Ako sa správať, keď dieťa chce rozhodovať?
mam 14 mesacneho syna.od 10 mesiaca je v jasliach.zijeme v dansku.od Decembra 2012 bol chory 5 krat na zapal stredneho ucha,bral antibiotika. nakoniec mu pred 2 tyzdnami urobili drenaz usi (operacia v narkoze). maly konecne zacal v noci spat. posledny pol rok kym bol chory bol non-stop hore v noci,niekedy aj 6krat. aj ked vieme ze sa dieta nema vyberat z postielky, a chodit s nim po byte, lebo si nato zvyka a bude to vyzadovat. museli sme,lebo mal teploty a bol smutny. zvykol si. pocas dni bol stale na nas, nechcel byt sam, tak sme boli stale pri nom, ak mal bolesti,bol na rukach. zvykol si. od kedy je zdravy,zacal spat celu noc,ale od toho dna sa jeho spravanie zmenilo. zacal hladat hranice, ak je hracka daleko a nechce ist pre nu,tak krici. pred tym vedel povedat de - de a ukazal co chce. teraz vsetko si vydobija placom, krikom. ak napriklad varim a chce ist ku mne na ruky,tak on aj ked mam plne ruky a spinave, a mu pokojne poviem,ze ho nemozem teraz zobrat,tak on mi zacne pod nohami dupkat a kricat. ak sa pohnem tak ide predomnou chrbtom ku mne. ak mu zakazem zenieco nesmie, je velmi zlostny, stale sa k veci vrati. aj ked obcas nema take problemi vacsinou ked ja nie som doma,tak v momente ako otvorim dvere,tak on zacne. pred tym sa mi krasne tesil, utekal ku mne na ruky a vystiskal. teraz si ani bundu nemozem zobliect,lebo zacne kricat. Potrebujem radu,neviem ako mu tie hranice dat. snazim sa ho nebrat na ruky a ked reve obchadzat ho a pokracovat v cinnosti. Skusam aj mu vysvetlit ze nemoze to a to. Ale sa mi zda,ze ked s nim rozpravam,tak to situaciu este zhorsuje,lebo ako keby som mu na ten rev odpovedala. Najhorsie je to v obchodoch..hanbim sa. Aj som skusala ho dat do stredu izby posadit ked zlosti,ale on sa postavi a ide za mnou. Neviem ci je spravne mu dat hracku a zabavit ho...lebo ci nato nezabudne tymto a zase to urobi. Obcas sa da zamestnanat,ale nie casto. SOm ochotna urobit vsetko preto,aby bol opat stastny...ale neviem ako,ktora z tychto a ci nejaka procedura co som napisala je spravna. prosim o radu. dakujem.tamara
@tam81 ahoj, tvoje babo je este malicke, aby chapal co je to "rozhodovat" - on proste chce byt s tebou, chybas mu, tvoje objatie.. ved si jeho najblizsi clovek. Prezil uz toho dost, ani sa mu necudujem, ze sa tak chova, je to aj na dospelaka viac nez dost.
Daj si do google "terapia objatim" je toho o tom dost popisane..
ak si ochotna urobit cokolvek, aby bol stastny - tak kasli na spinave ruky pri vareni, na tip top poriadok v byte - bud s malym co najviac, TERAZ ta potrebuje.. maly ti ani nevies ako rychlo vyrastie a tieto spolocne chvile ti uz nic nevrati - preto si ich treba uzivat co najviac
s krikom nic nevyries, prave naopak ☹
ved prave dievcata, ja ho budem nosit kolko treba, ved to mi nerobi problem,len preto tu pisem, aby som sa ujistila,ze mu tym nedavam nejake zle navyky. lebo ked ja ho budem nosit a tiez zeny v skolke nie,tak bude zmateny ze preco. napr. oni im ani cumel nedavaju a jeho zajacika ,iba na spanie. a tak som to zatrhla aj ja doma. lebo mi povedali ucky,ze je velmi smutny. maju pravidla,ja im rozkazat nemozem. ale musim sa snazit robit rovnako ako oni,pre dobro maleho,lebo bude zmateny. preto som aj zacala pisat a hladat rady ako nato a co je spravne,lebo fakt neviem....vlastne s tym zacali ucitelky,ze vraj maly chce ist na ruky a ona povedala,ze maju 13 deti a su na nich 4 takze nemozu stale nosit kazde dieta,preto im hovoria NIE ,ale ze je vidiet ze doma je noseny. preto sme v piatok skusili s manzelom, trosku to obmedzit,ale ja fakt neviem ci to je spravne...mam taky pocit ako vy dievcata. len som nato nejak sama,preto som chcela vediet nazor inych. co uz deti maju starsie ako to robili.
