9 mesačné bábätko ešte nesedí
Ahojte maminy,
mám 9 mesačného synčeka a ešte sa sám neposadí. Prosím poradíte mi čo robiť? Ako mu pomôcť? Chodíme do nemocnice na cvičenia a užívame Encephabol (predpísaný neurológom).
Co Vojtova metoda? Cvičíte?
@lenka0906 sezení myslím není až tak akutní - v 9 měsících je ještě času dost. Ale psala jsi, že ještě moc neleze, spíš to by měl neurolog řešit. Když bude lézt, tak se z toho taky brzy posadí, nejdříve křížový sed a později klasický. Nebo se pletu? Naši kluci taky začali sedět později...
Ahoj. U nás Danka lezla o 106 už od půl roku, ale posadila se sama až k 10. měsíci. Sedět je totiž prý velmi těžké a dětem trvá, než na to příjdou, co a jak. Tak tomu dej ještě čas. 🙂
Naše dcera se posadila, když jí bylo 10 měsíců a 1 týden. Do té doby se jen plazila. Moc nás to překvapilo, nesedla si jako většina dětí z kolínek, ale z lehu -šikmým sedem. Pak teprve se naučila na kolínka a během 14 dní začala lézt. Neboj, malý na to přijde a má ještě čas 🙂
Syn začal sedět až v 11 měs., a to jen na patách... když jsme mu dali nožičky dopředu, tak se klátil... Normálně začal sedět až v roce 😉 A to nás nikdo na rehabky neposílal.
Ani moja nesedela. Sediet zacala na 10 mesiacov, plazit sa na 11, postavila sa na 12 a v 13 mesiacoch behala ako vichor...len klud, deti vedia, co robia🙂 A ja by som neviem co dala za to, aby teraz aspon trosku lezala🙂
@lenka0906 ahoj, vidim sa velmi trapiš...nuž nepoznam diagnozu tvojho synčeka, to by mali vediet len doktori...ale ak je zdravý a všetko ostatne je v poriadku, nuž okolo toho 9-10 mesiaca je už najvyšší čas aby si sadol. Musiš ho ale pozorovat z celkoveho hladiska, či sa dokaže otačat z bruška na chrbbátik, a opacne, či ked je na brušku dviha hlavičku vysoko a dočahuje sa za predmetmi,či ked leží na chrbatiku a podáš mu ručičky tak sa sám pekne dvihne a posadí.....ak toto robi tak je ok a je len otázkou času kedy bude sam sedieť 🙂 tak si to odsleduj a netráp sa....zatial čakaj ešte ten mesiac
a moja dcerka zase zacala neskoro chodit, asi až na 16 mesiacov tak že uuuuplne sama bez pomoci, ale aj tak občas padla....a vieš čo som sa natrápila ked sa ma každý pýtal a kolko ma vaša??? ja že rok aj dva mesiace...a to ešte vobec sama nechodí??, juuuj tak my sme behali ako 11 mesacne 😢 ...som myslela že sa namieste rozplačem....a moja malá je ešte postavou ako väčšie detičky tak každý si myslel že ma aspon dva roky a ono chudatko ešte len rok malo 😉 ...ale zato dnes ma dva roky, beha sama ako raketa...a rozpráva lepšie ako trojročne deti..a kreslí na urovni školkára, je mudre, slušne a inteligentne, zahambi v tomto aj tie čo sa mi vysmievali..... 🙂 neboj, každe ma iné tempo vývoja, a v niečom je pozadu, v niečom predbehne iných...a uplne ta chápem ako sa citiš na ihrisku, ked ta sleduju maminky" šikovnejších "detí 😉 nič neboj, dobre bude...
