Ako ste zistili, že vaše dieťa je intelektuálne nadané?
Ahojte, minule sa tu niečo riešilo o nadaných deťoch a mňa by zaujímalo, ako ste zistili, že vaše dieťa je intelektuálne nadané a kedy ste začali niečo pozorovať? Otázka je nasmerovaná na matky, ktoré majú takéto detičky.
No nielen cislo na nejakom teste.... ale intelekt coveka ,ktory sa vymyka priemeru intlektu beznej populacie.-.. cize jeho vedomosti, schopnosti zrucnosti su omnoho vysie ,ako bezna populacia ma . A u deti vyvoj takeho dietata je vyssie ako ma v danom obdobi vyvoja byt vseobecne....
@gabika4 ahoj to zistis testovanim v cccpap... a aj tam to dieta moze testovanie pokazit, nakolko u malych deti sa to iq tazsie meria.... popravde mnoho rodicov nevie vyhodnotit vlastne dieta, skor to tak vie spatne... popripade vidi, ze dieta je ine ako rovesnici, alebo skrz surodenca. Neviem co pozoruhes pod tvojou otazkou?... ze co budes robit inak ci tvojebdieta je, alebo nie je. Kazdopadne deti s iq nad 130, teda nadane... sa dokazu rychlo a same ovela skor naucit vsetko ako ich rovesnici... casto skor citaju, poznajh pismenka, su take dospelejsie, maju radi rozne specificke temy, su zvedave, zaujimaju ich rozne procesy, veci..m ale ono to, ze dieta necita pred skolou, neznamena, ze nie je nadane a aj opacne ... ono prosto poskytni dietatu pomocnu ruku, ak javi o nieco zaujem a ked budes chciet riesit speci skolu, alebo iny problem obrat sa na cccpap a tam prebehne diagnostika.... ano mam nadane dieta doma.
@f333 tak potom hovorime o tom istom. Ja to mam doma 4x. 3 deti a manzel. Ja som, ako to kedysi povedal moj patrocny syn, len prenasac genetickeho materialu.
A ano, suhlasim s tebou, ze inteligencia im pomohla v studiu a keby nebolo inych problemov, ani neviem, ze moje deti chodili do skoly.
Ale napriklad napriek tomu, ze moj manzel ma nadpriemerne vysoke IQ, skoncil vysoku skolu s cervenym diplomom a v kratsom case, ja s maturitou som uspesnejsia v praci ako on. Jednoducho mu chybaju dalsie schopnosti, bez ktorych sa nedokazal presadit, hoci vedomosti ma aj pre troch ludi. Nevie komunikovat, je velmi introvertny a neprakticky. Ale lubi mna a deti a je s nami stastny. Preto pisem, ze vysoke IQ este neznamena uspech v buducom zivote.
@f333 Ale ano, su take deti, o akych pise
@hettinka
Zial nie kazdy rodic, co ma dieta s vysokym IQ (aj testovane), tak ma na sukromne skoly. Nase deti tiez chodia do sukromnych skolskych zariadeni. Uz od skolky. Pre copanu sme velmi precizne vyberali Grundschule, kedze ma len 5 rokov a tych 5 rokov bude mat cely tento skolsky rok. Ona robi teraz naraz 1. aj 2. rocnik. A teraz, ako je home leraning, je toho kvantum papierov. Ono skola je vynikajuca, ucitelia boli pripraveny na vynimocne dieta a su velmi ustretovi. Ale ako pisem, nie kazda rodina je na tom financne tak dobre, aby si toto mohla dovolit. Tiez nie kazda klasicka zakladka a kazdy ucitel chape taketo dieta a je mu napomocni. A potom deti su unudene a nestastne.A je ich niekolko. Zijeme v rovnakej krajine, viem ake su tu moznosti, poznam ak klasicke GS a gymnazia. A iank, tiez nie kazda sukromna skola je dobra.
@yanni ja som bola vďačná za možnosť vzdelávania na statnej škole v špeciálnom programe vzdelávania nadaných. Platili sme len pár € má materiály navyse. Súkromná škola tu v okoli prichádzala do úvahy jedna, ale bola to krajná možnosť, ani nie tak pre peniaze, skôr kvôli diskutabilnej úrovni.