Ako sa chovate napriklad? ked malemu zakazete ze nesmie ist vonku dverami a zavriem ich a on zacne sebou metat a sadne na zem a reve...co robit?
- ak sme v obchode a dotyka sa drahej vazy, a zakazem mu a on to nerespektuje a ide tam opat, vezmem ho spat a on reve o raty a kope nohami a bije ma rukami? ...co robit?
-som v sprche a maly pod sprchou a krici ze chce ist na ruky? dala som mu hracky, kacicky do ruky,ale on ich len hadze do vane.
@tam81 u nas sce maly ziadnu operaciu nemal a hlavnu traumu ma prave zo skolky ... ale v mnohom mi vasa situacia pripomina nasu, riesim to tak ze vobec ma nezaujima ze v skolke mu dudku a psika dovolia len na spanie, ked uz je z niecoho v strese a upokojuje ho prave to tak nech si dudka radsej ako byt nervozny. tak isto v skolke som im povedala ze si nezelam aby mu to brali. u nas bol hlavny zdroj problemov oblecenie, mam pocit ze si to tam akoby ventiloval a zacal odmietat vsetky rifle a cokolvek co ma gombiky - jedno poobedie sme si sadli a prebrali celu skrinu a hovoril mi co tam nechame a co nie, mal z toho obrovsku radost - ja uz menej lebo tam zostali len pyzama, teplaky a asi 3 tricka 🙂 teraz nosime len to a cakam ci to samo prejde - takze som mu v podstate ustupila a myslim ze som urobila dobre, pokial ma na teba poziadavky co sa daju zvladnut, ja by som ho nechala "rozhodovat" a rozhodnut proti jeho voli - to si nechavam len na naozaj nevyhnutne situacie, lebo mi to jednoducho za ttie jeho hysaky nestoji. som zvedava co ti poradia na tie prikladove situacie - ja sa vacsinou snazim zaujat niecim inym, posepkam do uska rozpravku, a pod
Katka,dakujem za odpoved. normalne mi az odlahne ked vidim ze nie som sama s takou situaciou. maly taky nebol , to zacalo az po skonceni chorob. cize to uz bol v skolke 5 mesiacov. ale skusim robit ako pises,ze ho stale zaujmem s niecim inym. maly z nicoho nic nelubi vymienat plienky, proste sa mi meta a otaca, dakedy ho nemam sil sama ani udrzat a to ked je pokakany,tak to ...ani nepisem. proste sa mi zda,ze si len ako keby zmyslel ze co zase nechce. to doma je okay, ved som s nim sama,len ma zacalo trapit to ,ze pred ludmi v obchodoch,na navsteve mi robi sceny. to ja som sa na takych rodicov pred tym pozerala ako na idiotov co si nevedia vychovat dieta. skusim s malym rozpravat a ulahcit mu to. asi to je len obdobie,co prejde. davam mu vela lasky, som s nim po praci nonstop,nechodime vonku, na kavy,..cely den je len o nom. ja to mam tak rada,len ma prekvapuje ze z nicoho nic sa tak jeho chovanie zmenilo. do teraz bol ako anjelik, ukazal co chce ja som mu dala. ked chcel ist na ruky,tak mi to naznacil slovkom..ale zrazu vsade je krik a plac..preto som zacala zvazovat co robit.
@tam81
nedam ti tiadny univerzalny navod, len jednoduchu odpoved na tie konkretne otazky, urcite nebudu so mnou vsetci suhlasit.
