icon

Ako dlho trvá obdobie vzdoru?

28. máj 2023

Koľko trvalo vám? Moje dieťa má 3 roky a dokáže mi na verejnosti spraviť takú scénu že aj 2 hodiny vkuse vrieska, ešte aj doma keď prídeme. Väčšinou to je tak, že má napríklad nádchu a sa to naakumuluje. Už som zúfalá. Ľudia na mňa gánia že či mu ubližujem ;(.

Strana
z3
asod
30. máj 2023

@tanyag Nie je to u kazdeho dieťaťa. Môj syn ked mal 3 roky
sli sme zo skôlky do obcbodu.
Tam bol dlhy rad ludi. Neboli este samoobsluhy. Postavila som sa do radu, pozeram, kde je moje dieťa. Stal uprostred predajne, ruky prelozene pred bruskom, pozeral na ten dlhy rad a na moje prekvapenie povedal. Do Boha.!
Hrozne som sa zahanbila, skocila k nemu chytila za ruku a tahala von z obchodu.
Doma to nikdy nepocul.
Takze aj take veci mozu urobit nase 3 rocne deticky.
Nikdy to uz nepovedal.

luciaaaaa
30. máj 2023

Pri prvorodenej dcere sme ziadne obdobie vzdoru nemali, bolo to dobrucke, tichucke, milucke, jemnucke dievcatko typu "tu ma posad a ked prides o tyzden, ja ta tu budem stale cakat." Az kym neprisla puberta. Ta nam to teda dava vyzrat maximalne mozne. Uz druhy rok sa kazde rano prebudzam s myslienkou, nech dnes je ten den, kedy to uz bude lepsie... zatial sa taky zazrak nestal. Psychologovia tvrdia, ze ak dieta neprejde obdobim vzdoru, ta jeho osobnost sa "obrusuje" o to viac potom v puberte. U nas to teda plati do bodky.
Pri druhorodenej dcere mam pocit, ze obdobie vzdoru prichadza s tym tabulkovym 18.mesiacom. vsetko neguje, za vsetko co je proti jej voli velmi intenzivne place, hadze sa o zem v pravidelnych intervaloch. Tak si s muzom hovorime, ze hadam puberta u nej uz bude lepsia.

autor
30. máj 2023

@luciaaaaa kiež by to aspoň takto bolo 🫣

tanyag
30. máj 2023

@asod Detí nemusia doma počuť takéto vecí, stačí, že to počujú na ihriskách...na ulici a rýchlo si zapamätajú...ja napr. vulgarizmy vôbec nepoužívam a ani slovné spojenia typu DO BOHA atď. ...ale stačí mi, čo počujem od detí na ihriskách a samozrejme to moja dcéra opakuje...napr. včera...išli sme po ulici...a oproti išli 2 muži...jeden z ních skríkol..DO PIIIII....stupol som asi na klinec...a moja dcéra 4 ročná...začala opakovať a vypytovať sa prečo tak povedal, čo sa stalo atď. ...a opakovala to slovné spojenie asi 10 krát...🙄 ale hlavne na ihriskách je to hrozné..tam 8-10 ročné deti bežne používajú vulgarizmy a tie menšie sa to od nich učia...aspoň čo vidím u nás...ale potom už je na rodičoch, ako to svojím deťom vysvetlia...

andreatytler
31. máj 2023

Citala som vsetky prispevky a dufala ze sa dozviem ze uz nemame vela ale vidim ze to je velmi individulne. Nas syn ma 3.5 roka a zacal ked mal asi rok. Najhorsie trucovite sceny boli v zaciatkoch kedy krical a zlostil sa aj pol hodinu.Pamatam si ako som sedela na chodniku a cakala kedy prestane kricat. Teraz sa hneva a krici uz maximalne 5 minut, takze vidim ze sa postupne uci ako ovladat svoje vlastne emocie. Ale tu kde zijem sa tomu maximalne vsetci venuju. Jasle, skolka tam je vyucba samoregulacie jedna z najdolezitejsich veci ktore deti ucia.
Aj u nasho syna je to najhosie ked na neho nieco lezie. Potom ked je skutocne chory a ma napriklad horucky, tak to je ako med (asi je prilis unaveny na vzdorovanie), ale hned ako sa zacne citit lepsie to dobehne a je to zase narocnejsie. Samozrejme unava, alebo hlad na to treba davat pozor. U nas bol obrovsky problem odchod z miest ktore mal velmi rad (plavaren, hernicka). Na to velmi dobre zabralo lizatko, ktore dostal v aute len vtedy ak pokojne odisiel.
Opis tu situaciu kedy plakal 2 hodiny. To je skutocne velmi dlho. Mozno to bolo niekolko veci ktore na seba navazovali, ze zacal plakat koli jednej veci a postupne pribudali nove.

