icon

Ako ste zistili, že vaše dieťa je intelektuálne nadané?

gabika4
17. jan 2021

Ahojte, minule sa tu niečo riešilo o nadaných deťoch a mňa by zaujímalo, ako ste zistili, že vaše dieťa je intelektuálne nadané a kedy ste začali niečo pozorovať? Otázka je nasmerovaná na matky, ktoré majú takéto detičky.

moni73
21. jan 2021

@f333 prepac, ale uz trepes. Ja som tu asi najvavsi kritik svk skolstva, ale zas, aby na zapade bolo vsetko genialne🤷‍♀️... Toto co prezentujes, je podla mna nekonecny a nekriticky obdiv k svojmu (mozno genialnemu) dietatu. A len ty take poznas, len tvoje je. Stretli sme sa v diskusii viacere, ktore taketo deti mame, niektore stretavaju viac deti z pozicie ucitela. A nakoniec... Uprimne ta aj viem pochopit, nakolko, ked mi zacala dcera citat a ked mi bola oznamena vyska jej iq, bola som z toho paf. Vyrastla som z toho😁

yanni
21. jan 2021

@hettinka ja mam take dieta. zaskolena v 5tich rokoch. V juli mala 5, v septembri isla do prvej triedy. Este stale ma 5 a prave presla do 2heho rocnika. Ale tu je to "INE". Nechodi do klasickej ZS. Tam by bola nepochopena a medzi 7 rocnymi stratena lebo by ju jednoducho nechapali: Chodi do sukromnej skoly, kde su len 2 triedy, ZS ma dokopy 38 ziakov po 18 v kazdej triede. Plus, kazda trieda ma ziakov 1.-4. rocnik dokopy. Jej vek tam nik neriesi. Nie len vedomostne ale aj emocne je na urovni 7-8 rocnych deti. Ona nezapada do toho typickeho spektra vysoko nadanych. Je jednoducho uplne normalne dieta, len ma "o koliesko viac". nema nijake odchylky, ziadny pas, ziadne dys, je citovo a socialne vyzreta, nic ju nerozhadze. Je rada v spolocnosti, nie je ako väcsina takychto deti, "zijica vo svojom svete". Co si viem ale predstavit, asi by sa takou stala, keby nastupila do klasickej ZS. Tam by nik nehladel na jej potreby. Skore zaskolenie tu nie je problem ale klasicke skoly a hlavne ucitelia, ktori nie su nicim motivovani, neradi vidia deti, co vycnievaju z radu. Tam by ju jednoducho nepodporovali. Tu, teraz pocas lockdown jej zostrojuli individualny plan. Nemcinu ide online session s 2. rocnikom, matiku ma extra, anglinu ma extra, lebo ona tam kecia po anglicky a okrem ucitelky jej nik nerozumie, kedze je native speaker, ostatok ide so starsimi. V takychto skolach je podporovanie jednoduchsie, ucitelia pristupnejsi, preskocenie rocnika ziadny problem. Ona je dokaz toho, ze latka jedneho rocnika sa da zvladnut za par mesiacov. Ona ma sice otcovsku rec nemcinu, rozpravanie nebol problem aj napriek tomu, ze od narodenia sa v DE pohybovala akurat tak cez prazdniny, citat po nemecky nejak intenzivne neskusala, kedze v tom nevidela vyznam (citala plynule AJ), nejaka gramatika atd. co sa tyka nemciny jej nic nehovorila. No a za 2 mesiace mala cely prvy rocnik v malicku a za mesiac co mame 2. lockdown zvladla polrocne ucivo 2. rocnika plus nieco navyse z matiky dobehla. Ono mohla by som to opisat do podrobnosti ale nemam na to teraz casove kapacity. takze ano, da sa zvladnut latka jedneho rocnika za par mesiacpv. Akurat ja hovorim o ZS, co je u nas 4 roky. Ako by to bolo vo vyssich rocnikoch, kde je toho ovela viac, to si ani ja neviem predstavit. Ono ti fakt genialni, väcsinou vynikaju a aj v dospelosti sa venuju len tomu svojmu "genianemu" oboru. OStatok sa s nimi taha. Na VS je to potom pre nich jednoduchsie, kedze sa tam venuju len tomu im blizkemu. V USA je skolsky system jednoduchsi, tam ak si v niecom super mozes dostat stipko, pre skolu je to potom reklama, ze maju genia aj ked v ostatnych predmetoch prepada. Ale prepadnut ho nenechaju. Ja som v medzinarodnom klube rodicov nadanych deti a s jednou rodinou som v uzsom kontakte: Chlapec pubertiak na gym, je presne takyto speci. Matematicky genius ale ine ho velmi nezaujima. Skola ho jednoducho v ostatnom taha, kedze vedia, ze ma uz nejake extras na VS a uz potrebuje (po pravnej stranke) len maturitu aby ho mohli prijat a bude studovat len to, v com je super. A je to tu v DE. EInstein bol co. Blaznivy genius a nevedel poriadne vypocitat jednoduchy matematicky priklad. Nebolo treba. Na jednoduche pocitanie mal zenu. On sa pohyboval vo vyssich sferach.

