icon

Ako podporiť plazenie a štvornožkovanie u deväťmesačného dieťaťa?

mangusta7
14. mar 2025

Ahojte mamičky. Prosím Vás o radu syn ma čoskoro 9 mesiacov zatiaľ sa cca mesiac plazi, nechce však sa dať na kolienka ešte to neobjavil ani nesedí sám ešte. Boli sme na fyzio porade povedali že je to v poriadku, ako s ním trénovať no stále ani náznak zlepšenia . Myslite že nato príde sám a zrazu sa zdvihne na kolienka alebo ako to bolo u Vás ?? Jeden názor je že už dávno by mal, druhý že ma čas tak ja už neviem teda čo si mám o tom myslieť.

veronikadbc
14. mar 2025

My sme na tom boli podobne, fyzio, ze je okej, len podporit, doktorka to zatial neriesila. Ale dcera sa plazila uz asi od 6 m a jednostranne. Teraz ma 12m a velmi rada chodi okolo nabytku uz asi mesiac, aj sedi asi od 10-11m. Cize nie je problem. Akurat stale nepreferuje stvornozkovanie, ked nema nabytok na chytenie, tak sa stale plazi. Teraz uz prevazne symetricky. Ale je to skor taky zvyk. Ide niekedy na kolienka a prejde aj tak par krokov, len potom zas prejde do plazenia. Ja by som teda povedala, ze u nas to dopadlo okej. Pekne chodi pri nabytku, stabilne, a vidno, ze nie je nejaka oslabena. O chvilu uz bude chodit aj bez opory a stvornozkovanie nebude podstatne. Dost zosilnela, odkedy sa zacala stavat.

mangusta7
autor
14. mar 2025

@veronikadbc a sama sa zrazu zdvihla na kolienka ? A posadila sa kedy prvýkrát prosím Vás ? 🙂

jenni_p
Autor odpoveď zmazal
jenni_p
Autor odpoveď zmazal
veronikadbc
14. mar 2025

@jenni_p ja netvrdim, ze stvornozkovanie nema zmysel. Sli sme na fyzio, skusali sme cvicenie, neslo to i tak. Fyzio ale nevravela, ze by to bol zatial velky problem, ked sme boli asi v 9m. Tak isto tu pani pise, ze boli na fyzio. Nepoviem, keby na to uplne kasleme, dieta je hypotonicke atd. Ale zbytocne sa stresovat a tlacit na pilu nech je vsetko 100 percent tabulkove nie je vzdy nutne. Je to pripad od pripadu, ale hovorim ako je to u nas. Tak isto manzel nestvornozkoval ked bol maly, sportuje, nema zdravotne problemy, vystudoval VS, je programator. Ale pripad od pripadu a urcite sa to snazit podporit. No len sa stresovat nema zmysel. Stavanie sa a chodenie sme nijak netlacili, zacala sama a tak ju to bavilo, ze to potom vela trenovala.

Dcerka asi okolo 10m ked sa zacala dvihat hore, tak sa dala na kolienka takym sposobom, ze ruky polozila na nieco vyssie, a takymto sposobom sa potom cez bok dostala do sedu.

jenni_p
Autor odpoveď zmazal
aurora33
14. mar 2025

@jenni_p suhlasim s tebou , so všetkým čo si napísala. Autorka, vezmi si príklad odtiaľto a nie od žien, ktoré píšu, že ich deti to preskočili a sú ok.