holky, 9 mesicu neni zadny vek... muj kluk ma ted 11 mesicu a take dlouho nechtel sedet.. dokonce se neotacel na brisko do 9 mesice a ja uz byla nervozni... doktorka nas posilala na rehabilitaci, kazdy na nej koukal, jako ze je to divne, ale nikdo nevidel nic, proc to z medicinskeho pohledu nedela... najednou uderem 9 mesice se otocil, ale nic vic nedelal.. nezvedal se na 4, a nebyl na brisku rad. Kdyz mu bylo 10 mesicu a 7 dni najednou jako kdyz lusknete prstem se vysvihnul na vsecky 4, posadil se ... a vecer uz tapal po 4 jako pejsek. Nechapu... vsecko jako kdyby mel do te doby vypnuty nejaky vypínač 🙂 do konce tydne zacal obchazet nabytek. Doktorka mi rikala, ze nejake procento deti to vzdy tak ma... proste najednou nadejde cas, a je to 🙂
Ted vidim, jaky jsem mela klid 🙂 kam jsem ho dala, tam jsem ho našla 🙂 ted uz jen litam a hlidam, aby na sebe neco nestrhnul a od nekud nespadl... pokud se decko jinak zda zdrave, uzivej si klidu, brzy skončí 🙂
@lenka0906 jeste jsem chtela rici, hlave tobe... nenervuj se, co rikaji ostatni matky... kazde mimi je jine. Mam ted treti.. u kazdeho to bylo opravdu jinak a vsichni kluci byli zdravi... prvni byl jako drak, sedel pred 6 a zacal chodit uz v 10 mesicich, ale bylo to takove, ze se vrhal bezhlave a bylo mu jedno, ze po 5 krocich ssebou prasti... az se prastil jednou moc a na dva mesice to zkouset prestal. pak znovu zacal, ale uz s vetsim respektem. Druhy kluk sedel v 7 mesicich, nelezl vubec a v 11 a pul mesicich chodil. Treti byl lenoch, jak jsem psala prispevek nahore a nakonec to vypada, ze vsecko dozene a v roce se taky rozbehne... a kdyby ne, resit to nebudu.. proste az se mu bude chtit, tak to zkusi... kazdy jsme jiny a byla by nuda kdyby ne...
moj ma 10 mesiacov a tiez nesedi, akurat v kociku sa vytiahne a ked sa drzi tak ano, ( to tiez zacal len pred tyzdnom) ,
ja som ho to neucila, neposadzovala pasivne, nech na to sam pride
dolezite je vidiet pokroky, ze sa stale zlepsuje, on az tak pred 2 tyzdnami sa rozlozil, po celej obyvacke lozi, zacina sa davat na 4 a peruje, ide to dopredu, aj ked jasne ze medzi rovesnikmi sme posledni 🙂 aj ked tu v BA ma kazdy na haku, nikto si nesepka , hovoria ze mame cas, doktorka tiez ze je ok, pohyblivy, ciperny, na mna az moc 😀
@lenka0906 a hlavne si uvedom, ze to dieta este pred 9 mesiacmi nevedelo NIC. Ved to je strasne vela, behom jedneho roka zvladnut tolko veci, ved to nie je srnka, aby sa hned postavila a starala sa 😉 ale babatko... A nas napr. tiez vobec neplazil, len dlho cuval a cuval len s pomocou ruk a potom zacal stvornozkovat. A stvornozkovanie je podla mna logicke, ze ide pred sedenim. No a co sa tyka buducnosti, nedaj sa zlakat ani na vodenie za rucicku, chodit sa tiez nauci uuuplne sam, drzim palce a pevne nervy na piesku 😉
@lenka0906 aha a co na to neurolog? Lezení je určitě důležitější nes sezení, navíc mu často předchází. Nejdřív na čtyři a pak se zhoupne a klečí na patách. Na sezení bych se teď určitě vykašlala, zkus ho spíš více motivovat, ať se snaží za něčím se dostat. Nejdřív se možná bude jen plazit - přitahovat se rukama a zbytek tělíčka potáhne za sebou a pak by se měl pomalu dostat na ty čtyři. Cvičíte nějak nebo co ti na to řekla tvá pediatrička? A dívala jsem se, že malý ještě 9 měsíců nemá, až za týden - určitě se v něčem zase zlepší 🙂 A na nějaké nepříjemné reakce okolí a lékařů se vykašli, ti by ti spíš měli pomoct a ne se ofrňovat. Tvá vina to není, my jsme zase měli problém s pozdějším mluvením a taky se malý nakonec rozmluvil.
moja malá tiež zaostávala v motorike, odoslalai nás na neurologiu robili jej krvné testy na železo zistilo sa, že málo ale rozhodne dávaj pol pyridoxínu denne je to vitamín na rozvoj nerv. sústavy my dávame tiež a taktiež sme chodili na cvičenie v Žiline je tzv. lienka je to také cvičenie hravou formou napr. na fit lopte a iné...oproti vojtovej je to hravá forma...určite nepodceňuj a snaž sa problém riešiť ...robili nám testy krvné aj na svaly musíš sa domáhať, lebo niekedy ináč to nejde... ešte na záver možem povedať, že malá urobila po tomto čo som píslala velké pokroky...a na začiatku u neurol. sa nevedela takisto dať z lahu do sedu dnes už chodí okolo stolíka...13.9. bude mať ročik
@andrejka1983 Ahoj, diagnózu má ľahký hypotonický symbol, neurológ nám napísal aj do karty, že pohybovo je na tom asi ako 3.mesačné dieťa, čo je podľa neho divné.
