Ako naučiť dvojročné dieťa rozprávať?
Mám 2 ročního syna, blaboce maximálne 30 všeliakých "nezmyslov" 🙂 no snaží sa ale nejak mu to nejde ☹ Milé mamičky dajte zopár rád a skúsenosti ako naučiť dieťatko rozprávať, príp. či mu čítať knižky, alebo niečo podobné. Ďakujem za všetky rady
@erika131722 odporucam tu knizku a logopeda 🙂
treba sem dat @ aby sa zviraznilo meno v prispevku? 🙂)
@nika185 jaj no..my chodime s malym k logopedovi a to teda s nim nikto nikdy nesuslal..pytali sa nas aj na to,ci nemal dudel..no on nrmal dudel vobec...jedine,jed pil od 11m.z flase,ale nikdy nedudloval... Citali sme od babatka,pomenuvavali..rozkecal sa pomerne neskoro a logoped nas aj tak neminul... Uvidime,ako dcerka,ta podobne,este jej nie je vzdy rozumiet,co chce,tak ale uz mam logopedicke cvicenia kvoli malemu doma,tak ju zachvilku budem cvicit. Aspon tie cviky na rozhybanie jazycka.
@siska53 ja som nemyslela, že ku logopedovi chodia len detičky čo šušlú, ale veľa ich tam chodí zbytočne, pretože sú jednoducho naučené rozprávať ako počujú, sama som takto chodila so synom, lebo svokrovci s ním dlho rozprávali napríklad: " de ši bol" namiesto kde si bol, alebo:" po šem", namiesto poď sem a tak ďalej , takže neber to tak, že len to je dôvod, určite chodia aj detičky, ktoré majú iný problém s výslovnosťou. Ja mám ešte dve deti a už od narodenia som nedovolila nikomu rozprávať šušlavo a začali aj pekne a čisto rozprávať. No a dudle, tiež robia svoje, tie aj horné predné zúbky vysúvajú dopredu. A na to všetko ma upozornila vtedy aj logopedička, takže nič v zlom, ale pravda to je 🙂
@nika185 ved ano,ja netvrdim,ze to nie je pravda..len nasi nedudlovali, tiez bol zakaz suslania...a to,co som.pisala a aj tak...no su po tatovi,prosto som si neponohla..a to aj v odplienkovani su po nom...on tiez napriek latkovkam,ved ine neboli,az v 3r..a deticky syn 2,5 a dcera 2m.pred 3.r.. Teraz ma 3r.a4m.azvladla 12-13hcestu do a z Talianska bez pocikania,vydrzala pekne.. A preto si myslim,ze aj ta lepsia vyslovnost sa casom dostavi. V novembri to bolo o poslednych slabikach a zaciatkom roka sice hatlaninou,ale uz si "citala"basnicky z knizky,ktore vedela naspamat.
@siska53 niekde s tým maju problém brať deti ktoré ešte nerozprávajú...obvykle sa toho boja keď nemôžu komunikovať sdeťmi
@siska53 spravne, je to individualne, netreba robiť paniku ;)
Moj syncek bude mat v decembri 3 rocky, a takisto nerozprava absolutne nic, len gestikuluje, ukazuje, a max. samohlasky aaa, ked nieco chce, a len ukazuje, este ham povie; rozumiet rozumie vsetko, ale ked chcem po nom aby zopakoval aspon zakladne, ako mama, baba, tata, alebo havo, tak sa len smeje alebo kruti hlavou ze nie, nepovie. Knizky citame stale, rozpravky u nas idu vkuse, vela s nim rozpravame. Ja uz fakt neviem ako nanho.
@erika131722 Nášmu malému sme do dvoch rokov spočítali 20 slov, ktoré vedel, vraj tolko stačí... a zrazu, do troch rokov predbehol aj deti, ktoré od roka rozprávali.. totálne sa posunul... má to čas, nič sme špeciálne nerobili, rozbehol sa.... chce to čas
Individuálne, hoci v našej rodine máme skúsenosti s ukecanými deťmi. U nás sa non-stop rozpráva, veľa ľudí spolu,knižky sa veľa čítajú, všetko sa komentuje, apod. Nikto nikoho neučil a nenútil opakovať slová. prišlo to spontánne.