Neviem či je moja dcéra mimoriadne nadaná, nemám na to papier.. možno mám ten dojem len preto že je druhá po chlapcovi, ktovie.. chvália ju ale aj učiteľky.. od roka rozpráva, odmala bola na úrovni svojho o 1,5r staršieho brata a preto som ju aj zväčša brala ako starsiu.. teraz má 7r, je prváčka, lebo je októbrová, už takmer plynule číta (lepšie ako jej brat tretiak 🙊) píše (síce s gram. chybami ako jej tu raz vyčítali keď som dala na MK jej odkaz na dverách) počíta výborne už aj nad 10 a rada sa uci niekedy už aj bratove učivo, pamätá si ho... Má nadanie na jazyky.. som pyšná na všetky svoje deti, ale nepopieram že má moc teší ako jej ide škola a dúfam, že jej to nadšenie vydrží.. len nechcem aby mala nejaký silný pocit výnimočnosti, preto sa snažím jej vhodne vysvetľovať že každý je iný a nikto nie je viac či menej a už vôbec nejde o znamky v skole.. zatiaľ to výborné chápe a snaží sa pomáhať a byť spravodlivá..
Ja ako dieťa som mala podľa mňa dyskalkuliu a pravopis úplne strašný až do strednej (vtedy som však bola proste len blbá, nikto to neriešil).. celú ZŠ som sa trápila, aj prepadavala a neznášala som ju a učiteľky neznášali mňa ako lajdacku.. takže som fakt rada, že hoci som sa nikdy nesnažila moja dcéra je šikovná a baví ju učenie.. synovia sú múdri, ale podľa mňa tak normálne šikovni a najstaršiemu trocha občas utieka pozornosť, takže naozaj to niekedy vyzerá že dcéra je jeho rovesníčka.. neviem či to niekedy v budúcnosti budem nejako riešiť, nemám tendenciu ju do niečoho a niekam tlačiť, ale uvidím čo prinesie budúcnosť a jej záujmy..
Pre mňa je dôležité aby z mojich detí vyrástli empaticke, pracovité a sebavedomé deti a aby mali dostatok.pohybu..
@gabika4 moji dvaja synovci su obaja "intelektualne nadpriemerne" deti. Chodia do skoly pre nadane deti, kde im robili aj testy. Starsi poznal farby uz v 18 mes. a pismena tiez niekedy okolo tohto veku. Obaja vedeli velmi skoro rozpravat a aj pocitat.
Moja mala ma len 2 a od 21 mes. pozna 10 farieb (vedela ich uz vtedy slovami pomenovat) pismena poznala este skor. Momentalne vie uz skladat 4-5 slovne vety a ma vybornu slovnu zasobu. Ked jej poviem slovo (aj 3-4 slabicne) hned zopakuje. Je sikovna, ale zatial nebola v ziadnom kolktive, tak neviem porovnat, ci, a ak ano, ako velmi, sa vymyka priemeru.
@renab
@hettinka
Ja som sa kedysi davno pytala, aky osud caka tieto deti. A uz vtedy som videla hrozbu samovrazd, drog, skoreho tehotenstva, atd. Dcera konci 9tku (s hettinka sme si myslim cosi popisali) a znamky su strasne. Nie je to o tom, ze moze skoncit zs za mozno 6 rokov. Asi by mohla, len v tom nevidi ziadny zmysel. Znamky ma od 1 do 4 (asi aj 5tka sa objavi, ale 4, 5 idem eliminovat komisionalkami). Zaroven ohuruje vedomostami z fyziky, astrofyziky, neurologie, biologie, politiky a milion dalsich, ktore sa zial v zs neznamkuju. Zostava mi len verit, ze sa dostane na skolu s maturitou a za tie 4 roky zisti aspon priblizne co by chcela robit a ze pochopi, ze niekedy musi robit aj veci, ktore jej nedavaju zmysel.
@moni73 ano, ich mimoriadne vedomosti v škole často nikoho nezaujímajú. Práve skôr lezú spoluziakom a učiteľom na nervy, a ti ich potom trestajú v lepšom prípade nevšímavostou, v tom horšom odmietaním.
Nás o tom, čo vie, v škole veľmi nerozpráva. Spolužiaci nevedia ani o tom, ako hra na klavíri, ani o jeho prehľade v športe. Mal obdobie, keď v snahe zapadnúť robil triedneho šaška a to až tak, že sme kvôli tomu boli na pohovore.
