Ako naučiť dieťa upratať si po sebe neporiadok?
Mám 21 mesačnú dcéru. Najväčšiu radosť má, keď môže niečo vysypať. Hneď ako vidí uloženú stavebnicu v momente ju rozsype, to isté urobí aj s kockami, sponkami, keksíkmi v mištičke, vareškami.... a nechá to tak. Keď sa už nie je ani kde pohnúť tak jej poviem, aby pozbierala po sebe. Niekedy posluchne, niekedy ju musím "nakopnúť" a začnem zbierať ako prvá a poviem jej aby zbierka ako ja, niekedy musím zvýšiť hlas aby ma poslúchla, inokedy vyplnením telku a poviem jej že nepojde rozprávka kým neuprace a niekedy to už radsej neriesim a pozbieram vsetko rychlo sama. Neviem vlastne v akom veku majú po sebe deti robiť poriadok a ako dieťa prinútiť v takom veku aby posluchlo. Máte nejaká overené rady? Ďakujem 🙂
S tym upratovanim asi upratovat spolocne. Tak male dieta vnima "poriadok" "neupratanie" inak ako my. Mne sa zda, ze je dobre mat aj nejaky casovy navyk, kvazi ritual, napr."pred spanim upraceme", "pred odchodom z domu upraceme" a pod. Neviem, ked hned iba tak vysype a nic s tym, tak mi napada, ci sa dievca nenudi... Mozno potrebuje partaka do tej hry so stavebnicou, aby vedela - mala viac napadov, co by sa s tym dalo robit. Alebo s vareskami a tak... Zda sa mi celkom velka na to, ze by ju bavilo iba tak vysypat veci, urcite by ju viac zabavilo nieco konstruktivnejsie. Dat priestor na to, co by ju bavilo. (Inspiracia: www.montessori-doma.sk)
Co sa tyka "prinutenia" dietata do niecoho... To, co robi - malo by chapat zmysel toho - potom dieta lepsie spolupracuje (napr. ideme upratat, aby sme si tu mohli nieco ine rozlozit, lebo vecer vzdy upratujeme, lebo...) O to, ako dieta primat k spolupraci a zaroven nestartit vlastnu sebauctu ani nezhodit sebauctu dietata - je celkom dobra knizka Respektovat a byt respektovan (autori zo Spolocnosti pro mozgove.kompatibilni vzdelavani).
Drzim palce, vsetko sa vekom zlepsi🙂
@zuzulla7 treba byť vytrvalá.. Ona sama zatial určite upratovať nebude, ale vždy ju pri upratovaní ohlás a povedz jej, že poď pomôž mi, aby sme mohli ísť von (napríklad).. Musíme rýchlo upratať, lebo.... Veselo a hravo, lebo inak sa ti vzoprie, lebo to bude evokovať niečo nepríjemné a potom to bude len o kriku a nechcení.. Ja som v rámci hry zapájala deti do všetkého a sami mi vyberali práčku, chceli vysávať (samozrejme vrámci detských možností a síl), schovávali hrnce, utierali stôl, vešali prádlo a strašne sa pritom vždy bavili.. jediné čo somnou nemohli bolo varenie, lebo to som bola na nervy.. Varili s mužom.. tomu ten neskutočný bordel pri tom nevadi 🙂
ked vysype varešky a chce ist k miskam,nedaj jej ich,kým neodloží varešky.vždy s tým,s čím sa práve dohrala odložiť.nie hrať sa so všetkým naraz a potom odísť a nechať tak.lahšie si zvykne upratať trošku ako všetko naraz.a samozrejme odmeniť pochvalou ako šikovne upratala.
mozes skusit skor motivovat, ako "trestat"...namiesto vypnem telku a nepojde rozpravka jej hovor, ked upraceme, pustime si rozpravku...a hlavne vela trpezlivosti, este stale je mala na to, aby okamzite dokonale plnila prikazy...ja ked malemu kazem upratat, aj sa do toho pusti, ale po minute ho nejaka z upratovanych hraciek zaujme tak, ze je doupratovane 😀 ale najvacsi efekt ma, ked nemam chut ho nahanat do upratovania a zacnem upratovat sama, to hned pribehne a nosi mi hracky do krabice, ani hovorit mu nemusim (asi ma vycitky, ze to sam neurobil 🙂)
u nas je to tiez tak, ako u @zivika , zacnem upratovat sama a hned pribehne a nosi hracky - to sa tyka mojho 1 rok a 9mesacneho drobca .... starsi 3,5 rocny pride az ked vidi ze aj maly mi pomaha ... inak nehrozi .... vyhovorky typu,nemam ruky,nevidim neporiadok, poukladal som si to tak pekne a ty to ides teraz zbierat a pod. 😉 ... takze spolocne nam to ide super 😉
robit vsetko spolu... podla mna neexistuje vek, od ktoreho treba dieta nieco ucit.. takze od maleho dietatka mu rozpravat, ze po hre ideme upratat hracky, hoci mas babätko na rukach a nepomoze Ti, rozpravat mu to.. a ak k tomu nebolo vedene, tak ho radsej pozitivne motivovat, nadsene ist, ze pod, spravime si na policke vystavku hraciek.. alebo ides spinkat, aj hracky su unavene, potrebuju ist na svoje miestecko... pripadne sa s hrackou rozpravat - chudatko zajacik, na zemi sa ti nelezi dobre, chcel by si ist na svoje miesto? dietatu sa hracky ulutosti... a chvalit deti, ked si upracu, pocit ocenenia na nich silno posobi.. hlavne sa snazit nekricat, nebrat upratovanie ako povinnost, nebodaj trest.. spravit z toho hru, zatraktivnit to...