Z bruška na chrbátik a späť sa otáča. V polohe na brušku hlavičku dvíha, za hračkami sa v tejto polohe naťahuje. Lenže keď leží na chrbátiku a podám mu ryky, aby sa dvihol a posadil, tak to neurobí. Musím ho vždy chytiť ja a potiahnuť ho do sedu, pretože sám to nedokáže. Sú už dáke náznaky, že by sa aj možno chcel posadiť, ale len trošičku sa nadvihne, ak sa to dá nazvať nadvihnutím a hneď spadne spať na chrbátik. Ešte neleze.
A....ďakujem za povzbudenie.
@lenka0906 ak cvicite vojtovku, super...skuste ist s nim na plavanie...ans prvy mal pri porode tiez komplikacie a potom mal pohybovo problem...nebol tak zdatny ako jeho rovesnici...a aj napriek vojtovke sme este skusili plavanie a super sa "rozbehol"...snad najdete niekde v okoli nieco, co vam bude vyhovovat...a ak nie, skuste aj sami na plavku s nim zajst
...skus si pozriet toto
a su tam podobne linky, tak pomrkaj...da sa aj doma vo vani, ked si ho do viac vody vezmete ty alebo manzel...my sme aj to doma robili...a bavial sa cela rodina a malemu to pomohlo...v obyc vani v panelaku...slo to 😉
@lenka0906
Ahoj, aj moj maly ma o tyzden 9 mesiacov a este sa neposadi sam ani zdaleka. A ci by vedel sediet keby som ho posadila, to vobec netusim, lebo som to neskusala, preco by som to robila. Zatial sa dviha na kolienka, ale pohnut dopredu sa este nevie, takze tipujem, ze este aspon mesiac to potrva, kym si sadne.
A tak isto sa zacal pretacat az v 5 mesiacoch, starsie deti podobne, medzi 4-5 mesiacom, a k ziadnym neurologom sme nechodili.
Aj starsie deti si sadli az ked veselo stvornozkovali, po 10 mesiaci, a nic im neuslo...
Odporucam tento clanok:
http://www.mamaaja.sk/dieta/dojca/preco-niektor...
@petkula Ahoj, neurológ hovorí , že to nie je normálne, že je to divné. Dokonca mu do karty napísal, že vývojovo a bohyblivo je na tom ako troj mesačné bábätko.
Cvičíme Vojtovu metódu už od začiatku marca. Naša pediatrička na to hovorí, že tiež je nezvyčajné, aby 9 mesačné bábo ešte nesedelo. A viem, že ešte presne 9 mesiacov nemá, má až 08.09., ale to je za chvilku. Problém je v tom, že keď sme na kontrole u neurológa, malý sa ani nepohne, len tak leží na podložke a nič nerobí. Keď sa neurológ pokúša dať aby pásol koníky tak sa vždy len rozpleští, pritom doma pekne pasie koníky a nerobí mu to problém. Na chrbátik sa síce začal prevracať v 6.mesiaci a na bruško o mesiac neskôr ale nakoniec to dokázal.
A Neurológ obviňuje len mňa, že je to moja chyba ako matky, že malý ešte nesedí.
@rainbow0508 Ahoj, inak...ja som slobodna mamicka, nemam priatela a nemozem si dovolit platit nejaku plavaren, ktora je aj tak mu nas zavreta.
Sestricka, co k nej chodime na cvicenia ma informovala o moznosti cvicenia na fit lopte, ale neviem, ci sa vobec zacne na tej lopte cvicit, zatial ju doma nemame, ale v pripade cvicenia sa urcite kupi.
Ale dakujem za rady.
@lenka0906 preto som napisala aj o tom cviceni doma vo vani...mrkni si tie videjka na youtube a podla nich mozes doma s drobcom vo vani skusit...nam to tiez platit svokor...ani my by sme si to nemohli dovolit
@davidka27 Ahoj, pyridoxin malý užíva a aj encephabol. Na krvné testy chodievame pravidelne do DFNsP v Bratislave a železo má malý v poriadku. Som z Považskej Bystrice a my tu nemáme také centrum, kam by som sním mohla chodiť cvičiť. Chodievame do nemocnice na rehabilitácie.