lenrol001
31. máj 2023

Minule som pozerala videá malého Luisa, syna princeznej Kate, nuž on prechádza obdobím vzdoru, čo on vyvádza na verejnosti.....a nedá sa povedať že by Kate nevychovávala deti rovnako. Nuž Luis je temperamentný 😅

sonia04
31. máj 2023

@andreatytler super prispevok, nedas este nejake typy ako riesit taketo situacie? To s tym lyzatkom urcite vyskusam.

28romana9
31. máj 2023

@gabika128 alebo sa tešia, že v Tom nie sú sami. :D

bunka1
31. máj 2023

Ja to riešim, že vonku vezmem dieťa (3r.) ďalej a nechám v náručí vynervacit sa. Potom to spolu preberieme. Keď dačo chce a ja nedovolím skúša ešte revat, ale po chvíli sa smeje aj...lebo už vie, že ja viem, že to je nasilu plač. Nikdy neustupim ak to je zásadne. Ale zase "nedovolené " občas povolim ak je to možné. Väčšinou po dohode. A trvá to už od 2r. Ale od 3r.intenzivne.

babulkomale
31. máj 2023

@luciaaaaa juj to je vyborne, tak to by sme mali mat v puberte uz praveze pokoj 😂😂😂

andykras
31. máj 2023

Aj my ho mame uz asi 3/4te roka ma 3 roky , reve pre vsetko. Skusa co si moze dovolit a co si vydobije. Treba presne hranice co ano a co uz nie. Tiez cakam ako na spasenie ze to najhorsie obdobie prejde . Ja som ten co neustupi tak som postrach a vyhana ma prec . A to som ho kojila 2,5 roka

damianam
31. máj 2023

Naša to nemala keď bola malá, ale teraz má 8 rokov a čo robí nechápem :( Akože neviem si vôbec vysvetliť jej správanie 😵 urobí hocikde scénu a mám pocit že už vybuchuje hnevom na každú prkotinu 😒😢

amima
1. jún 2023

Ďakujem Vám, baby, že tu väčšina z Vás autorku pochopila a nepotopila
Môj starší syn mal veľmi náročné obdobie vzdoru a trvalo dosť dlho. Ešte stále mi je ťažko,keď si na to spomeniem. Našťastie, veľa som si o tom čítala a s ľuďmi, ktorí mi naznačovali,že je to vec výchovy, som sa snažila tráviť minimum času. Trvalo mi dlhšie, kým som pochopila, že musím byť v pohode hlavne ja sama, aby som sa na to celé dokázala pozrieť z nadhľadu. Dôležité je nájsť si čas na seba, na dobitie energie, skrátka psychohygiena, aby potom dokázal človek reagovať s pokojom. Tie deti to nerobia zámerne,aby nás nahnevali, skrátka sa nevedia s niektorými vecami vo svojej hlave vyrovnať a príde pretlak emócií. Pre mňa bolo veľmi ťažké nenechať sa znechutiť pohľadmi okoloidúcich a zostať pokojná a potom vysvetľovať. A pochopila som,že s niektorými ľuďmi musím na určitý čas minimalizovať stretnutie, pretože nezdieľajú môj názor a namiesto podpory mi naznačovali, že treba dieťa zbiť, lebo je neposlušné.

