Ako reagujete, keď vaše dieťa použije vulgarizmus?
Mamičky, aká je účinná metóda odnaučiť dieťa používať vulgarizmy? Moja 2 a pol ročná dcéra ma dnes surovo poslala do p***. Netuším kde to vzala... A tak mi napadlo... Či ostro napomínať, nevšímať si to, alebo vysvetliť, že takto sa nehovorí?
Povedat jej...to je skarede slovo, take sa nehovori a dalej si nevsimat...Urcite nie zacat sa smiat...
Poslala som ju obuť si papuče... A ona na to s plnou vážnosťou - choď do p***. No do smiechu mi nebolo... Asi 5 sekúnd mi trvalo, kým som sa spamätala a potom som jej povedala, že takto sa nehovorí a nechcem to viac počuť... 😒😒😒
@ecoli tak niekde to pocut musela, z vlastnej hlavy to nema.
Ja by som to ignorovala, nereagovala. Zbytocne na to upozornovat.
Deti sa ucia rychlo .. hlavne taketo slova 😀 moja znama pred malou nezakliala ani trocha no raz jej uslo ked sa buchla malickom o skrinku -do pi*e .. ziadne ine slovo sa mala nenaucila tak pekne a tak rychlo ako vtedy 😀
Treba jej ale vysvetlit ze je to skarede a ze to nemoze pouzivat .. inak by som to neriesila ..
Moja sestra to máme na celý autobus povedala,že choď do pi..., Chodila vtedy čerstvo so škôlky, tak mama rýchlo zachraňovala situáciu, že áno, sanitka fičí. 😂😂. U nás len mladší občas chce byť frajer, ale okamžite mu to zakazujem, doma takto nerozprávame a nechcem to počuť. Žiaľ má starších kamarátov a chce sa im vyrovnať. Ale u tak malého dieťaťa to ozaj musela len niekde počuť.
@ecoli ja som sa takto minuly tyzden pytala 3 roc.syna:
-Tobi, ako bolo u babky?
-Do pi*e, zle bolo u babky! ......skoro som onemela. Doma takto nerozpravame, ale mal to kde pocut. Vonku sa hrava s omnoho starsimi chalanmi, alebo u mojho otca. Napomeniem ho, ale za par tyzdnov zahresi zas.
@pininka1 Aj ja som to zachranovala"to fičí",no hned na to isli chlapci na bicykloch a pouzili original,na co mi decko povedalo"no vidiš mamka",tak som pochopila hned ze takto asi nie a vysvetlila jej ze to je nepekne,ze tak hovoria len džipsoši a bol pokoj na dlho.....
ja som povedala, ze tak skaredo rozprava len dedo, a ze spisovne po nasom sa povie do frasa, celkom si to oblubil, ale lepsie ako pi*ovat :D
Nereagovat. Moj vcera si 2x povedal do riti ale ani ja ani muz sme nereagovali na to.
Treba si davat pozor na to co kde hovoris
@sapetka mozme si mi davat pozor ked prideme na mhd zastavkua tam asocialka s dvoma detmi a kazde druhe slovo vulgarizmus a vresti do mobilu, ze sa to neda nepocut, vsetky deti co tam boli jasne poculi tie vybrane slova, niekedy sa tomu vyhnut neda 🙂
inak ja tiez nereagujem, ked nezachyti, ze je to nieco skarede, vacsinou to ani nezopakuje, lebo nevie, ze to je nieco take, predsa to len nepouziva v kuse, a ked dieta napomenies na just ti nervy bude zrat, u 2,5 rocneho by som to riesila menej ako u 4 rocneho dietata, predsa je to uz ine, 🙂
nám sa osvedčilo - vymeniť to slovo za niečo iné, tomu podobné a neškodné, a dieťa pekne každý raz opraviť. zvykli sme si na to tak, že už aj my dospelí nadávame slušne :D :D alebo pred pár rokmi známej dieťa chodilo do škôlky, a tam to učiteľky vyriešili tak, že deti miesto sprostých slov hovorili slovo zajac. všetky a na všetko. to bola iná králikáreň :D :D
@ecoli aj moj maly to donedavna pouzival.napr som mi vravela ze:zabudol si dedovi ukazat novu zubnu kefku.a on: v nedelu mu ulazem do p.c. som sa fakt neudrzala,otocila som sa smiala jak trafena.na toto asi do smrti nezabudnem🙂ked to pouzil znova,povedala som mu ze sa hovori do kelu.ked mi nieco spadlo,tak ma upozornil ze mami povedz do kelu.a potom nejak zabudol.chvalabohu
Este som si spomenula nas maly ked sa spytam ako robi sliepocka nepovie kot-ko-dak , ale ko-ko-kot 😅
Tvoje dieta je prilis male na to aby chapalo co su to vulgarizmy a preco su zle. Urcite by som nenapomenula ostro a tiez by som neignorovala. Ale vysvetlila by som ze je to skarede a moze na miesto toho povedat napriklad chod do kelu...ale mama sa nema posielat nikam, takze ma si ist obut papuce a neodvravat 🙂 Detom treba vsetko vysvetlit, ako inak maju vediet co sa ma a co nie?...
To bol napad citat si tuto diskusiu pri uspavani🤦🏼♀️😂😂 sa dosmejem ked si kvoli tomu zobudim maleho! 😂
@ecoli osobne si myslim ze cim viac budes hovorit o tom co su alebo nie su skarede slova a ze ich nema pouzivat tym viac ju to bude lakat. Nie preto aby ta vytacala ale preto aby zistila co tie zakazane slova vlastne sposobia a preco su zakazane. Pre tak male dieta je to ibaslovo ako kazde ine. U nas to aspon funguje tak ze sa kazdy tvaril ze nic nepocul a diskusia ide dalej bez akejkolvek reakcie tak sa taketo slovo pouzilo iba raz nevyvolalo ziadny zaujem ani reakciu so strany okolia = nezaujimave pre dieta viac take nikdy nepovedala... Samozrejma toto plati iba v pripade ze sa takto doma ani nikde v okoli nerozprava.....
