icon

Ako podporiť rozvoj reči u dvojročného dieťaťa?

petka5656
7. jan 2025

Ahojte dievčatá, áno áno, viem porovnávať sa nemá, ale aj tak by ma to zaujimalo (a snáď aj pomohlo čo ďalej). Na akej úrovni rozprávajú vaše takmer 2 rocne deti, resp. rozprávali? Naša bude mat 2 a teda ma pár slov + zvuky zvierat a nejaké gestá, no porozprávať sa s nou určite nedá. Rozumie všetko, odpovedá “nie” slovne a “áno” pokrývaním hlavy. Vidím, že v hlavičke jej to pali o 106, ale slova nikde. Rozmýšľam či to stačí a nechať jej čas ešte chvíľu alebo už ju hlásiť na logo- do súkromnej sa dostaneme aj do týždňa. Čo myslite?

lucia13022023
7. jan 2025

Malý bude mať vo februári 2r a rozpráva pekne, cele vety. Doktorka sa čudovala, že takto nerozprávajú ani niektoré trojročné deti.
Na tvojom mieste by som to nechala ešte tak. Deti v tomto veku sú ako spongie. Nasvaju, učia sa.. Je dôležité aby rozumela co od nej chceš.

zuzkaa1991
7. jan 2025

@petka5656 objednajte sa na logopédiu aj ked su cakacky dlhodobe....ja som počuvala.detsku ze ma cas
az na 4r.som.zacala.riesit.logopediu.....a mame velky problém ma skoro 7r a zacala.rozpravat akom3.5r ale mozog co si pamätal nesprávne slova tak pouziva a tazko ju odnaucit tie.zle.slova a ucit nové dokonca sme.zistili ze zle.pocula preto nevedela povedat kedze pocula.viac menej ton slova alebo ako bolo mi vysvetlene ze ako my rozumieme po anglicky pocujemw nejaké slovo ale nevie nas mozog az tak spracovat......zacali sme pocuvat hudbu co nam bolo odporucane a velmi pekne za rec.opravila....chodi do prípravného rocnika (co je u nás medzi skolkou a školou) maju logopédiu aj

patka06
7. jan 2025

Nechala by som zatiaľ bez logo.
Veľa sa s ňou rozprávaj, všetko komentuj - zo začiatku jednoduché krátke vety, čítajte knihy, to jej pomôže
Skús postupne vyžadovať odpovede celou vetou, nie len áno / nie

zuzkaa1991
7. jan 2025

@patka06 u nas nic nepomohlo vobec po mne nechcela opakovať tiez pekne rozumela co som od malej chcela len rozprávať nechcela len hmkala ....všetko mozne. Sme skusili ;) ale.zas.kazde.dieta ine

patka06
7. jan 2025

@zuzkaa1991 Nemyslela som, aby opakovala, len nech počuje rozprávanie, ono sa to v mozgu pomaličky ukladá.
Ono niekedy pomôže tváriť sa, že hmkaniu nerozumieš a musí to povedať
No súhlasím, že každé dieťa je iné a treba si nájsť svoj spôsob ako naň.

petka5656
autor
7. jan 2025

@zuzkaa1991 Zuzka a ako ste zistili ten sluch? To sa potom aj nejako riešilo? A akú hudbu prosím? Naša rozprávky pozerá minimálne, max tak 30 min za týžden, počúvame veľa pesničky, teraz sa jej pacia ľudovky 🙃

annabjalonova
7. jan 2025

@zuzkaa1991 dobry vecer, co povedala logopedicke ked dcerka zavcala tak neskoro rozpravat? pred navstevou logopedie ste obehali zakladne kolecko ked dieta po 3 rokoch nerozprava? to je psycholog, neurolog, ORL, audiometria a potom logo

petka5656
autor
7. jan 2025

Baby, čítam, ukazujem, ak na to myslím, tak sa jej snažím 1-2 slovne vety hovoriť. Vtedy na mna ona pozerá, že či neviem hovoriť normálne 🙈 veľa som si dostupných informácii už naštudovala, od logopedičiek ako sa s dieťaťom rozprávat. Niekedy aj prehnane artikulujem. Keď konečne niečo povie nové, pomaly bucham šampanské. Viem, ja som každý míľnik tak ťažšie prežívala, muž si podľa mna ani nevšimne, že mala ešte nehovori 😀

zuzkaa1991
7. jan 2025

@annabjalonova
Nic me neobehali kedse od 2r som hucala v detskej ohladom reci tak vzdy bola odpoveď je malinka.ma.cas🤦‍♀️ ale v 5r sme presli k druhej lekarke uz
Na svoju ziadost som.resila logo ale nula bodou sa niekde dostat je to skrarka vyvinova porucha reci teraz.tej v skole kde sa nechadza prisli na veci ktore to "pomahaju"ze nie je len čisto výslovnosť len ale.aj jne veci ohladom.mozgu trosku inac spracuva recove centrum.