yanni
21. jan 2021

@moni73 Ono mas uplnu pravdu. Na SK je sice školství trosku pozadu ale su aj dobre skoly a to nehovorim teraz o sukromnych. Syn mojej sesernice chodzi do klasickej ZS, je 5tak a je tiez tak "trosku iny". Rocniky sice nepreskakuje ale ucitelia ho velmi podporuju. Aby sa nenudil, tak mu daju extra pracu ale zase nie len blbe opakovanie. RObi vela extra projektov, moze sa tomu venovat aj pocas vyucovanie, ked si porobi co maju mat porobene. Vidim to ako take mensie napredovanie SK skolstva, lahka zmena. Poviem ti tak, zijem v DE, poslednych 5 rokov v krajine mimo EUropy, mozem porovnavat. Ani v DE to nie je take ruzove ako je to tu opisovane. Je vela moznosti, to ano. Je to velka krajina, cize aj viac moznosti. Ale SK system je tiez bieda. Kto si moze dovolit, posiela deti na sukromne skoly. Len zial, väcsina populacie si to dovolit nemoze. Klasicke ci uz ZS alebo vyssie skoly mas aj take aj take. Presne ako vsade inde na svete.

hettinka
22. jan 2021

@moni73 my doteraz u syna to “číslo” nevieme. Psychologicka, ktorá ho testovala, mi povedala, že ona rodičom výšku IQ nehovorí, len že je v pásme vysoký nadpriemer a odporučila do školy pre nadaných.
U dcéry vieme podľa testov z Mensa, koľko má.

hettinka
22. jan 2021

@yanni práveže na SK máš systém APROGEN tried, sú štátne školy pre nadaných, čo Napr v DE nie je (aspoň nemám vedomosť, tiež mi métam žije veľa znamych aj z rodiny a hovorili, že toto u nich nie je). Talentovaní žiaci idu na gymnázia, ale tie sú vraj viac orientované na výkon, nie tak na rozvoj záujmov a osobnosti týchto deti.

moni73
22. jan 2021

@hettinka Ono je to fakt tak ako píše @f333 u detí sa iq mení a je to z dôvodu, že dieťa porovnávaš so skupinou rovnako starých detí, ktorým bol ten test robený. Lenže deti sú vo vývoji a niektoré vie skrátka v určitom období viac ako by malo🙂. Ja som na koníku a v týchto skupinách sto rokov a ešte som číslo nezverejnila, ale tak, všetko je raz prvýkrát. Dcére bolo merané iq 3x. Prvýkrát na moju žiadosť (to bolo chvíľu na to, ako začala čítať, lebo to bolo fakt cez čiaru...) - testovala psychologička, nadšenkyňa pre nadané deti, potom pred nástupom do školy (musela byť, keďže sme išlo do nadanej) a potom ich ešte testovali v 4tej triede plošne. Asi práve kvôli tomu, že sa hodnota u detí mení. Takže dcéra mala v dva a pol roku nameranú hodnotu 172. Koho by to nevykoľajilo? Ďalšie hodnoty nepoznám, viem len, že boli nad 130, čo je podmienka školy. Úprimne, je mi to číslo na 2 veci. Ja viem o sebe, že sa pohybujem na úrovni +- 130 a to som mala na gympli problémy a maturovala som diaľkovo.
a aprogen - mám skúsenosť 5 rokov. Vyšlo mi z nej to, že síce idú učivom popredu alebo navyše, takže keď na klasike vyžadujú 100%, tu možno 125%, ale tiež deti rovnajú do priemeru. Síce vyššieho, ale do jednej laty. Vraj na gympli-aprogenovom (teda už kvázi klasickom, posledné 4 roky osemročného) je to už iné. Neviem.
Mne teda z toho vychádza fakt len to, že iq je len číslo a môže znamenať veľa, ale nemusí znamenať v bežnom živote aj vôbec nič.

