Ako motivovať 5,5 mesačné dieťa sedieť?
Ahojte. Moja malá má 5,5 mesiaca. Už keď leží ťahá sa hore ale potom to vzdá. V postielke nemá veľmi také niečo čo by jej pomohlo sa vytiahnuť ani nikde. Ako by som jej mohla pomôcť alebo motivovať aby to spravila??
Na sedenie aj plazenie ma ešte čas. Najprv by sa mala začať pretacat. Moja sa tiež tak skoro ťahala do sedu ale ona sa asi v skutocnosti ani posadiť nechcela ale len skusala co dokáže s telíčkom. A nakoniec sa posadila v 9.mesiaci sama.
@diamond007 Ja nepisem o postupnosti 🤔Ja píšem že ma čas... Podľa mňa je dosť logické ze dieťa sa asi skôr preto i ako sadne, nato nepotrebujem ani vysokú školu a ani tabuľky... Ako by si inak vedelo sadnut dieťa ktoré sa nevie pretacat? 🤔
@ninkaemka1316 nikto nevravel že sa netoci.. Točí sa pekne na brucho a späť
To nebolo myslene na Vaše dieťa ale všeobecne... Odpovedala som tej pani...
Dieťa sa nenaučí sedieť tak, že sa taha do sedu. Toto je len reflex že keď ho chytíš, vytiahne sa. Nič so sedom to nemá. Dieťa sa najprv naučí stvornozkovat, čo je extrémne dôležitý míľnik lebo je veľmi dôležitý pre chrbticu. Potom si do 4 sada do šikmého sedu, následne až do normálneho sedu.
Btw stvornozkovanie je ok ak začne do 10 mesiacov, sedieť v klasickom sede do roka, samostatne chodiť do 18 mesiacov.
Btw samostatná chôdza = dieťa sa vie postaviť samo v priestore bez opory, urobí niekoľko krokov, zmení smer, otočí sa, cupne si, vstane atd.
Dieťa vo vývine môžeš podporovať rôznymi cvičeniami napr Babybalance.
Nehnevajte sa ale ani ja ani môj priateľ sme neštvornožkovali a vedeli sme predsa len sedieť 😊😊jediné čo bolo iné sme skôr začali chodiť keďže sme nešli po 4roch 😊😊každé jedno dieťa ktoré poznám prvo sedelo ako išlo po štyroch 😊😊
Nehnevaj sa zase ani ty, ze baby radia, ake maju skúsenosti, presli si tym obdobim, či riešili nejake tazkosti
Ak sa ti nezda nieco na vlastnom dietati, chodte k fyzio predsa, odbornikovi
No nic v zlom, alw ked tie deti co poznáte nadrapovali do sedu od 5m tak urcite ze toto stadium preskocili 😂 moja napr. nestornozkovala, lemra sa plazila a potom sa vytiahla po komode slebo hocicom a postavila... ale ani nerobila to/nesedela v polroku... Kedysi sa deti podkladali, nechávali sediet, dnes sa vie ake to ma dopady napr na chrbticu.
To je mozne, ale take deti sa nenaucili sediet same, ale rodicia ich proste nasilu posadili. Robilo sa to bezne v minulosti a robi sa to nerozumiem preco este aj teraz, napriek tomu, ze existuje uz mnozstvo studii ako to skodi chrbtici. Spravne a zdravo si jednoducho dieta nesadne inak ako z polohy na 4. Ano, trva to dlhsie a ano, rozumiem, ze to je otrava. Ako tu uz niekto pisal, sed je posledne co ma dieta vediet. Obaja moji synovia najprv stali, potom stvornozkovali a potom si sadli. Jeden v 8 mesiacoch, druhy az v 10. Samozrejme existuje pristup “aj my sme to robili a tu sme” , ktorym sa mozes riadit a proste ho v pol roku posadit na gauc a podpopriet vankusom a bude sediet. Neumrie z toho, nemusi sa mu stat vobec nic. Len nerozumiem na co je to dobre.
