Ako pomôcť synovi prekonať strach zo škôlky?
Žienky moje, môj Miško začal od stredy chodiť do škôlky... hotová katastrofa. Celé ráno plač, aj v škôlke plač, ani sa nezapája do hier, len si pomrnkáva "maminka moja kde si", doma je apatický, nechce sa so mnou ani hrat, ani nic, co predtym sme sa spolu nahrali a nasmiali..... Večer nechce ani zaspinkať, aby nebolo ráno. Vždy som mu o škôlke pekne rozprávala, boli sme sa tam pozrieť, keď bol doma so mnou, tak som ho dávala na 4 hod týždenne do súkromných jasličiek a tam to celkom zvládal...ale teraz je to strašné, srdce mi trhá...on sa nehnevá, ale strašne smúti... a už aj keď ho mám na rukách, tak opakuje kde je moja maminka a potom sa spamätá... vychovávam ho so všetkou láskou, má určené aj hranice, ale je na mňa veľmi naviazaný. aj ja na neho... neviem, ako to zvládať. v noci sa mi budí s plačom, že nechce ísť do škôlky...snažím sa byť pred ním silná, pozitívne motivujem, rozprávam o škôlke len pekne, aj keď tieto dni sa snažím len opýtať čo robil v škôlke a potom ju už nespomínať...ale neviem ako ďalej... ked mi place, ze sa boji o moj zivot ked nie som pri nom...ze sa boji, ze sa mi nieco stane...neviem, kde na to prisiel...ale je velmi rozumny. Vysvetlujem trpezlivo, niekedy aj obraciam na zart...neviem ako dalej, ako mu pomoct... pomooooc
@suz2 riesit situaciu!,neexistuje takyto pristup aby ti synceka zavrela do kumbalu!!!!! Nedivim sa ze ma stres traumu...preco by sa mal tesit do skolky!? Jedna ucitelka dokaze narobit v detskej hlavke riadnu traumu...musis to riesit ...nerxistuje ta osoba tam nema co robit...!!!!!!!!
@smatka neviem, ako to majú v škôlke zariadené, ale keby aj bola spálňa spojená dverami s triedou, učiteľka ju tam nemôže nechať samú sa hrať. Vydržať však denne počas spánku iných detí bez vyrušovania má problém dospelý, nie to dieťa. Neviem, čo ti učiteľky rozprávali, možno by sa s ňou dalo dohodnúť tak, že počká, kým deti zaspia a potom jej dajú knihu, časopis, puzzle, kreslenie, skrátka niečo, čím nebude ostatné deti rušiť.
Len povedali že nechce spat,že sa pýta na zachod.
@smatka
Moja dcerka ked nastupila do skolky uz tiez poobede nespavala..tiez s nou mali problem. Ale vzdy som jej dala hracku..malu s ktorou sa hrala potichucku v postielke..tak nevyrusovala..ale mala velmi dobre ucitelky ktore s nou mali trpezlivost a to je najdolezitejsie. Toto bolo 3 triede..v duhej do ktorej nastupila ako 3,9 rocna tam s nou ucitelky nemali trpezlivost tak som pre nu chodila cely rok hned poobede..tak si to damy zelali. Bola som na materskej tak mi to nejako nevadilo. Ale vsetko je to o pristupe
.... dnes som sa od synceka dozvedela ze stal v kute. Nastupil do skolky minulu stredu. Bol tam po 2 hodiny. Tento tyzden chodia do 12.00. Prve dni mi ani nekyval, hned zasiel do triedy kym som mu dala veci do skrinky ,tesil sa. Dnes rano dost plakal...pani ucitelka mi na obed hovorila ze neposlucha..ale nic viac nespominala. Vecer uz plakal ze neche ist do skolky, nechce stat v kute. Teta ho tam dala lebo neposluchal!!!!! Moj syn je hyperaktivny, od 9 mesiacov nie chodi ale beha-lieta. Kedze ma starsiu sestru tak je taky otukany, nesedi na stolicke a necaka na pokyn chod sa hrat. Je velmi hravy. Ma 3 a pol roka a je pravda ze neposlucha. Ale myslela som ze panie ucitelky ho troska usmernia, ale nie hned do kuta. U nas takyto trest nepouzivame,nenavidela som to ked som bola dieta, ked kamaratka aj hodinu klacala v kute ked sme "vyvadzali". Teraz sa mi uz treti krat zobudil a plakal ze nechce ist do skolky, chce ist babke daleko (ja aj manzel robime tak ho varovali st.rodicia). Rano to bude velmi zle, neviem co spravit. Urcite sa pojdem spytat ci bol az tak neposlusny ze v tom kute musel stat ci sa to nedalo len dohovorom lebo evidentne ho teraz do skolky dostanem velmi tazko. A zase im bude vadit ze rano place a daju ho do kuta ☹...
