Ako sa vyvíja reč dvojročných detí?
Ahojte, rozprávali vaše čerstvo 2r deti vo vetách ? Alebo slová ? Alebo len pár slov ? Ako sa to menilo postupom času ?
Staršie dieťa v 2 rokoch prvé slová, v 2,5 roku začalo spájať do viet a v 3 rokoch rozprávalo plynule, aj R a L vedelo vysloviť pekne. Mladšie dieťa má 2 roky a vie povedať mama, pes a mačka. Ostatné ukazuje.
Neviem ti povedať úplne presne, ale nič moc to nebolo, lebo keď mal tri, tak som sa stresovala, že ako pôjde o zopár mesiacov do škôlky, a tak sa rozrozprával, dva mesiace ubehli a vedel všetko.
syn,takmer nic..rozrozpraval sa,az v skolke v 3r...
v 2r nic moc, aj ked slov dost, len take svoje. teraz ma o 3m viac a uz ide jak pilka, slovna zasoba obrovsky skok, ale teraz posledne tyzdne zacina skladat vety 2-4 slova. slovosled celkom ide.
Moja mala dva roky minuly tyzden, hovori vo vetach ale nejde jej sklonovanie. Napriklad povie: mama este mi precitaj o sliepockovi
Nijak
Myslíte že je veľmi pozadu dieťa keď ma čerstvo 2r a hovorí veľa slov ale sú to také školeniny že rozumiem len ja, ani muž nerozumie väčšine. Takých čo rozumie aj okolie vie možno 15 a to také jednoduché. Snaží sa opakovať každé slovo. Vety nespája vôbec ani dvojslovne
V 2 ešte nerozprával, mal 2,5 keď povedal pár slov (minimum) a veľmi nezrozumiteľne, rozprávať začal keď mal 3 roky a 3 mesiace.
Nas v 2 hovoril jednoduche vety ( mama papa,babo spi, ide auto...) a slovicka takmer vsetky. V 2.5 uz hovoril zlozitejsie vety s privlastkami, predmetmi, zakladne sklonovanie.
Teraz ma 3 aj 3 m a stale sa obcas stane, ze nieco zle vysklonuje ( primarne minuly cas).
Dcéra v dvoch rokoch hovorila celé vety, samozrejme nie neviem aké dlhé ale aj skloňovanie a časovanie až som sa čudovala. Mala dosť veľkú slovnú zásobu. Zato synovcovi v troch-štyroch rokoch rozumela iba najbližšia rodina, tak komolil slová, mám pocit, že aj schválne niekedy.
Myslim ze vobec nie je pozadu. V tom veku nie je dolezita kvalita ale kvantita. Kazde slovo sa rata aj ked je skomolene. Aj zvuky zvierat sa povazuju za slova. Casom sa bude vyslovnost zlepsovat.
Nas syn v 20 mesiacoch nepovedal ani slovo. Pouzival asi 3 gesta. Toto bolo povazovane za neskory nastup rec, takze myslim ze vy ste na tom dobre.
Prvy vtedy hadam len par slov. Dcerka v tom obdobi kecala vo velkom style. Vedela uz basnicky a pod.
Treti ako 2-rocny zacal tvorit vety-teda spajat slovicka do viet.
Moja aktualne 2 rocna rozprava vela, spaja vety (niekedy prehodi slovosled), ale dohovori sa s kazdym. Zaspieva vela dlhych pesniciek (buvaj dieta krasne napr.). Povedala by som, ze v tomto je nadpriemer a pri nej mamicky panikaria, ze ich dieta v rovnakom veku este takto nerozprava. Ale snazim sa ich vzdy ukludnit, ze ta moja zacala v 10tich mesiacoch slovom hojda (cielene, nie nahodny zvuk).
Chodime do klubu kde ma 8 rovesnikov +/- 2 mesice od kazdeho a kazdy je na tom inak. Je tam dievcatko, ktore rozprava este lepsie ako moja, ale aj chalan co povie len auto a vybavene. Vacsina, vie zakladne slova ako mama, pod, daj a pod.
A este dodam, moja sice toho nakeca aj co nemusi, ale nie je napr. az tak pohybovo zdatna ako ti co menej rozpravaju. Jeden jej kamos prejde na odrazadle celu dedinu aj 5x, moja len teraz zacala javit zaujem a vobec jej to nejde, nekliklo jej v hlavicke co s tym odrazadlom vlastne robit.
Cize deti su rozne, kazdy je lepsi/horsi v nieco inom.
Okolo 20m spájala 2-3 slová a postupne sa to nabalilo
nie nemyslim si ze je pozadu, vacsina 2 rocnych tak nejak rozprava ako tvoj. moj syn ako 2 rocny nespajal slova do viet, vedel mozno 30-40 slov.
Pozri si logopedicke profily na instagrame, je to lepsie ako MK lebo tu su velke rozdiely od nehovoril nic po recitoval Hviezdoslava a to proste stresuje….
Chápem, máš obavy. Tie však ale vyplývajú skôr z porovnávania a nejakých “tabuliek”. Dôležité je, že rozpráva, opakuje slova, rozumie, chce sa s vami nejako dohodnúť, cosi vysvetliť.. Ak vidíš sama, že robí pokroky (napr. tých slov je viac, sú 2-a viacslabične.. ), tak ono sa to bude zlepšovať (výslovnosť, tvorba viet). Niekomu to však ide rychlejsie, niekomu pomalšie, treba tomu dať čas.
V 2 rokoch sa riadne spustil. Akoze kecal aj dovtedy, ale od 2 rokov cele vety. A veeeela viet. Teraz ma 3 roky a aj v skolke vraveli, ze ma mimoriadne bohatu slovnu zasobu.
Starsi bol zasa opak - bol skupy na slovo 😀. A synovec do 3 rokov nehovoril vobec, takze sa vobec, ale vobec nestresuj
Môj dvojročný nerozprával. Rozumel nám, ale hovoril asi dve slová. Keď mal 2 roky 9mesiacov a začal chodiť do škôlky, začal aj rozprávať. Dcéra keď mala dva, tak sme viedli rozhovory ...
Na internete je kniha o detskej reči. Dá sa stiahnuť.
Z toho si nič nerob, musí mu ešte dozrieť rečové centrum. Veľa detí v 2 r. takmer nerozpráva. Aj môj syn v tom veku vedel len pár slov, aj to skomolene. Teraz má 3,5, rozpráva pomerne dosť, ale stále je to kopec skomolenin a občas vôbec nerozumieme. Ale pomaly sa to zlepšuje. Proste dieťa musí dozrieť 🙂
Náš v dvoch rokoch takmer nič 🙂 teraz bude mať tri a už rozpráva plynule vo vetách 😉
Mame 2rocnu a rozprava slabo,par slov,ostatne su skomoleniny,ma svoj jazyk,ktoremu nik nerozumie🤣inak vsetkemu rozumie co jej povieme. Kazdy den cvicime jazycek.verim ze za mesiac,dva,tri to bude lepsie
Staršia v 2 rokoch so mnou viedla už také diskusie, zato syn 2,5 ročný len postupne spája vety do viet. 🙃 Nejako to neriešim ani nemienim s nim chodiť logopedičke ani nikde lebo proste viem že má čas a svoje tempo ako vo všetkom.
@andy_sixx24 slová do viet som chcela napísať 😄

Spájal súvetia (2-3slová) ale dávali význam, postupne sa snažil aj vety, ale slovosled bol ešte nulový. V máji 3r a teraz takú slovnú zásobu čo má, až sa čudujeme s mužom, že kde na to chodí😆 slovosled doteraz ešte taký všelijaký