Ja musim na to upozorniť. Bola som v pôrodnici, a ked som prisla domov, skoro 3 ročný pomaly za každou druhou vetou "dpc". Pocul to od znameho a nikto malemu nic nepovedal, ignorovali to. Ked som prisla domov, vyvetlila som mu, ze je to skaredo a nehovorí sa tak. Ked sa mi par krat stalo, ze mu uslo sproste slovo a zopakoval, tak som sq ospravedlnila,'ze je to škaredo, pomylila som sa a uz to viac nebudem hovoriť :D
@ecoli neviem či poznáš Katku Kráľovu a jej Nevychovu. Práve tejto téme a tomu slovíčku sa venovala, ako reagovať na nadávky.
2,5 ročné dieťa nemá šajnu, čo vlastne povedalo. Čaro nadávok je také, že sú väčšinou vyslovene s dôrazom, ktorý si ich autor casto ani neuvedomuje. Ja som sa raz napríklad neskutočne nahnevala na dcérku, ktorá sa v procese odplienkovania tretí krát po sebe pocurala až do topánok. Ako som šla pre ďalšie ciste oblečenie, som spustila salvu hubovania a v tej záplave slov jediná nadávka do pi*e. Cestou som si po čase uvedomila, že mala si už neviem kolky krát to slovo potichucky pre seba dookola opakovala 😀
Katka Kralova odporúča opýtať sa dieťaťa, či vie, čo to skovo znamená. Dieťa asi nebide vedieť, tak vysvetliť, že napríklad pi*a je ako keď niekto povie šunka, ale oveľa skaredsie. Už som to počúvala dávnejšie, detaily si nepamätám, ale pripadá mi to účinnejšie takto vysvetliť, ako použiť iba všeobecnu formulku, že tak sa nehovorí, alebo že to je škaredé slovo......
Šunka nie, susku som myslela 🙂
@saluda nas maly sa naucil od spoluziaka nadavky v 1.triede niekedy v 2.polroku. dlho som.o tom.nevedela..kedze doma.to nepouzil, az v 2.r.druzinarka ma.na to upozornila... Doma to pouzil az v 2.polroku 2.triedy.. v suvislosti s nim - mami, ja som k*k*t. Vravim, hej? A co to znamena? Vtedy mi povedal,ze debil... Uhm..no take u nas nepouzivame a povedala som.mu, ze co to znamena vo francuzstine. Neskor to pouzil opat, ale uz vedel, ze to znamena pipik... Viem, ze pozna i dalsie nadavky, ale doma ich pouzil asi 2-3x, ked bol nahnevany na sestru.. tiez sme na to zbytocne neupozornovali.. zo skoly som viac na tuto temu viac upozornenia nedostala, tak to beriem tak, ze sa krotia.
Jaaj a este raz si ma zavolala druzinarka ,ze no, povedz mamine, co si spravil? A on mi vravi: rozje..al som jablko. Ja na to, ze co si spravil? Tak to povedal normalne. Opat sme to s druzinarkou nerozoberali..
@ecoli myslim, ze v jej veku este urcite nevie, co to znamena, ze je to škaredé slovo, hlavne neupozornovat.
My sme mali v dome malu babu, 4 r, dudel v puse, ale slovnik ako krcmovy štamgast.. ja som.mala.vtedy 12r., Ale teda.. som bola v soku..
Moj ma uz 4,5r...ale ked bol este malicky...nieco okolo 1,5r, sme boli v lidli a sedel v kosiku a ked sme prisli ku pokladni, uz sme mali vylozeny tovar, nas milovany syncek zacal za sebou niekolkokrat opakovat pi*i pi*i pi*i pi*i pi*i pi*i ...atd a my sme v tej chvili dostali s chlapom taky zachvat smiechu, ze to sa proste nedalo udrzat 😂😂😂. Ten pohlad na neho...taky zlaty, nevinny chlapcek a toto mu vyslo z ust 😀. Uprimne, nevsimala som si okolie a ludi ako reagovali...bolo mi to jedno, fakt. My dvaja sme sa len na seba pozreli a koniec 😀. Ale hned ako som bola schopna normalne rozpravat, som zachranovala situaciu a zabavila maleho. Ale teda u nas doma sa nenadava a ani nenadavalo. Samozrejme to ale mohol zachytit niekde na ulici alebo ked mi napr.uslo a neuvedomila som si, ze by to mohol pocut. Odvtedy sa stalo az neskor ked mal okolo 3rokov, ze sem tam asi 2-3x mu cosi uslo ak pocul u deda alebo vonku. Ale teda on uz dlhsie velmi dobre vie, ze tak nesmie rozpravat a ktore su skarede slova. Uz sa mi parkrat stalo, ze mi povedal, ze v skolke mu ten a ten skaredo povedal. Tak som mu dovolila, nech mi povie ake slovo a vtedy povedal. Akoze nechapem ako si takto mozu deti v skolke nadavat. A vzdy pri nejakej prilezitosti mu aj poviem, ze si naozaj neprajem, aby tak niekedy rozpraval...Ani v skolke, aj ked ho niekto nahneva, proste nikdy. Ze by ma to velmi sklamalo...ze su ine slova, ktore sa daju pouzit...

@ecoli zlata 😂😂😂👍🏻 Oni ako krásne vedia kedy to použiť . 😂😂😂😂😂