-ked sa moja mala zacala metat po zemi a jacat, nechala som ju tam, kym neprestala (samozrejme pokial v dosahu nebolo nieco, com by si mohla ublizit(, pretoze viem, ze skusala, ci povolim. potom v klude sme si vysvetlili, co a ako
-do obchodov s "rizikovym tovarom" ako drahe vazy je s takymito malymi detickami jednoduchsei nechodit
-u nas je umyvanie a sprchovanie ritual, ktory prebieha vzdy rovnako a nie je s tym ziadny problem
Aj moju malu od 10 mesiacovb opatruje opatrovatelka, lebo som jednoducho musela ist do roboty, ale je to v pohode. Ked si s malym ty, urcite cim viac kontaktu a cim viac naozaj byt spolu, nie len pri sebe. Drzim palce
@tam81 prajem ti len jedno... aby tvoj syn k tebe v buducnosti nezacal citit nenavist, za to, ze mu v tak utlom veku upieras to, co je prenho teraz zrejme najdolezitejsie, pocit BEZPECIA. Ten mu moze dat jedine tvoja pritomnost, tvoje objatie, ktorym ho vlastne ubezpecujes o svojej laske. Kdesi som citala, ze dieta v predskolskom veku dokaze zmysluplne vnimat taky pocet osob, kolko ma rokov... tak si predstav, aky sa musi citi zmateny a opusteny v jasliach. Vyrastat v tak chladnom prostredi asi nie je hracka a aj to, ze bol tak casto chory, je signal niecoho. Dieta v tak utlom veku tiez nema byt preco take vzdorovite, ako pises... dcerke normalne vysvetlim, ze nech nieco nerobi, a aj z akeho dovodu - mozno tomu rozumie, mozno nie, ale urcite mi nerobi nic napriek. Nema dovod. Ked jej nic zle nerobim, tak ani ona mne, ved to je jednoduche. Na metody danskych uciteliek (ktore chcu zrejme vychovat vojakov, podla toho, co pises) by som sa zhlboka vykaslala, ked mi materinsky instinkt vravi nieco ine.
@tam81 ahoj , zacina vam zaciatky vzdoru, to su len take malinkate zaciatky, ktore casom prejdu na poriadne vzdory. Ako keby som citala o mojom malom, ked mal tolko co tvoj. V prvom rade si ty s mm musis uvedomit co vam vadit bude a co nie, ked povolite. Napr.ak chce ist na ruky, a vam to nevadi tak preco nie, kludne ho zober, ak vam to vadi s mm tak ho vobec neberte a pochopi, prestane sa pytat. Na druhej strane, ved ma len 14 m.este to je babatko. Ja som malemu vzdy hovorila aky je uz tazky, aj teraz ked ma cez 2 r.sa pyta na ruky, ale nie preto ze by sa chcel mojkat, ale preto ze chce chytat vsetko hore, co este nepreskumal. A slova ako nemozes, nedam,....tak male dieta chape ako keby si mu povedala mozes,dam, oni este nerozumeju predponam ne. Radsej pouzivaj slovo nie. Chce to nervy a trpezlivost, pokial pochopi co znamena nie....v obchode to bolo v tom case rovnake, bravala som ho do obchody az pred dovrsenim 2 r.vtedy bol uplne iny, s plienkami sme mali to iste, potom ich zacal akceptovat, ale vzdy aj ked ich chvilami nechcel tak som mu ukazovala nocnik, tak cikaj do nocnika a nebudu plienky. Po pol roku sa zacal sam od seba pytat. S obliekanim sme boli rovnako na tom, vzdy pri obliekani ukazat ze je na zemi zima brrr, treba sa obliest. Teraz sa skusa sam obliekat... Takze hranice mozes zacat urcovat naozaj az vtedy, ked vam to bude vadit, treba dat pevne hranice cize nepovolit vobec. Nikdy som nesudila matky, ktore mali take vzdorovite deti, len muz si myslel to co aj ty a mam dojem ze sa mu to vratilo. Niekedy sa cudujem ake kusky dokazu deti v obdobi vzdoru vymysliet, aby nam rodicom obcas tiekli nervy a boli niekedy v koncoch. Ja mam doma maleho vodnara, tak viem o com hovorim....vzdorovity od narodenia. A ked chce dudku a plysaka na spanie, nikdy by som mu to nebrala.