@suz2 ahoj,ked to citam akoby si opisovala presne to,co je u nas..nas Kubko zvlada skolku strasne tazko..mam poci,ze preplace cely den..vecer pred spanim riesi kam pojde rano?nepokojne spi,zobudi sa o 5.00a uz nechce spat a v sobotu sa mi dokonca 2xpocikal v noci..to sa mu este nikdy nestalo,co je bez plienok..o skolke nechce skoro vobec hovorit,nehra sa s detmi,on bol vzdy troska introvert ale v poslednej dobe vyhladaval deti,tak som myslela,ze to bude fajn..okrem toho v skolke vobec nic neje..dnes tam spal 1x a uz rano doma nejedol a prve jedlo zjedoll o pol 3 olovrant..lenze ani doma poriadne neje..naposledy jedol mormalne min.utorok..pyta sa ky nam do postele,dnes dostal sople a zajtra bude asi doma..ucitelky poznam osobne,tie su strasne fajn,on sa ani nestazuje na skolku ako taku..skor sa mi zda,ze ma strach ze ho tam nechame..vysvetlujem dokola,rozpravam ku iba pekne o skolke a som z toho zufala,fakt neviem co robit..a to uz rok pracujem,doteraz bol u mamy ale myslela som,ze potrebuje kolektiv..ale mam pocit,ze asi nan este nedozrel..a tiez je taky typ ako hovoris ty,ze nad vsetkym moc premysla..prvy den mi povedal,ze plakal,lebo sa bal,ze som sa stratila..ja fakt neviem,co s nim..dnes mi povedalo moje krsna ona je starsia a je v tej istej skolke,ze plakal na zachode a potom sesternica,ze plakal ked prisla po malu..ja mam pocit,ze on fakt iba place a neviem jak mu pomoct..
@pavlinakol ak je introvert, jeho reakcie sú úplne normálne, viem, že je to pre teba ako maminu veľmi ťažké, on za deťmi beží, ale chcel by biť s nimi v tvojej prítomnosti, nie tak, že ho necháš s nimi v škôlke. To je celé. Vydrž, stále ho ubezpečuj o tom, ako ho ľúbiš, postupne sa to zlepší. Dieťa introvert to má vždy ťažšie, aj pri nástupe do škôlky, aj neskôr do školy, do školy v prírode, na internát, do zamestnania. možno by bolo dobre skontaktovať sa s jednou dvomi mamičkami v triede, ktoré tam majú deti, aby ste sa stretali aj mimo MŠ, stali by sa z nich kamaráti, mal by v škôlke niekoho, koho lepšie pozná. Drží palce.