Momentálne sa zaradil, snazi sa nevyčnieva a záujmom sa venuje mimo školy. Známky má výborne, asi že mu to do hlavy skáče samo, ale neučí sa skoro nič...
@moni73 my sme s dcerou ziadne vacsie problemy nemali, bola a je velmi prisposobiva. Aj ked mala odklad do skoly kvoli psychike, v tomto veku sa vsetkeho bala a vobec si nedoverovala. Starsi syn si presiel sikanou kvoli tomu, ze bol naozaj iny. Uz som tu co to o tom popisala.
A najmladsi bol tiez triedny saso. Ale je z tych deti, ktory svoj intelekt zrejme nevyuziju, lebo naco. Takto to staci. Bez ucenia, bez namahy funguje v skole a zatial nema ziadne ambicie.
@moni73 my sme mali aspon v tom trosku stastie, ze sme ho prehovorili na osemrocne gymnazium, lebo on na zakladnej skole svojim spoluziakom vobec nerozumel a oni nerozumeli jemu. Esteze mal individualny studijny plan a mohol chodit na hodiny na druhy stupen. A tiez mal hodiny so specialnym pedagogom a psychologom. Potom prisiel na to gymnazium a tam sa komunikacia s detmi trochu zlepsila. Keby ostal na zakladke, mozno by to dopadlo ako u vas.
@renab
@hettinka Tak my name stastie, ze zijeme mimo SK a je tu iny vyber skol. Nasa by ale tiez na klasicku ZS nezapadla. Navonok by jej sice nik nepovedal, ze je taka a taka, ale v skole sa to dost prejavuje. Je jednoducho vo vsetkom popredu a zacala si to aj uvedomovat a da to aj znat. Ale zaujimave, ze len v skole. Teraz, ked je homeschooling to dost vidim. Dnes ju ucitelka na online hodine matiky pochválila, ze jej ty to vies (aj ked ucitelka sama vie, ze ona uz vsetko vie, inak by nerobila paralelne aj 2. rocnik) a moja papulnata drzana, ze "ja vieeeeem". Ale zase inak sa sprava na hodinach husli. Tam, ked ju ucitelka pochvali, tak sa tesi ako dietatko, co dostalo novu hracku alebo cukrik. A uz je aj prefikana. No naco ma ona robit to alebo to, ked ona to uz vie. To bude s nou este srandy grrr Ma len 5 ale populovat a diskutovat vie aka 15 rocna. Ked pocujem, ked niekto hovori, ako sme jej ukradli detstvo, v 5tich rokoch do skoly a bla bla. Ten kto ju pozna, vie aka je. Ucitelky uplne nadsene, ze take dieta este nemali: ze sa postavi aj 11 rocnemu 4takovi.Oodkukala si zadanie 4tackeho projektu a doma pilila usi, ze to maju robit, pokym sme nepozhanali material a sama si to urobila. Postavila sa tam vraj pred 15 ziakov ako keby nic ine v zivote nerobila. Mne to bolo aj divné, ze nijaky mail nepřisiel, kdeže na prvky projekt přisil pokyny. Ale nechali sme ju. Ucitelky tam skoro vykydlo haha. Ono jednoduche to s takymito detmi nie je.
haha to nam aj ja pre mna stvrt na 2 je koniec sveta., lebo neviem niekedy v rychlosti ci to je 14 15, ci 13 15 ci kolko 15🙂))... ako tiez mam iq nad 130... ale nejak som nikdy nepovazovala toto s tym suvis... skor ja mam dislexiu miernu ( diagnostikovanu sama sebou az na vs. Psychologia) .. a mam problem v strese, ze prava - lava...
@littlefiona
@renab vies co v tomto nesuhlasim... vid premotivovane namicky🙂... ako v BA zacali rizne tie play wisely a montessori atd.... tak podla.psychologicky v CCCp, tak strasne stupol pocet deti s iq nad 130... zaroven vraj mava z monte skolok, aj 100% nadanych v rocniku... avsak beriem to tak, ze venovat sa a rozvijat treba,... ale medzi nadanym a naopickovanym ten rozdiel je vidno. Aj ked to iq tam sa potiahne cez tu " naucenu" sferu.