@tam81 to presne poznam - aj ja som vzdy na rodicov jaciacich deti pozerala s pocitom, ze jeeeeezis to ako ste to vychovali ?! 😀 a presne tak ako ty som z maleho zmeny spravania bola prekvapena, lebo predtym sa na vsetkom dalo dohodnut, vysvetlit a zrazu ked si ma obliect nieco co ma gombiky, stane sa z neho diva selma 😝 fakt dufam ze zhorsovat sa to nebude, pre mna na tom celom je najhorsie ze si myslim ze keby nemal traumu zo skolky nikdy by taky nebol - lebo by na to podla mojej logiky nemal dovod ... ale ci by to tak aj naozaj bolo nik nevie ...
@tam81 ahoj, tiez zazivam nieco podobne, aj ked bez tych chorob a operacie, ani nechodi do jasiel, som s nou doma, ale to je asi jedno...tiez skusa hranice a je pre mna velmi dolezite aby sme toto obdobie zvladli bez nervov a stresov.
v prvom rade sa snazim byt pokojna(aj ked nie vzdy sa mi to podari)...ked zacne mat tu svoju chvilku, ze place, chce ist na ruky a vymysla nemozne veci...proste necham robotu tak, a vezmem ju hned na ruky, postiskame sa, a tak...ona sa vacsinou ukludni hned, a ja viem ze mala iba potrebu byt pri mne.ked nahodou nevyhoviem tejto potrebe, je to este horsie a je viac uplakana.
druha vec je ked robi sceny ked jej nieco zakazem..ako si pisala ze sa hodi o zem a kope a krici...vtedy pockam, lebo este horsie je ked sa snazim ju ukludnit...po chvike bud ja alebo ona sama pride a postiska ma a chce ist na ruky..a v tom jej zas hned vyhoviem a je dobre.
a s tym vymyslanim...moja ked si zmysli ze nechce plienku(este sa nevie pytat) tak sa snazim jej ju dat znova a ked to nejde tak radsej ju necham behat bez nej, co skonci skoro vzdy mlakou na zemi, ale s tym pocitam ked ju necham behat bez plienky. radsej ako to vystupnovat do nekonecneho boja a kriku...
to tam81 ahoj, maly sa zacal tiez teraz tak spravat. niekolko dni si vsimam, ze ked poviem ze nie nesmies tak sa akoby hodil o zem, lahne si na brusko a kpe akoby nozickami. v tom pripade ho tak chvilku necham. myslim,ze to odkukal zo skolky tam kde teraz je je viac deti rozneho veku, tak to ma asi od tych starsich. Tiez sa mi stava, ze sa velmi rozplace, viem ked place akoze manipulativne, to jednym ockom pohadzuje akoby kontroloval, ako sa tvarim, ale v posledne dni mu az slzy tecu, tak to tiez neviem ako adekvatne reagovat.
mam jednu otazocku do plena.
ako si vysvetlit (a robi to od malicka odkedy je v skolke - nastupil v 11tich mesiaoch), ze ked ma vidi tak sa strasne rozplace a strasssne sa ku men trha. Manzel si mysli, ze ho rozmaznavam. lebo jemu taketo horacie nerobi.
S manzelom sa pekne hra, nepyta sa na ruky, ale ked vojdem do dveri ja tak uz bezi place a chce ku mne. Co si o tom mylsite. je to v 14tich mesiacoch normalne?
Vopred dakujem za nazory pripadne skusenosti.
ahoj lilly, to ako keby si pisala nas pribeh. hned ako sa ukazem vo dverach,tak maly place alebo mrzi, taky je ze hned na ruky. manzel a jeho rodina hovoria,ze je maly je "chory na mamu"- neviem prelozit ten vyraz... ale znamena to,ze ked sa ukazem tak malemu stale nieco je🙂)) ale vies co ja robim? ja ho vezmem na ruky a postiskame sa, hram sa s nim chvilu a potom on uz vie ze som tam a nejdem nikam,tak uz sa odputa a hra trosku sam.