biela_sova
22. jan 2021

@f333 Ahoj, dakujem za Tvoje prispevky. Chodi prosim Ta Vase dieta do skoly, ktora je v mieste Tvojho bydliska? 🙂 Pytam sa tak oblkukou. Ale aj my ju do buducna zvazujeme. Ste tam spokojni? Nas maly ma 2roky 3 mesiace, plynulo rozprava, zacina dvojjazycne,rata so 10, za 5 min sa s tatkom naucili vsetky znacky aut len tak, ze sa tatka pytal, co je co. Ovlada cele knihy basniciek naspamat a vymysla si ine kratke verse sam v rymoch. Na ceste zo Sansbergu na Waitov lom sa naucil, v 23 mesiacoch, ako sa podava zubna anesteza, ktora je ucinna latka a co sa robi pri endodoncii zuba. Len z toho, co som rozpravala ja manzelovi. Mysleli sme, ze nas ani nevnima. Uz nam naznacila pediatricka, ze je to vhodne podchytit dobrou skolou. Poradis, ci tam sa mame uberat, k "vam"? Byvame v susedstve. Dakujem 🙂

yanni
22. jan 2021

@hettinka na statnych gymnaziach (samozrejme nie na vsetkych) su triedy pre nadane deti. Tiez su aj extra skoly pre taketo deti. A ano aj statne, bezplatne. Moj muz napr. chodil na jednu z takychto skol(gymnazium) a pred dvomi rokmi tam maturovala aj jeho neter. Ono takychto skol samozrejme nie je az tak vela a tiez ne v kazdom meste. Ale kto ma taketo dieta/deti, tak vie a informuje sa. ZS co viem, extra nie su ale ZS je u nas 4 roky a potom sa ide dalej a tam potom uz je vyber.

darja12
22. jan 2021

@moni73 a prečo ste ju dali testovať ako 2,5 ročnú?

hettinka
22. jan 2021

@moni73 niekde so citala, že IQ je vrodené a vekom sa nemení (pokial sa nestane úraz alebo tak). Len toe metódy merania sú Napr iné v Európe a v USA.
Ja chcem dat syna otestovať potom v dospelosti v Mensa, ak by mu to tiež vzali namiesto prijimackoveho testu, teraz nemám prečo riešiť nejaké čísla.

hettinka
22. jan 2021

@yanni v každej spolkovej krajine? A koľko je takých škôl, dostupné do 20-30km pre každého?
Tu tiež nie je v každom meste, ale dostupnosť je. Nás dochádza od 1. triedy 15 km.

darja12
22. jan 2021

@biela_sova aj u nás to začalo v tomto období.. no školka to dosť zbrzdila. choroby a takýmto deťom sa tam vobec špeci nevenujú..

biela_sova
22. jan 2021

@darja12 Dakujem Ti.. presne toto je moja obava. Ze ja sa malemu venujem cely den, pyta sa ma stale na nove aj tazke koncepty, vysvetlujeme si, ze clovek neplace len preto, ze je smutny, ale aj pre dojatie atd. Toto vsetko ovlada. A moja teraz uz opravnena obava bola, ze po rodicovskej uz nikdy nebide mat takyto pristup 1 to 1. Preto aj rozmyslam, aj ked mame este cas, ze ho nedame do skolky. Ak bude pandemicka situacia nadalej taka vselijaka na jesen, ostane s nami doma. Ty nelutujes, ze si neostala? Poradila by si mi ostat?

