Ako aplikovať handle prístup na rozvoj dieťaťa?
Zdravim ženy o tejto metodike mám prečítané dosť a to ako s citom treba dieťa jemne motivovať a stimulovať nervový systém,zrak, hmat,čuch,vestibularny systém a všetko stým spojené je to celkom pekne otom napísané ale konkrétne ako to má vyzerať keď to chce robiť rodič doma dom nenašla žiadne príklady.Ako a čo robiť vymyslieť aby to bolo v súlade s touto metodikou pretože ja nasledujem svoje dieťa vo všetkom a vidím pozorujem kedy a čo sa mu páči...ak sa chce hrať s kamienkami sypať si ich či sa v nich váľať tak to robíme,ak chce skákať či robiť kotrmelce alebo voziť sa na odrážadle alebo iba tak sa hojdať v mojej náručí tak to robíme a takto by som mohla písať až do rána ako nasledujem jeho potreby a stimulujem všetkým načo má akurát náladu len neviem ako a čo vôbec to robím správne či sa to robí nejako inak,?A ako by to malo vyzerať ak sa človek chce zamerať na konkrétny problém akým je napríklad reč alebo príliš aktívne dieťa či citlivé,,,,proste čo robiť doma ako handle pristup,dieťa má 3 roky a 4 mesiace a dysfaziu, ďakujem za odpoveď
@drobec02 cize dieťa ucic ze ty sama nemas vlastne potreby. Za chvíľu ta to dobehne. Ako mu vysvetlíš v určitých situáciách ze sa to nehodí. Napríklad bude chcieť skákať vo vlaku alebo niekde v čakárni? Atď...a kde si ty? Si posluhovac? Tebe niekto v živote dovolil všetko na co si si zmyslela? Naprogramujes si dieťa na sebecku bytosť zameranu len na seba. Musia byt aj hranice a neda sa vsetko robiť podla toho co chce dieťa. Predstav si ze mas 2 deti a každé ti začne robiť co chce.
@drobec02 Tvoj prístup je láskavý, rešpektujúci a pozorný práve tým, že intuitívne nasleduješ svoje dieťa a prirodzene napĺňaš jeho potreby, je to oveľa viac než je zvykom a teda i veľmi cenné. Pokiaľ aj ty myslíš na svoje potreby, určuješ láskavé alebo pevné hranice, nejdeš do extrému (čo sa mi z opisu vôbec nezdá), je to v poriadku. Ako pomôcť s dysfáziou: môžete fúkať do pierka, sviečky, piť cez slamku, napodobňovať zvuky zvierat, robiť zábavné, jednoduché, hlasné zvuky, spojiť piesne, riekanky, rytmus s pohybom, motorikou, opakovaním, napr. kolo, kolo mlynské, varila myšička kašičku, (pozri Paci-pac na YT). Aktívne dieťa - pomôže spomalenie, opakovanie aktivít - práve to prelievanie, presýpanie, mačkanie, kreslenie do piesku, počúvanie hudby, ktorá sa stáva pokojnejšou. Citlivé dieťa - pravidelnosť, rituály, menej a jemnejšie podnety.
@drobec02 Tvoj prístup je láskavý, rešpektujúci a pozorný práve tým, že intuitívne nasleduješ svoje dieťa a prirodzene napĺňaš jeho potreby, je to oveľa viac než je zvykom a teda i veľmi cenné. Pokiaľ aj ty myslíš na svoje potreby, určuješ láskavé alebo pevné hranice, nejdeš do extrému (čo sa mi z opisu vôbec nezdá), je to v poriadku. Ako pomôcť s dysfáziou: môžete fúkať do pierka, sviečky, piť cez slamku, napodobňovať zvuky zvierat, robiť zábavné, jednoduché, hlasné zvuky, spojiť piesne, riekanky, rytmus s pohybom, motorikou, opakovaním, napr. kolo, kolo mlynské, varila myšička kašičku, (pozri Paci-pac na YT). Aktívne dieťa - pomôže spomalenie, opakovanie aktivít - práve to prelievanie, presýpanie, mačkanie, kreslenie do piesku, počúvanie hudby, ktorá sa stáva pokojnejšou. Citlivé dieťa - pravidelnosť, rituály, menej a jemnejšie podnety.
@tiika presne toto všetko robím a áno nastavené to mám a odporúčané tiež od odborníkov a všetci ostatný komentujúci pravdepodobne nerozumejú že ide o neurovyvojovu poruchu, ďakujem za odpoveď
@drobec02 ja by som doplnila @tiika, že rozvoj reči ide ruka v ruke s pohybom. Takže ihrisko, preliezať, behať, skákať, bicyklovať, hádzať loptu, ľahké túry, .... tiež rôzne pohybové riekanky, rytmizovanie či už hrou na telo alebo s hudobnými nástrojmi (stačí aj varecha a hrniec 😉 )..
Čo sa týka Handle - spolupracuj s terapeutom, neexperimentuj sama.
@drobec02 cize dieťa ucic ze ty sama nemas vlastne potreby. Za chvíľu ta to dobehne. Ako mu vysvetlíš v určitých situáciách ze sa to nehodí. Napríklad bude chcieť skákať vo vlaku alebo niekde v čakárni? Atď...a kde si ty? Si posluhovac? Tebe niekto v živote dovolil všetko na co si si zmyslela? Naprogramujes si dieťa na sebecku bytosť zameranu len na seba. Musia byt aj hranice a neda sa vsetko robiť podla toho co chce dieťa. Predstav si ze mas 2 deti a každé ti začne robiť co chce.
@anonym_b982a5 dieťa má diagnózu a ak si nejakú aktivitu od rodičom vypýta je to ako zázrak s veru teším sa každej malinkej chvíle keď sa to stane a ty si vôbec nevieš predstaviť čo to pre mňa znamená
@anonym_b982a5 dieťa má diagnózu a ak si nejakú aktivitu od rodičom vypýta je to ako zázrak s veru teším sa každej malinkej chvíle keď sa to stane a ty si vôbec nevieš predstaviť čo to pre mňa znamená
@drobec02 autorka čo to píšeš za prístup? Skús si pozrieť niečo o senzomotorickej stimulácii.

moj nazor no v prvom rade to ze dieťaťu vsetko dovolis nie je handle pristup. ten sa realizuje skrze odbornika, ktory nastavi danemu dietatu specialne cvicenia podľa jeho potreby a tie rodic doma realizuje. a vnima potreby dietata. toto co robis je rozmaznavanie dietata. predstav si ze bude mat 15 r. a ono bude chciet na zurku kde je alkohol drogy.... a ty mu to dovolis lebo...