Mimochodom dievcata, cely tyzden som sama s malym a praktizujem rady vacsiny. zacala som s malym varit - dam mu stolicku na stranu a tanierik a nieco tam miesat, ked sa sprchujem,tak mu dam ipad s rozpravkami na dlazku a sedi pri mne a zapajam ho do vsetkeho co ma napadne, ako otvaranie dveri v obchodoch- zodvihnem ho a on akoze stlaci klucku, davam mu kluce do ruk a on ma otvorit vchodove dvere /na chip su/.. a musim sa pochvalit, posledne dni od kedy som vam pisala a pocuvla vase rady sa mame ovela ovela lepsie! 🙂
aj som ho raz vzala k sebe spat do postele..proste sa snazim mu viac rozumiet ze co tym placom asi chce povedat. prestal plakat a zacal mi opat ukazovat veci ze de - de..ako za starych casov.
posledne dva dni sa maly rehoce bez priciny...hraje sa s niecim a zacne sa rehotat..no ja z neho sa rehocem.
tak ako lilly pise asi tie vystupy a aj rehot je zo skolky,co ktory den obkuka.
viem,ze to zase pride a bude treba robit nieco nove a ucinnejsie,ked povyrastie,ale zatial vam chcem podakovat. hlavne ze ste pisali,ked som to potrebovala🙂
Ahoj, ja by som chcela zareagovat na viac otazok podla toho ako to vnimam u nas. Mala je na mna velmi naviazana. Ma 18 mesiacov, dojcime sa, nosime sa a zatial sme spolu doma. Zijeme daleko od rodiny a tak je jednym z najvacsich problemov ze sme strasne vela same. Ludia mi to vycitali a chceli ju "lamat" k samostatnosti, tvrdili ze je rozmaznana, ze ved si zvykne. Ja som sa rozhodla brat to vzdy z jej strany. Ked cestujeme, menime prostredie som jej jedina opora, bezpecie... Na nic ine sa nemoze spolahnut a vzdy sa jej stavy s jacanim/vynucovanim/protestovanim zhorsia ked su nejake stresy. Ked som ju nechala s babkou poobede (co u nas nebyva bezne, lebo nezijeme na Slovensku), ked je chorlava, ked je okolo vela ludi...
Cize podla mna treba privykat na vsetko postupne. Co sa skolky tyka podla mna si nerob tazku hlavu z toho ze robia veci inak. On spaja vase ritualy s Tebou a tak ked doma zaspava dieta povedzme na prsniku a s hrackou ale v skolke to nema tak je len a len horsie ked mu to vezmes este aj doma. On z toho podla mna nebude mat zmatok. Bude sa citit odmietany. Co pravdou u nas je, ze som sa musela naucit byt k nej raznejsia. Lebo som si vsimla, ze veci co si nedovoli pri manzelovi vyvadza pri mne. Pri prebalovani jej povie razne nie ked zacina "tahat gajdy" a ona prestane. Ked si nieco chce vynutit jacanim a je z mojho hlasu jasne, ze nepovolim prestane bojovat... Takze ja si myslim, ze som na nu doteraz bola v tomto prilis makka. Nerozhodna, neista a ona to vycitila a skusala najst hranice ktore som jej svojou neistotou nedala. Treba si vsaj najma spravne zvolit zakazy a veci co su dolezite. Na tych trvat a z ostatneho nerobit zbytocne boje, trecie plochy... A ked raz nieco zakazes dosledne a jednoznacne trvat na svojom. U nas to velmi pomohlo. Ovela menej spolu bojujeme. A dalsim elementom u nas bola nuda. Ked sme vonku na vzduchu tak ziadna protivna nalada vacsinou nehrozi...