darja12
22. jan 2021

@biela_sova hm, ťažko posúdiť. Naša má teraz 5 rokov a možno by som ju (vedieť vrátiť čas) prihlásila na nejaké testy a ak by sa potvrdila vysoká inteligencia, tak by som poprosila učiteľky, aby si aj oni s ňou sadli a zistili, čo by ju bavilo v škôlke a pokiaľ možno tak aby sa jej aspoň pol hodku popri iných aktivitách povenovali špeciálne.. Pretože my sme vypisovali aj dotazník o dieťati pri nástupe do škôlky a tam bolo uvedené, že pristupujú individuálne ku každému.. No nič som nepostrehla.. V školke deťom púšťali aj PC, dávali im sladkosti za odmenu a nútili spať.. Resp.. Moja dcéra už od 3,5 roka spávať cez obed nechce, poprosila som učiteľky, či by jej nedali aspoň v preškolskej dáku knižku, že si v tichosti bude pozerať ale nie.. Ale možno, keby som ju dala na testy a víde jej nadanie, tak možno by aj v škôlke boli ústretoví.. No kto vie.. Ale napr, ak poznáte básničku Svrček a mravce, tak tú vedela dcéra ako 2r aj 3 mes naspamäť a to bez knihy zarecitovať, má 98 veršov a neučila som ju to, len z počutia, čo stále si ju chcela čítať.. a iné veci.. ale teraz má také hluchšie obdobie. Už nejaké výrazné nadanie nevidím. Naučila sa čítať, písať,ale tak to vedia aj iné šikovnejšie deti. Uvidíme. Ide na testy školskej zrelosti, elbo je septembrová a uvidíme, či sa tam niečo preukáže.. Ale čo sa týka Vašej otázky ťažko povedať. Možno by som ho dala do kolektívu v 4 rokoch, ak máte tú možnosť ostať doma a brávala by som si ho na 1-2 dni do týždna domov.. nech je aj v kolektíve.. Ale ak sa preukáže u Vás výrazný nadpriemer, tak poradiť so psychologmi..

hettinka
22. jan 2021

Ja na škôlkarské obdobie u oboch nespomínam moc v dobrom. Staršia tam veľmi a dlho plakala, nechcela vhodiť a vlastne nikdy nezapadla, nemala kamarátky. A mladšieho deti sikanovali, 2x rozbitá hlava, hryzance, modriny nosil. V škôlke mal len 1 kamaráta a 1 kamarátku. 2 roky som počúvala sťažnosti, že je problémový, že so za to môže sám.. a potom sa im zmenila učiteľka a ta nová si všimla, že v ňom niečo je a začala sa mu venovat, brala ho na súťaže, tiež básnicky recitovať. Syn sa dosť na ňu nadviazal, mal ju rad a problémy zrazu neboli.

egiginka
22. jan 2021

@biela_sova ... citala som co pises, ja chapem, ze ta velmi tesi sikovnost syna, ale dnrs je takyto deti velmi vela. Uz to nie je nic extremne speci.... ako neber to v zlom. Je super, ze sa mu venujes a urcite treba rizvijat, ale v 2,5r to este vobec neznamena, ze bude nadany v predskolskom veku a neskor!. Ked bude predskolak, tak sa 9brat na cccp, alebo skoly, triedy pre nadanych a otestujes ho... ale vycho avat ho v tom, ze je " nadany" je chyba a blbost. Skolka je vyborna pre deti, nie len pre vedomosti, ale pre to sicialne, hranie atd. . To vobec neznanena, ze nemozem s nim doma robit aj veci popredu, ktire ho budu zaujimat.... ale ver romu, ze je to extremne zbyrocne ho strasne dopredu ucit nejake ucivo. Aj v nadanych skolach, prosto idu od zaciatku, len inym tempom... a to socialne vzdelavanie, emocionalne je ovela dolezutdjsie ako teraz ho zanerne ucit nieco extremne dopredu, lebomsi to zapamata. ...

biela_sova
22. jan 2021

@egiginka Netvrdim, ze je to vynimocne, len porovnavam skupinu jeho vrstovnikov v nasom okolo (40detu) a myslim si, ze na 25 mes je celkom popredu. Kedze mi dnes vyskocila tato tema, zaujala ma, tak sa informujem. 🙂 Mame eate kopec casu. Co sa tyka skolky neskolky, aj vzhladom na momentalnu situaciu zvazujeme, co bude. Neucim ho nic dopredu, on chce vediet, pyta sa. Uvidime, ci mu ta schopnost ucit sa s lahkostou ostane a o 4 roky sa zariadime. Zatial "sondujem" ohladom moznosti 🙂

darja12
22. jan 2021

@biela_sova podľa mňa je dobre, keď dieťa prejavuje záujem o nejakú tému, tak sa aj tomu povenovať.. a nie ho zbytočne brzdiť.. aj tak to neskôr zabudne, keď už záujem prestane mať, no je podľa mňa pekné, keď sa niečím nadchne a môžte to spolu preberať.. Prídu zas iné záujmy, iné témy.