Môj syn začal opakovať slová ako 22mesačný, okolo 2rokov jednoduché vety a ako 27mesačný rozprával asi takto: "mama pije kávu a oco pije pivo, oco pije veeeľa piva..." 🙂 V tom veku sám seba volal svojim menom. Dcéra je na tom podobne, začala však opakovať jednoduché slová oveľa skôr cca 16 - 18 mesačná. Teraz nerozpráva tolko ako syn (on totiž rozpráva non-stop), ale rovnakým spôsobom. "vláčik nefunguje", čiste jednoduché vety.
No a segrin syn - ako 22 mesačný vzal do ruk postrekovač na kvety a zvolal: "pozri, ako krásnučko striekaš kvietky!" Dnes ako 26mesačný tvorí súvetia: " Maminka, bežal si a spadol. Maminka, povedz, prečo si spadol? Starký je na rebríku, lebo oberá višne." atď. Nevyslovuje makčene a R, ale inak to presne takto znie - seba volá menom a rozpráva o sebe v 2.osobe. Ale zasa nechce detské ihriská, neznáša hojdačky, na šmýkačku nevie ani vyliezť, nevie, kam nohy, kde sa chytiť, ani na odrážadlo si nechce sadnúť, potkýna sa o vlastné nohy, padá rovno - aký je dlhý sa natiahne a nezabudne si takmer pri kazdom páde aj hlavu udrieť. Taký slon v porceláne, ale odpliekovaný je, pýta sa, detaily si všíma, no športovec z neho nebude, zato ukecanec, to hej.
@susanita87 vypni mu televizor...nijako to nenapomáha rozprávaniu, ale škodí to, takisto vypnúť rádio, žiadny zvukový podmaz
@nikuska744 ja len ze uz fakt neviem vobec ako nanho, rozpravam nanho stale, knizky citame, a ani tie zakladne najjednoduchsie slovickà nepociè, semtam z neho vyjde mama, ale to skor nahodne, alebo baba zo srandy rozprava
no my mame tiež taký problém...môj ma v septembri 2 roky a nepovie ani mama....ale rozumie všetko....sme sledovaní na neurológii...vy chodíte niekam? Neurologička nám poradila, kupiť mu knižku kde je jeden obrázok na jednej strane a učiť ho ha-vo, ci-ca...aby sa učil slabiky..ale uplne som vylúčila telku a rádio...maximálne 15 minut denne.
ja strasne rada spievam, takze uz boli v brusku obaja a spievala som im, ako sa narodili, ked v kociari zaspavali, mali svoje oblubene piesne, hocijaku som zaspievat nemohla, samozrejme sme citali, recitovali, spievali v kuse, ako s prepacenim "papula sa mi nezavre od rana" , synator trepal uz od deviatich mesiacov, ked mal tri, uz si spieval gaaaaaaajiiiiii, a dcera ma teraz dva a uz kompletne spieva pesnicky, co sama nechapem, lebo synator akurat v jej veku spajal slova, takze dcera po ukecanej mame, ale treba v kuse na tie deti hovorit, spievat, recitovat, ukazovat, vsetko komentovat, aj ked hluposti, ze toto je varecha, stol, stolicka, ked boli malinki, chodila som s nimi po dome a ukazovala miestnosti, vzdy sa tvarili, ze to vidia prvykrat a samozrejme popisovala som vsetko, ale kazde dieta je ine, no rozbehnu sa vsetky detusky, skor ci neskor, moja neter nerozpravala, ked mala 3 roky prec, absolutne nic a potom sa rozkecala, chce to len trpezlivost, lasku a venovanie sa.... DRZIM VSETKYM MAMINKAM PASTE, NECH VAM COSKORO BLABOCU a verte ze pride chvila, ked si poviete, ako dobre, ked si nerozpraval 🙂
@nikuska744 ano jasne my chodime na neurologiu odmalinka, ale uz sa bojim toho, aby nas v septembri , ked dojdeme na kontrolu,neposlala aj na logopediu, akoby tych lekarov s nim nebolo odmala dost. Ale som s tym zmierena, snad by mu to pomohlo.