Citam ale ze uz ste na skvelej ceste 🙂 tak drzim palce dalej
ahoj dian,dakujem za tvoj vstup.od kedy sa manzel vratil sme na tom ako sme boli.mam pocit ze maly ziarli ze ma nema pre seba.zacal zas,stale chce byt na rukach.prave mi dosla navsteva po roku co sme sa nevideli na dva dni a maly je nonstop na mne,ani im kavu urobit neviem.manzel zacal ho vychovavat,maly je asi zmateny...uz neviem co robit.tyzden som nemala ziadny problem a opat...
diana co pises tak to je presne nasa situacia.som daleko zo SR,sme tu sami.musime si vystacit sami s manzelom.
skusim dat malemu hranice ale ja vidim problem kdesi inde,len neviem kde...
Asi je velmi zjednodusene pisat, zeje to sposobene vylucne tym, ale urcite to vplyv ma. Mna sestra tak trosku kritizovala, ze preco si nenajmem opatrovatelku, nechodim viac von,nerobim toto ci tamto. Mne to prijde tazke. Ked sme na navsteve tu alebo usvokrovcov mala si rychlo zvykne a i ja mam doveru k mojej mamine, ci svokre, ale nechat ju uplne s cudzimi ludmi je mi zatial proti srsti. Alekym si zvykne, alebo aby ma "potrestala" po tom, co som ju nechala samu zvykne vyvadzat. Presne vidim, ako ma potrebuje a ako ju tie momenty zneistuju. Snazim sa tie situacie cielene ale citlivo vytvarat. Podporovat jej samostatnu hru s rodinou ked tam sme, chcem aby bola viac sama s manzelom, lebo doteraz som bola vzdy pri nich (sme v trojici malo kedze vela cestuje a tak som si ani jedneho nechcela nechat ujst), ale potrebuju spolocne zazitky. Manzelovi to pomoze ma pochopit, kedze si obcas mysli ze materska je brnkacka a drobec si s nim vytvori pevnejsie puto. Je to beh na dlhe trate 🙂
tak to teda je na dlhe trate. ja tiez maleho k ziadnej cudzej zene nedam, radsej rusim vsetky aktivity na ktore by sme mali ist, ak svokra maleho nemoze mat. teraz je maly priorita jedna,potom neskor si "akcii" uzijeme dost,ked povyrastie. asi je dobry napad nechat maleho s manzelom,nech si obaja na seba zvykaju. lebo asi maly citi istotu iba vo mne,lebo som stale s nim viac-menej, a preto je neisty s manzelom. skusime teraz davat malemu hranice obaja. dohodneme sa na veciach ktore nam vadia,ako dievcata pisali vyssie,ze treba vybrat co je dolezite. a tak maly nebude zmateny,lebo to bude rovnake s mamou ako s otcom. ale od vcera je maly zase lepsi, nasla som mu dva nove zubky,tak mozno mu isli zubky..joj tolko toho je co im moze byt. obcas mam problem zistit ze ci maly nas len skusa alebo ci ma fakt nejaky problem.
Je to obcas fakt narocne. Nam sa teraz zubov tlaci 6 a ja tiez neviem ako nas opat dat dokopy. Spanok mame uplne rozhaseny, vecer nie a nie zaspat, cez den vymyslanie, v noci 1-2 hodinove bdele stavy kedy nie a nie opat zaspat, dieta vecne umrncane a pretazene od nedostatku spanku, a zuby umyvat ani za svet, pri vsetkom je cirkus... musime najst z toho kola cestu nejako von 🙂 drzim vam velmi palce 🙂

@tam81 dieta bude stastne ak bude s tebou..nerozmaznas ho ak ai ho budes tulit nosit bozkavat. tym ze ho igmniruhes a obchadzas tak tieto stavy zhorsujes.mas male babo ktore trpi tym ze musi byt v jasliach miesto tojo aby bol s mamou /nedavam ti to za vinu, situacia je taka aka je, nie vzdy moze byy matka doma/, mal zapalu usi, operaciu...to je nenormalny stres ..tak to nezhorsuj tym ze ho budes ignorovat. tvoje dieta ma separacnu uzkost vybolani asi yym zakrokom..premoze ju iba ak budet s nim co na najviac.