basulaak
1. jún 2023

Autorka, tuto vetu si kladiem uz tyzden. Som myslela ze v 1,5 roku zacal mat vzdor. Omyl, teraz ma 2 a co uz tyzden vystraja, nechapem. Nemam slov. Lepsie dni ma 2 amoky (odstopovala som kazdy trva po 40minut) a v horsie dni ma 2-3 a plus niekedy aj nocny amok trvajuci tiez 40minut. Aj tuto noc to tak bolo. Od 0:00-0:40 vrieskal, trieskal, chcel zabuchavat dvere a nas sacat (dostava stiplavku po ruke ked toto skusa a zjavne zabera lebo uz si zacina rozmyslat ci ide sacat maminku). Cize denno denne tieto amoky kedy tecu slzy, sople a sliny potokom, je cerveny jak rak a vresti a vresti. Taha ma k sebe aby ma mohol sacat a zase dokola, no dostane za to po rukach. Cim dalej to robi tym odolnejsia a znechutenejsia sa stavam. Odmietam sprostosti typu silno objat - najvacsia hlupost v dejinach, mozno pre nejake menej temperamentne jedince ok. Minule som pocula jeden podcast kde pan vysvetlovat, ze dnesna doba stavia rodica do pozicie kamarata za kazdu cenu. Ale malokto z nas ma a chce mat predsa 2 rocnych kamaratov. Mame byt rodicia a rodic urcuje limity a nastavuje hranice aj za cenu, ze nebudeme kamarati. To pride casom ked dieta zacne viac ovladat svoje emocne zrucnosti. Toto vysvetlenie mi velmi pomaha. Nepodvolit sa a nechat dieta vyrevat, aj hodinu. Samozrejme mu pocas amoku nukam zmier a len kratko podotknem, ze ho rada pomojkam ked sa ukludni a ukazem mu naruc. Po 40 min je vysileny a prijme to, ale nie vzdy, niekedy treba rozpravocku a odviest pozornost. Kto nezazil temperamentne dieta ten nevie ci to je. Z jedneho kutika sme tak odchadzali s muzom, dieta vrieskali v kociku a my vysmiati uz na haku. Nedali sme si zhnusit den pre jeho amok. A tie pohorsene pohlady😂 bolo mi to uuuuplne jedno, tu sa vychovava. Cukor a bic.

damianam
1. jún 2023

@basulaak písala si o mojej 8 ročnej?? 😀😢 neviem či je taká silná osobnosť, ale temperamentu má za 10 deciek .. Syn má 28r. a v jej veku bol úplne iný, pritom sú ako cez kopirák... Obaja citlivý a vodcovia, ale každý tie emócie vie inak spracovať.. A to je asi u nej problém ..prešli sme po lekároch od psychosomatických problémov, až o reálne bolesti.. všetko v poriadku .. Keď som volala reálne psychológovi tak ma odbil, že treba vysvetlovať, vysvetlovať.. Alebo si to nesie už zo škôlky kedy jej každý rok /4 roky čo tam chodila menili kolektív a učiteľky.. Odvtedy stále stres a nejaké obavy z niečoho.. neviem nie som profesionálny rodič, ani psychológ.. Ja sama som dosť temperamentná osoba a niekedy to už vo mne vrie až na streche /bývame na samom vrchu 😀/ Niekedy by som rada poznala odpoveď, hlavne ak to sama nezvládnem a sama vybuchnem 😖😢 potom si to vyčítam ako to neviem zvládnuť a že nie som dobrá mama 😢😢😢

silvia2013
1. jún 2023

my sme nemali ani u jednej z dcér.

basulaak
1. jún 2023

@damianam aspon takto na dialku ta objimam 😀🤗 mame to veru tazke niekedy. Toboz ked my mamy sme temperamentne same o sebe. A mala dcera vzdor aj ako 2-4 rocna? Ci ten bol slaby, ze teraz ma taku intenzitu?

