trapili, kym prislo obdobie, ze som ho na brusko dala a neplakal...bud len trpezliva, ja som tiez bola z toho taka vselijaka, ale kazde babo ma svoj cas.

dobromila1111
14. feb 2014

s nasim malym sa hrame guli guli na nasej posteli,gulame sa,ako ked rolujes koberec🙂

viva13
15. feb 2014

@typa no ale toto bábätko na výber nemá, ked ho takto mama dá musí tam byť žiadna snaha o zmenu

savory
15. feb 2014

môj syn bol strašne zlaté dieťa a kým bol kojený, bol "tučko". Možno aj z toho vyplývalo, že sa mu nechcelo veľmi hýbať a vo veku 5 mesiacov len ležal na chrbátiku a v kuse sa hral s jednou hrkálkou. Už som začínala mať obavy, ale potom prišla na návštevu moja mama (bývali sme v tej dobe ďaleko) a za dva dni, čo boli s otcom u nás, ho ponaťahovala, za rúčky dvíhala a stonala 😉 akože idemé idemé uf uf, malý ju pozoroval, pochopil, že sa musí trocha snažiť 😉 a akosi ho "naštartovala" - skúšaj niečo podobné a hlavne - neboj sa, dieťa potom cíti strach, držím palčeky 🙂

typa
15. feb 2014

@viva13 tak tam sa treba porozprávať s matkou,to malé jej to nevysvetli.

kalman
autor
19. feb 2014

@luvika ahoj ja som tento príspevok dala v roku 2012 , moja má už 2,5 roka a začala sa pretáčať až ako 10mesačná to som s nou už cvičila. ale potom to išlo rýchlo v 11mesiacoch sa postavila a začala chodiť 2 dni po prvých narodeninách a do dnes je velmi opatrná a kludná 🙂

karolka1
19. feb 2014

Čítam a rozmýšlam, ako ste dopadli, super, že si práve dnes napísala 🙂 moja herečka sa pretočila prvýkrát keď mala 3 mesiace a 3 týždne. Teraz má 5,5 mesiaca, síce to vie, ale vôbec sa jej do toho nechce... Nepomáha nič, 🙂 proste ak sa sama nerozhodne, tak ju môžem motivovať koľko chcem a nič. V polohe na brušku vôbec nechytá hračky, nezaujímajú ju. O pár dní ideme radšej na vyšetrenie na neurológiu, dúfam, že aj v našom prípade je to len pohodlnosť...

luvika
19. feb 2014

@karolka1 my sme dnes boli na kontrole s nozickami, v 4 mes. ked sme boli, vsetko ok a dnes nam povedala, ze nozicky fajn, ale ze ked lezi na brusku, nevie ich poriadne od seba odtiahnut (ako keby zaba)...ze sa s tym este nestretla. Nam vsak uz nekazala balit nasiroko a zas on je taky pohodak, len na rukach sa chce nosit...takze s nim mame toto cvicit...teda roztahovat nozicky. Ale my sa uz pretacame jedna radost, dam ho na deku a automaticky sa pretoci na brusko a hra sa s hrackami, chyta, taha, len sa potom hneva, ze sa nevie on pohnut a otocit na chrbat s5 este nevie...zacne plakat a je po hrani. A na ortopedii mi vravi lekarka na moju otazku "a co ho mam nechat plakat, ked nechce byt na zemi?" - vraj ze ANO!!! no ja nie som zastanca toho, aby silou mocou tam lezal a plakal...