biela_sova
22. jan 2021

@darja12 Anoo, presne, vie recitovat Svrcka a mravce uz od leta, je oktobrovy. Presne ako pisete, len si ju chcel citat a po par razoch ju aj vedel. Ja sama aj pisem poeziu, mame k tomu zrejme blizko. Kladie na narocne otazky. Napr dnes. Preco je zo snehu voda? Lebo sa oteplilo. A co sa stalo presne, ze sa roztopil. A u mame aj doma dilemu, do akej hlbky vysvetlovat. Alebo na sankovacke, ze ako sa lisi sneh od ladu? Ked su obe zmrznuta voda... uz sme parkrat v uzkych.
Dakujem za cenne postrehy, uvidime, co bude v septembri, ked corona tak zamiesala karty.
Boze s tym spanim v skolke mam este reminiscencie z detstva. Nocna mora 🙂
Co sa tesi je fakt, ze je spolocensky. Sama sa neviem dockat, ako by zareagoval na kolektiv. Zatial, ked isla okolo skolka na prechadzku, sa pripojil k velkacom a isli za ruku 🙂

darja12
22. jan 2021

@biela_sova úžasná pamäť.. ja to nechápem, kde sa to v tých deťoch berie.. určite mu odpovedajte normálne na zvedavé otázky.. keď niečo neviem, poviem jej, že si pozrieme v knižke alebo na počítači... buď si k tomu pozrieme dokument alebo prečítame na wikipedii alebo v knihe. Zároveň sa aj ja niečo naučím.. Určite by som ho nebrzdila štýlom, že nechaj tak v škole ti vysvetlia.. Somarina..

biela_sova
22. jan 2021

@darja12 Tak tak, aj ja zastavam ten nazor. K tej zmene skupenstva vieme podat aj velmi zlozity vyklad..len nevieme zatial odhadnut, ako odborny ma byt. Vcera som zapocula pri kupani debatu maleho a manzela na temu elektrony a energia potrebna na zmenu stavu skupenstva. Mna a mojej mamy sa zacina pytat na "medicke" otazky. Napriklad, aha, pichne zubarka anestazu. Ako ju pichne, ked je zubik tvrdy? Ona ho prepichne silno? Nie, zubarka ju picha do dasienka. A co sa stane s dasienkom? Znecitlivie, pacient si ho neciti. A ked bude vrtat zubik, preco si pacient neciti dasienko a nie zub? A teraz prichadza otazka..ideme az na uroven nervov? Tak moja mama odpovedala, kym som bola u dr, ze nerv, co inervuje zub, ptevhadza cez dasienko a tam sa pretnu nachvilu nervove drahy kvoli anesteze a tym padom ma clovek pocit, ze nic neciti. Tak uz doma pocuvame aj o nervovych drahach. Myslim si ale, ze kym chape suvislosti a pyta sa dalej, kludne mozme prehlbovat narocnost vykladu. Zatial sa pyta na to, comu rozumiem. Ale tesim sa aj na samovzdelavanie. :D :D

darja12
22. jan 2021

@biela_sova do hĺbky a snažiť sa používať bežnejšie výrazy na zložité názvy.. resp povedať aj tak aj tak.. si myslím.. napr, keď budete rozoberať amniocentézu, tak kludne povedz odber plodovej vody miesto toho zložitého slova, alebo aj to aj to.. iný príklad ma nenapadol..

biela_sova
22. jan 2021

@darja12 Este som si precitala o Vasej teraz viac, brutalna je. Urcite by som ju podchytila, je vynimocna

darja12
22. jan 2021

@biela_sova Ďakujem, veď akurát sa muža pýtam, či ju nedáme pretestovať na iq.. a on sa ma vzápätí spýtal, že čo s tým potom? hm.. no čo, fakt neviem.. musela by mať cez 150, aby sme ju dali medzi nadaných, aby im stíhala. Ke by vyšlo 130, tak asi do normálnej.

