icon

Ako efektívne naučiť dieťa nové slová?

4. sep 2024

Ahojte, chcela by som sa opýtať mamín starších detičiek alebo viacnásobných mamín na rady. Toto je moje prvé dieťa a ja žiaľ nemám v okolí vôbec nikoho kto by mal dieťa a vedel by mi čokoľvek poradiť. Naše dieťa má rok aj mesiac a ide o to že neviem aký spôsob zvoliť na učenie nových slovíčok a zvukov. Zastali sme v takom bode že už mesiac ho nič nové neviem naučiť. Vie povedať v podstate len mama, tata, svoje meno, nejaké také tie klasiky ako papa, mňam, bac, halo, ham, nono a napodobniť pár zvieratiek ale to ozaj máličkooo. No a nevieme sa pohnúť od toho ďalej žiadne nové zvieratko napodopniť nechce ani žiadne nové slovo už asi mesiac... doteraz sme sa to neučili podľa ničoho len tak spontánne ale ak máte dáky overený postup tak prosím sem s ním budem rada za každú reakciu. Ešte dodám že s obrázkami z knižky sme skúšali ale to nechce opakovať ani pomenúvať

Strana
z2
lenkalienka321
7. sep 2024

V takomto veku sa nemusíš ničoho obávať. Iba sa rozprávaj s dieťatkom, pomenúvaj veci, čítaj knižky a je to☺️ Mám 3 deti, najmenšie práve vo veku tvojho a nerobím nič špeciálne. Prvé dve rozprávali pekne v škôlke, priam až nadpriemerne.

celka12
7. sep 2024

Na ročné dieťatko je to uplne v norme, neboj sa, ak by bol nejaky problém, tak by nehovorilo vobec. Niekedy pride vo vyvine dieťaťa obdobie, ked sa nám zdá, ze sa nic nenaucilo, ale je to laicky povedané, taky útlm, upokojenie, kedy akoby dieťatko naberalo sily na ďalší rozvoj. Všetko čo robíš, robíš správne, ako ti tu radia ostatné, vela rozpravaj, vsetko co robíš komentuj a ked dieťaťu ukazes napriklad auto, vzdy k nemu povedz aj nejaky privlastok, co ja viem auto je červené, auto stojí, auto vrci a podobne, budem držať prsty.

3petka
7. sep 2024

@jana65l No presne toto mám aj ja. Druhý syn 18 mesiacov, mama povie len keď place že sa niečo stalo. Ešte povie ham a tým to asi konci. Rozprávam na neho, havkam, mnaukam a nič. (Predčasne narodený síce) ale rozumie všetkému. Asi to naozaj príde same.

mishelin713
7. sep 2024

Ahoj, stiahni si pdf cez google, knihu O detskej reči 🙂 písali ju logopedičky a je v nej súhrn toho, ako postupovať pri učení, aké stratégie používať 🙂 odporúčam, zrozumiteľne napísané, praktické tipy 🙂

sabinami
7. sep 2024

Moj ma rok a 4 mesiace a nevie ani toľko ako tvoj ale zato vidím že veľa rozumie 😃 a je to úplne v poriadku, dieta sa uci od nás prirodzene 😊 treba im rozprávať, citat knižky, opisovať činnosti, popisovať predmety a oni aj tak začnú rozprávať keď sami budú chcieť 😊

ukgirls
7. sep 2024

moja tym,ze je dvojjazycna nerozpravala strasne dlho .. teda len taka hatlanina z kazdeho trosku .. hned ako nastupila do skolky medzi ine deti sa jej usta nezatvoria ... takze za mna-chod medzi deti..kruzky, zrazy,ihriska

hrvn
7. sep 2024

Skús knižky s Albi perom, za mňa je to skvelé 🙂

juliet86
7. sep 2024

chapem ze nechces nic podcenit ale deti sa nevyvijaju konstantnym tempom ale skokovym. chapes? cize dlho nic a zrazu. tak to je s recou motorijou jemnou hrubou odplienkovanim a tak proste nema teraz senzitivne obdobie na toto ale na nieco inw

zuzx
7. sep 2024

Ja som od bábätka stále dookola hovorila detské riekanky a spievala, plus samozrejme to čo píšu vyššie, že komentovať všetko okolo, skrátka rozprávať sa s tým dieťaťom. Občas som sa cítila ako psycho keď som odriekala riekanku pri prebaľovanie a odpoveďou len ticho 😁 Ale oplatilo sa, začala mi plynule rozprávať v celých vetách keď mala 1,5 roka.