chce to hlavne trpezlivost, moj drobec tiez vsetko rozhadzoval, pri upratovani mi musel pomahat ale co sa tyka hraciek, tak som mu inu nedovolila vybrat, pokial neupratal tu rozhadzanu hracku
dieťa najlepšie naučíš tak, že urobíte to spolu aby pochopilo čo má robiť.. ak budeš na neho kričať, davať príkazy a zákazy vtedy naschvál to robiť nebude.. Pekne si treba k dieťaťu sadnuť, a dávať kocku po kocke do krabice, hračku za hračkou, ukazovať mu kde to patrí a ked uprace ho pochváliť.. a určite to fungovať bude..
Pretože aj tebe ak niekto len prikazuje, zakazuje, a kričí po tebe chcelo by sa ti to urobiť?.. U nás to tak funguje a všetko robíme spolu.. S 5 ročnou niekedy ale už vie si upratať sama a s 3 ročnou upratujeme vždy spolu aby to bola zábava a nie trest!!!!
Presne ako baby pisu- spolocne, sama nebude a hlavne nie ked ani nevie kde zacat.a fajn je pomaly zacat ucit ze ked rozhadze kocky tak kym vezme dalsie hracky, kocky treba upratat..trva to dlho ale nauci sa 🙂a idealne je prisposobit detsku izbu na jednoduche upratovanie, nam sa velmi osvedcili farebne kontajnery z ikey, kazdu ma na nieco ine, v jednej lego, v dalsej kocky a tak podobne a uz presne vie kde co da, len to hodi do boxu 🙂
mi sme zacali vzdy vsetko spolu..... a on spolupracuje.... tak som zatim happy..... 🙂 dufam ze nam to vydrzi
Ja to bud tak ze jej poviem,: prosim pod mamke pomoct upratat', ona ide a vacsinu jej dam uprata ja...ale castejsie jej nedam inu vec pred tym, kym neulozi tu prvu,,,,,a krasne ulozi, pride povedat, ze uz upratala a ja jej potom dam druhu hracku, samoreejme nesetrim chvalou....ak by sme toto nerobili tak by som sa nedoupratovala.....nastastie ona nema maniu nieco vysypavat a podobne...a ak napriklad chcela sa hrat s korenickami /rozne druhy s roznym obsahom, /tak som ju posadila na pracovny paplon, tam porozsypala, pohrala sa, a potom som to vysypala von....
treba si urobit nejaky rezim, vysvetlovat kedy a preco upratujeme a robit vsetko spolu...moj syn je takto zvyknuty so mnou stale vsetko robit odkedy zacal chodit..no a teraz ma 25 mesiacov a uz velmi dlhu dobu si pekne sam po sebe upratuje a pomaha aj mne pri upratovani 🙂 vsetci su z neho milo prekvapeni aj na navstevach, takze len vysvetlovat a vysvetlovat..neriesila by som to istotne trestami ako ty pises, to nebude mat asi dietatko potom chut upratovat ked to bude mat formou trestu 😒
Ako naučiť dieťa upratať si po sebe neporiadok? PRÍKLADOM 🙂 Malé deti nás sledujú a s radosťou napodobňujú, tak to teda využime! Po tom čo sa so synčekom dohráme a ideme sa hrať s niečim iným, mu poviem, že musíme to s čím sme sa dohrali dať opäť na miesto. Každá vec by mala mať v ideálnom prípade svoje miesto, svoju krabicu. Tak keď sa dohráme napr. s riadikmi, dáme ich do krabice na to určenej a ideme sa hrať napr. s kockami. Snažím sa to robiť v podstate odmalička, najprv som to upratovala sama a časom sa ku mne pridal. Samozrejme aj u nás sa občas niečo nazbiera, hlavne keď ho nechám chvíľku hrať sa samého, no potom prídem a opýtam sa ho, či mi pomôže upratať a on mi veľmi rád pomôže 🙂 Keď vidí dieťa, že sa snažíte udržiavať poriadok a systém vy a v rámci hry ho do toho zapájate, naučí sa to 🙂 aspoň u nás to zatiaľ funguje. Minule si dokonca synček sám riadiky vybral a keď sa s nimi dohral, tak si ich po sebe upratal, bez toho aby som ho na to upozornila alebo ho k tomu vyzvala. Buďme teda príkladom a využijem ich ochotu a radosť pomáhať, nevadí, že im to občas nevyjde, povzbudzujme ich a netrestajme, keď to nevyjde, veď aj nám sa to stáva 🙂
ahojte
môžete mi porradiť ako by som mala inšpirovať deti aby si udržiavali poriadok v detskej izbe... nejaky navrh .. dakujem
dieta sa vzdy uci len vzorom, nie rozpravanim, co by malo .. takze len vlastnym prikladom a dookola 🙂