biela_sova
22. jan 2021

@darja12 Jasne...ja som dodnes netusila, ze take mieco aj existuje. A citalansom tu aj negativne komentare na tie skoly pre nadanych. Aj my sme mali na vyberovom gymnaziu pred 100rokmi aj par "diagnoz", tiez sa robili miesto primaciek IQ testy. Ale teda uz sme boli podstatne starsi a tych zvlastnych spoluziakov sme vnimali s prehladom. Preto som ostala na vazkach, ci, ak ma dieta aj EQ a bezne social skills, to prenho nie je viac na skodu ako na osoh... No, nastastie mame este vela casu a teda vratim sa naspat myslou na rodicovsku 🙂 Snad, dokym pojde do skoly, tu pribudnu este aj od Vas aj imych mamin dobre rady, tipy a realne postrehy z takej aj onakej skoly :D Vsetko dobre zelam

darja12
22. jan 2021

@biela_sova najťahšie je, čo sa týka venovaniu sa je ani nie odpovedať na kadejaké otázky, lebo to si dohľadáme a tak, ale hrať sa tie vymyslené hry. fúúú. tak to je pre nás oriešok. vymýšla to a to a teraz to zahrať a tak.. byť bdelý, počúvať, čo vymýšla za role a tak.. tak toto je také vyčerpávajúcejšie.. Aj Vám všetko dobré

egiginka
22. jan 2021

@darja12 150????? Si si vedoma, co je iq 150🙂 a kolko ludi iq 150 na svete ma?.. popravde; nechci mat dueta s iq 150:(... velmi pre velmi tazko sa pracuje s takymito dermi. Oni su uplne, ale uplne ine a je to velmi tazky oruesok pre natku.... To je tema na dlho. 130 iq ma len 2 % populacie a je to vela. Do toho iq 140 - 145 su to este take v pohode ludia; deti .... ale nad 145 to uz je neskutocne vysoka genialita; ktoru na mininum ludi na svete; testami na SR co sa davaju v CCCP uz velmi zle zmeratelna..... napr, dcera mala v niektorych tych kategoriach, tak, ze dosiahla maximum 10 sten.... alebo jednoducho uz tazsia otazja v teste nebola, lebo u deti to ani nena zmysel robit iq testy nad 150 aj tych ludi na svete je take minimum, ze kto vie; ci to menza slovenska ma?. ..... a v triedach pre nadanych, ten priemer je okolo 135. ( domnievam sa) Nad 140 nema vela deti taktiez iq . A ono je velmi dolezite ako sa na to iq pozeras, su deti co dosiahli napr v aritmetike a logike ako keby strasne vysoke vysledky, ale zaroven v inych tych kategoriach bolo dost slabe, ale teda aj tak to iq sa spriemerovalo .... Takze nelipni na tom iq, daj tomu volny pribeh, zial testy moze dieta aj pokazit; nenusi mu sadnut psycholog, zly den.... ... ono popravde v tej predskoke, to sa samo vykrustalizuje🙂 to uvidite, ze jednoducho to dieta potrebuje inu skolu a vyskusate, uvidite... .. a my mame dieta v skole pre nadanych a som velmi spokojna.

darja12
22. jan 2021

@egiginka chcela som tým viac menej povedať, že keby jej vyšlo 130, tak asi neriešim školu pre nadaných, keďže je to minimálna hranica, čiže dá sa predpokladať, že ostatní budú mať viac. . len by som sa obávala, či by to potom zvládla.. no veď to je jedno.. a nelipnem na iq, len cítim zodpovednosť..

egiginka
22. jan 2021

@darja12 prave to je velky omyl! ... jednak u malych deti to iq nevies zmerat presne, vela robi nalada, ten kto testuje a hlavne ty dostabes vysledok v pasmach nie v cisle ..... a hlavne ono netestujes len jednu oblast, testujes ich viacero a deti testuju pomocou viacerych testov. A napriklad dieta moze niektore tie oblasti mat v pasmach nad 140... a zase ine mat v pasmach priemeru. A vacsina skol sa neriaadi celkovym vyskedom - pasmom. ( v spravach sa casto ani neudava presne cislo), ... ale prave tymi oblastami a ak skola je na matiku, fyziku, logiku.. tak neriesi, ze dieta malo nizsie tie verbalne a socialne. .... alebo zase nasa skola, prave nebrala dieta s co najvyssim intelektom, ale s co najvyvazenejsim intelektom aby ta verbalna - neverbalna - socialna zlozka.boli vyvazene.... takze tak no🙂 ... a v tych skolach na celu skolu je par tych deti co su fakt geniovia... zvysok su deti, co ten intelekt nemaju extremnych pasmach a navyse, kazde dieta je v inom lepsie, takzevsa ako keby konpenzuju, tahaju. Tohtobsa nemusis teraz obavat.

darja12
22. jan 2021

no veď nás sa to asi ani netýka.. veď uvidíme.