Ako riešite rešpekt?

veronika19895
13. okt 2023

Ako riešite rešpekt? Aby vás deti rešpektovali bez toho aby ste na nich museli kričať či dávať výchovné po zadku?

reanda
13. okt 2023

zalezi, co rozumies pod pojmom respekt.. ak to, ze dieta vzdy na slovo posluchne, co povies, tak to respekt nie je.. respekt je nieco, co prirodzene vzbudzujes v ludoch tym, ako sa prejavujes, ako zijes.. ci tvoje ciny kopiruju tvoje slova, ci si za slovom stojis, ci si vies priznat chybu.. ci rozmyslas nad tym, co povies/urobis a za tvojimi slovami/cinmi je nejaka skusenost, prezitok, ci hovoris/zijes to, comu skutocne veris, alebo len opakujes, co si sa naucila, lebo 'to tak je' a v skutocnosti si ani nikdy neuvazovala nad tym, ci to tak ozaj je a preco.. a podobne.. respekt prirodzene vzbudzuju vedomi, mudri a 'ludski' ludia.. a to ako v detoch, tak v dospelych.. u deti sa ale navyse ten respekt nejaku dobu 'buduje', lebo dieta sa este len uci, ako to na svete a vo vztahoch funguje a spoznava - aj teba, ako rodica.. takze mu moze nejaku dobu trvat, kym si nieco uvedomi a ty ako rodic potrebujes byt trpezliva a dat mu cas, kym si to uvedomi a netlacit na pilu, aby respektovalo hned.. to ale ako vedomy rodic vies..
takze ak mas problem s tym, ze ta deti nerespektuju, treba popracovat na sebe, nie na metode, ako si respekt od nich 'vynutit' trebars 'vychovnymi po zadku'

angel993
13. okt 2023

@veronika19895 tak že ja rešpektujem deti, aj ostatných ľudí okolo seba. Deti to potom prirodzene kopírujú.

veronika19895
autor
13. okt 2023

@reanda problém je že keď im niečo poviem aby to nerobili. Najprv musím niekoľkokrát za sebou pekne povedať a keď to nepomáha tak už krik a niekedy aj po zadku sa ujde keď už niečo moc zle robia.

angel993
13. okt 2023

@veronika19895 a "výchovná po zadku" je všetko možné len nie výchovná

thoughtfulweirdo
13. okt 2023

V prvom rade mám veku primerane očakávania, je totiž úplne normálne a dokonca aj žiadúce, že malé dieťa aj odpapuľuje, aj naschvál neposluchne, aj neposluchne z objektívnych príčin. Nie všetko, čo deti neurobia podľa mojich predstáv, je neposlúchanie alebo nedostatok rešpektu 🙂 no a potom sa samozrejme snažím ja s nimi jednať s rešprektom, aby sa to mali kde naučiť.

angel993
13. okt 2023

@veronika19895 pozri si nejaké videá o rešpektujúcej výchove

mikadooo
13. okt 2023

@veronika19895 Hm, no, ťažko...😁. Aj dohody, aj hranice, aj zodpovednosť za vlastné povinnosti (dú, domáce práce), všetko ťažko... a to som z tých pokojnejších materí a aj muž je flegmoš. (Áno, rešpektovať a byť rešpektovaný mám prelúskané)

zmrzlinka2021
13. okt 2023

@veronika19895 no ak bikes dieťa, nikdy ťa nebude skutočne rešpektovať, maximálne sa ťa bude báť. Násilím rešpekt neziskas

zuzinka888
13. okt 2023

Aky je vek deti? Myslim,ze je blbost ziada respekt od 2-3 rocneho dietata. To len ucime respektu- tym ze nas pozoruje a jemu vysvetlujeme donekonecna preco toto robime a toto nie. Nestaci hovorit- nechytaj, nekric, neplac nerozhadzuj....

januska12323
13. okt 2023

Krik a bitka ešte nikdy rešpekt nepriniesli. Treba vymyslieť alternatívnu aktivitu, odviesť pozornosť atď. Napríklad skáču po gauči tak ich pošli na trampolínu, švihadlo.