@pavlinakol presne presne ako u nas...rano uz o 5:00 hore, ze nechce ist do skolky, ze sa chce ist hrat do detskej. vecer nie a nie zaspinkat, ze sa chce hrat v detskej. stale sa pyta, ci pre neho pridem, aj 100x za den. vzdy mu vysvetlim, ze ano, ze pridem, ze ho velmi lubim, ze sa na neho cely den tesim atd..a stale dookola to iste. vcera sa ma opytal, ci ho lubim aj ked je v skolke, tak zacinam mat obavu, ze on skolku povazuje za urcity trest, ja neviem...pritom som vzdy o nej pekne rozpravala, motivovala ho, no uz som v koncoch. dnes do rana prvy krat lepsie spinkal, ale aj tak sme isli s placom, roztraseny... s milion otazkami ci pridem. vzdy ubezpecim s laskou, ze ano..a vcera sme mali rodicko, stretla som kamosku, ktorej mala nastupuje az od januara, ale ze boli kuknut deti. a ze moj Misko ju ani nevnimal vobec, len dookola hovoril s placom, ze maminka si po mna pride, maminka ma lubi. ze vobec na nic ine nereagoval.... mam z toho strasne zly pocit :( ale aj ja som na neho strasne naviazana, viem, ze je to chore, ale normalne cely den ovoniavam jeho pyzamko,,,tgusim uz aj ja potrebujem psychologa... som v koncoch
@suz2 nie nie ty nie si chora. Tvoja psychika len reaguje na stresovu situaciu. Mas vycitky, chyba ti a velmi dolezita vec ze vies a mas vazne pochybnosti ze mu tam nie je dobre. Mne napr maly chyba a sme na seba velmi naviazany ale som uplne v pohode v tomto lebo cez den neplace a pekne spolupracuje a sa hra. Takz tieto tvoje pocity su uplne primerane. Nemam pocit ze by si bola prilis uzkostliva. Odporucam navstivit pediatra a spytat sa ci nema maly separacnu uzkost a ako to dalej riesit. Ma aj ine dg z medic. Dovodu?
@leeenka26 ideme 16.9. k pani psychologicke na posudenie, co a ako dalej. Misko je uplne zdravy chlapcek ( vdaka Bohu), len je velmi inteligentny, hlbavy, zvedavy.... vyzaduje neustalu pozornost niekoho, kto mu stale vysvetluje fungovanie veci. ma skvelu pamat. ale myslim, ze nejaka diagnoza by to nemala byt, nic ine zvlastne som si na jeho spravani nevsimla. len velku velku naviazanost na mna
@pavlinakol
@suz2 u nas pomohli hodiny. Sme sice uplne iny pripad ako vy ale za vyskusanie nic nedate. Urcite maju v triede nejake nastenne hodiny. U nas mali rucickove, ja som doniesla digitalne lebo syn poznal len take. Dala som mu obrazok s casom o kolkej pre neho pridem. Cas som samozrejme musela dodrzat na sekundu presne. Syn bol potom pokojnejsi a ucitelka chvalila ze celkom dobry napad. Vyskusajte. Niektorym detom ujde cas ani nevedia ako, niektorym sa to zda cela vecnost, kym maminka pride.
@natalym snazim sa, velmi sa snazim, byt v pohode. len ked vidim, ako sa trapi v skolke, ked a ucitelky vravia, ze len verklikuje svoje a je uplakany, tak je to pre mna tazke. keby som vedela, ze je v pohode, urcite si uzivam par volnych dni po 3 rokoch fakt odmakanej "dovolenky"
@barla5 verim, ze toto by zabralo aj u nas...len zial ja mam tak debilnu pracovnu dobu, ze ich budem musiet uprosit, aby som koncila o 16:00 a nie 16:15 ( aj to pochybujem, ze mi dovolia, aj ked by som zacala pracovat hoc aj o polhodinu skor, nie len o 15 min), aby som vobec stihla pre Miska prist do skolky... a obcas pride aj manzel, lenze ten pracuje 50 km daleko a nie vzdy sa mu da presne odist z roboty...je to uuuuplne cele nafigu u nas
@suz2 ja som mala na mysli zdravotny stav po telesnej stranke.ale ak je zdravy tak nic nevadi samozrejme vies ako to myslim. Chod sa k pediatricke porozpravat najlepsie ale urobis ked jej zavolas vopred a dohodnes sa s nou na nejakom case kedy mavaju menej pacientov aby nebola nervozna a neodbila ta ,,nebojte sa mamicka on si zvykne neprezivajte to tak,,.