matrioshka333
7. jan 2025

@petka5656 no my sme čakali na logopéda 2 roky 🤔 takže ak máš možnosť a pochybnosti, kľudne jedna konzultácia neuškodí.
Na druhej strane nám bolo do 4 roku dieťaťa vždy povedané, že treba sledovať pokroky. Pokiaľ dieťa napreduje, hoc aj inak ako rovesníci, ale proste je tam progres, potom je to v poriadku.

zuzkaa1991
7. jan 2025

@petka5656 hudba je taka ina trosku na stimulaciu mozgu ;)
Zistili sme to ked nam bolo odporúčané hudba vola aa to metoda jias pozrite si google ale.to pre vase malicke sa neoplati ešte;)
Tam.sa robi audiometria sluchu a tam.sa.zistilo ze ma znizenu hranicu sluchu( frekvencie sluchu ci ako laicky vysvetlit) a plus mi ukazali kde sa dane pismenko nachádza na frekvencii takze jasne ze nemoze pocut(vnímať)dane pismenko ked hranicu sluchu ma nizsie .....a na základe toho vyšetrenia vytvoria hudbu ktoru kazdy večer počúvame ale uz pomaly koncime po.roku s tym a uz po mesiaci boli vidiet pekne výsledky bolo nam povedane ze tu .metodu odporujú aj detom co maju pas nks hyperaktivni a ine dg ;) nie len kvoli reci boli sme s muzom skeptický neverili sme tomu ale fakt po mesiaci sme.vidlei vysledky

petka5656
autor
7. jan 2025

@zuzkaa1991 wau, toto som ešte nikde necitala. Ďakujem vysvetlenie a som rada, že vám to pomáha 😊🤗

annabjalonova
7. jan 2025

@zuzkaa1991 hmm, tak to vyzera na dysfaziu… rozumie vam uplne vsetko? nie je hyperaktivna (velmi ziva)? obsedi vam pri jednej aktivite aspon 20 minut? pytam sa len preto, lebo moj syn mal svoje uplne prve slovo v 2,5 roku, rozrozpraval sa az ako 4 rocny a 1 mesiac. Ja som jeho stav zacala riesit v 2 rokoch od psychologa, psychiatra, neurologa, ORL, audiometriu… proste vsetkych odbornikov, ktory akokolvek suvisia s recou. Z vysledkov vyslo, ze syn ke v uplnom poriadku a treba cakat (samozrejme, ze sme neustali podnecovali syna k rozpravaniu, denno-denne sme sa ucili formou hry). On vsak zacal sam rozpravat v 4 rokoch, rozprava 4 mesiace a musim povedat, ze urobil nenormalny pokrok. Stale je ta rec kostrbatac ale kazdy mesiac lepsie a lepsie a ja dufam ze to do tych 7 rokov (je augustovy) dame a s recou bude na uplnom poriadku. Tak zistujem ako aj u Vas, ze ci je uplne vyluceny fyziologicky problem (mozog, sluch a podobne) alebo dieta naozaj potrebuje len cas.

annabjalonova
7. jan 2025

@zuzkaa1991 az teraz som si vsimla, ze ste vysvetlili slecne co je u vas, vo veci 🙂

annabjalonova
7. jan 2025

@zuzkaa1991 este sa opytam, ako velmi nizko mala tu intenzitu hlasok, dost vysoku? alebo priemernu? iba niektore hlasky?

zuzkaa1991
7. jan 2025

@annabjalonova nevyznám sa
Ak najdem foto v mobile tak vyznacim vam

zuzkaa1991
Autor odpoveď zmazal
zuzkaa1991
7. jan 2025

Bodky su kde sa cca nachadzhau pismenka ako P F L a ako sa priblizuje pekne zacala pouzivat v slovach dane pismenka plus ine pismenka su tam ale tie som si zapamatala 😇 na kontroly chodime kazdych 8 týždňov

@annabjalonova

amelie22
7. jan 2025

U nás v rodine všetky deti nerozprávali pomaly ani keď išli do škôlky, neviem či bratranec nerozprával do 4 rokov. A pritom veľa mu čítali, veľa si pozeral knižky. A zrazu v štyroch začal také názvy dinosaurov dávať, že my sme mali problém :D Podľa mňa 2 je ešte úplne v pohode. Moja má teraz 2 a myslím, že rozpráva primerane, ale určite nie nejako popredu. Niečo povie veľmi pekne, zopakovať sa snaží keď sa jej chce, ale teda od viet to má ešte veľmi ďaleko, moc sa jej nechce spájať tie slovíčka. Ale za to som ma začala opravovať keď v knižke vynechám jedno slovo (keď si to chcem skráťiť :D). čítame furt dookola tie isté rozprávky a ani som nevedela že to tak vníma a zrazu mama rýchlo, mama hento slovíčko že som vynechala alebo toto, a vráti ma aj o stranu späť. Niekedy tie deti vedia fakt prekvapiť.