martinmmartin
13. okt 2023

Aha tutok pripravila ceskoslovenska televizia reportaz o mlateni deciek v 70 rokoch

https://www.youtube.com/watch?v=7jzxVKGF0VU
reanda
13. okt 2023

@veronika19895 ak dietatu primerane veku vysvetlis, preco nechces, aby nieco robilo/nerobilo a ono 'neposluchne', nema zmysel to iba opakovat stokrat.. treba ist a zabezpecit, aby to urobilo/neurobilo.. ale nie krikom a davanim po zadku, ale napr. ze ho aj fyzicky vezmes odniekial, kde nemoze byt (ked dajme tomu vylieza na otvorene okno na piatom poschodi) alebo ze to, co treba aby urobilo (vyzulo sa po prichode zvonka, umylo si ruky, upratalo hracky) ides a urobis s nim.. venujes tomu svoj cas.. ano, je to na cas a energiu ovela narocnejsie, ako iba rozkazovat detom, co maju robit, ale taka dobra vychova casto byva - narocna na cas, energiu a pozornost rodica.. a hlavne ta trpezlivost je treba, lebo niektorym detom moze naozaj dlho trvat, kym nieco pochopia a osvoja si to - a suvisi to s ich povahou, nie s tym, ako dobre vie rodic vysvetlovat .. nie je to vzdy tak, ako to s oblubou niektori rodicia hovoria, ze 'dobre' dieta je vizitkou sikovneho rodica 😝
vychova nie je nieco jednoduche, na co si precitas navod, pouzijes a mas vyhrane.. musis byt stale 'pritomna', deti si vsimat, zistovat a skusat, co na ne 'plati', hladat sposoby, ktore zafunguju - a casto funguju chvilu a potom uz nefunguju.. je to premenlive.. a dobry rodic sa vie zamysliet aj nad tym, preco niekedy deti neposluchnu a pride na to, ze trebars to, co po nich ocakava, nie je to uplne prave, co je pre ne dobre.. a zmeni pohlad.. alebo niekedy aj deti necha, nech sa poucia na svojej skusenosti, ked tebars robia nieco, co nevypada najrozumnejsie, tak nech si same zaziju tie nasledky.. a aj tam moze rodic zistit, ze vlastne si iba myslel, ze to nie je ok a pritom dieta to zvladne v pohode..

minenkak
13. okt 2023

@veronika19895 vždy som si stála za tým čo som decku povedala ,ak niečo nespraví primerane veku a nebude to dodržiavať,bude trest,mala som pravidlo troch upozornení,mne sa stačilo pozrieť,či už na muža,decko alebo psov a bolo vybavené

deedol
13. okt 2023

Odporucam knihu respektovat a byt respektovan, 2. Vydanie

tiika
15. okt 2023

@veronika19895 Myslím, že to, čo ty očakávaš je poslušnosť nie respekt. To sa dosahuje tvrdou výchovou, disciplínou, trestami, odmenami, zlomením dieťaťa.
Ak chceš, aby sa deti viac správali podľa očakávaní, treba pracovať na sebe, svojej komunikácii, správaní, hľadať problém v sebe nie v deťoch (ak tam aj niečo je, väčšinou sme za tým i tak my rodičia). Vela rodičov to podľa mna ale nepochopí a neprizná si to.
Inak v mojom ponímaní respekt úzko súvisí s úprimnosťou. Som úprimná k sebe, k svojim želaniam a potrebám, neklamem samej sebe ani dieťaťu, snažím sa byt pravdivá, čitateľná, hovorím pravdu dieťaťu, veci vysvetľujem tak ako sa majú, s láskou, citlivosťou a primerane veku, nevymýšľam si, aby som si veci uľahčila, nesnažím sa situáciu ani nezlahcovat, ani nedramatizovat, dávam najavo svoje pocity, no zaujímam sa i pocity dieťaťa, uznám mu ich, nevyvraciam ich, nehodnotim. Ak chceš skutočný respekt, týmto by som začala.