Ako efektívne motivovať pohodlné dieťa?
Prosim o radu,kto by vedel pomoct.7 rocny syn je velmi pohodlny.odmieta si robit domace ulohy,lebo vravi,ze sa mu nechce.sedi nad tym aj 2 hodiny,nic neurobene.potom zacne a zase prestane,hra sa s perom.nechce sa ani ucit.ze sa mu nechce.nemam ho cim motivovat,telefon nema,ked mu poviem,ze sa potom moze hrat,ze sa zahram s nim,nepomaha,je mu to jedno.bude tam sediet do vecera.nepomoze ani,ze pojdeme von,lebo sa mu nechce chodit von.kym nezvysim hlas,ulohy neurobi.ale nechcem ho zvysovat zakazdym,ani sa vyhrazat.sporty ho nebavia,von chodi nerad,na kruzky nechodi,lebo ho nic nebavi,zvyknem zakazat tv,sladkosti,ale ani to uz nepomaha.so skolou problem nema,ma 1tky,je druhak,len sa mu nechce.problem je,ze sa mu nechce nic.takto spatne neviem o nicom,ze by prejavil nadsenie,ze hura,idem to robit.muz chodi na tyzdnovky,je doma malo, s tymto mi nedokaze pomoct.
Ja by som skusila poprosit doktorku predsa len o krvne testy aspon. A zamerala sa na tu stravu, pitny rezim, spanok. Lebo moze spat dlho, ale ak napr. dycha ustami, moze to byt velmi nekvalitny spanok. Plus postuone pohyb. Mne to skor pride ako take "otupenie". Bud z nevyvazeneho zivotneho stylu, skace mu cukor a preto by sa furt napchaval sladkostami, ak by mohol. Alebo nejaky problem zdravotny a mozog si pyta cukor, telo je unavene. Alebo tie obrazovky, pokojne aj v minulosti, mozog bol presyteny a teraz mu take tie klasicke podnety su malo. A mozno naozaj bude treba psycholog. Ono ten pohyb vonku by bolo super, ak by ste mu vzali partaka. Kamosa, bratranca a tak isli na vylet. Viac ho to motivuje, bude sa mat s kym seberovnym porozpravat. Alebo nejaku audiorozpravku s oblubenou temou si pustat.
@vreckovka2 dakujem za odpoved,nenapadlo mi,ze by to mohlo byt nieco vnutorne,zdravotny problem.skusim,aj ked to bude narocne,nasa obvodna staznosti tohto typu dost odbija.
vnimam to skor ako psychologicky problem...ja by som sa spytala pokusne opacne: v kom, com a kde chlapec vidi motivaciu, nadsenie, chcenie ako vzor? deti casto kopiruju, alebo naopak - ak je nieco prehnane v ich okoli, robia utlm
rozumiem. Velmi sa ti asi ani nechce za nou, ale radsej prekonat jej prekrutene oci ako lutovat neskor. A ked mas ty vnutorny pocit, ze je to na pscyhologicku, tak by som aj tu hned kontaktovala. Syna k nej brat nemusis. Mne je aj luto tvojho syna, ja som bola ako dieta podobna. Az v dospelosti som prisla na to, co mi robilo zle. Aj ked u mna to bola kombinacia zdravotnej stranky a aj rodinnej. A skolu, motivaciu k uceniu budes vediet poriesit podla mna az potom, ked poriesis ten zaklad. Kde to prameni. Lebo ak sa nenadchne pre veci co by ho mohli tesit, tazko sa nadchne pre povinnosti, ktore ho nejako nebavia.
@vreckovka2 dakujem.z tohto uhla som sa na to nepozerala,zaujimave myslienky.
@mabenn motivaciu,nadsenie,vzor nema v nicom,to je ten problem.mozno ten utlm,neviem- ked je manzel cez vikend doma,snazime sa niekam chodit,bicykel,vylet,korcule.tiez na materskej som s nim vela chodila po vyletoch,bolo mi doma samej smutno.aktivit vzdy bolo dost.
Mne to pripadá ako nejaká detská depresia... Neviem či niečo také existuje... Ako laikovi mi to tak pripadá, neviem či som to správne pomenovala
Vadi mu hluk alebo svetlo? Zacal rozpravat relativne skoro?
@beata_k velmi mu vadi hluk,aj.zvuky rozne.svetlo neviem posudit.zacal rozpravat az v 2 rokoch.preco?
Pises, ze sa velmi ani ucit nepotrebuje. Je mozne, ze je mimoriadne vnimavy. Dost skoro ho zacali nudit veci lebo ich velmi rychlo pochopil. Take dieta potrebuje iny pristup nez bezne deti. Motivuju ich vyzvy a objavy. Mobil, net, bike, sport je nuda. Nevydia v tom zmysel. Nevedia preco by mali bezat za loptou. Ako fakt nevidia zmysel bezat za gulatou vecou. Radsej sa ho hlbky zaoberaju niecim zaujimavym, co sa da doslova skumat, rozoberat. Casto ich bavi fyzika a jej fungovanie v praxi. Nevravim, ze je to tvoje dieta. Ale skus aj tento smer zvazit.
@beata_k hmmmm,zatial to velmi nevidim,ale nieco z toho ano.o fungovanie sveta sa zaujima.len neviem,ako ho motivovat vysporiadat sa s tymi kazdodennymi vecami.
Jedina cesta je, ze v tych veciach najde zmysel. Tym detom to musi davat zmysel. Ak nie, nepohnes s nim. Napr. taky sport. Skus cez fungovanie tela, ako srdce pumpuje krv, okyslicuje svalstvo. Odpoved lebo je to zdrave a prospesne im nic nehovori. Povazuju to za frazu. Musia vediet preco. V zivote ich alfa a omega je pre ne logicky dovod preco nieco robit.
Skus pogooglit hypersenzitivne deti.
@beata_k dakujem za dobru radu,idem pozriet.

@monitachiara dakujem,skusim posledovat,ale stolicu ma normalnu,nema nejake priznaky.prip.skusim obvodnu s nejakymi testami.