javiemneviem
7. sep 2024

Moj syn je kecal. Vzdy bol. Altualnr 3 roky, hovori ako 5 rocne deti. Komunikacne bol od mala velmi zdatny. Dcera bude tiez. Ma 8 mesiacov. Hovori uz mama, tata, papa a da da - daj daj. Rovnako to slo s jej bratom. Ja detom opisujem zivot. Co robim. Vidis, teraz odkladam riad. Bol spinavy, tak som ho umyla a musim ho teraz odlozit. Popisujem jej kazdu cinnost, ktoru robim. Robila som to aj pri synovi. Ale maju cas. Pre syna bolo asi do roka a pol kazde zviera havko 😀. A teda teraz moze byt u vas cas, ze sa viac vyvija po pohybovej stranke. Ono sa to tak strieda. Raz sa rozvijaju viac mentalne a raz pohybovo. 🙂

penelope2066
7. sep 2024

Dieťa nasáva čo počuje a vidí okolo seba.Treba sa mu venovať.Citat, spievať, rozprávať, ukazovat,napodobnovat,opisovat bežné činnosti aj veci okolo seba.

penelope2066
7. sep 2024

Moje dieťa začalo rozprávať veľmi skoro,pred 2hymi narodeninami už rozprával rozvité vety.Teraz má 3,5 roka,jeho slovná zásoba je velmi bohata a pestrá.Rozprava plynule a zrozumiteľne.

dooodka
7. sep 2024

Doblba všetko komentuj, veľa čítajte a HLAVne netlač na dieťa aby opakovalo, dobré je aj pri hre pár minút denne hovoriť dookola pár nových slov aby ti videlo ústa a ty riadne artikuluješ. Ak sa s rečou nepohnete od 2 rokov má dieťa nárok na logo. Ak by ste sa dostali sem, treba rátať s dlhou čakačkou u nás je to pol roka. Môj chodí od 2,5 roka a keby som dala na “dobre mienené rady”, že je to lenivý chalan. Ešte teraz by nerozprával. Akt. má 5 😊

petrofka
7. sep 2024

presne je tvoje dieťa vo veku, kedy sa učí chodiť alebo sa v chôdzi zdokonaľuje. Vtedy sa mozog zameriava na rozvoj pohybu. Je úplne ok, ze mesiac sa nechce učiť nové slová. Kúp obrázkové knihy ako Rok v lese a pod. a ukazujte si a vymýšľajte príbehy. Neboj, všetky tie slová nasáva. Uči sa im rozumieť. Keď sa chôdza zastabilizuje, bude viac zas rozprávať ;)

mentolka12
7. sep 2024

Nas mal 3 roky a vedel to co tvoj teraz 😁 nastupil do skolky a do 2 mesiacov rozpraval jedna basen 🙂 samozrejme sme boli aj po lekaroch a najlepsiu diagnozu dala logopedicka: “ved je chlapec” 😂