@nikuska744 moja sestra ked mala dva roky tak nepovedala ani slovo, babka uz panikarila, ze bude nejaka chora alebo nieco a v troch rokoch sa tak rozhovorila, ze dobehla vsetko zameskane a zostalo jej to dodnes 🙂
@susanita87 dolezite je aj AKE knizky a AKO ich citate, AKE rozpravky a AKO ich pozerate 🙂
moj maly do dvoch rokov tiez len do 20 slov. Potom par mesiacov len prve slabiky slov pouzival. A zrazu behom tyzdna sa rozkecal a odvtedy ho neviem zastavit. Stale mele 😀 Daj mu este cas. Pokial rozumie, nemusis stresovat. Ak sa to nezlepsi velmi do troch rokov, pripadne po nastupe do skolky pomocou kolektivu, tak by som to zacala riesit
Moj syn mal 3 roky a nehovoril takmer nic. Chodil do skolky, ale nijaka zmena neprichadzala. Neustale som to konzultovala s lekarkou, ale ta stale tvrdila, ze je cas. V 4 rokoch sme si sukromne nasli jednu pani dochodkynu, byvala logopedicka, ktora sa mu pol roka venovala takmer kazdy pracovny den. Uzasna zena, bez ktorej dovolim si tvrdit, by sme dnes zdaleka neboli tam kde sme. Syn vyslovoval vsetky samohlasky, ale spoluhlasky len M a T. Travili sme u nej vzdy tak hodinku a potom sme este min hodinku cvicili aj doma. Bola uzasna. Islo to pomaly ale predsa. Dnes ma syn 9 rokov, ide do 4 rocnika. Hovori krasne dokonca aj R. V skole sa uci vyborne, ale naozaj sa mu venujem denno-denne. Na vysvedceni mal same jednotky len jednu 3 zo slovenciny aj to len kvoli diktatom. Ma dysortografiu, ale napriek tomu nenechavam nic na nahodu a ucime sa dalej. Predtym som bola zufala, uz som si myslela, ze nas dokonca caka nejaka specialna skola. Dnes som stastna a pysna. Mozno niekto este pocuje, ze ta rec je taka menej plynula, ale pre vsetky zufale mamicky, ktore naozaj robia vsetko pre svoje dieta, nezufajte! A snazte sa dalej! Len pre porovnanie mladsia dcera v 18 mesiacoch uz skladala vety z 5 slov a normalne sme viedli jednoduchsi dialog.
@susanita87 logopeda sa nebojte. nie je to ziaden "doktor doktor", ktory picha injekcie a chodi v bielom plasti... v takomto skorom veku je to skor pomocnik pre maminky. Narozdiel od neurologa, ktory vam bud A.) predpise lieky alebo po B.) pokial to nie je potrebne, iba raz za pol roka robi kontrolu - logoped Vam presne ODPORUCI, ako mozete VY svoje dieta stimulovat v reci.
Jedna mamina tu napriklad odporuca: "chodili sme po celom byte a hovorila som mu co sa ako vola" - a naozaj, toto je jedna zo strategii, ktore Vas logoped nauci. Vola sa "LABELING" alebo "nalepkovanie". Tychto strategii je viac. Su velmi prirodzene. Su odpozerane od samotnych maminiek - podrobne vysvetlene a pomenovane.
Skratka to, co Vam tu odporucaju ine maminky je zhrnute, vytriedene, odskusane a jednoducho popisane. Mozete si ich precitat v tejto uz volne stiahnutelnej knizke alebo sa ich naucit priamo u logopeda: https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/user_upload...
Najdete tam aj konkretne rady, situacie a hry, v ktorych sa daju trenovat.
Najdete v nej aj to, ako prebieha vyvin reci - v kolkych mesiacoch ma dieta vediet co.
