Ako sa postaviť k situácii, keď dieťa plače?
Ahojte, máme syna 9m zachvíľku 10m. Posledné dva dni sa už 3x stalo, že keď som mu niečo vzala čo nemôže/nesmie, tak sa rozreval ale že poriadne. Doteraz bol kľuďas nikdy takto neplakal. Napr včera, šli sme na prechádzku do prírody obdivoval listy tak som mu jeden odtrhla, najprv ho obzeral hral sa s ním trhal a šup do ust. Viackrát som ho ,,napomenula” a dala mu to preč z ust, snažila sa tak ,,detsky “ vysvetliť že do ust nesmie, keď to aj tak stále robil tak som mu ho vzala a tu prišiel rev..asi 10 minút vkuse..rovnako aj ked som si strihala nechty a chcel mi stále brat nožničky…normálne ho nespoznávam nikdy takýto nebol a vôbec neviem ako sa mám zachovať v tejto situácii, chcem mu stanoviť ,,hranice” ale neviem ako na to…čo urobiť v takýchto situáciách? Nechcem z neho vychovať dieťa čo ked niečo nemá tak sa bude hádzať o zem, preto budem vďačná za každú radu..byvame sami s manželom ďaleko od rodičov čiže ohladom výchovy nemam kde od skúsenejších poradiť..
No... Dotetaz nereval, lebo mu v podstate toho veľa nedochádzalo, bolo mu fuk, či mu vezmeš lístok, alebo nie.
No ako rastie, tak mu rastie a rozvíja sa aj mozog a začína toho viac chápať.Takže logicky už sa "naštve" keď on chce lístok a ty mu ho vezmeš.
Je to normálna fáza vo vývoji. A bude to postupovať, pretože dieťa si čoraz viac začne uvedomovať seba a svoju osobnosť.
No vždy je to iba dieťa. Samozrejme, že mu nedáš nožnice, lebo ich chce. Ani jest vserko, čo chce. Jednoducho mu to vezmeš (na nejake extra vysvetľovanie sa vykašli, ono nie je ešte zrelé pochopiť to) so slovami, nie, nono, nesmieš, a podobne. Ono poplače, poreve.. To je v poriadku. Skus ho zaujať niečím iným, trebárs, aha, tam je vtáčik, alebo dat mu nejakú hračku, ktorá vydáva zvuky a tak.
A ano, priprav sa, že príde obdobie vzdoru, aj kriku a vresku aj možno toho hadzania sa o zem a postup bude rovnaký, akurát že už môžeš potom čorazviac toho mu vysvetlit.
Je to uplne normalne spravanie dietata , naš to začal robiť Odkedy mal 9 mesiacov zistil že si vie presadiť svoju vôľu a inak ako plačom to nevie dať najavo zatiaľ, je to prosté ďalšie vývojové štádium ktoré je úplne prirodzené
U nás to funguje tak že pokiaľ to nie je nebezpečne tak ho to nechám robiť a nemyslím si že bude rozmaznaný ale ked je to nieco ako ( zuzlanie bateriek, kable a pod ) odputanie pozornosti je podla mna najefektivnejsie riesenie, nas ma rok a je to uz trosku iny level a pridu dalsie ,,super ,, veci ako napriklad prebalovanie za pochodu , hadzanie veci o zem , vyhadzovanie veci od vsadial 🙂 drzim palce
no nic, dookola trpezlivo vysvetlovat... deti v tomto veku maju vzdy len jednu emociu, ktora ide na maximum. on chcel strasne zuvat ten list -skusa, objavuje, ci hrat sa s noznickami.
"janicko, viem, ze chces zuvat ten list, ale nemozem ti ho nechat, lebo listy su pre vtaciky/zvieratka. ak chces tu mas chrumku/roztek, ak si hladny"
"janicko, noznicky su ostre a mohol by si si ublizit. su na strihanie pre maminku/ocka, ak sa chces hrat, tu mas tento .... , s tym sa mozes hrat"
nech reve, byt pri nom, ponuknut naruc a pochopenie. bude to horsie s pribudajucim vekom, musis drzat a stanovovat hranice. a snazit sa vysvetlovat nie stylom "nemozes sa hrat s noznickami" ale "noznicky su na strihanie, na hranie je vlacik, auticko,..."
deti nerozumeju zaporu, im musis vysvetlit inak - a to nemam od rodiny, ktora je mimochodom tiez mimo.
sleduj IG profily napr. elipredeti, rodinna_psychologia, rodinna.lekarka,...
No najhorsie je povedal len- no,no- fuj a to nesmies. Treba vysvetlit a trpezlivo preckat toto narocne obdobie. Ono uz vie,ze nieco chce, no nevie to povedat a ani nevie pochopit preco to mat nemoze.
Je to male dieťa, treba vysvetliť, ale nečakať, že to pochopí... Ani na 1x ani na 10x krát.
Niekde som čítala, a celkom sa mi osvedčuje, že pri tak malých deťoch najviac funguje:
- odputanie pozornosti (napr vyberieš kamienok z úst, povieš, že je to fúj, nesmieš a rýchlo nájdeš niečo iné zaujímavé, napr aha, tam letí lietadlo.... Alebo začneš ho hádzať do vzduchu, atď...)
-ponúknutie alternativy (s hrncom sa nesmieš hrať, ale tu máš varešku namiesto toho)
- vyhýbať sa problematickým situáciám (keď vieš ze by mohol strhnúť lampu na seba, tak jednoducho vložíš lampu niekam, aby ho to ani nelákalo)
no ja tu pojdem zas mimo davu, ale ja som odobratu vec nikdy nenahradzala nicim inym ... proste som zobrala, vysvetlila jej, ze preco to nemoze mat, objala , dcerka sa ukludnila a pokracovali sme dalej v prechadzke alebo hrani.

Ahoj ako by si hovorila o mojej malej . Je skoro v rovnakom veku . Tie deti nam rastu a začínajú chápať že keď im niečo zoberieme čo sa im nepáči už je “zle”. Moja úplne presne to iste tiež s listami . Alebo s krémami zapaľovač atd . Tiež spustí rev . A ja som to vyriešila tak že jej rýchlo namiesto toho supnem niečo s čím sa môže hrať napríklad balíček servítok , plienku , gumenú gumičku . Alebo samozrejme nejakú jej hračku . Že jej proste odvediem pozornosť 🤣 zatiaľ to ako tak funguje ale neboj príde obdobie keď nebude fungovať ani to . Si super mama že chceš takto vychovávať ja tiež ! Pozdravujem 😘