autor
1. jún 2023

@basulaak nočný des mal syn trojročný asi 4 x. A bol to des hlavne pre nás rodičov. Okno dokorán nech sa nadýcha vzduchu, studená voda na tvár nič nepomáhalo, akurát zmeniť miestnosťami rozosvieťiť. Väčšinou to bolo ak bolo po ťažšiom dni, kedy napríklad nechcel spať poobede a potom večer bol preunsvený. Raz to ale mal po krátkej večernej návšteve u rodiny čo sme boli, kde sa síce nič nestalo zlé nikdy ale mecítía som sa tam dobre ani ja. Dieťa vycíti strašne veľa a náš je vyslovenie hypercitlivý. Všimne si každý detail, je veľmi vnímavý. Osobne si preto myslím, že u nás to bude z vnemového preťaženia. Tiež musím dôsledne voliť slová, viem kedy sa to roztočí a kedy to začne, ide ale fakt o blbosti. Preto som ho ešte nedala do škôlky, vidím že potrebuje troška dozrieť do kolektívu. Si neviem predstaviť čo bude tam ;(.

damianam
1. jún 2023

@basulaak 💗 ĎAKUJEM 💗 praveze nemala nic ked mala 2-3roky, este som muzovi hovorila ze Jeeej super ze nas to obislo a nepozname to detske štorcovanie...🙃Nekric hop kym nepreskocis..🤪Tak teraz to mame v takej intenzite ze kto nezazil neuveri🥵🥵

andreatytler
2. jún 2023

@sonia04 Akurat nedavno sme mali taku malu predpripravu na nastup deti do skolky a tu je par materialov ktore ponukli. Je to v anglictine. Ak by bolo treba prelozim.
Taky strucny vycuc:
1. Maj pochopenie pre emocie dietata. Nauc ho prijat VSETKY emocie. Vsetky emocie su OK. Neoznacuj emocie za zle, skarede, neposielaj dieta prec ked prejavuje “zle” emocie.
2. Pouzivaj slova - nabadat deti aby miesto placu vyjadrovali emocie slovami
2. Pomenuj emocie. Casto vysvetluj emocie ktore citi dieta a ty sama.
3. Hraj sa vonku, daj si cas, Sustred sa na sucasnost a zi v momente.
4. Nauc sa dychove cvicenia na ukludnenie a rozne meditacne techniky na uzemnenie (neviem ci je to vhodny preklad slova Grounding.

Dychove cvicenia a techniky na uzemnenie
5,4,3,2,1 Zmyslova kolekcia (Vnimaj 5 veci ktore vidis, vnimaj 4 veci ktore ohmatas, vnimaj 3 veci ktore pocujes, vnimaj 2 veci ktore ovonias, vnimaj jednu vec ktoru ochutnas)
Prstove dychanie. Natiahni pred seba ruku s roztiahnutymi prstami. Ukazovakom druhej ruky si vo vzduchu obresli vsetky prsty. Vzdy ked kreslis smerom nahor, nadychni sa, na vrchole prsta zadrz dych na 2-3 sekundy a pri kresleni smerom dole vydychni.
Vyzualizacia snehovej gule. Predstav si ze tvoje myslienky a pocity pocas stresovej situacie su ako rozhrkana snehova gula. Poloz ju na zem a pozoruj ako sa tvoje emocie usadzaju na dno.
Potom zopar jednoduchych ako hlboky nadych a vydych, pocitanie hanok na prste, fukat bubliny ktore odnesu tvoje emocie pocas stresu, zapocuvat sa do zvukov okolia
Pre male deti moze byt velmi zaujimavy Dychovy kamarat. Dieta si lahne na zem a polozi na brucho macika a pozoruje ho ako macik stupa a klesa pocas dychania.

Uzitocne je tiez mat graf ktory pomoze definovat emocie v tom ktorom momente a co pomoze na ich spracovanie.
Modra zona – unaveny, unudeny, smutny
Zelena zona – stastny, spokojny
Zlta zona – nervozny, nesustredeny, pochaby
Cervena zona – nahnevany, frustrovany, vylakany

Radili mat doma nieco ako stres skatulu v ktorej budu veci uzitocne na odburanie stresu (napriklad lopticky co sa stlacaju, alebo akekolvek veci ktore dietatu pomahaju sa ukludnit). Potom v momente ked nastane kriza, tak sa automaticky ide k tej skatuli.