andreatytler
8. sep 2024

Na svoj vek (1 rok) vie akurat tak spravny pocet slov. Nemusis mat vobec obavy. Napredujet dobre.
Tu je par bodov co som sa naucila pocas kurzu o detskej reci. Moj syn nepovedal ani slovo do 2 rokov. Po kurze som zmenila par veci v tom ako som na neho rozpravala a do 2 tyzdnov sa rozospraval.
1. Zameraj sa na jedno slovo a nie cele vety. Ked ho obuvas, ukaz mu topanku a vyslov pomaly a artikulovane TOPANKA 2-4 za sebou. Ked zacne hovorit topanka, pridaj dalsie slova "topanka IDE NA NOHU”
2. Vyslovuj tieto slova nadsene, s mierne prehnanou intonaciou.
3. Priloz si vec tak trochu k ustam, alebo k tvari ked o tej veci hovoris. Napriklad tu topaku priloz k svojej tvari a vyslov slovo TOPANKA... aby ta vzdialenost mezdi ustami (slovom) a vecou boli co najmenej aby to dieta hned pochopilo.
4. Prisposob rec jeho veku. Namiesto Prosis si este trochu vody? sa len opytaj CHCES VODU?
5. Cakaj na jeho odpoved. Ked sa nieco opytas, pockaj kludne aj 10-15 sekund. Tak malym detom trva veeeelmi dlho kym si utriedia myslienky a odhodlaju sa nieco vyslovit.
6. Rob hry ktore nabadaju k reci. Mas 4 male krabicky s vrchnakmi a v kazdej mala hracka. Otvor pomaly prvu krabicku a povedz slovo OTVOR a vyber hracku, ukaz, daj naspat a zavri krabicku so slovom ZAVRI. Potom to iste s dalsimi 2 krabickami. Pri poslednej krabicke, ju iba otvor a pockaj (zase kludne aj 10 sekund) na to ci on povie slovo OTVOR. Nehovor nic ine, len OTVOR a ZAVRI aby si ho nezahltila.
Vyfukni bubliny bublifukom a povedz BUBLINY. Zase vyfukni a zase Bubliny a tak niekolko krat a nakoniec vyfukni a pockaj ci on povie bubliny.
7. Pochval kazdu snahu o rec. Na zaciatok je dolezita kvantita a nie kvalita. Aj keby sa jeho slova ani zdaleka nepodobali spravnej forme, tak to pochval a ocenuj. Neskor sa kvalita zlepsi casom.
8. Pouzivaj pesnicky a riekanky. Alebo citaj kratke vety v knizkach. Opakuj niekoko dni a potom vynechaj posledne slovicko v riadku a cakaj ci ho doplni. Toto je jeden z najucinejsich sposobov ako ucit deti rozpravat.
Osievame (a pockaj ci doplni "mucku")
V slamenom (a pockaj ci doplni "klobucku")...
9. Pouzivaj gesta alebo obrazky... to pomaha detom vidiet slova. Povedz slovo HORE a vzdy pri tom natiahni ruku hore. Potom mozes niekedy len natiahnut ruku hore a cakat ci on doplni slovom. Ale zase by to malo byt v kontexte. Napriklad ak nieco chce co je hore alebo v knihe citate o niecom co je hore alebo vidite lietadlo...
10. Sadni si na zem aby si bola na jej urovni ked na nu rozpravas. Co najviac tvarou v tvar ale to samozrejme nejde vzdy. Napriklad ak rada sedi v lone pri citani knihy, tak ju tak nechaj.
11. Pridaj sa k jej hre so svojou hrackou. Ked sa hra s kockami, prisadni si k nej a pridaj svojho panacika ku kockam. Ak sa hra s autockom, zober si ine autocko a pridaj sa k nej. Sleduj jej zaujem a zameraj sa na veci co ju zaujimaju a tie opisuj a vyslovuj.
11. Knihy citaj tak ako on chce. Nesustred sa na text ale na to co dieta v knihe zaujima. Opisuj, ukazuj, vydavaj zvuky, kludne listuj aj dozadu ak chce.
12. Davaj veciam gramaticky spravne slova. Hodiny su hodiny a nie Tik Tak. Ale mozes sa jej opytat ako robia hodiny a vtedy je odpoved tik tak.
13. Nepytaj sa na veci o ktorych je velmi zrejme ze vies odpoved. Deti vedia ze ich iba skusas a vtedy naschval neodpovedia.
14. Nenut opakovat ak nechce. Take to kasicke: "Povedz MAMA". Niektore deti to nebavi a nemaju radi taketo papagajovanie. Ale napriklad moj syn rad hra na opakovanie a navzajom po sebe opakujeme nove slovo ked sa ho prave uci.
15. Uc nielen podstatne mena ale aj slovesa, pridavne mena, prislovky. Na zaciatok su velmi oblubene protiklady. “TMA-SVETLO a mozes pri tom zhasat a zapalovat svetlo. HORE-DOLE a gestikuluj rukou hore dole. Prve slova su casto aj rodinny prislusnici, jedlo, jeho veci: vlacik,

majkat12
8. sep 2024

tak v prvom rade, na tento vek je to ± toľko, koľko by mal vedieť.. podľa tabuliek 🤭 a presne ako spomínali baby vyššie, skokové učenie, resp. stagnácia v jednom neznamená, že vývoj nejde ďalej.. môj syn presne.. okolo roka krásne vedel cca 10 slov a potom nastala pauza na vyše pol roka, keď aj to, čo vedel, akoby zabudol 🤷🏼‍♀️ pripravovali sme ho na súrodenca, aprišla mu sestrička do rodiny.. teraz bude mať dva a posledné dni sa veľmi snaží skúšať nové slová a aj mu to celkom ide ☺️ ale tiež som bola z toho zúfalá, prvé dieťa 🤭 takže chápem