Skôr ty sa nehnevaj. To že ste to vy robili takto, neznamená že je to správne poradie. A pred rokmi sa deti bežne posudzovali hoci nevedeli ešte sediet.
A vieš na čo je dôležité stvornozkovanie? Pre chrbticu. Problémy sa vôbec nemusia prejaviť hneď take viditeľne, pokojne v 30,40,50 rokoch. Proste stvornozkovanie je dôležité pre chrbticu. Ale ty si ideš svoje. No tak keď sa ti niečo nepáči, že ešte nesedi, nech sa páči, pýtaj sa pediatra.
autorka, dnes uz mame asi vsetci internet, v knihkupectve su odborne knizky, mozes si to zistit sama z odbornych studii. moja znama je vystudovana, dokonca pracuje na vysokej pozicii, ale nikdy jej nenapadlo otvorit ziadnu knizku o vyvoji dietata a mala nemala ani tri mesiace, ked uz "sedela" a kydala sa do boku, v kociku dokrutena v akoze sede, cele mesiace niekomu sedela na kolenach alebo v kuchyni v autosedacke a jasne, ze nestvornozkovala. ako aj mohla? ved v zivote nebola na brusku ani na kolienkach, ale na zadku. z autosedacky ju vytiahli rovno do stoja, dali jej papucky pevne ako lyziarky a v tom ju tackali po byte. ale ved tu je, aj chodit bude... ale uz teraz sa hrbi
🤦♀️🤦♀️🤦♀️nijako! Sadne si, keď bude na to pripravená - keď bude mať dostatočne vyvinuté svalstvo, koordináciu pohybov a jej mozog bude na to pripravený. A to platí pri všetkom. Určite to nerob nasilu, lebo jej môžeš zničiť chrbatik
Stvornozkovanie je jednym z najdolezitejsich pohybov pre dieta. Nie ze sa nim len spevnuju svaly, ale pomaha spravnemu vyvoju mozgu. Motoricky vyvoj a vyvoj mozgu su u babatiek uzko prepojene (preto aj tak skvele funguje cvicenie vojtovej metody, tam ide presne o tom, pohybom aktivovat mozog). Ano, niektore deti fazu stvornozkovania preskocia, ale co urcite nepreskocia je pokusanie dat sa na tie 4. Jedine, ze ich rodiacia maju stale posadenych a oblozenych vankusmi alebo su v kresielkach, hojdackach, sedackach. Dokonca existuje velmi vela studii, ze ludia, ktori ako deti nestvornozkovali su nachylnejsi na psychicke ochorenia, maju problemy s ucenim a pod.
ahoj, tak na čo sa pýtaš, keď všetko vieš? alebo sa spýtaj tých čo poznáš, čo len sedeli.
dnes som to presne videla, asi 9 mesačné dievčatko len sedelo, mamička ho posadila a len sedelo, ani sa nepohlo, keď ho chcela presunúť postavila ho a prekrokovali niekam inam, pričom malá ešte nemá spevnené nôžky a došľapovala na špičky, a potom zase ju len posadila.
veď ju posaď, poobkladaj vankúšmi a naučí sa sedieť a ani sa nepohne. potom o tri mesiace budeš písať o radu, ako ju máš motivovať k štvornožkovaniu, plazeniu alebo neviem k čomu.
máš prirodzený vývoj, najskôr sa dieťa otáča, potom sa dáva na štyri, potom štvornožkuje alebo sa plazí, potom príde šikmý sed, potom normálny sed, medzitým sa dvíha a potom začne chodiť. niektoré deti niečo vynechajú, alebo preskočia, ale je to ich prirodzený vývin.
potom máš neprirodzený vývin, to je to, že chceš naučiť dieťa sedieť, keď má robiť úplne niečo iné.
Jlavne ho nedVj sediet lebo toto nieje cesta ako naor iški naše mamy. Mje zaxal swsiet v 10 tich mwsiacoch klud. Mate cas

@euka210 moja sa ešte neplazí