@rainbow0508 Dakujem, urcite si pozriem.
@lenka0906 nemas za co...drzime palce 😉
So starsou dcerou sme cvicili vojtovu metodu a ked sme isli na kontrolu ku neurologicke,mala jednoducho ostala sediet alebo lezat a ani sa nepohla.To je ten stres,urcite aj ty prezivas stres ked ides ku doktorke. A moj mladsi syn ma pol roka a este nedviha hlavicku a od pondelka snim tiez budeme chodit cvicit. Tiez ked vidim okolo ine deti som zufala,ale potom si poviem ze sa narodil o 2 mesiace skor, tak jeho cas este len pride.
Na to cvicenie som sa pytala sama,lebo viem ze dcere to pomohlo, s nou sme chodili aj plavat a s malym nemozeme lebo manzel zmenil zamestnanie.
@zuzanamv Ahoj, dakujem, clanok si precitam. Casopis mama a ja mi chodi aj mesacne domov, takze som pravidelna citatelka.
Maly sa zacal pretac v 6.mesiaci. Na neurologiu nas objednali ihned po narodeni maleho, a ja nemozem odmietnut lekarsku starostlivost. Pravdepodobne zmenim lekara. Neurolog z toho robi velku vedu. Ze, jakto, ze este nevie sediet? Ze to uz musi a take reci pocuvam od neurologa. Ze je dost pozadu ked sa este vobec nevie posadit. Ale ako vidim, moj maly nie je jediny ktory sa este nevie posadit, citam, ze je tych babatok viac. To ma trosku ukludnilo. Najblizsiu kontrolu u neurologa mame az v januari 2013 a to uz bude urcite sediet a mozno sa uz bude pokusat postavit sa.
@lenka0906
Ten clanok by mal byt povinne citanie, je velmi dobre a zrozumitelne napisany a su tam odpovede na cely motoricky vyvoj.
Tak toho neurologa by som zmenila okamzite, to co je za pristup? A ze ty za to mozes? To je vrchol!
A okrem toho, toto co popisujes vyssie, ze ho drzis za ruky a on sa ma pritiahnut, to nie je samostatne posadenie.
Babo sa ma posadit tak, ze sa zdvihne na 4 a sadne si bokom, kym to nedokaze spravit, tak nema chrbatik dost pevny na sedenie...
Takze si nic nerob s mamiciek, ktore sa uskrnaju, ze ich deti sedeli v 6 mesiacoch, to je taka hlupa sutazivost, ak si nevedeli sadnut sami z polohy na 4 a len ich mama posadila, tak je to len zbytocne zatazovanie chrbatika.
@lenka0906 moj stredny syn mal taketo problemy, len my sme od 1.mesiaca cvicili vojtovu metodu. Dietatko sa od tretieho mesiac ak mu podas ruky musi samo dvihat do sedu,ale len na par sekund a hlavne hlava ma ist hore a musi ju udrzat nesmie ju pusti ani dozadu ani dopredu.Taketo vysetrenia sa robia hned po narodeni, aj teraz som to videla ,ked bola vizita tak moju malu doktorka hned na druhy den daal do polosedu a sledovala hlavicku. Moj syn toto nedokazal a preto sme museli cvicit vojtovku, nedokazal to ani v piatom mesiaci tak sme chodili cely mesiac na magnet, hrozilo mu ze bude na vozicku. Dnes je chvalbohu zdravy .To je pravda ,ze dieta sa musi samo posadit, bud z polohy na styroch, alebo z lahu na chrbte sa musi pretocit na bok, tak sa opriet o ruku a tahat do sedu. Toto robili vsetky moje deti.Ale v deviatich mesiacoch by malo dietatko ak je na brusku pomaly liezt za hrackou. Ak tak nerobi je tam nejaka chyba, ta by sa mala dat do poriadku pri rehab. cviceni.Chodis s nim len k neurologovi, alebo aj k rehabilitacnej lekarke. Ja som so svojim synom chodila len k rehabilitacnej a neviem si to vynachvalit a bolo to pred sedemnastimi rokmi, takze dnes by mala ta lekarska veda byt trocha mudrejsia.

aj moj maly ma 9 mesiacov, narodil sa o mesiac skor a nesedi 🙂 v choditku beha aj za ruky ide, ale sediet nechce ani za nic 🙂