veľmi odporúčam knihu "KNIHA O DETSKEJ REČI" čo tu bola spomenutá a dám to veľkým, nech si všimnú aj tí, čo len scrollujú 😅

tam je vysvetlené všetko.. veľmi dobre sa to číta + sú tam rady, ktoré sa opakujú, takže sa ti dostanú do hlavy.. veľa tu aj bolo spomenuté, pre predstavu napr.

Prispôsobenie úrovne - ak dieťa nehovorí, tak hovoriť jednoslovne, tzv. nálepkovanie.. pomenúvať predmety, činnosti.. ak rozpráva jednoslovne, používať dvojslovné výrazy atď

Sledovanie záujmu - opisujem to, čo dieťa v tom momente zaujíma, na čo sa pozerá, s čím sa hrá.. napr. aj pri jedle, pri každej činnosti..

Som mu tvárou v tvár - dieťa potrebuje nielen počuť, ale aj vidieť, ako sa slová vyslovujú.. často sa nám pozerajú na ústa a nie do očí presne pre to

Raz ty, raz ja - a to napr. aj pri hre dieťa napr. položí kocku, ja položím ďalšiu a takto "až kým to neomrzí dieťa" postupne činnosti pridávam tak, ako aj ono pridáva slová.. takto sa tiež učí, že aj pri rozprávaní sa striedame

Ešte spomeniem, čo tu už tiež bolo: hovoriť spisovne, jedno slovo povedať viackrát, artikulovať.. keď dieťa zopakuje, ale skomolene: napr. "kaťa" moja reakcia bude: "áno... kaša" neopravovať v štýle: nie tak, povedz to ešte raz takto.. a pod., a ešte by som spomenula, že treba dať dieťaťu čas na reakciu.. akúkoľvek.. fakt treba aj do 10 v duchu počítať.. my rodičia sa akosi stále kdesi ponáhľame 🤷🏼‍♀️ a nakoniec ešte jedna dôležitá vec: aj gesto je svojim spôsobom slovo.. aj úsmev je komunikácia 🤗

robíš veľmi dobre, že sa zaujímaš a hľadáš rady.. držím palce

wella47
8. sep 2024

Reč sa vyvíja od bábätka.Treba na neho rozprávať (pekne,nie maznavo).Veľa mu spievať,čítať...úplne prirodzene Deti majú rady riekanky,rytmus,pesničky.Sú krúžky pre deti ( MC Mamina),kde mamina spolu s dieťatkom spievajú,tancujú.Môj brat do 3 rokov nerozprával (len pár slov) a potom spustil celé vety😄.Ja a moje deti sme rozprávali okolo 2-2,5 roka,ale postupne Reč sa vyvíja postupne.Dôležité je,či rozumie.Keď mu poviete,či to urobí,ukáže,donesie.Na prechádzke komentujte,čo vidíte.

maryetta
8. sep 2024

Uz si ani nepamatam kedy zacali rozpravat.
Uplne jasne zretelne a zrozumitelne?!
Prvy syn ked isiel do skolky. A to uz mal 4 roky.
Dcera uz ako 2-rocna rozpravala aj basnicky vedela. Takze ozaj je to individualne.
Kazdopadne citat. Rozpravat. Hlavne normalne nie detsky. Lebo deti si to zapamataju. Osvoja a potom bude tak rozpravat. Nebudu vediet ze je to to iste.

aceris
8. sep 2024

Vela, vela citat. Starsiemu som od 3mesiacov citala siahodlhe rozpravky - tradicne ako snehulienka, popoluska... Vsetko co som robila som opisovala dokolecka dokola. Malemu sa nie a nie zavriet usta a od 1.5 roka rozprava v suvetiach. Mladsiu som zanedbavala ale odpozorovala a odpocuvala...takze od 2 rozprava tiez plynule. Kazdopadne velmi citit na slovnej zasobe, ze som jej citala omnoho menej ako starsiemu.

Strana
z2