Ahojte.Moj syn nastupil teraz ako 3 a pol ročny do Mš.prvy den bol fantastycky..druhy den plakal aj treti aj štvrty.poceste mu vysvetlujem ze škvolke je vyborne zahrasa napapa sa pospynka si a pridem pon .neechce tam chodit chodi splačom .v škvolke nechce papap .sam sa obut vyzut prezliest .nechce spolupracovat.zakazdym sa rozplace .Malo rozprava nato ze ma 3a pol len teraz zacal opakovat slova .nechce si dat vysvetlit ze tam musi chodit .obaja pracujeme. som stoho nestastna .nauci sa?je vela deti co nechcu spolupracovat ?upokojte ma ☹ ☹
@barborka1je myslim, ze je to len ista forma protestu. To vsetko prejde, len my mamky musime byt trpezlive. Drzim palce
@timea7
@barla5 dakujem za rady kocky..maly vcera 1x spal a vecer ochorel..sople kasel teplota..dnes musel ostat doms..co je cele zle,lebo budeme zacinat od zaciatku..a dnes napriek tomu ze bol cely den s babkou tak vecer znova panika kam pojde ked sa vyspinka..som z toho zufala,viem ze skolka je pre neho dobra aby sa naucil fubgovat s detmi ale ked vidim ako sa trapi,tak mi je z toho zle..
.
@suz2 uplne ta chapem,mame to skoro uplne rovnake..ja som z toho rovnako nestastna ako ty..presne opisujes to,co sa deje aj u nas..dnes pred spanim som ho musela pol hodinu ubezpecovat,ze urcite pre neho pridem..aj ked zajtra ide znova k mojej mame,lebo priserne kasle a ma sopliky..co som aj cakala,lebo tyzden nic nejedol poriadne,hrozne spal,takze organizmus uplne k.o. a dnes u mamy jedol jak o zivot..on ma fakt hrozny stres z toho..napises mi prosim,co ti povedala ta psychologicka potom?lebo ja to tiez zvazujem..
@pavlinakol synček cíti tvoje obavy, deti majú veľmi citlivé senzory, adaptuje sa o to horšie lebo škôlka musí byť niečo strašné, keď má aj mama obavy. Ak máš možnosť nechať ho u babky, tak to urob, o rok si zvykne pravdepodobne lepšie. zrejme ešte na škôlku nie je zrelý. Ak nie, tak sa bohužiaľ budeš musieť v prvom rade ty vnútorne uistiť, že mu tam bude dobre a vydržať.
@pavlinakol jasne, dam vediet. Aj ja som velmi velmi zvedava
@timea7 ono práveže ja som pred ním úplne v pohode,aj som bola od začiatku s tým stotožnená,že ide do škôlky, práveže som presvedčená,že by mu to pomohlo, sa troška oťukať..moje obavy začali až teraz,keď ho vidím ako to zle znáša..predtým som to brala úplne v pohode..uvidíme, ešte to skúsime,keď vyzdravie a keby to nešlo,tak ho skúsim nechať iba na pol dňa a na obed by chodil k babke a keby ani to nie,tak bude u mamy ešte nejakú dobu..našťastie je doma na dôchodku a nemá s tým problém..bol tam už od dvoch rokov, ja už som vyše roka späť v práci..ale chcela som aby išiel do kolektívu..no uvidíme..

@leeenka26 dakujem Ti. ja som taky blby nekonfliktny tip.... ale za Miska si budem bojovat. dnes mame aj rodicko, tak sa porozpravam asi az po nom s riaditelkou. 16.9. ideme k psycho, uz nas objednala...sice je to aj moj nastupny den do prace, no co uz, nejak to vyriesit musim a Misko je prvorady...