@hettinka ... si ta pamatam z konverzacii o nadanych detoch - skoly.... a veru uplne s tebou suhlasim, ze k nadanym detom by sa malo pristupovat bezne a rozvijat v sporte, umeni.. a tiez sa o to snazim... a nastastie, sj nasa skola, sa snazi pristupovat k takymto detom uplne ako k beznym, len ich podporuju v argumentacii a teda ucitelia prisposobuju tempo a tieto veci tomu ich priemeru. ... A tiez to tak beriem, ze vysoke iq, pre mnoho deti je negativum obzvlast ak maju aj nejaku z pas... alebo teda emocne a socialne su velmi nizko...... a potom ta skupina s vysokym iq, co su podstate ok... tak tam je to ako talent ...10% uspechu, ale zvysnych 90 si musia rovnako odmakat, ak chcu byt uspesni v zivote.
@egiginka Mas uplnu pravdu. Nikde, kde sme zili som tak premotivovane mamicky nestretla ako tu na MK a na Slovensku. Tlacia do deti abecedu a nevíme co vsetko este dobre ze nie este ked su v bruchu. A potom sa cuduju, ze neskor su deti psychicky narusene, maju zle socialne kontakty a bum pride v skole, ked zrazu nie su take,ako si predstavili.
@yanni ono mne to pride, ze skor taje deti ano... su dotlacebe vo velmi skorom veku citat; pocitat atd... ale chyba im taka ta volna hra, lietanie po vonku, pohyb.... a zrazu mnohe pridu do ZS a tam casto tie deti su uz tak premotivovane, ze zacnu rezignovat a odmietat..... alebo teda postupne sa ich naskok vyrovnava, pokial nemaju stale velmi podnetne prostredie co ich posuva dalej.
@egiginka ja neviem, ja som sa jej to pytala, lebo som mala dost vycitky, ci som neprispela k spravaniu starsieho syna aj ja svojim dielom. Ze som mu neustale odpovedala na jeho otazku Co je toto? A toto? Tisickrat denne. Povedala, ze ona sa s takym dietatom nestretla, ale ze si mysli, ze keby mozog nebol dozrety, nedokazal by to spracovat.
@egiginka my sme syna do ničoho netlačili. Práve naopak, v niečom aj brzdili, aby sa potom v škole nenudil. Ale naučil sa sám ako samouk, množstvo veci doteraz netuším kedy a ako. Citat viem, to sa naučil z máp, postupne, vedel pár písmen (svoje meno a tak) a sám si ten zvyšok domysleli a poskladal. Veľa veci si pamäta po prvom počutí, dlhodobo.
Čo je problém, ak sa niečomu venuje, príde po určitý level, ktorý sám uzná za vhodný, a prestane ho to baviť, úplne tu oblasť “vypustí”.
@renab ono prave to je ta " nadanost". Ze tie deti idu ako pila a su ako spongia.... a prave, je fajn, zevsi ho rozvijala... ale tie deti prosto su specificke... avsak ked sacs nimi pracuje co do spravania, emocii; tak su to uzasne inspirativne deti. Chybu vidim skor." Ty si nadany" ty nemusis nic, ani pozdravit... vsetko to tolerujem, ty si niekto viac atd....
@egiginka
@hettinka tak to vas obdivujem. Nasho by do ZUSky nedostali ani parom volov. Ani ziadny sport sme nedokazali najst. Vsetko po par treningoch vzdal. Sportovat zacal az po vysokej skole, bola som rada, ze sa hybe a robi aj telom a nie len rozumom. Ale zas je to extrem. No rozkazat sa neda, tak sa ho snazim respektovat takeho, aky je.
Najmladsi zas zacal chodit na futbal a tam sa velmi prejavovali rozdiely medzi nim a spoluhracmi a on bol z toho frustrovany. Takze sme nasli individualny sport. Nieco hudobne alebo vytvarne vsak tiez nehrozilo.
Zato dcera, ta do coho sa pustila, v tom bola vyborna. Ci sport, ci hudba, kreslenie, skola. Len to malo zrejme vplyv na to, ze doteraz potrebuje mat vsetko na 1000 %, inak nie je so sebou spokojna.
Tri deti s nadpriemernou inteligenciou vychovavane jednou matkou a kazde je uplne ine...

@hettinka Takze chapem,ze ty mas skusenosti so sk sk.systemom, ci skolou,kde nadane deti nemaju vlastne moznost rozvoja osobitneho primeraneho zvysenemu intelektu.. Ja pisem o inom sk systeme , aj o inom pristupe k takym detom .. preto na se rozdielne skusenosti....