icon

Ako naučím 16-mesačné dieťa ukazovať prstom?

21. júl 2022

Nase dievcatko ma 16 mesiacov, a stale neukazuje prstom a ani nepozrie, ked jej nieco prstom ukazujem. Ked hybem prstom, aby pozrela kde ukazujem, pozera mi len na prst ktorym hybem. Autizmus urcite nema. Je velmi rozumna, usmievava, vela mi rozumie, a rozprava na 16 mesiacov podla mna v norme. Stavia kocky, dava kuzelky na palicku, vklada kelimky do seba, vie zvuky zvieratiek, rada sa smeje, rada listuje v knihach a pozera obrazky atd. Tym len chcem povedat, ze nepisem to, lebo sa bojim autizmu, ako sa tu boji vela zien. Ja len chcem podporit, aby mi ukazovala prstom, a aby pozrela smerom, ked jej ja nieco prstom. ukazujem

martul
21. júl 2022

Nechaj ju, ja neviem načo je dobré riešiť keď z milióna vecí jednu nevie.

sissy27
21. júl 2022

po vyše 40 rokoch života som sa práve dozvedela, že je nevyhnutné, aby deti ukazovali prstom. Ufff.
A nerozmýšľala si nad tým, že neukazuje lebo proste nechce a nesleduje tvoj prst, lebo proste to nie je pre ňu zaujímavé?
Ak má inak motoriku primeranú veku, v poriadku zrak, sluch, tak ja by som sa nejakým ukazovaním prstom fakt nezaoberala. Vlastne teraz ani neviem, či moje dieťa v tomto veku ukazovalo prstom...

autor
21. júl 2022

@martul Kvoli lepsej komunikacii. Aby mi ukazala ked nieco chce. Takto sa po to iba nacahuje a narieka, ze nedociahne. A tiez by bolo fajn, keby pozrela ked jej nieco ukazem.

martul
21. júl 2022

A nerozumiete jej?
Veď je šikovná múdra vnímaná.
Keď tak rozmýšľam, tak ja som toľko vecí neriešila a nechala postupne nech na to dieťa príde samo.....bola som zlá matka a mam mať výčitky svedomia? alebo som si to jednoducho užívala také aké je?!🤦

autor
21. júl 2022

@martul Ano je sikovna, mudra vnimava. Ale priklad, ked jej na ulici ukazujem prstom macku, ze pozri macka, pozera na mna a usmieva sa. Az ked si sama vsimne macku zaujme ju. Ja si malu uzivam. Ale teda nerozumiem, ze ty sa opisujes v mojej teme ako zla matka 😀. Inak si v poriadku, ci trosku ti teplo udiera na hlavku 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️? Ja som sa len pytala ci sa a dieta podporit, aby ukazovalo prstom. Nepytam sa ako ju mam naucit v 16 mesiacoch po latinsky. Tak sa ukludni. Ci mas PMS? 😀

martul
21. júl 2022

Ok, napísala som svoju skúsenosť. Zato ty si ma pourazala statočne. Ale keď to je lepšie, som rada.
Opakujte, dieťa nie je cvičena opica, že ukážeš urobí. Nechaj ju, zachvilu aj ukáže prstom, možno vie zase iné veci skôr.
Ešte máš nejaké urážky pripravené? No daj.

martul
21. júl 2022

@sissy27 jej, teba autorka nepourazala?! Lebo som napísala v podstate to isté čo ty. Ale asi si to nestíhala všimnúť keď perlila odpoveď pre mňa 😁

panelacikova
21. júl 2022

toto by mi v živote nenapadlo, učiť dieťa ukazovať prstom. naopak, dcéru som odúčala, že ukazovať prstom (na ľudí napríklad) sa nepatrí.
pokiaľ dieťa rozumie primerane veku a otočí sa napríklad za tou mačkou, tak je všetko v poriadku. nejaké ukazovanie prstom nerieši úlohu a vôbec, po prvýkrát v živote čítam, že niekto toto chce dieťa naučiť 🙂

heln
21. júl 2022

toto je x-ta diskusia na otazku preco dieta neukazuje prstom a ako ho to naucit...
uprimne nechapem preco je to pre mnohe matky tak dolezite, nechapem preco sa mamicky stale snazia nieco ucit svoje male deti....
detom treba dat dostatok podnetov a nechat ich vyvijat sa svojim tempom... na ucenie budu mat dost casu v skole.

jari21
21. júl 2022

Teš sa z toho,že dcérka napreduje a je šikovná. Nerob si starosti kvôli takej maličkosti, že neukazuje prstom. Každé dieťa má svoje tempo vývinu a učenia sa.
A poviem ti z vlastnej skúsenosti,že aj keby to vedela,neuľahčí ti to život😆 Môj syn ukazoval prstom na všetko, a keď ukázal na hračku, v tej kope sme aj tak nevedeli hneď ktorú chce a on sa tomu smial,že skúša maminu trpezlivosť😂😂😂 Alebo naopak, niekedy sa jedoval.
To že nepozrie na mačku,keď ty na ňu ukážeš prstom je normálne. Také malé dieťa sa ešte slabo orientuje v priestore a "pozri tam aha cica", "pozri pred tebou" a pod.je preň často neznámy pojem. Mačička zaujme až keď sa pohne, presne ako píšeš.
PS: Napr.môj syn si sám sadol až ako 10-mesačný, hoci iné deti to dávno zvládli, len štvornožkoval. Jedného dňa však prišiel jeho čas, no keby to vedel skôr, podstatne by mi to uľahčilo život. Ale hlavne,že on bol spokojný🥰

ivka225
22. júl 2022

Niektore deti su skor typy, ktore svet pozoruju a nemaju az taku tuzbu manipulovat s nim. Dcera tiez neukazovala prstom, ale iba sa okolo seba pozerala a ked ju nieco zaujalo, povedala "toto". Dnes je uz velka a prstom ukazovat vie (ale nastastie to nerobi).

silvus138
22. júl 2022

To ju nenaučíš, to má dieťa samé dozretím.

dominikamacakova
23. júl 2022

Chápem ťa. Neviem z akého dôvodu, ale ževraj je to dôležité 😀 Moja staršia začala ukazovať prstom strašne neskoro, asi až v dvoch rokoch. Potom ju to chvíľu bavilo a teraz skoro na nič neukazuje prstom, resp nevnímam to... 🤷 Má 2,5roka a je úplne v poriadku. Mladšia tá zase stále. Ona vyzerá ako na festivale, furt len ruky a prsty hore a ukazovať na všetko...😅 A môžeš ju podporiť jedine tak, že jej vezmeš prst a začneš jej ním ty ukazovať napríklad v knižke zvieratá...

dominikamacakova
23. júl 2022

@heln je to dôležité pre doktorov, my vypĺňame aj taký dotazník. Ale vyššie som napísala, že netuším prečo. Možno nejaké spojenia v mozgu, alebo tak 🤷😅

ewita88
20. apr 2024

Dobrý deň. Prosím vás ako ste dopadli s tým ukazovanim? Naučilo sa to dieťa? Je zdravé?