basulaak
2. jún 2023

Dakujem za info. Ano viem o nocnych desoch. Znova o polnoci s zobudil a cirkus zacal. Tentokrat po preneseni k nam do postele sme ho ignorovali. A tvarili sme sa ze spime, resp ja som aj driemela. A zo 40min sa vresk skratil na 15-20 a potom zistil ze sa nic nedeje lahol a zaspal. 🙂 ignoracia funguje. Lebo slova ani dotyky nepomahaju len zborsuju a predlzuju situaciu. 👍

zorkahorka
3. jún 2023

Moj ma pomaly 6 a stale je vzdorovity. I ked menej ako pred par rokmi. Je to povaha a vychova pol na pol

sonia04
5. jún 2023

@andreatytler veľmi pekne ďakujem...určite si k tomu ešte pozriem aj nejakú literatútu

zuzi0911
8. jún 2023

Od 3 rokov do 10 cca a potom príde puberta🤣 a potom budú dospelí 😅🥰

damianam
8. jún 2023

@zuzi0911 😀😢😀 kedy potom??? syn má 28 rokov ale nepríde mi tak... 😝 ale to je podľa tým že je chlap 😅

zuzi0911
8. jún 2023

@damianam no sakra ,som sa utesovala,že po 18 to bude lepšie 🤣

aknavij
8. sep 2025
@basulaak

Autorka, tuto vetu si kladiem uz tyzden. Som myslela ze v 1,5 roku zacal mat vzdor. Omyl, teraz ma 2 a co uz tyzden vystraja, nechapem. Nemam slov. Lepsie dni ma 2 amoky (odstopovala som kazdy trva po 40minut) a v horsie dni ma 2-3 a plus niekedy aj nocny amok trvajuci tiez 40minut. Aj tuto noc to tak bolo. Od 0:00-0:40 vrieskal, trieskal, chcel zabuchavat dvere a nas sacat (dostava stiplavku po ruke ked toto skusa a zjavne zabera lebo uz si zacina rozmyslat ci ide sacat maminku). Cize denno denne tieto amoky kedy tecu slzy, sople a sliny potokom, je cerveny jak rak a vresti a vresti. Taha ma k sebe aby ma mohol sacat a zase dokola, no dostane za to po rukach. Cim dalej to robi tym odolnejsia a znechutenejsia sa stavam. Odmietam sprostosti typu silno objat - najvacsia hlupost v dejinach, mozno pre nejake menej temperamentne jedince ok. Minule som pocula jeden podcast kde pan vysvetlovat, ze dnesna doba stavia rodica do pozicie kamarata za kazdu cenu. Ale malokto z nas ma a chce mat predsa 2 rocnych kamaratov. Mame byt rodicia a rodic urcuje limity a nastavuje hranice aj za cenu, ze nebudeme kamarati. To pride casom ked dieta zacne viac ovladat svoje emocne zrucnosti. Toto vysvetlenie mi velmi pomaha. Nepodvolit sa a nechat dieta vyrevat, aj hodinu. Samozrejme mu pocas amoku nukam zmier a len kratko podotknem, ze ho rada pomojkam ked sa ukludni a ukazem mu naruc. Po 40 min je vysileny a prijme to, ale nie vzdy, niekedy treba rozpravocku a odviest pozornost. Kto nezazil temperamentne dieta ten nevie ci to je. Z jedneho kutika sme tak odchadzali s muzom, dieta vrieskali v kociku a my vysmiati uz na haku. Nedali sme si zhnusit den pre jeho amok. A tie pohorsene pohlady😂 bolo mi to uuuuplne jedno, tu sa vychovava. Cukor a bic.

@basulaak Ahoj, prepac, viem, ze starsi prispevok, ale momentalne riesime toto iste u 2,5 rocnej dcery. HLAVNE V NOCI. A je to brutal silne a pravidelne a trva to uz vyse mesiaca. Niekedy mam pocit, ze ju bavi ma vytacat a zahravat sa so mnou. Je strasne agresivna, kope, bija nas a nic jej nevyhovie-takto kazdu noc 2-3 krat po pol hodine, takze uz skoro vobec nespime. A po kazdom amoku s kludom anglicana povie- uz som prestala, mozeme spat. Ide ma roztrhnut. Prosim ta, preslo to uz u vas? pozeram, ze su to uz dva roky odvtedy. A o najviac zabralo? Dakujem krasne za odpoved a pomoc.

Strana
z3