Najdete v nej aj to, ako sa moze vyvin reci deti VARIOVAT, aky moze byt individualny a o kolko moze byt posunuty, aby dietatko este nebolo v riziku nejakeho zavaznejsieho problemu s recou.
Najdete v nej tipy na dobre knizky a hry pre kazdy vek dietata.
UPOZORNUJEM, ak sa rozhodnete postupovat podla strategii v knizke, riadte sa vzdy podla RECOVEHO veku vasho dietata, nie fyzickeho. Teda ak ma napr. 27 mesiacov, ale hovori iba prvych 5 slov - recovo je priblizne na urovni 12-mesacneho dietata. Preto mu kupte knizky a robte strategie, ktore sa odporucaju robit pri 12-mesacnych detoch, nie pri 27-mesacnych.
Logoped Vam pomoze odhalit, ktore strategie uz zvladate bravurne a ktore by ste sa mali naucit. Pomoze Vam vybrat slova, ktore zahrniete do najblizsej slovnej zasoby a ukaze Vam ako ich cvicit. Spolocne vyberiete a nacvicite strategie, ktore su pre Vase dieta najefektivnejsie.
Priklanam sa tiez k nazoru, ze rozpravky v TV treba obmedzit. Napriek tomu, ze sa nam mozu zdat stimulujuce, je to skor naopak. Pri pozerani rozpravky je dieta pasivne. Nic nemusi produkovat. Rozpravka ho nevyzyva k hovoreniu, ani ho neopravuje, ak sa pomyli. Nepodoba sa na zivu komunikaciu a nemoze ju nahradit. Inymi slovami - cim dlhsie dieta pozera rozpravku - tym dlhsie je ticho! 🙂 Rovnako s cumlikom - ak este nahodou mate - rychlo s nim prec - s cumlikom v puse sa neda hovorit predsa 🙂
Navyse, v rozpravkach sa pouzivaju aj dlhe vety, suvetia, tazke slova. Dieta moze rozumiet kontextu, ale nebude sa z takychto dlhych viet efektivne ucit, ani ich nebude opakovat, pretoze je to prenho este velmi tazke. Z vacsiny rozpravok dieta nebude "tazit"
Farebnost, rychlost, pohyblivost a grafika dnesnych rozpravok tiez velmi roztriestuje pozornost dietata.
Vela rozpravok zial ani nie je dostupnych v slovencine - ale len v cestine - a pliest dieta s cudzim jazykom (hoci podobnym, ale INYM jazykom s inou gramatikou, inou syntaxou, inymi slovami) ked este neovlada poriadne ten nas, slovensky jazyk, bude skor kontraproduktivne. Najma u deti, ktore zaostavaju vo vyvine reci.
Samozrejme, nemusite pozeranie rozpravok uplne eliminovat. A urcite najdete aj velmi vhodne rozpravky. Napriklad Teletubbies - su vhodne prave preto, ze hovoria pomaly a takmer jednoslovne. Svoje vypovede casto opakuju. Situacie sa opakuju. Jedno slovo sa pocas serialu vyskytne niekolko krat v roznych kontextoch a dieta ma tak vacsiu moznost ho zachytit a naucit sa ho.
Odporucam Vam tiez stranku OZ zameraneho na osvetu logopedie. Zatial tam nie je vela prispevkov, ale isto sa to v najblizsej dobe rozbehne a budete sa mat na koho obratit 🙂 www.aktivko.sk
Prajem vela zdaru pri stimulacii! 🙂
Ako odbornicka suhlasim s @katka26r . Cakanie na "rozhovorenie sa" Vam uskodit nemusi. Ale moze. Navsteva logopeda Vam uskodit nemoze. Pokial intervencia nebude vobec potrebna, odbornik Vam to povie. Ale kedze chodite aj k neurologovi, pravdepodobne bude potrebna. A kedze si pytate rady na forach, pravdepodobne ju uvitate 🙂
Mojmu synčekovi sa tiež veľmi nechcelo rozprávať. Pomohlo mu spievanie piesní - tie začal po mne opakovať a opakované čítanie asi troch knižiek. A paradoxne nejlepším učiteľom bol starší brat - neustále mu hovoril nejaké slovo dokola a malý to po ňom opakoval
aj nase deti zacali, zacinaju rozpravat neskor. urcite po druhom roku, viac k tomu tretiemu. som presvedcena, ze je to genetika. co som odsledovala, tak mi to vychadza tak, ze deti, ktore su fyzicky zdatnejsie zacinaju hovorit neskor a zase naopak. kde priroda prida, inde zase uberie 🙂 ale rozpravat sa naucia urcite 😉 😀
@modrofuzik11 príroda je príroda 🙂
@logopedicka vela krát k tomu dieťa nepristupuje otvorene...
@modrofuzik11 presne toto bude asi u nas😀 moja je fyzicky velmi zdatna vyliezla by vsade,skace,beha ale rozpravat eee.Jas malou citam ,spievam,recitujem a rozpravam sa od narodenia.Ona je velky tvrdohlavec a opakovat jednoducho nebude,ide si stale po svojom.Ja som z toho mierne demotivovana ale hadam to pride aj u nas coskoro 😀
@michaela1711 a co vam radil logoped ak sa mozem opytat
Dávala nám také cvičenia že napríklad hovorila daj a tak mávala pr tom prstami, alebo mi hovorila aby som mu rozprávala a častejšie sa sním hrávala a komunikovala formou hry napríklad striedaním že mali skladačku a striedali sa jeden druhý a každy tam jednu ocku dal a nakoniec postavili vežičku alebo pri hraní používala aj zvuky vozidiel, zvierat napríklad vlačik robí šišiši a huhu a vtáčik spieva, psík robí haf haf a podobne a hovorila to keď bola vo výške dietata aby vydelo čo vlastne a ako rozpráva. Dáva nám aj rôzne úlohy na doma napríklad teraz máme úlohu ho naučiť rozdieli malý, veľký a veľa, málo a to tak že opakujem stále ktoré napríklad auto je veľké a ktoré malé. Alebo večer pred spaním máme robievať také hry s rozrávaním zvukov o ústa brm brm alebo robíme indiána a rozprávam mu všeličo pred spaním. Teraz napríklad večer ri telke si hovoríme čo tam je tak povie teta krem ( teta kem) a záleží čo je v reklame tak o tom sa rozprávame. Dala nám aj na to materiál na papiery také postupy ako z dieťatom komunikovať. Skúsim ho opísať neskôr lebo deti sa mi zobudili 🙂
@michaela1711 ak budeš môcť pošli mi tie postupy ako s dieťaťom kumunikovať, veľmi by mi to pomohlo. Ďakujem
@nikuska744 aj ja by som to rada videla 🙂

Mila maminka!
Odporucam Vam navstivit logopeda.
Odporucam Vam precitat si tuto knizku: https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/user_upload...
je pisana logopedickami a mamickami zaroven a je v nej vela presne tych rad, ktore potrebujete. Je to "prva pomoc" pre rodicov deti, ktore zacinaju rozpravat neskoro.
Dnes je logopedia omnoho vpredsie ako kedysi. Mame dotazniky, ktore zistia riziko naruseneho vyvinu reci uz pred prvym rokom. 2-rocne dieta by uz malo mat aspon 50 slov alebo aspon par 2-slovnych kombinacii - to je univerzalne kriterium. Vase dieta teda uz v riziku je.
Kazde dieta je individualne a naozaj v niektorych pripadoch prichadza "odrazu" spontanna naprava a dieta vsetko dobehne. Urcite to vsak "nenechavajte na nom". A kedze ste sa na niekoho obratili s otazkou a pochybnostou - evidentne ste zvedava, ci mu mozete nejako pomoct... Logoped Vam da konkretne rady a strategie ako mozete Vy prisposobit svoju komunikaciu tak, aby ste mu co najviac pomohli. Skuste pohladat logopedov vo vasom okrese a najst takeho, ktory Vam poradi.
Prajem Vam vela stastia! 🙂